ryba - 22624 przepisów (strona:387/1509)

Karp w galarecie 170

Niej zawsze jest podawany na świąteczny stół. U nas w domu karpia tylko się smaży, więc możliwość skosztowania karpia w galarecie jest bezcenna. W tym przepisie na tę świąteczną rybę po raz pierwszy klarowaliśmy galaretę i to był doskonały pomysł, bo wyszła ona przezroczysta, przez co karp i warzywa prezentowały się na talerzu godnie, jak na okazję przystało. Składniki(...)pieprzu. Gotować przez godzinę, aby uzyskać wywar warzywny. Warzywa oraz przyprawy wyłowić, a do wywaru włożyć dzwonka karpia, gotować je na małym ogniu przez 20 minut, nie mieszać. Następnie rybę delikatnie odłowić i przełożyć na talerz, wyjąć ości. Wywar przecedzić przez gęste sito, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, odmierzyć 1 litr. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w plastry, będą

niecodziennikpary
Karp po żydowsku 157

Karp po żydowsku jest u nas w domach rzadkością na wigilijnym stole, ponieważ domownicy od zawsze bardziej preferowali potrawy z ryb na słono. Dzięki prowadzeniu bloga wigilijna wersja karpia z rodzynkami i migdałami ponownie próbowała przekonać nas do siebie i zrobiła to skutecznie. Okazało się, że galareta może być słodka i pikantna jednocześnie, a karp w niej zatopiony delikatny(...)minut, po czym wyłowić warzywa, rodzynki i przyprawy – rodzynki wybrać i zachować. Do gorącego wywaru włożyć kawałki karpia, gotować je na małym ogniu przez 20-25 minut. Rybę delikatnie wyjąć i położyć na talerz, po przestygnięciu wyjąć ości. Wywar przecedzić przez drobne sitko, odmierzyć 1 litr i doprawić go do smaku solą, pieprzem i cukrem – można go dodatkowo

niecodziennikpary
Pasta z wędzonego śledzia 159

obiad zamieniliśmy na rybkę na śniadanie. Kupiłam bowiem po raz pierwszy wędzone śledzie z zamiarem zrobienia z nich pasty na kanapki . Obawiałam się co prawda ilości ości w tej rybie, ale z tymi drobnymi, które przeoczyłam, poradził sobie blender i w przygotowanej paście ich nie wyczuliśmy. A pasta z wędzonego śledzia wyszła bardzo dobra, polecamy jej zrobienie. Udostępnij Pasta

niecodziennikpary
Homar po polsku 88

Order Pomiana przyznawany był najwybitniejszym gastronomom świata w latach 1965 - 1976. 500 g wędzonego dorsza, 2 marchewki (około 100 g), sok z 1/2 cytryny, 100 g majonezu, natka pietruszki, Rybę oczyścić z ości i rozdrobnić. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do ryby dodać marchewkę, sok z cytryny, majonez, posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszać

królestwo garów
Domowe sushi 126

japońskiego fast foodu. Przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat i cieszą się nieustającą popularnością. Ryż zaprawiony marynatą (zobacz jak przygotować ryż do sushi ), surowa, marynowana lub wędzona ryba, szereg różnorodnych dodatków – to wszystko składa się na to smaczne danie. Dzisiaj zapraszam was po przepis na te smakowite kąski z ryżu z dodatkiem wędzonego łososia i warzyw. PRZEPIS(...)powierzchni (ryż dość lepki łatwiej rozprowadzić zmoczonymi w wodzie rękami). W kolejnym kroku na środku ryżu smarujemy cieniutką warstwę wasabi, układamy na niej rządek dyni, paski buraka i kawałki ryby. Zawijamy przy pomocy maty bambusowej w rulon a ten kroimy w plastry o szerokości ok 2 cm ( nóż musi być naprawdę ostry). Podajemy z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Artykuł

Dorota Smakuje
Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku 107

Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku to szybkie i proste do przygotowanie danie. Ponieważ mam stały dostęp do świeżych ryb, często goszczą na naszym stole. Lubię ryby i jeść i przygotowywać je na różne sposoby. Kuchnia nie może być nudna! Danie jest z rodzaju dietetycznych, ponieważ dorsza nie obsmażałam tylko udusiłam w kremowym sosie śmietankowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sushi z łososiem i marchewką 109

marchewką – przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat i cieszą się nieustającą popularnością. Ryż zaprawiony marynatą (zobacz jak przygotować ryż do sushi ), surowa, marynowana lub wędzona ryba, szereg różnorodnych dodatków – to wszystko składa się na to smaczne danie. Dzisiaj zapraszam was po przepis na te smakowite kąski z ryżu z dodatkiem wędzonego łososia i marchewki szybko przesmażonej(...)ryż na 2/3 powierzchni (ryż dość lepki łatwiej rozprowadzić zmoczonymi w wodzie rękami). W kolejnym kroku na środku ryżu smarujemy cieniutką warstwę wasabi, układamy na niej marchewkę i kawałki ryby. Zawijamy przy pomocy maty bambusowej w rulon a ten kroimy w plastry o szerokości ok 2 cm ( nóż musi być naprawdę ostry). Podajemy z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Artykuł

Dorota Smakuje
Kraina tysiąca jachtów 93

funkcji przemysłowych oraz turystycznych pełni role transportowe oraz handlowe.   To właśnie port w dużej mierze kreuje kulinarne życie ludzi w Walencji. Każdego dnia przywożone są transporty różnego rodzaju ryb i owoców morza. Mało turystów wie, że na terenie mariny znajduje się hala, gdzie lokalne restauracje i sklepy zaopatrują się w świeżo złowione towary. Osoby prywatne również mogą wybrać się(...)przeznaczone do transakcji hurtowych. Zakupić można jedynie te sztuki, które z jakiegoś powodu nie mogą zostać sprzedane lokalnym przedsiębiorcom – są zbyt małe lub zbyt duże, albo rodzaj danej ryby nie jest zbyt popularny w tutejszych restauracjach. Nie martwcie się jednak, nie ma to wpływu na wysoką jakość produktu jaki dostaniecie. Warto skorzystać z okazji i wybrać się

Gotuj po hiszpańsku
Gulasz z halibuta po tajsku 95

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Lubicie smaki Azji, ryby ,przy tym nie stronicie od szybkich oraz aromatycznych dań, to serdecznie zapraszamy. Wszystko max 25 minut. Składniki: 2 szalotki 2 łyżki pasty tom kha 1 łyżeczka żółtej pasty curry(...)woka). Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy w ósemki. Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami. Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę. Dusimy. W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę. Dodajemy do całości, zagotowujemy. Z ryżu formujemy kulki

R'n'G Kitchen
Łosoś na cytrynach! 147

Najprostszy sposób na łososia, to łosoś z piekarnika na cytrynach, z dużą ilością warzyw. Całe danie robi się około 25 do 30 minut. Najbardziej lubię jeść ryby właśnie tak bardzo prosto przyrządzone, bez zbędnych przypraw. Świeża i pyszna ryba to klucz sukcesu.  Dodatek odrobiny masła, cytryny ewentualnie świeżej natki pietruszki czy odrobiny czosnku to totalny max! Polecam na niejeden

SMYKWKUCHNI
Zupa rybna z odrobiną szafranu 134

zrobieniem francuskiej zupy "bouillabaisse"lecz ona wymagała miksowania oraz dodania większej ilości składników. Moja wersja bliższa jest, tak myślę, polskim smakom, gdzie wyczuwalne są kawałki jarzyn, a z ryb po prostu filety (w tym przypadku) z dorsza. I niech to będą świeże filety.  A  na "bouillabaisse" przyjedzie jeszcze czas. Zapraszam! Składniki: 1 litr przecedzonego wywaru rybnego ( u mnie(...)jest to wywar z głów świeżych makreli) 2 filety świeżej ryby  (doskonale sprawdza się dorsz) 1 marchew 1/2 pora 1 fenkuł  2 szalotki 4 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 gałązka tymianku 1 pęczek natki pietruszki  1 jedna garść posiekanego drobnego szczypiorku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka soli morskiej grubej (opcjonalnie) 2 szczypty pieprzu

Wino Francja Kuchnia

Proponowane wyszukiwania