ryba - 22624 przepisów (strona:394/1509)

Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami 105

Ryby z grilla to bardzo prosta i szybka potrawa. Nie wymagają wcześniejszego marynowania, a żeby były pyszne potrzeba niewiele składników. Generalnie wystarczy cytryna i świeże zioła, żeby wyczarować przepyszne danie. Aromatyczny pstrąg z grilla z ziołami, dzięki połączeniu świeżej kolendry, mięty i natki pietruszki, właśnie taki jest. Razem z siostrom uwielbiamy taką rybkę i kiedy tylko mamy możliwość wrzucamy(...)wietnamskiej i „Confetti” ) 4 gałązki świeżej mięty (u mnie po 2 gałązki cytrynowa i waniliowa ) 2 gałązki natki pietruszki 25 g masła 1/2 cytryny sól Na początku dokładnie myjemy ryby. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym, solimy z każdej strony i w środku. Każdego pstrąga lekko skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny. Następnie wkładamy do środka po połowie masła. Później

PatiGotuje
Halibut pod kolorową pierzynką 106

ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 1 papryczka chilli około 100 g startego sera (twardego) typu grana padano  sól pieprz oliwa z oliwek około 15 ml 1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wyjmujemy ości jeśli są i dzielimy na porcje. 2. Do miseczki dajemy oliwę, kukurydzę odsączoną z zalewy, posiekaną natkę pietruszki, przepuszczony przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chilli(...)Dodajemy też starty na drobnej tarce ser. Wszystko mieszamy, dodajemy troszkę soli i pieprzu.  3. Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdą nakładamy naszą pierzynkę. 4. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Podajemy z kaszą, frytkami, ryżem i surówką. Smacznego

kruche babeczki
Mintaj z warzywami duszony 142

mnie Hortex) -1 łyżeczka masła  -3 pomidory pelati z puszki -1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki -szczypta cukru -sól, pieprz do smaku  -olej do smażenia -mąka do obtoczenia ryby -koperek lub natka pietruszki W rondlu rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać włoszczyznę, podlać niewielką ilością wody tak, aby tylko warzywa nie przywarły(...)krótko z dwóch stron, wcześniej posolone, popieprzone oraz obtoczone w mące, filety mintaja. Przekładamy do rondla z duszonymi warzywami i chwilę razem dusimy ok. 5 minut. Ja podałam duszoną rybę z warzywami z kaszą kuskus, ale również mogą to być ziemniaki z wody czy frytki.  Do tego ogórek kiszony lub konserwowy. Smacznego

Kulinarne przemyslenia
Pulpeciki z łososia i ziemniaków (Polpettine di salmone e patate) 157

Czasami piszą do mnie mamy z pytaniem, jak poradzić sobie z dzieckiem niejedzącym ryb, jak zachęcić je i przekonać do zjedzenia np. filetu z łososia lub dorsza. Z doświadczenia mamy 7-letniej dziewczynki, która niejednokrotnie kaprysiła przy stole,  wiem, że to, czy dziecko wybierze rybę, będzie zależało

La grande e la piccola cuoca
Morszczuk w cieście pomidorowo-paprykowym 118

piątek postawiliśmy na rybę ;> Składniki: - morszczuk atlantycki, - 5 łyżek mąki, - wody, - jajko, - papryka słodka, - suszone pomidory, - sól, - pieprz. Składniki na surówkę: - pół główki młodej kapusty, - marchew, - cebula, - 3 łyżki majonezu, - 3 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki cukru, - sok z cytryny, - sól, - pieprz. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w głębokim talerzu. Rybę obtaczamy w soli i pieprzu, następnie

Przepisy Mikołaja
Dorsz w sosie szafranowym z czerwonym pieprzem – test patelni Synchro Happycall 124

roztarty szafran. Wymieszać i odstawić na około 20 minut, aż szafran puści kolor. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, położyć rybę i usmażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Odłożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać śmietankę z szafranem i dodać rozgnieciony czerwony pieprz. Gotować(...)małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą. Następnie włożyć dorsza i chwilę podgrzewać, polewając rybę. Dodatkowo: Do ugotowanego ryżu dodać lekko posiekany szpinak. Wymieszać, ewentualnie lekko posolić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku → Filet z dorsza w papilotach → Indyjskie rybne curry → Risotto alla Milanese → Makaron w sosie szafranowym z łososiem

Oryginalny smak
Smażone filety śledziowe 217

Śledź przez wielu z nas uważany jest za rybę wykorzystywaną tylko do przygotowania przystawki na przyjęcie. To bardzo błędne pojęcie, jest to ryba trochę zapomniana i niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ma wyjątkowy smak. Smażone filety śledziowe to danie idealnie nadające się na niedzielny obiad. Możemy podać je z frytkami, chlebem albo pieczonymi ziemniaczkami. Składniki 2-3 filety

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Halibut pod chrupiącą pierzynką 115

praskę czosnek i wymieszałam, dodałam posiekaną natkę pietruszki, płatki migdałów i startą mozzarellą, oraz troszkę soli i wymieszałam. 3. Rybkę pokroiłam na porcje, naczynie żaroodporne (dno) wysmarowałam masłem, ułożyłam rybę  i wyłożyłam na nią naszą pierzynkę.  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę pieczemy około 25 minut. Podajemy z sałatką, ryżem lub kaszą. Smacznego

kruche babeczki
Pyszna zupa rybna 162

duże cebule 1/2 selera (korzeń)  1l passaty pomidorowej 6 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe łyżeczka masła ok 1,5 litra bulionu warzywnego sól+ pieprz ok 0,5 ryby (najlepiej białej, ale moją ulubioną jest karmazyn)  1/2 łyżeczki cukru łyżeczka słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach na tarce (oprócz cebuli(...)minut. Po tym czasie zalewamy całość bulionem i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy.  Gotujemy 10 minut pod przykryciem i dolewamy passate pomidorową. W tym czasie oczyszczamy rybę ze skóry jeżeli posiada i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy je do warzywnego wywaru. Doprawiamy papryką słodką, pieprzem i sola do smaku. Gotujemy maksymalnie 5 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego

ChilliJemy
Dorsz z marchewkowym risotto i karmelizowaną marchewką 132

tymianek, podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości około 8 minut. Na koniec wmieszać 1 łyżkę masła aż utworzy się sosik w miedzyczasie obtoczyć przygotowane porcje ryby w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia wyłożyć na talerze porcje ryżu, ryby i karmelizowanej marchewki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ruloniki śledziowe 138

skromna ryba doczekała się setek przepisów, dzieł malarzy i poetów – śledź. Pod śledzika „Pod różną postacią trafiają na stolik by mógł po nie sięgać polski pracoholik, gdyż dla świata pracy śledź przekąską bywa, bowiem w wyższych sferach… kawior się spożywa.” Dla smakoszy… i nie tylko – ruloniki śledziowe.       Składniki (na 10 ruloników): - filety śledziowe - 2 średnie cebule(...)święta. Są źródłem witamin A, E i D. Zawierają też fosfor, potas, żelazo, cynk, jod i miedź. Jako ciekawostkę przytoczę słowa Hanny Szmanderskiej : „ Śledź był od wieków w Polsce rybą niezwykle popularną, sprawiły to niewątpliwie liczne i rygorystycznie przestrzegane posty. Pod datą 25 marca 1389 w rachunkach dworu Jagiełły figuruje pozycja – „6 beczek śledzi”. Sprowadzano do Polski śledzie w ogromnych

mojewypiekiinietylko
Paprykarz domowy niezwykle smaczny 146

risotto) przecier pomidorowy łyżeczka czubata słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki wędzonej papryki (ostrej lub słodkiej) sól himalajska świeżo mielony pieprz pół łyżeczki kurkumy wędzony pstrąg (lub inna ryba) --> robiłam też drugą wersję z gotowaną na parze polędwicą z dorsza (też wyszło bardzo dobrze) Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę (paprykę wcześniej obrałam ze skórki, można też ją upiec(...)dodaj warzywa i duś podlewając bulionem. Dodaj ryż i zalej bulionem, gotuj aż ryż będzie al dente. Dodaj przyprawy a następnie przecier pomidorowy. Ostudź i wymieszaj z rozdrobnioną, obraną rybą (ja rozdrobniłam blenderem). Smacznego! #paprykarz #glutenfree #bezglutenu

Cytryna&Co.
Ryba zapiekana z pieczarkami i cebulką 140

oliwa do podania Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Filety delikatnie myjemy i osuszamy, by nie uszkodzić i rozerwać. Dzielimy na 4 kawałki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu układamy pokrojone, podgotowane i dobrze odsączone z wody pieczarki, posiekaną cebulę i połowę parmezanu. Zapiekamy pod folią aluminiową(...)przez ok 25 minut w temperaturze 170⁰C. Gotową, jeszcze ciepłą rybę posypujemy resztą parmezanu, przekładamy na półmisek wyłożony sałatą, skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy do stołu w towarzystwie np. ziemniaków

Kuchnia w czekoladzie
Makaron pełnoziarnisty z mulami / Whole-grain pasta with mussels 142

łyżeczki schłodzonego masła listki bazylii i natki pietruszki sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu 3/4 szkl. fondu rybnego Fond rybny 500-600 g. głów, kręgosłupów i płetw z dowolnych ryb 1 duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku (w łupinkach) 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/2 małego kopru włoskiego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina(...)jajko szczypta soli 3 łyżki wody Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokrój w duże kawałki. Cebulę przekrój i opal nad palnikiem. Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć resztki ryb, wszystkie warzywa, ziela angielskie i liście laurowe. Smaż na dużym ogniu, aż warzywa zaczną się lekko przypalać. Dodaj cukier i smaż jeszcze minutę. Wlej około 750 ml. wody, zagotuj. Przykryj częściowo

Delicious Place
KOTLECIKI RYBNE Z KASZĄ JAGLANĄ 117

Uwielbiam ryby i staram się je jeść dosyć często.Jak jesteśmy nad morzem to chodzimy na rybkę praktycznie codziennie,mamy swoje sprawdzone miejsca.     Niestety trochę się rozmarzyłam a do lata trochę jeszcze zostało. Dlatego dziś zaserwowałam pyszne kotleciki rybne z kaszą jaglaną - takie dwa w jednym. Składniki:  450 g filetów rybnych ( dorsz , mintaj) 100 g kaszy jaglanej(...)wodzie ok 12 min. Wystudzić ( można to zrobić dzień wcześniej). Filety pokroić, zmielić razem z zimną kaszą jaglaną. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kaszę wymieszać z rybą posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem, cebulą,jajkiem bułką tartą,sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i pieprzem.  Wilgotnymi dłońmi uformować z masy jednakowej wielkości kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej

Niespełnione zdolności kulinarne