kroimy w półksiężyce, przesmażam na odrobinie oliwy-około 5-6 minut (uwaga,żeby nie przypalić). Zioła siekamy. Folię składamy podwójnie, smarujemy odrobina oliwy, układamy plasterki cytryny na nich łososia (ryby nie solimy-to bardzo ważne). Następnie przesmażony por-doprawiony solą i pieprzem. Na to kładziemy zioła i kosteczki fety. Całość zawijamy w folię-zostawiając rybie nieco miejsca. Pieczemy 12 minut
Kopystką po garachkostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę w 240 stopniach około 20 minut (przemieszać w trakcie 2-3 razy). Ryba: Mąkę mieszam z curry. Dorsza myję, dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi, solę i obtaczam w mące. Rozgrzewam masło, smażę od strony skóry około 4,5 minuty, następnie obracam rybę i smażę kolejne
JejKuchniarazy słyszeliście, że jemy za mało ryb? Czy wiesz, że ryby mogą być zastąpione owocami morza takimi jak krewetki? Jest to bardzo dobre źródło kwasów omega 3 oraz charakteryzuje się bardzo niską zawartością rtęci. Składniki na 2 porcje: 3 małe i wąskie cukinie (około 700g) 150g krewetek 2 ząbki czosnku mała cebulka 2 łyżki śmietany creme fraiche chilli, kminek, sól
wysmienitydomu, gdzie czekała nie mniej słoneczna zupa. Klasyka kuchni amerykańskiej i brytyjskiej - treściwy i kremowy anglosaski chowder! Przepyszna zupa zabielana mlekiem, z dodatkiem warzyw i często przygotowywana na bazie ryb oraz owoców morza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi od francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest(...)gotuj przez 20 min. 5. Pstrąga przypraw pieprzem i solą, obtocz w mące i usmaż. 6. Zupę dopraw pieprzem i solą do smaku. 7. Podawaj gorącą z niewielkimi kawałkami ryby. Smacznego! Corn chowder with kale and trout Ingredients: 1 can of corn 3 garlic cloves 1 small leek 1 small potato grated zest of 1/3 lemon 2 bay leaves
Kuchnia w Słońcu Skąpanamusztardy sarepskiej. 4 dzwonki łososia 1 pęczek koperku 1 pęczek natki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki śmietany Sól morska ************************************** Rybę opłukać i osuszyć.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i usmażyć posolonego łososia na złoty kolor z obu stron po 10 minut z każdej strony na niewielkim gazie. Zdjąć rybę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiOstatnio częściej zdarza mi się spoglądać w kierunku ryb. Wychodzę z założenia, że jak organizm czegoś bardziej potrzebuje tym bardziej się tego domaga. Może właśnie tak jest z tymi rybami. Na dzisiaj polecam sałatkę śledziowo – warzywną na szybko. Polecam. Składniki: 1 opakowanie śledzi solonych w oleju Mieszanka warzywna ze słoika ( ok. 1 l ) 1 czerwona cebula 4 jajka Pieprz Sól
Smaki Ewyjakiegoś czasu szukam ciekawych przepisów na ryby dla dzieci. Nie jest to łatwe zadanie, jeśli dzieci nie przepadają za rybami. Nie mam ambicji wciskać im niczego, raczej zachęcać smakiem, zapachem i aromatem, a przede wszystkim – co u dzieci kluczowe – pięknym, kolorowym wyglądem potrawy. Idąc tym tropem przygotowałam halibuta zapieczonego z warzywami. Halibut […] Artykuł Halibut w imbirowo-miodowej
WiszniówkaCurry możemy przygotować z różnymi dodatkami. Możemy użyć kurczaka, warzyw, jagnięciny, krewetek lub ryby. Cały sekret polega na odpowiednim doprawieniu i dość długim gotowaniu. Curry ma różne stopnie ostrości i to zależy od nas jak bardzo chcemy je mieć ostre. Ja zazwyczaj wybieram to najostrzejsze:-) Warto mieć jednak pod ręką szklankę mleka do popicia. Ilość składników na mulligatanni curry jest(...)koncentrat pomidorowy, wiórki kokosowe oraz garść siekanej pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Następnie zalej mleczkiem kokosowym i wrzuć pokrojoną w duże kawałki rybę. Zostaw na wolnym ogniu na 10 minut a następnie odstaw. Curry mulligatanni powinno być gotowe za około 20 minut. Podawaj z ryżem oraz chlebkiem naan
wysmienityRyby w naszym domu pojawiają się ostatnio zdecydowanie zbyt rzadko. Jeżeli jesteście w podobnej sytuacji a dodatkowo nie macie pomysłu jak podać łososia to polecam Wam ten oto przepis. Już nigdy nie będziecie w kropce ; ) Do przygotowania potrzebujemy (2 porcje): filet z łososia (ok 200 g na osobę) szpinak (liściasty lub zmielony) czosnek wg uznania sól, pieprz 1 kulkę(...)papierem do pieczenia układamy kawałki łososia. Przykrywamy je sporą ilością szpinaku a na wierzchu układamy plastry mozarelli (u mnie były to dwa plastry, tak aby pokryły prawie całą powierzchnię ryby). Całość zapiekałam ok 15-20 minut. Zjadamy gorące. Pyszności
Szybko Tanio SmaczniePrzepis został wyróżniony w konkursie organizowanym przed markę Princes. Bardzo dziękujemy za wyróżnienie. Uwielbiam ryby pod każda postacią, zdecydowanie bardziej uwielbiam ryby świeże i potrawy z nich. Czasami z braku czasu przygotowuję coś na szybko, co zachwyci gości.Tatar z tuńczyka może być preludium do do tematycznej kolacji, ale równie dobrze może być samodzielnym daniem. Tatar
Kulinarne pyszności MolkiUwielbiam ryby pod każdą postacią, mogłabym jeść codziennie. Są bardzo zdrowe polecane przez dietetyków. Dziś przyszła pora przygotować wędzonego łososia w dwóch wersjach: bez dodatku ziół z koperkiem. Ważne by zachować zasady wędzenia ryb,zaś dodatki możemy komponować według własnego gustu. Staram się ograniczać sól stąd mniej soli w zalewie.Łosoś wyszedł pyszny podany na gorąco poezja
Kulinarne pyszności MolkiSkładniki ok 700-800 g filetów z ulubionej ryby (u nas miruna) 150 g kaszy jaglanej ok 500 g świeżego szpinaku 2 średnie cebule 250 g mascarpone ok 100 g (lub więcej) sera pecorino (lub innego dojrzewającego) masło klarowane do smażenia masło do wysmarowania formy dobra sól, świeżo zmielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie Kaszę ugotujcie zgodnie(...)przepisem na opakowaniu (pamiętając o przelaniu surowej kaszy wrzątkiem, aby usunąć ewentualną goryczkę). Rybę umyjcie, jeśli trzeba usuńcie skórę, natrzyjcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie. Szpinak umyjcie i posiekajcie. Zetrzyjcie ser. Na maśle klarowanym zeszklijcie cebulę. Dorzućcie do niej posiekany szpinak, wymieszajcie i smażcie do momentu, aż szpinak zacznie więdnąć. Dodajcie mascarpone, wymieszajcie. Przyprawcie solą, pieprzem
OliveandThymeSkładniki: -800 g. filetów z dorsza -2 jajka -2 bułki -natka pietruszki -sól -pieprz -majeranek -1,5 łyżki mąki -3 łyżki bułki tartej -olej Sposób przygotowania: Rybę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Bułki namaczamy w wodzie. Do zmielonej ryby dodajemy namoczone i odsączone bułki, jajka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem
Magia jedzenia.oczyszczamy i osuszamy. Pomarańczę parzymy. Odcinamy kawałek z początku oraz końca owocu i wrzucamy go do wody, na parze z której gotować będziemy łososia. Wodę uzupełniamy również o sól. Rybę układamy skórą do dołu w garnku. Doprawiamy pieprzem. Na wierzchu filetów układamy cienkie plasterki pomarańczy (ze skórą). Gotujemy około 15-20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPropozycja na szybki i zdrowy obiad. Tym razem zainspirował mnie Jakubiak. Prosto i smacznie. Nic dodać nic ująć musicie koniecznie spróbować. Składniki: Dorsz ok. 700 gram lub inna ryba bez skóry Sok z cytryny 1 cebula Koperek Natka pietruszki Mąka Sól Bulion Śmietana ok. 100 ml /słodka Chrzan 1 łyżka masła Wykonanie: Rybę miksujemy razem z cebulą. Podczas miksowania
Smaki Ewy