wodzie lub w sosie własnym 2 duże jajka 6 – 7 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego Przygotowanie: Rybę odsączyć z wody/sosu i przełożyć do miski. Dodać roztrzepane jajka i natkę pietruszki. Całość wymieszać za pomocą łyżki lub ręką, dosypując bułkę tartą (masa(...)doprawić do smaku. Uformować niewielkie placuszki i usmażyć na oleju z obu stron. Krok po kroku: 1. Odsączyć tuńczyka 2. Do ryby dodać pozostałe składniki 3. Wymieszać całość z bułką tartą 4. Uformować małe kotleciki 5. Usmażyć z obu stron na oleju Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki
KuchniaWeDwoje.plprzyklei się nam ziemniak do foli . Pieczemy około 30 min do 40 w zależności od wielkości naszych ziemniaków. Doradę w między czasie oczyszczamy z łusek,myjemy i osuszamy Rybę prószymy sola z obu stron . Z jednej strony nacinamy pod skosem DORADĘ w 2-3 miejscach i wkładamy do środka tj.na zdjęciu cienkie plastry cytryny . Na każdą Doradę kładziemy(...)taki sam sposób jak ziemniaki pieczemy również w 180C około 25-30 minut pod koniec pieczenia (ostatnie 5-7 minut) otwieramy od góry folie po to by nasza ryba miała przypieczoną skórkę. Jak widzimy całkowity czas przyrządzenia naszego wspaniałego dania nie zajmie więcej niż 60 minut . Smacznego
Viola cooks with passionosób) - 2 tuszki zimnicy (lub innej podobnej ryby) - skórka z 1 cytryny - 3 łyżki oliwy z oliwek - kilka gałązek natki pietruszki - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: rybę myjemy, nacieramy solą, odstawiamy na godzinkę. na skórze robimy
Gocha gotuje!Łosoś pod pierzynką z sera korycińskiego z czarnuszką , moich ulubionych suszonych pomidorów i świeży koperek. Powiem Wam, że wyszło bardzo smacznie. Nadrobiłam moje zaległości jeżeli chodzi o ryby. Lubię, wszyscy lubimy, a można z nich wyczarować pyszne danie :-). Łosoś niestety jest teraz bardzo drogą rybą i kupuję go od czasu do czasu, bo moje dziecko za nim przepada. Resztę
kruche babeczkiŁOSOŚ W PANIERCE SEZAMOWEJ Delikatna i smaczna ryba, wspaniale usmażona i przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso. Łosoś w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako przystawka, podany np. na podsmażonej marchewce w sosie sojowym lub jako danie główne z sosem koperkowym i ziemniakami z wody. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 porcje filetu(...)oprószamy pieprzem i ewentualnie solą morską, smażymy przez 4 minuty. Krok 3. Następnie obracamy łososia na drugą stronę, wyłączmy ogień pod patelnią i czekamy około 2 minuty - druga strona ryby dojdzie od ciepła samej patelni. Tak przygotowanego łososia wykładamy na ciepłe talerze, pod spodem każdej porcji powinna znaleźć się podsmażona cebulka. Dekorujemy zieleniną oraz kawałkami limonki. Smacznego
Moja Książka Kucharskajednocześnie pikantna salsa oraz pasta z awokado. Tak właśnie powstają moje ulubione burgery rybne. A jaki jest Wasz sposób? Składniki na 6 dużych burgerów: 600g mielonego mięsa z białej ryby (u mnie dorsz) 1 opakowanie serka kremowego Apetina “Pesto i Rukola” 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, kolendra, mięta (w dowolnych proporcjach) sól(...)łyżek bułki tartej rozmieszane z 6 łyżkami wody 1 jajo dodatkowo bułka tarta to panierowania oliwa do smażenia kilka garści rukoli 6 bułek Zmieloną rybę przełożyć do miski. Połączyć z serkiem Apetina. Dodać skórkę z limonki, zioła i sól, wymieszać. Następnie dodać bułkę tartą rozmieszaną z wodą i wbić jajko. Całość wyrobić na w miarę jednolitą masę odchodzącą od miski
Pełny talerzUwielbiam takie posiłki! Dużo zielonych liści , świeżych i chrupiących warzyw, dodatek kaszy lub makaronu i coś, co dostarczy mi białka - kurczak, indyk, ryba lub właśnie ostatnio tuńczyk! Kiedyś kupiłam puszkę tuńczyka, otworzyłam, powąchałam, spróbowałam i podziękowałam 😃😁 Kompletnie nie moje smaki. Jednak pomyślałam, że dam tuńczykowi jeszcze jedną szansę, w końcu tak wiele osób(...)też znalazł się w moim przepisie. Duży plus za to, że nie znajduje się w puszce, a w słoiczku. Ma prosty, idealny skład, pochodzenie ekologiczne i duże kawałki ryby. Coś przegenialnego! Użyty w poniższej sałatce smakował cudownie! Sałatka to oprócz warzyw i tuńczyka także kasza gryczana, pyszny sos, a także migdały. Całość smakuje wyśmienicie! Taka sałatka dobrze sprawdzi
Zdrowie na języku :Pponiedziałku polecam rybę, wiadomo, że zdrowa ... A ja jadam ich zdecydowanie za mało... Składniki; 3 filety z dorsza sól, pieprz, 2 kromki chleba (bez skórki) 3 łyżki siekanego koperku 10 dag sera feta 2 łyżki masła Przygotowanie; Dorsza myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażamy na maśle z każdej strony. Do misy blendera wkładamy chleb, ser feta(...)koperek. Wszystko blendujemy na kruszonkę. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym a na wierzchu wykładamy całą kruszonkę, dociskając aby się dobrze trzymała. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 15- 20 minut. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.sztuki/duże, papryka słodka mielona 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, sól morska 1 łyżeczka aby ryba nie puściła soku i nie była sucha to soli dopiero dać do panierki przed samym smażeniem, marynować w innych przyprawach bez soli, tak samo zrobić z sokiem cytrynowym, przed samym smażeniem(...)morską, wymieszać, w mące obtaczać dzwonki dorsza na mocno rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym kłaść dzwonki skórą do góry smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy ryba jest soczysta i chrupiąca, podawać z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędziecka uwielbiam ryby i pasty kanapkowe. Dziś zapraszam Was na połączenie obydwu smaków. Rybna kremowa pasta kanapkowa z prażoną cebulką , to doskonałe urozmaicenie codziennych kanapek. Jak w przypadku większości past przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Dodatek prażonej cebulki nadał jej ciekawej struktury i smaku. Pyszna Naprawdę warto spróbować. Składniki: 1 puszka makreli w sosie pomidorowym(...)łyżki prażonej cebuli (u mnie Fanex) serek śmietankowy mielony 250 g pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski przekładamy całą rybę wraz z sosem pomidorowym, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy serek śmietankowy mielony i całość dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy 3 łyżki prażonej cebuli (ja wcześniej ją bardziej rozdrabniam wkładając do woreczka i lekko gniotąc), doprawiamy pieprzem do smaku
Słodkie okruszkijajeczna z wędzonym pstrągiem, kukurydzą oraz ogórkiem. Pastę smakuje najlepiej na drugi dzień, idealnie pasuje do chleba tostowego, lub innego miękkiego chleba. Polecam dla każdego kto lubi smak wędzonej ryby :) Składniki: * wędzony pstrąg * 1 łyżka twarogu * pół puszki kukurydzy * 4 ogórki kiszone * pół cebuli * sól, pieprz * pół łyżeczki suszonego koperku * 1/6 łyżeczki chili * 1/6 łyżeczki papryki w proszku(...)frais (można zastąpić jogurtem greckim, philadelphią lub gęstą śmietaną) * 4 jajka Jajka gotujemy na twardo. Wędzonego pstrąga rozcinamy i ściągamy rękoma całe mięso. Ważne jest aby każdy malutki kawałek ryby rozdrobnić w rękach aby usunąć wszystkie ości. Mięso z pstrąga mieszamy ręką z przyprawami, tak aby powstała masa podobna do pasty. Do pstrąga dodajemy posiekanego w drobną kostkę ogórka oraz
Klasyka Gotowaniamusztardzie i soku z cytrusów. Gdy smażyłam go na maśle, po domu rozchodził się niesamowicie kuszący zapach. Do tego podałam pieczone na ostro ziemniaczki i byłam w kulinarnym niebie :) Rybę zamarynowałam w musztardzie, ale nie byle jakiej bo robionej samodzielnie. To naprawdę nic trudnego, musicie jedynie pamiętać aby przygotować ją dzień wcześniej. Jej smak jest mocny i intensywny(...)właśnie takie wyraziste musztardy lubię najbardziej. Podaję przepis na większą ilość bo gwarantuję, że będziecie ją zużywać nie tylko do ryby :) Domowa musztarda (porcja na 2 niewielkie słoiczki): 3 opakowania gorczycy białej Galeo 8 łyżek octu z białego wina 6 łyżek wody (przegotowanej) na następny dzień: ok. 3 łyżki wody szczypta soli łyżeczka papryki ostrej Galeo łyżka cukru trzcinowego Gorczycę
Mienta blogkroimy w półksiężyce, przesmażam na odrobinie oliwy-około 5-6 minut (uwaga,żeby nie przypalić). Zioła siekamy. Folię składamy podwójnie, smarujemy odrobina oliwy, układamy plasterki cytryny na nich łososia (ryby nie solimy-to bardzo ważne). Następnie przesmażony por-doprawiony solą i pieprzem. Na to kładziemy zioła i kosteczki fety. Całość zawijamy w folię-zostawiając rybie nieco miejsca. Pieczemy 12 minut
Kopystką po garachkostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę w 240 stopniach około 20 minut (przemieszać w trakcie 2-3 razy). Ryba: Mąkę mieszam z curry. Dorsza myję, dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi, solę i obtaczam w mące. Rozgrzewam masło, smażę od strony skóry około 4,5 minuty, następnie obracam rybę i smażę kolejne
JejKuchniarazy słyszeliście, że jemy za mało ryb? Czy wiesz, że ryby mogą być zastąpione owocami morza takimi jak krewetki? Jest to bardzo dobre źródło kwasów omega 3 oraz charakteryzuje się bardzo niską zawartością rtęci. Składniki na 2 porcje: 3 małe i wąskie cukinie (około 700g) 150g krewetek 2 ząbki czosnku mała cebulka 2 łyżki śmietany creme fraiche chilli, kminek, sól
wysmienity