ryba - 22175 przepisów (strona:389/1479)

SAŁATKA ŚLEDZIOWO - BURACZKOWA + FILMIK 247

Sałatka śledziowa jest nie zastąpiona na większych przyjęciach i świętach. Dzisiaj przygotowałam ją z dodatkiem groszku i buraczków a podałam ją udekorowaną w kształcie ryby. Można ją podać na półmisku i w każdej postaci pięknie wygląda i pysznie smakuje(...)odrobiną chrzanu, solą i pieprzem. Dekoracja 1 -Na podłużny półmisek wykładamy sałatkę,robimy wgłębienie i kładziemy tam buraczki.   Dekoracja 2 -Z kawałków buraczka wycinamy buzię i łuski ryby, następnie oczy robimy z groszku i gdzie nie gdzie dokładamy kawałki marchewki.  Ogon robimy z natki pietruszki. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Laxpudding - szwedzka zapiekanka ziemniaczana z łososiem 250

porcją świeżego koperku skąpane w delikatnej masie ze słodką śmietanką wieszczą rozpływającą się w ustach pyszność z północy :) Całość zapieczona w naczyniu dobrze natłuszczonym masłem, które wspaniale podbija smak ryby i ziemniaków. Laxpudding zachwyca smakiem i prostotą :) Co prawda, nie jest to danie wspierające obwody naszych talii ale za to rozkosznie łaskocze podniebienia, udowadniając, że ryby + śmietana i masło

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem 154

gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku,  zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej  smakuje z rybą ;)  Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy(...)porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem.  Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne.  Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne 30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego 35 dag świeżego szpinaku

Wanilia i Kardamon
Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem 116

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z  tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 650g świeżego karpia(...)czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby i całość chwilę smażyć, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przesmażone grzyby z cebulą, kaszę i zmieloną rybę dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Miruna pieczona w pomidorach z czarnym ryżem i kaszą bulgur 121

Delikatna ryba zapiekana w aromatycznych pomidorach pachnących czosnkiem, cebulką w połączeniu z czarnym ryżem i zawierającą największą ilość błonnika pośród wszystkich kasz - kaszą bulgur to świetny pomysł na smaczny, sycący i pełnowartościowy obiad. Składniki: 800g fileta z miruny 1 szklanka czarnego ryżu 1 szklanka kaszy bulgur 2 puszki pomidorów w kawałkach 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego(...)wysmarować masłem, wyłożyć połowę sosu z kaszą i ryżem, ułożyć połowę filetów z miruny. Następnie wyłożyć resztę sosu z kaszą i ryżem oraz na wierzchu ułożyć resztę kawałków ryby. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Podawać posypaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów 122

zdrowym, smacznym i szybkim do przygotowania daniem. Proste i lekkie danie, którym można zachwycić swoich bliskich i przyjaciół. Czas przygotowania to nie więcej niż 30 minut, łącznie z pieczeniem ryby i gotowaniem ryżu. W czasie, gdy piecze się łosoś, wystarczy pokroić składniki na salsę i posiłek jest już przygotowany. Do pieczonego łososia świetnie pasuje białe wytrawne wino Home Run Chardonnay(...)przyjemny bez intensywnego wytrawnego posmaku. Wino podane do łososia delikatnie odświeża kubki smakowe i chętniej sięgamy po następną porcję dania. Do tej pory trudno mi było dobrać do tej ryby odpowiednie wino, a tym razem czułam, że są parą i na pewno nią pozostaną na dłużej. Kalifornijskie wino zostało odznaczone złotym medalem na Międzynarodowym Konkursie Winiarskim Enoexpo 2018, a jego

Kuchcik gotuje
Dorsz w śmietanie 97

Dorsz w śmietanie – ryba przygotowana podczas warsztatów kulinarnych z Polmlekiem . Podczas gotowania używaliśmy produktów eko Maćkowy. Gotował z nami Jerzy Nogal. filety z dorsza ok 600 g, 1 cebula, masło, cytryna, 200 - 250 ml śmietany 18%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, natka pietruszki, kilka kropel soku z cytryny, Filety dorsza pokroić.  Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę pokroić(...)szczyptę soli i cukru. Gdy cebula będzie miękka dodać śmietanę. Doprawić do smaku skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dusić aż sos zgęstnieje. Rybę podsmażyć, tylko rumieniąc. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć sos cebulowo śmietanowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec kilka minut. Podaliśmy z białą kaszą gryczaną. Przed

królestwo garów
DOMOWE PALUSZKI RYBNE W PANIERCE Z KUSKUSU 199

bulionu, 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Cykoria , 1/2 łyżeczki curry Cykoria , 1/2 łyżeczki soli, garść posiekanej natki pietruszki,  łyżka masła, łyżka soku z cytryny. Dodatkowo: jajko, mąka do obtoczenia ryby, olej do smażenia. Przygotowanie: Kuskus zalewam gorącym bulionem, odstawiam pod przykryciem na 10 minut. Następnie mieszam z przyprawami, masłem, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Rybę kroję w paski

JejKuchnia
Pstrągi czosnkowe jak ze smażalni [PRZEPIS] 117

naprawdę aromatyczne. Czosnek rozetrzyj z solą (łyżeczka z lekką górką) na pastę, połącz z łyżką oleju, łyżką soku z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki, majerankiem i pieprzem. Mieszkanką natrzyj ryby od środka, lekko oprósz je także solą z zewnątrz oraz skrop resztą cytryny, i odstaw do lodówki najlepiej na około 5-6 godzin. Przed gotowaniem wyjmij na około pół godziny(...)złapały temperaturę otoczenia, co ułatwi smażenie. Każdą rybę obtocz w mące pszennej, otrzep z nadmiaru i smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut. W tym czasie pstrągi powinny zrobić się złociste. Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Idealne na letni obiad w towarzystwie sałatki. Jeśli nie liczycie kalorii, super będą też frytki

Kulinarna Polska
Tarta na obiad lub kolację – pysznie smakuje na ciepło i na zimno 190

wyłożyć na blaszkę. Ciasto podpiec w piekarniku aż będzie gotowe a potem wyjąć z piekarnik i dać na stół , dokładać składniki. Gdy ciasto mamy na blaszce układamy składniki pokrojoną rybę w paski i na jednej połowie ciasta a na 2 filet z kurczaka posypać szparagami ,rybę i mięsko wcześniej doprawić. śmietanę wymieszać ze żołtym startym serem doprawić do smaku

Moje Wyroby
Burgery z wędzoną rybą i soczewicą 102

Przygotowane przeze mnie ostatnio “ Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny. Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie istnieją, musiałam(...)dodać i do tych burgerów. The post Burgery z wędzoną rybą i soczewicą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Polędwiczka z mintaja w sezamie 123

Składniki: 500 polędwiczek z mintaja sól i pieprz cytryna koperek mąka sezam oliwa Przygotowanie: rybę umyj, osusz, posyp solą i pieprzem do miski wsyp mąkę wymieszaną z sezamem na patelni rozgrzej olej rybę obtocz z mące z sezamem smaż na małym ogniu na rumiano z obu stron podawaj z ryżem i surówką z kapusty, na którą przepis znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Spaghetti z łososiem, brokułami o nucie cytrynowej 117

Kupiłam kawałek fileta z łososia bo syn smak na niego miał, całą porcję zjeść chciał. Jak wiadomo to nie jest za tanie danie, gdy tyle ryby, jedna osoba dostanie. Jednak plan na przygotowanie łososia szybko zmieniłam, bo nagle kolejne dzieciaki na obiad w domu zobaczyłam :P Tak, tak w progu już krzyczały, że łososia by też zjeść chciały(...)kawałka ryby danie makaronowe przygotowałam do którego dodatkowo oliwki i brokuł dodałam.  Obiad z kilku składników skomponowałam,  w kilka chwil go przygotowałam,  i wszyscy sie najedli idealnie, a łosoś smakował genialnie. Składniki: ok. 350 g makaronu spaghetti n.5 Barilla,   300 g fileta z łososia, 1 świeży brokuł, olej rzepakowy bazylia, 1trawa cytrynowa, garść zielonych oliwek

Moniki Smakołyki
Smażone sardynki czosnkowo-ziołowe 77

czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekanymi ziołami, szczyptą soli oraz pieprzu. We wnętrze rybek włóż po trochę mieszanki czosnkowo-ziołowej. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wyłóż na nią ryby i smaż przez 3-4 minuty, przewróć delikatnie na drugą stronę, dodaj plasterki czosnku, w którym zaprawiły się sardynki oraz gałązki ziół. Smaż znowu przez 3-4 minuty. Zdejmij patelnię(...)ognia, ryby oprósz solą i pieprzem i od razu podawaj

Delicious Place
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 232

wolno do pan bagnat używać majonezu, ogórków, kukurydzy i jakichkolwiek sałat! Pierwotnie szykowana była z samymi sardelami (anchois) – były one znacznie tańsze niż tuńczyk. Dzisiaj to tuńczyk jest tańszą rybą, a anchois (albo tapenadę przygotowaną z oliwek i anchois) dodaje się jedynie dla wzmocnienia jego smaku. W oryginale pan bagnat wykorzystuje czerstwe pieczywo – warzywa, sos, ocet i oliwa mają

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania