ryba - 22624 przepisów (strona:390/1509)

Zapiekany makaron z tuńczykiem, papryką i kukurydzą 140

Magda Sycący i smaczny obiad z rybą do przygotowania w chwilę? Warto wtedy sięgnąć po rybę z puszki i nie ma w tym nic złego, zwłaszcza gdy zależy nam na czasie. Moja zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, papryką i kukurydzą wpisuje się w opis smacznego, szybkiego obiadu. Do tego dużą ciągnącego się sera, szczypta pikanterii z chili i aromat tymianku, połączenie

Smaczna Strona
Ryba w maślano-cytrynowym sosie 83

Ryba w maślanym sosie z dodatkiem cytryny to pomysł na szybki, prosty i smaczny obiad. Danie to nie jest pracochłonne ani nie wymaga wielkich umiejętności, a jest super rozwiązaniem, gdy szukamy pomysłu na szybki obiad. Całość wykonania zajmuje mniej The post Ryba w maślano-cytrynowym sosie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kotlety rybne 152

Marzy mi się, by jeść więcej ryb, ale jak widzę ich ceny, to ochota zaraz mi przechodzi :D Cena dobrej, świeżej ryby jest powalająca. O wszelkich łososiach, dorszach czy leszczach mogę zapomnieć. Wy jednak nie zapominajcie i starajcie się choćby sporadycznie przygotować jakąś rybkę dla swoich domowników. U mnie od jakiegoś czasu pojawiają się te kotleciki i powiem

Kuchnia w czekoladzie
SALMON BOWL – GRILLOWANY ŁOSOŚ Z RYŻEM, KASZĄ BULGUR I WARZYWAMI 134

kiedy wróciłam ze szpitala zdecydowanie częściej sięgam po zdrowe rzeczy ograniczając przy tym słodycze! I wiecie co?! Wcale nie jest mi z tym źle! Wręcz przeciwnie! Świeże ryby, delikatne duszone lub grillowe mięso, warzywa na parze, ryż , kasze, pełnoziarniste makarony częściej pojawiają się w mojej lodówce i kuchennych szafkach! Dziś, zainspirowana konkursem Grilluj z Tao Tao przygotowałam dla Was przepis(...)mnie jest to specjalny azjatycki grill Tom Yang. Taki grill natłuszczamy niewielką ilością dobrej jakości oliwy. Z boku grillujemy pokrojone w paseczki kolorowe papryki, a u góry nasze ryby oraz kawałki czosnku, które nadają wspaniały aromat. W małych naczyniach podtrzymuję sobie tez ugotowany już ryż w cieple. Podajemy na świeżo i na gorąco! W każdej misce 2 rodzaje ryżu, kasza

Ostra na Słodko
Flądra pieczona 103

Alternatywne przygotowanie tej ryby. Nie tylko smażmy ją. Warto umieścić ją w piekarniku z nieco innej odsłonie.  Składniki:  2 flądry 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z cytryny natka pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie:  Oczyszczoną rybę, umyłem i naciąłem pod kątem od strony skóry. Oliwę z oliwek wymieszałem z sokiem

R'n'G Kitchen
MAKARON ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM 153

ulubionych dań i mimo iż czosnku jest w nim dość dużo, to nie zdominował on smaku makaronu. Jest on idealnym dodatkiem do szpinaku, w daniu nadal dominuje smak pysznej ryby. U nas porcja dla 3 osób. Składniki: - ok.300-330g świeżego łososia (waga fileta ze skórą) - 125g mascarpone - 100-150g szpinaku (u mnie baby) - 4 ząbki czosnku - sól i pieprz(...)oliwy Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie (po ugotowaniu zostawić sobie  ok.1/2 szklanki wody). Łososia pokroić na kawałki (bez skóry). Na patelni rozgrzać olej (oliwę), wrzucić kawałki ryby, obsmażyć z każdej strony. Dorzucić szpinak, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zamieszać. Gdy tylko szpinak zmięknie, trwa to dosłownie chwilę, dorzucamy zmiażdżone (przeciśnięte przez praskę) ząbki czosnku. Mieszamy. Dodajemy

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka z dorsza z ziemniakami 113

cytryny, 1 łyżka listków tymianku, 2 łyżki kaparów, sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml bulionu (najlepiej rybnego), 80 g świeżo starego sera twardego, 2 łyżki śmietany, masło, Rybę oczyścić z ości. Pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody. Zagotować. Plasterki ziemniaków wyjąć łyżką cedzakową. Masłem wysmarować formę(...)zapiekania. W naczyniu ułożyć 1/2 ziemniaków. Oprószyć je solą i pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rybę. Skropić ją cytryną. Oprószyć skórką cytrynową i 1/2 łyżki tymianku. Posypać kaparami. Ułożyć drugą część ziemniaków. Polać bulionem. Oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozbełtać ze śmietaną, wymieszać z serem. Masę wylać na ziemniaki. Formę przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

królestwo garów
Ikra z turbota smażona 167

Turbot , jedna ze smaczniejszych ryb bałtyckich. Bardzo smaczna i niestety trudna do zdobycia jest ikra turbota . Po pierwsze, trzeba mieć możliwość kupienia świeżego turbota, a po drugie musi on mieć ikrę. Będąc nad morzem miałam możliwość kupienia świeżych ryb prosto z kutra. I to wszystkich z ikrą, więc nareszcie mogłam ją spróbować. Postanowiłam ikrę usmażyć. Szukałam ciekawych porad i... jedni

królestwo garów
Obiad na szybko - ryba z marchewką curry 139

Pomysł na obiad na szybko, czyli ryba  w panierce z ziemniakami i duszonymi w curry marchewką i pietruszką. Szybko i zdrowo! Składniki : -filet z morszczuka - jajko - bułka tarta - ziemniaki - świeża natka pietruszki - odrobina masła - marchew - pietruszka - curry - sól -pieprz - olej roślinny Przygotowanie : 1. Ziemniaki obrać, po czym gotować w osolonej wodzie przez około 25 minut. 1. Rybę rozmrozić, następnie

Kuchenne innowacje
Smażony "zielony" śledź 115

rybaka prosto z kutra, od czasu do czasu bywa także w sklepach rybnych. Warto na niego zapolować, bo taki świeży usmażony śledź to niezwykły rarytas. Ta najtańsza z ryb należy do jednocześnie do najzdrowszych, jest najbogatsza w kwasy omega-3. Nie obawiaj się śledzia, bo choć to tłusta ryba to 100g ma tylko 160 kcal. Uwielbiamy śledzie pod każdą postacią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka ziemniaczana z łososiem 133

będzie bardzo dobrym pomysłem na smaczny, zdrowy i sycący obiad. Wszystkie te smaki łączy przepyszny, aromatyczny dressing z pomidorów suszonych, kaparów, cytryny i świeżych ziół – świetny dodatek do ryby, warto go zapamiętać i używać także do ryby pieczonej na patelni lun nawet do pieczonego mięsa. Składniki (na 2 porcje): 300g filet z łososia 500g małych młodych ziemniaków 200g zielonej

Smaczna Strona
Pstrąg na botwince 114

obtoczyłem w panierce z maki kukurydzianej wymieszanej z suszonym ziołami. Do środka włożyłem 2 plasterki cytryny, 2 łodyżki mięty, kilka listków świeżej bazylii i oregano. Pozostałe plasterki ułożyłem na rybie. Odstawiłem na pół godziny. Upiekłem pstrąga na złoty kolor ok. pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, polewałem oliwą.  Umytą i oczyszczoną botwinkę obgotowałem w osolonej wodzie(...)łodyżką mięty. Odcedziłem, wyrzuciłem miętę. Botwinkę wyłożyłem na półmisek. Polałem ją dresingiem z 2 łyżek oliwy wymieszanej z resztki soku z cytryny, solą i pieprzem. Na botwince ułożyłem upieczoną rybę

R'n'G Kitchen
Ryba zapiekana ze szpinakiem i brokułami 217

Składniki 4 kawałki fileta z ulubionej ryby 1 opakowanie mrożonych brokułów 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 4 jajka 2 łyżki jogurt 5 dkg sera żółtego sól, pieprz Sposób … Czytaj dalej Ryba zapiekana ze szpinakiem i brokułami

czarrna od kuchni
Obiad, kolacja po prostu uniwersalne danie 237

obiad , pyszna kolacja. Uwielbiam takie jedzenie, zdrowe i smaczne. Można je jeść na zimno lub na gorąco. Wędzony na ciepło łosoś nie jest niezastąpiony i jeśli wolicie inną rybę to go ahead! Sama przyrządzam to danie z wędzoną makrelą czy halibutem. Do młodych ziemniaków pasuje każda ryba. Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Gotowane ze skórką młode ziemniaki smakują o wiele

codojedzenia
Makrela w sosie pomidorowym 84

Danie z regionalne z kuchni kaszubskiej. Zamiast makreli można użyć innej białej ryby, np. mintaja. Składniki: 2 makrele 250 ml passaty pomidorowej 4 pomidory 1 cebula 2 młode marchewki 100 ml oliwy 150 g startego sera busztyn 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonej mięty natka pietruszki sól(...)kostkę, wrzuciłem do sosu. Gotowałem ok. 10 min., aż pomidory lekko się rozpadły ( można zmiksować ). Doprawiłem do smaku solą, pieprzem, zmieszałem bazylią, miętą i oregano oraz pokrojoną natkę pietruszki. Rybę wyjąłem z lodówki, odwinąłem z folii, wyłożyłem do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Polałem sosem pomidorowym, posypałem po wierzchu startym serem. Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania