ryba - 22624 przepisów (strona:390/1509)

Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku 102

Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku to szybkie i proste do przygotowanie danie. Ponieważ mam stały dostęp do świeżych ryb, często goszczą na naszym stole. Lubię ryby i jeść i przygotowywać je na różne sposoby. Kuchnia nie może być nudna! Danie jest z rodzaju dietetycznych, ponieważ dorsza nie obsmażałam tylko udusiłam w kremowym sosie śmietankowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sushi z łososiem i marchewką 104

marchewką – przepis na małe, japońskie specjały, które podbiły świat i cieszą się nieustającą popularnością. Ryż zaprawiony marynatą (zobacz jak przygotować ryż do sushi ), surowa, marynowana lub wędzona ryba, szereg różnorodnych dodatków – to wszystko składa się na to smaczne danie. Dzisiaj zapraszam was po przepis na te smakowite kąski z ryżu z dodatkiem wędzonego łososia i marchewki szybko przesmażonej(...)ryż na 2/3 powierzchni (ryż dość lepki łatwiej rozprowadzić zmoczonymi w wodzie rękami). W kolejnym kroku na środku ryżu smarujemy cieniutką warstwę wasabi, układamy na niej marchewkę i kawałki ryby. Zawijamy przy pomocy maty bambusowej w rulon a ten kroimy w plastry o szerokości ok 2 cm ( nóż musi być naprawdę ostry). Podajemy z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Artykuł

Dorota Smakuje
Kraina tysiąca jachtów 90

funkcji przemysłowych oraz turystycznych pełni role transportowe oraz handlowe.   To właśnie port w dużej mierze kreuje kulinarne życie ludzi w Walencji. Każdego dnia przywożone są transporty różnego rodzaju ryb i owoców morza. Mało turystów wie, że na terenie mariny znajduje się hala, gdzie lokalne restauracje i sklepy zaopatrują się w świeżo złowione towary. Osoby prywatne również mogą wybrać się(...)przeznaczone do transakcji hurtowych. Zakupić można jedynie te sztuki, które z jakiegoś powodu nie mogą zostać sprzedane lokalnym przedsiębiorcom – są zbyt małe lub zbyt duże, albo rodzaj danej ryby nie jest zbyt popularny w tutejszych restauracjach. Nie martwcie się jednak, nie ma to wpływu na wysoką jakość produktu jaki dostaniecie. Warto skorzystać z okazji i wybrać się

Gotuj po hiszpańsku
Gulasz z halibuta po tajsku 91

0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Lubicie smaki Azji, ryby ,przy tym nie stronicie od szybkich oraz aromatycznych dań, to serdecznie zapraszamy. Wszystko max 25 minut. Składniki: 2 szalotki 2 łyżki pasty tom kha 1 łyżeczka żółtej pasty curry(...)woka). Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy w ósemki. Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami. Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę. Dusimy. W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę. Dodajemy do całości, zagotowujemy. Z ryżu formujemy kulki

R'n'G Kitchen
Łosoś na cytrynach! 141

Najprostszy sposób na łososia, to łosoś z piekarnika na cytrynach, z dużą ilością warzyw. Całe danie robi się około 25 do 30 minut. Najbardziej lubię jeść ryby właśnie tak bardzo prosto przyrządzone, bez zbędnych przypraw. Świeża i pyszna ryba to klucz sukcesu.  Dodatek odrobiny masła, cytryny ewentualnie świeżej natki pietruszki czy odrobiny czosnku to totalny max! Polecam na niejeden

SMYKWKUCHNI
Zupa rybna z odrobiną szafranu 119

zrobieniem francuskiej zupy "bouillabaisse"lecz ona wymagała miksowania oraz dodania większej ilości składników. Moja wersja bliższa jest, tak myślę, polskim smakom, gdzie wyczuwalne są kawałki jarzyn, a z ryb po prostu filety (w tym przypadku) z dorsza. I niech to będą świeże filety.  A  na "bouillabaisse" przyjedzie jeszcze czas. Zapraszam! Składniki: 1 litr przecedzonego wywaru rybnego ( u mnie(...)jest to wywar z głów świeżych makreli) 2 filety świeżej ryby  (doskonale sprawdza się dorsz) 1 marchew 1/2 pora 1 fenkuł  2 szalotki 4 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 gałązka tymianku 1 pęczek natki pietruszki  1 jedna garść posiekanego drobnego szczypiorku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka soli morskiej grubej (opcjonalnie) 2 szczypty pieprzu

Wino Francja Kuchnia
Dorsz z patelni z marchewką i groszkiem 99

Przepis na filet z kurczaka z marchewką i groszkiem cieszył się niebywałym powodzeniem. Przepis znajdziesz tutaj . Takie samo połączenie smaków zastosowałam do przygotowania ryby. Dorsz w sosie z marchewką i groszkiem okazał się równie pyszny. To prosty sposób na szybki obiad. Danie jest kolorowe, zdrowe i pełne smaku, a ryba miękka i soczysta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczone filety z sandacza w azjatyckim stylu 90

Dzisiaj ryba nieco inaczej. Z dodatkiem aromatycznego imbiru i sosu zrobionego na bazie sosu sojowego. Trochę Azji na talerzu

Stare Gary
RYBY W PUSZCE DAJĄ SUSA ZA OCEAN! 120

Francuski pisarz i dramaturg Georges Duhamel twierdził, że „gdzie oliwka nie chce rosnąć, tam kończy się świat śródziemnomorski”. Parafrazując to powiedzenie, można wysnuć teorię, że gdzie próżno szukać puszkowanych ryb w restauracyjnym menu, tam… i tak dalej. Artykuł RYBY W PUSZCE DAJĄ SUSA ZA OCEAN! pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Pieczony łosoś w panierce miodowo-musztardowej (Filetti di salmone in crosta di miele e senape) 91

Filety z  ł ososia układamy na natłuszczonej formie sk ó rą do dołu. Panierkę wykładamy na filety, dokładnie dociskając do ryby. Rybę  pieczemy ok. 15-20 minut. Serwujemy od razu po przygotowaniu. **** Riscaldate il forno a 200 gradi. Ungete una pirofila con dell'olio e mettete i filetti di salmone

La grande e la piccola cuoca
kuchnia XX - lecia międzywojennego 131

jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana   ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny z serem przetwory: konfitura z ogórków ryby: babka z ryby bitki ze śledzi flądra smażona panierowana flądry zapiekane śledzie w pomidorach sosy: sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie sos tatarski sos z oliwek warzywa: buraki obsmażane w cieście

królestwo garów