czyli nie taki diabeł straszny jak go malują. To było moje pierwsze sushi i tak mi się spodobała zabawa z nim, że zapewne nie ostatnie. Oczywiście nie użyłam surowej ryby, bo nie jestem do nie przekonana dlatego idealnie sprawdził się tu puszkowy tuńczyk Princes. Nie miałam też specjalnego ryżu ale doskonale sprawdził się tu najtańszy ryż, gdyż(...)przygotowaniu tej potrawy. Nie miałam również maty bambusowej a i tak sobie poradziłam, używając silikonowej podkładki pod talerze. Znawcy tematu zapewne wytknęliby mi brak surowej ryby, odpowiedniego ryżu i wasabi, ale dla mnie liczy się efekt końcowy a jest nim bardzo smaczna potrawa. 2 arkusze nori 150 g ryżu białego 1 puszka tuńczyka w kawałkach Princes
Jadło i czytadłotalerzu smażony sandacz na masełku z ziołami i czosnkiem, gotowana czarna soczewica i surówka z różowej kapusty pekińskiej, jabłka, marchewki i pora. Łatwo, smacznie i przyjemnie. Sandacz to pyszna ryba. W dodatku sandacz jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Niewiele mu potrzeba, żeby mógł zostać prawdziwą gwiazdą na talerzu. Najprostszą metodą przygotowania jest jego usmażenie, jednak nie w głębokim tłuszczu(...)pekińskiej ( przepis ). 1 porcja to ok. 200 kcal , węglowodany: 12g, białko: 27g, tłuszcz: 5g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,2WW i 1,5WBT Obliczenia obejmują porcję ryby i czarnej soczewicy. Należy doliczyć ilość makroskładników z surówki. SMACZNEGO! Artykuł Smażony sandacz na czarnej soczewicy z surówką z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Dietolog
DietologPierwsze sushi ponoć wcale nie powstało w Japonii ale na południu Azji . Danie to nie przypominało jednak zbytnio dzisiejszego sushi. Miało przede wszystkim względy praktyczne. Poprzez wkładanie sfermentowanej ryby do ryżu i oklejanie jej z jego pomocą, przedłużano przydatność ryby do spożycia. Samego ryżu nie jedzono, pozbywano się go. Ciekawe nie ? Składniki dla dwóch osób: Ryż
Wanilia i KardamonDorada to jedna z moich ulubionych ryb. Kiedy podróżuje do mich ukochanych Włoch, to tam ta rybka jest obowiązkowo na liście dań, których chcę skosztować. Podobno była ulubioną rybą starożytnych Rzymian, więc to miano do czegoś zobowiązuje ;) Jest najpyszniejsza, gdy jest świeżo złowiona, po prostu rozpływa się w ustach. W Polsce nie mam do takiej dostępu, ale jak się
PichceniomaniaRoladki rybne – z sandacza to mój najnowszy, genialny przepis z rybą w roli głównej. W ten sposób przygotowane danie na obiad jest nie tylko zdrowe, ale i kolorowe, przez co zachęca do jedzenia już na pierwszy rzut oka 😉 Generalnie – w rybach kuleję
Kolorowy PrzepisownikDzień dobry! Kto jeszcze przed obiadem i szuka szybkiej inspiracji? Polecam się ja i moje placuszki rybne, a greckie ponieważ do ich przygotowania wykorzystana została ryba po grecku. Mówię Wam one wyszły naprawdę ekstra ;) A przede wszytskim to bardzo szybka propozycja, na dworze tak piękna pogoda, że szkoda czasu marnować ;) Składniki: 3 opakowania rybki po grecku 2 jajka(...)gram mąki duży pęczek natki pietruszki i szczypiorku sól, pieprz 5 łyżek oleju Przygotowanie: Rybę wyjmujemy z opakowania i widelcem ugniatamy na jak najmniejsze kawałki, dodajemy jajka, olej, mąkę, zioła, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie. Porcję masy kładziemy łyżką na patelni i smażymy placuszki. Placki smażymy beż uzyia dodatkowego tłuszczu. Z tej porcji powinniśmy otrzymać
Życie zaczyna się w kuchnilaurowy. Poddusić kilka minut do zredukowania. Dodać około 1,5 szklanki wody. Gotować 5 minut. Ziemniaki obrać i pokroć w kostkę. Do gotującego się na średnim ogniu sosu dodać rybę, karczochy, ziemniaki, groszek. Dusić około 30 minut w zależności od miękkości ziemniaków czy oczkiwanej gęstości sosu. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Pozostałe dwa jajka ugotować na twardo. Rybę podawać
Zielona KuchniaSałatka na bazie gotowanych ziemniaków, zielonego groszku, marchewki, jajek na twardo, wyrazistych czarnych oliwek i pachnącej ryby to ciekawy pomysł na smaczne danie obiadowe w wersji na zimno. Składniki: 4 duże ziemniaki 450g fileta z morszczuka 1 słoik marchewki z groszkiem 5 jajek 50g czarnych drylowanych oliwek 4 łyżki majonezu sok z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Filety z morszczuka(...)ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę. 4. Marchewkę z groszkiem odcedzić z zalewy, a oliwki pokroić w plasterki. 5. Ziemniaki, marchewkę z groszkiem, jajka, oliwki, rybę i majonez dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem
Szalona Kuchnia Ewelinyobiecałam w marcu w czwartki lub piątki serwuję Wam bezmięsne dania Zatem kolejny przepis dla amatorów ryb – tatar z łososia. Świetny i szybki sposób na przekąskę na co dzień, ale i od święta, ponieważ pięknie prezentuje się na stole podczas uroczystości więc śmiało możecie go umieścić w wielkanocnym menu Można go przygotować z surowej lub wędzonej ryby. U mnie
Ola la LCHFScottatele per circa 2 minuti in acqua bollente salata, scolandole e asciugatele bene. Filety z dorsza oczyszczamy i usuwamy z ewentualnych ości, następnie kroimy w kostkę. Do ryby dodajemy 2/3 ziemniaków, śmietan ę , drobno pokrojony koperek, ziarna kopru włoskiego; doprawiamy sol ą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. *** Private il merluzzo di eventuali lische residue e tagliatelo(...)patate, la panna, i semi di finocchietto e l'aneto tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Dno formy żaroodpornej smarujemy 1-2 łyżkami oliwy. Do formy wykładamy rybę wymieszan ą z ziemniakami i śmietaną. **** Spennellate il fondo di una pirofila con 1-2 cucchiai di olio d'oliva. Sopra disponete il mix di merluzzo e patate
La grande e la piccola cuocaUwielbiam kiedy sałatka jest różnorodna i składa się z przynajmniej kilku produktów. Pyszna sałatka powinna zawierać zielone, soczyste liście, coś chrupiącego, coś słodkawego, jakieś białko w postaci mięsa lub ryby, i jakieś ziarenka. No dobrze, czasami to mięso pomijam, ale nie ukrywam, że lubię jak jest. Dzisiaj w mojej sałatce jest ryba , owoce, zielenina i sezam. Całość skropiłam lekkim sosem
Smaczna PyzaLekka dietetyczna ryba z piekarnika z sosem bazyliowym. Moja rodzina uwielbia łososia i często go robię. Jest to szybki i prosty obiad a do tego zdrowy. Nie pieczcie za długo łososia bo będzie suchy. Oczywiście to zależy jeszcze d grubości ryby ale 20 minut powinno wystarczyć, a cieńszy nawet krócej. 2 kawałki łososia 2 gałązki rozmarynu 1 garść listków bazylii
wesoła kuchniałososiem to NIGDY nie odmówię. Łosoś na depresję. Łosoś na kryzys. Łosoś kiedy płakałam, kiedy byłam wściekła. Żadna tam biała flaga, tylko łosoś. Niezależnie od odmiany łosoś jest rybą pełna zalet: bogata w białko, witaminy A, D i E. Należy do ryb tłustych, największą zaletą łososia są korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Próbowaliście kiedyś łososia wędzonego
Z Kuchni Do KuchniJutro piąteczek, więc dzisiaj rybka. Publikuję szybciej byście mogli zaopatrzyć się w potrzebne składniki. Sandacz jest jedną z moich ulubionych ryb, nie za suchy a duszony nabiera delikatności i jest przepyszny. Zapewne wrócę do niej nie raz. Składniki: Filety z sandacza Vegeta Niewielka ilość mąki Odrobina oleju Warzywa mrożone - słupki Bulion warzywny Serek almette śmietankowy sól Wykonanie: Rozmrożone filety(...)przyprawiamy vegetą i lekko przyprószamy mąką. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy sandacza z obu stron. Na chwilę wyjmujemy rybę a na patelnię wlewamy bulion i dodajemy mrożone warzywa. Po chwili dodajemy łyżkę serka almette. Dokładnie rozprowadzamy. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Ponownie umieszczamy sandacza. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. I gotowe. SMACZNEGO. (function
Smaki EwytotalTime":null,"recipeInstructions":["Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180\u00b0C. Blaszk\u0119 wyk\u0142adamy foli\u0105 aluminiow\u0105, a na \u015brodku umieszczamy naszego \u0142ososia. Folii musi wystarczy\u0107 na przykrycie ryby. \r","W ma\u0142ej miseczce mieszamy ze sob\u0105 ocet, sok z cytryny, mi\u00f3d, sos sojowy, imbir, srirach\u0119, czosnek i bazyli\u0119. Tak powsta\u0142\u0105 marynat\u0105(...)czosnku, starte 2 łyżki posiekanej bazylii Sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, a na środku umieszczamy naszego łososia. Folii musi wystarczyć na przykrycie ryby. W małej miseczce mieszamy ze sobą ocet, sok z cytryny, miód, sos sojowy, imbir, srirachę, czosnek i bazylię. Tak powstałą marynatą dokładnie pokrywamy naszego łososia. Owijamy go szczelnie folią. Łososia
Mostek w kuchni