ryba - 22175 przepisów (strona:404/1479)

Dip z jogurtu, fety i rzodkiewek 257

jogurtu, fety i rzodkiewek - idealny do mięsa, ryb, grilla i sałatek. Znowu namiętnie i do wszystkiego przygotowuję dipy. Czy to mięso z grilla, czy pieczony kurczak, sałatka albo pieczona ryba - nie może się obyć bez czosnkowego sosiku na zimno. Ostatnio króluje w nich ser typu feta. Tłusty czy nietłusty, jaki akurat wpadnie w ręce. Dipy są idealnie słone, nie trzeba

Kraina Tysiąca Smaków
FISHCAKE CZYLI KLOPSY RYBNO- ZIEMNIACZANE 218

czyli rybne klopsy pierwszy raz jadłam zamawiając je w Wielkiej Brytanii. Tak mi posmakowały, że postanowiłam sama je odtworzyć i powiem Wam, że wyszły rewelacyjne. Córka, która nie je ryb, fishcake zjada ze smakiem :) Składniki: * 500 g filetów rybnych (u mnie był to dorsz) * 3 większe ziemniaki * 1 jajko * 4 łyżki bułki tartej+ do panierki * mała(...)posiekanego koperku * sól * olej do smażenia Wykonanie: Filety rybne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki ugotować, wystudzone przecisnąć przez praskę. Do miski dać rybę, ziemniaki, startą na tarce o drobnych oczkach cebulkę, koperek, sól, jajko, bułkę tartą i paprykę. Dokładnie wymieszać. Z masy formować klopsy, panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć

Zrób to smacznie
Smażony sum 171

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Mięso suma jest białe, delikatne i nieco tłuste. Dużym plusem jest też fakt, że nie zawiera ono dużo ości. Ryba najlepiej smakuje bez nadmiaru przypraw, dlatego przepis ten jest prosty i bez żadnych udziwnień. Jeśli jednak chcecie podkreślić smak suma - idealnie nadaje się do tego białe wino - może być wytrawne o lekko cytrusowych nutach(...)cytrynowy sól mąka olej   Oczyszczonego suma pokroić w dzwonki. Każdy kawałek obustronnie posypać solą, pieprzem cytrynowym i dokładnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju. Rybę smażyć (na średnim ogniu) z obu stron - na złoty kolor

Di gotuje
Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek 156

Ryba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka(...)patelnie grillową lub grilla wrzucamy stek z tuńczyka i grillujemy po ok. 2-2,5 min z każdej strony. Tuńczyk będzie przypieczony z zewnątrz i krwisty w środku.  Rybę kroimy w plastry i podajemy z salsą. Smacznego

DefinicjaSmaku
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 122

sosie sojowym to kolejne azjatyckie danie, które szczególnie przypadło mi do gustu. Sos sojowy, to jest mój taki magiczny składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku.  SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy(...)minuty na umiarkowanym ogniu z obu stron, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły. Uważać należy też na to, aby nie przesuszyć łososia. Czas smażenia ryby zależy od grubości filetu. Do wcześniej przygotowanego sosu (podgrzać w razie konieczności) dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i nałożyć na talerze. linki sponsorowane ---------------------------- Naukowcyodkryli NOWĄ metodę na ODCHUDZANIE, która obniża

Calzonella.com
Ziołowy okoń pieczony 120

Ostatnio często jeździmy na ryby. Muszę przyznać, że połowy są z różnym skutkiem. Ale nawet jak jest marnie to taki wypoczynek nad wodą, na świeżym powietrzu jest super. A rybka złowiona o niebo lepiej smakuje niż taka ze sklepu bo z jej świeżością to różnie bywa. Wczoraj łowiliśmy ze znajomymi nad Jeziorem Topiele. Ja oczywiście robiłam zdjęcia to uwielbiam widoki(...)jeziorem. A potem to ja skrobię i patroszę ryby, ale nie chcę się chwalić idzie mi to ekspresowo. Ale wracając do tytułu wpisu, będzie o okoniu. Taki świeżutki okoń pieczony jest bardzo smaczny i soczysty. Jeśli uda Wam się go zdobyć to polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pstrąg pieczony ze szpinakiem 197

serem żółtym. Pstrąga nadziewamy serowo – szpinakowym farszem. Zawijamy ciasno w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut, w temperaturze 180st. Na 10 minut przed końcem, odwijamy rybę i włączamy termoobieg, by ryba się zarumieniła z wierzchu. Artykuł Pstrąg pieczony ze szpinakiem pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Pstrąg pieczony w piekarniku, z pieczarkami. 181

łyżeczka soku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie pstrąga: Pstrąga myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Do środka wkładamy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę, skrapiamy wnętrze ryby łyżeczką soku z cytryny, wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy lekko przez 5 minut, by puściły sok. Przestudzone mieszamy z majonezem, skórką cytrynową, pietruszką, przetartym(...)faszerujemy pstrąga, zawijamy go ciasno w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30 minut ( na 10 minut przed końcem, odwijamy folię i włączamy termoobieg, by ryba się przyrumieniła i była chrupiąca z zewnątrz). Artykuł Pstrąg pieczony w piekarniku, z pieczarkami. pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Karp wędzony 180

Recepta na dobrego wędzonego karpia jest arcyprosta! Rano udajemy się na łowisko po świeżą rybę. Skracamy jej męki jeszcze przed transportem. W domu czyścimy z łusek, patroszymy i przecinamy na pół. Mając dwa karpiowe talerze można się pokusić o mały eksperyment smakowy. Czy będą się różnić? Musicie przekonać się sami. Nie zajdziecie tu jednak ilości przypraw, tylko sposób. Jeden płat(...)wędzenie bez udziwnień, to po tym eksperymencie stwierdzam, że musi on poleżeć trochę w soli, albo solance. Co do solanek, to nie mam jeszcze swojej miary co do ryb (często wychodzą mi za słone), dlatego wolę metodę "na sucho

Karczma Honorietty
Wegański, pieczony ''łosoś'' z batata 139

Kiedy pierwszy raz zrobiłam tzw. selerybę byłam zdziwiona, że aż tak bardzo przypomina smak ryby. Od tego momentu chciałam zrobić coś, co chociaż trochę będzie przypominało mojego ulubionego łososia. Długo myślałam co by mogło tak jak seler imitować rybę.  Ostatnio, gdy piekłam bataty zauważyłam, że po przekrojeniu na pół i wzdłuż przypomina filet rybny. Dodatkowo idealnie odzwierciedla kolor łososia

wegujemy
Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową 192

ości, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Z sosu sojowego, cytryny, miodu, mleczka kokosowego i imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)miękka lecz jeszcze sprężysta (5 - 6 minut). Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z ugotowanym ryżem. Fasolki z puszki nie gotować. Wlać do rondelka sos spod pieczonej ryby, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i ewentualnie jeśli lubimy gęste sosy, zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu mąki ponownie zagotować). Na talerz

Kuchcik gotuje
Ryba w chrupiącym cieście piwnym 251

więcej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka i curry (wedle uznania, dodałam po około 1/2 łyżeczki)   Składniki na ciasto dokładnie wymieszać, aby konsystencja była dosyć gęsta. Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym a następnie obtoczyć w mące. Filety zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor (4-5 minut w zależności od wielkości ryby). (Olej

Di gotuje
ŁOSOŚ W MIODOWO MUSZTARDOWEJ MARYNACIE 128

Przy piątku zapraszam na fantastycznego pieczonego łososia, którego przygotowałam wcześniej marynując w mieszance musztardy z miodem. Spróbujcie tego sposobu. Prosty, szybki a ryba wychodzi na prawdę świetna.   Składniki: 30 dag łososia 5 łyżek miodu gryczanego  MIODY POLSKIE 3 łyżki musztardy  3 łyżki oleju 2 łyzki soku z cytryny sól,pieprz Wykonanie: Łososia nacieramy solą i pieprzem(...)miseczce łączymy olej z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Rybę wkładamy na min 4 godziny. Po tym czasie zapiekamy w papilotkach ( czyli szczelnie zamkniętego przez ok 15 minut

Z Majeczką w kuchni
Pomidorowa zupa z mlekiem kokoswym, mango, batatem i rybą 123

Przepyszna, orientalna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, mango, batatem i rybą. Zupa z dużą ilością imbiru, przypraw, delikatnie pikantna. Lekka a zarazem sycąca, czyli tak jak lubię najbardziej. Lekko słodka za sprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni. Składniki (na 2 -3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa(...)całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz rybę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe. Próbujemy zupę i doprawiamy ewentualnie jeszcze większą ilością sosu sojowego i sokiem z limonki. Na koniec dodajemy do zupy

Mango Papaja
filet ze szczupaka pieczony w pikantnym sosie 153

pieczony szczupak  Od dawna wiadomo, iż ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli.  składniki  na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli(...)cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni. Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania