ryba - 22624 przepisów (strona:374/1509)

Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 259

widzicie, kiszonej cytryny nie żałowałam:) Istnieje bardzo wiele przepisów na sos charmoula. Marokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:) P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz i śledź z cebulowo-paprykowym sosem 182

razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda, że tak rzadko robię rybkę na obiad.  Przy tej okazji zastanawiam się jakie inne suszone zioła stosujecie do ryb? Ja zastosowałam cytrynowy pieprz, cząber, gorczycę, estragon, koperek. A Wy? Składniki dla 2 osób: 2 filety z dorsza 2 filety ze śledzia 1 duża czerwona papryka 2 cebule

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy paprykarz szczeciński 180

papryka - ilość do smaku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Studzimy. 2. Dokładnie oczyszczamy rybę z ości. 3. Cebulę drobno siekamy. 4. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. 5. Cebulę dusimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy. 6. Dodajemy(...)przyprawy i koncentrat pomidorowy. 7. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i rybę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Smacznego!!! Źródło: Gotowanie z pasją

Kuchnia domowa Ani
Makaron w sosie śmietanowym z łososiem 435

Choć częściej publikuję dania mięsne to ryby także pojawiają się na moim stole (i to nie w wersji panierowanych kotletów), więc dziś mam dla Was właśnie taką prostą propozycję z nimi w roli głównej. Makaron, śmietana, koperek i łosoś – te 4 składniki stworzą nam pyszne danie, które można zrobić szybko, gdy nie ma się za dużo czasu

Fabryka pomysłów
Święta, święta, święta 187

kapustą i grzybami - również są już w zamrażarce, zamroziłam surowe w Wigilię rano je ugotuję, a przed kolacją podsmażę. 3. Ryba po grecku - planuję zrobić dwa dni przed i schować do lodówki by się przegryzła. 4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć. 5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano

NA MOIM TALERZU
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 171

polać  z oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 10 do 15 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić  (nie używać robota kuchennego.) Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków,  umieścić  w dużej misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą

Stare Gary
Zupa rybna - prosta i szybka 302

nocy spędzonej w lodówce. Smaki się przegryzły, zupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam! składniki ( 4 spore  porcje) 400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) 3 - 4  łodygi selera naciowego 2 x 400 g pomidorów z puszki 1/2 cebuli 2 - 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być

Stare Gary
Łosoś marynowany Gravlax 218

wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji w procesie produkcyjnym. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. (za Wikipedią). Różne są przepisy, ja „pogrzebałam” łososia w zalecanych tradycyjnych składnikach, ale dodałam jeszcze skórkę z cytryny

UgotujmyTo.pl
Tatar ze śledzia 360

Mając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie , śmietanie , oleju , z rodzynkami w curry , z jabłkami i buraczkami , po sułtańsku , sałatka ze śledzi i śledzie

UgotujmyTo.pl
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 196

Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut . Ugotuj makaron wg zaleceń na opakowaniu. Przygotuj pesto. Wszystkie składniki pesto wrzuć do malaksera i zmiksuj na masę. Ja nigdy nie miksuję na całkowicie gładką masę(...)łyżek gorącej wody, rozmieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Ugotowany gorący makaron wymieszaj dokładnie z gotowym pesto. Nałóż na talerz. Pokrój na porcje łososia i ułóż na makaronie. Polej rybę przygotowanym wcześniej sosem żurawinowym. Udekoruj kawałkiem cytryny. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI 251

papryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak pomidorów i czerwonej papryki. Delikatny w smaku dorsz i malutkie krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości płatków chili. Ja polecam Wam wersję lekko pikantną, bardzo ostra zabiłaby cały smak(...)pożywna, więc koniecznie musicie ją wypróbować:) I co najważniejsze, jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu:) Najpierw gotuje się bulion warzywny, w międzyczasie przyrządza "sos" pomidorowy", a na koniec rybę i krewetki miesza się z całością. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 500 g filetów z dorsza  250 g krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych) 2 czerwone cebule 1 czerwona paryka 1 puszka pomidorów

Słodko-Słony Świat Ilony
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 232

inne produkty marki Ballarini ( o , których możecie poczytać np. tutaj! ) spisała się na medal! Przyrządzałam na niej nie tylko naleśniki , ale też mięso ( filet z kurczaka ) , ryby i warzywa! Zero jakichkolwiek rys i zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń. Potrawy przyrządza się błyskawicznie i nie nasiąkają tłuszczem, gdyż nie jest konieczne jego używanie! Patelnia jest lekka i niezwykle poręczna. Jest

Ostra na Słodko
ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU 879

Śledzik nie musi być wcale nudny a może być pyszny. Tak podany napewno zachwyci każdego miłośnika ryb a szczególnie śledzi   Składniki: 1/2 kg sledzi puszka groszku zielonego 1 jabłko 1 cebula 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI  wody Wykonanie: Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy

Z Majeczką w kuchni
Potrawy wigilijne: Karp smażony 211

Karp smażony (źródło: almamarket.pl) Składniki: karp jajka bułka tarta sól pieprz oliwa Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić. Panierować w jajku i bułce tartej i rumienić na oliwie. Następnie przełożyć rybę na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Opiekać do miękkości. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10223

WojnaNaSmaki.pl