problemu jeśli chodzi o karmienie w wieku niemowlęcym. Młody, który dziś kończy 7 miesięcy, chętnie poznaje nowe smaki, tak samo było ze starszą córką. Zupkę z rybą też zjada bardzo ładnie. Każdą zupkę, jaką gotuję mam na dwa dni i nie narzekam jak to niektóre mamy, że szkoda czasu na stanie przy garach. Ugotowanie posiłku dla takiego maluszka naprawdę zajmuje(...)bardzo mało czasu. Składniki: 1 nieduży ziemniak 1/2 marchewki 1/3 pietruszki kawałek ryby (u mnie łosoś, miruna lub dorsz) 2 łyżki ryżu 1 łyżeczka siekanego koperku 1 łyżeczka masła woda Sposób wykonania: 1. Obrane i pokrojone warzywa oraz rybę przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy. 2. Jak wszystko będzie lekko miękkie dodajemy ryż, masło i koperek. Gotujemy na wolnym
Kuchnia domowa Aniszkodzi - tutaj nikt przecież z angielskim problemów nie ma... Z zachwytem oglądałam wszystkie słoiczki, wąchałam ich zawartość i słuchałam o tym, skąd je sprowadzano. Były też sklepy rybne, choć rybami czuć nie było niemal wcale. Za to można było powdychać zapach morskiej wody - co oznacza, że ryby są świeże i najlepszej jakości. Było nawet akwarium ze świeżymi homarami! Ogólnie miejsce(...)prostu zachwycać. Zjeść można wszystko - od owsianki, przez naleśniki, hamburgery aż do sushi. Każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli akurat nie jesteś głodny - kup przyprawy, świeże zioła, mięso, ryby lub ciasteczka. Nikt nie wyjdzie stamtąd głodny, a i wyjście z pustym rękami graniczy z cudem. Tak wyglądał nasz pierwszy dzień. Razem z koleżankami wybrałyśmy się na sushi - było naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproponuję sałatkę z najprostszych składników. Niedawno, w ramach współpracy z Łosoś Ustka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby
MamaOskarkaBudzicie się rano, idziecie do lodówki zrobić coś na śniadanie, a tam..przeciąg. Została ryba w puszce, jajko i parę rzeczy w słoikach. Genialny pomysł! Pasta na kanapki ;) Moja ulubiona, smak dzieciństwa! :) Potrzebujemy: puszkę rybną, u mnie śledź w sosie pomidorowym od Łosoś Ustka 3 ugotowane jaka 1 kiszony ogórek pół czerwonej cebuli łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu(...)naturalnego sól pieprz Jajka, cebulę i ogórka kroimy w kosteczkę. Do miski wrzucamy rybę z sosem i rozgniatamy widelcem. Do ryby dodajemy pokrojone jajka, cebulę i ogórka oraz majonez i jogurt naturalny. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku. Śniadanie idealne! :) Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkapokrojone warzywa i obsmażamy mieszając. Po chwili dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową. Smażymy wszystko około 2 minuty, aż zacznie unosić się aromat ziół. Dodajemy sok z cytryny i rybę. Mieszamy, aż ryba ukryta jest w warzywach, smażymy przez kolejną minutę/dwie. Dodajemy sos rybny i sojowy oraz połowę kolendry. Jak ryba jest już usmażona, dodajemy resztę kolendry i makaron
MamaOskarkalekko musujące wino może w styczniu nie uwodzi ale latem w ciepłe dni dobrze schłodzone powinno dobrze orzeźwiać. Jest lekkie, owocowe, niezbyt złożone. Pasować będzie jako aperitif, oraz do ryb lub pizzy. Takie wakacyjne, przyjazne letnie wino. Ca del Magro, Custoza Superiore 2012 ( 45 zł. ) to kupaż kilku szczepów 50% Garganega, 10% Trebbiano Toscano, 10% Tocai, 15% Cortese (Fernanda(...)aromatyczne, dominują aromaty owocowe i kwiatowe, jest dobrze zrównoważone. Gleba wulkaniczna, na której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita. Bardolino DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%, 30% Rondinella, 5% Sangiovese . W nosie wyczuwamy bogactwo aromatów owocowych
królestwo garówszukano różnych sposobów przechowywania żywności podczas długich podróży. „Pod koniec XV wieku portugalski żeglarz Jo ã o Fernandes Lavrador powrócił z wyprawy do Nowego Świata z ładowniami pełnymi zasolonych ryb. Mimo upływu czasu wciąż nadawały się do spożycia. To był przełomowy moment wyznaczający nową epokę dla rybaków, kupców i kucharzy.” Od tego czasu Bacalhau króluje na portugalskich stołach(...)się co dziwić, jest to naprawdę wyśmienita ryba. Do niego podano Esporão Private Selection White 2010 – stanowiło to idealne połączenie. Po rybie przyszedł czas na mięso, Miguel Vaz zaserwował nam iberyjską wieprzowinę confit, ziemniaki i oliwki. Do tej delikatnej karkówki dobrane zostało czerwone Esporão Reserva 2010. Na zakończenie lunchu podany został wybór serów, suszonych owoców i orzechów, cripsy tosty
królestwo garówkiełbasy z karmelizowaną cebulą. Zinfandel Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami. Chardonnay Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Muscat / Moscato Wspaniałe(...)Pinot Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem. Sauvignon Blanc Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry. Viognier Do owoców morza. Teorię łączenia wina z jedzeniem
królestwo garówopowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek. Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze(...)nosie i ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach
królestwo garówusług, oraz zachęcanie do inwestycji i turystyki w Chile mieliśmy możliwość uczestniczyć w cyklicznej degustacji win z tego kraju. W tym roku dodatkową atrakcją była możliwość spróbowania wspaniałych ryb oraz owoców morza. Spotkanie rozpoczął Pan Alfredo Garcia Castelblanco Ambasador Republiki Chile prezentując flagowy trunek tego kraju - pisco. Do jego produkcji wykorzystuje się grona Moscatel de Alejandría. Ten aromatyczny winiak poddawany(...)jest procesowi starzenia i podawany jest zazwyczaj z sokiem cytrynowym, białkiem i cukrem pudrem. Jako że tematem przewodnim tegorocznego spotkania były ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami. Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra
królestwo garówKeralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza(...)wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut. Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Ostra na SłodkoSurówka z kiszonej kapusty w zalewie... Nitki białej, kiszonej kapusty. Wiórki soczystej marchewki. Pióra ostrej cebuli. Całość zatopiona w zalewie. Pyszna surówka, zwłaszcza do smażonej ryby. Polecam! Składniki: 500 g kiszonej kapusty; 1 średnia marchewka; 1 średnia cebula; Zalewa: 2 łyżki octu spirytusowego 10 %; 100 ml wody; 100 ml oleju; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; Dodatkowo: Pieprz(...)zagotowaną zalewą zalać kapustę z marchewką i cebulą i dokładnie wymieszać. Surówkę odstawić do wystygnięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać wystudzoną. Surówka najlepiej smakuje ze smażoną rybą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do zalewy można dodać kilka ziaren pieprzu, aby była bardziej aromatyczna. Surówka nie można stać zbyt długo w lodówce (nawet szczelnie zamknięta), gdyż zmienia smak. Zamiast
Gospodyni Miejskarazem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro SKŁADNIKI: 250g krewetek koktajlowych 2 filety ryby morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów(...)następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką. SMACZNEGO
MarciochaKucharzyDelikatna i syta Zapiekanka z rybą i brokułami SKŁADNIKI: 4 filety z ryby ( np mintaja) brokuł pomidorki koktajlowe oliwki 2 ząbki czosnku serek topiony 400 ml śmietany tarty ser zółty sól, pieprz, oregano Różyczki brokuła i rybę najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem żółtym, oraz
MarciochaKucharzyPołączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli(...)rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać 2 łyżki karmelu i ułożyć łososia (skórą do góry). Smażyć na średnik ogniu, ok. 2-3 minuty (na złoto) i przewrócić na skórę. Smażyć, aż ryba będzie gotowa ok 5-7 minut. Łososia wyłożyć na talerz i polać cydrowo-miodowym karmelem. Smacznego! * użyłam Cydru Lubelskiego
CookYourself