ryba - 22624 przepisów (strona:363/1509)

Łososiowy omlet z zieleniną 164

zrobić z kawałkiem ryby, z którego nie da się zrobić więcej niż jednej porcji sensownego posiłku? Ano trzeba ten kawałek podzielić i wymyślić coś, gdzie ryba będzie dodatkiem. Z niewielkiej porcji surowego łososia wymyśliłam omlet. Ilość ryby można zwiększyć, bez obaw. Ja wykorzystałam tylko to, co miałam pod ręką. Wraz z dodatkami wyszło smaczne danie, a my wstaliśmy od stołu

Codzienna kuchnia niecodzienna
SAŁATKA Z GOTOWANĄ RYBĄ 167

Ostatnio przygotowałam sobie zupy na bazie ryb i ich części.Jednak szkoda było mi wyrzucić do kosza dość sporo obranych kawałków z ryby.Zrobiłam więc sobie lekką i smaczną sałatkę na kolację ,pełną witamin ,omega 3 i selenu.Polecam:). Danie ma 150 kcal. 5 dag gotowanej ryby  dorsza lub karpia 5 dag.pory pokrojonej w plasterki 0.5 papryki czerwonej małej(...)duży ogórek kiszony Szczypta soli i pieprzu ********************************************  Warzywa wymieszać z rybą ,doprawić jak trzeba.Podawać z koronką chrupkie go chleba.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Swim with me today my dear 153

oliwek 1/2 cyntryny Salsa: 1/2 pęczka pietruszki 2 garści szpinaku baby 3-4 anchois 5-6 kaparów 1/2 soku z cytryny 4-5 szt  Jalapeño  ze słoika Rybę umyć i oczyścić z łusek. Pociąć na 2 lub 3 płaty podłużne. Oprószyć lekko solą, oraz pieprzem cytrynowym. Wyłożyć na rozgrzaną patelnie grillowa do piekarnika rozgrzanego wcześniej(...)Rozpoczynamy smażenie od części skóry, potem obracamy oby obiec z kliku stron. Max 10 min. Zależne to będzie od grubości płata ryby. Umyć szparagi, odciąć końcówki, ułożyć na 8 min do naczynia do gotowania na parze. Cukinie kroimy w plastry, cebulę w krążki i je rozwarstwiamy. Prószymy lekko solą oraz pieprzem. Układamy obok ryby do piekarnika. Do gotującej

Lajtkraft food intolerance
Dziki łosoś z dodatkami i pianą z piwa AIPA 199

miks kiełków z rzodkiewką, wrzucamy mozarellę z pistacjami do piekarnika na 200 stopni do momentu aż ser zacznie się topić. Stopioną mozzarellę wykładamy na liście szpinaku na talerz. Wykładamy rybę z piekarnika i ziemniaczki - układając je na talerzu. Ziemniaki i rybę polewamy sosem maślano-cytrynowym.  5/Na koniec nalewamy piwo do szklanki i zbieramy czapę piany nakładając ją na rybę

Kuchnia PROzdrowotna
Restaurant Week w Vivian - lekko, pysznie i z klasą 118

wytęsknionych już szparagach i truskawkach. Smak podkreślało palone masło, a posiłek wieńczyła parmezanowa bułeczka, którą można było zamoczyć w rozlanym na talerzu żółtku. Dania główne Skuszony egzotyczną nazwą ryby wybrałem molwę przyrządzoną metodą sous-vide . Lekka, przyjemna, z cudownie odchodzącymi blaszkami ryba przypominała mi poznanego niedawno dorsza skrei. Jej łagodny smak nie był w tym daniu niczym zakłócany. Purée(...)szpinaku było równie łagodne, jak sama ryba, a dodatkowy element ekscytacji stanowiła czarna soczewica, na której molwa była podana. Danie proste, smaczne, nieprzegadane i pięknie podane. Drugim daniem głównym była kaczka przyrządzona również wspomnianą metodą gotowania w próżni. Soczysta, z chrupiącą skórką i przede wszystkim różowiąca się na talerzu, piękna! Kaczkę podano w akompaniamencie p urée  z fioletowej marchwi

Food Square
Parzony łosoś podany z zieloną sałatką 176

Zachęcam Was do przygotowania ryby w inny sposób niż smażenie lub pieczenie. Łosoś parzony w wodzie to sposób na uzyskanie smacznej i soczystej ryby. Łosoś zachwyca w smaku :) Taką rybę podałam z zieloną sałatką na bazie świeżych ogórków, awokado i szczypiorku. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z programu kulinarnego Doradca Smaku .  Składniki na porcję dla 3-4 osób

Ugotować
Pstrąg pieczony z masłem i pietruszką. 129

deser po tym pstrągu polecacie? ;) Pstrąg pieczony Składniki: pstrąg(i) wypatroszone i umyte masło natka pietruszki sól pieprz sok z cytryny czosnek(świeży w ząbkach) Wykonanie: 1. Wypatrosz rybę, wydłub oczy, umyj. 2. A) posiekaj drobno pietruszkę, czosnek przepuść przez praskę bądź drobno posiekaj i połącz je z miękkim masłem by powstało masło czosnkowo-pietruszkowe,które wsadzamy w rybę(...)dodaj po prostu masło,pietruszkę i czosnek(koniecznie pamiętaj o zmiażdżeniu czosnku) pomiędzy płaty ryby 3. Popieprz, posól. 4. Zawiń w folie 5. Piecz w 220 stopniach Celsjusza 10-15 minut. Jeśli nie masz natki pietruszki nada się także koper bądź tymianek

Fiolka w kuchni
Zapiekanka ryżowa z rybą 168

Smaczna propozycja na podanie ryby, nie tylko w piątek. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest pieprz cytrynowy od Rafex   Składniki 100 g ryżu 2 duże marchewki 600 ml bulionu warzywnego 600 g filetów rybnych (u nas czarniak) pieprz cytrynowy   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z suchym ryżem(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy gorącym bulionem. Rybę dzielimy na porcje, oprószamy z jednej i z drugiej strony, pieprzem cytrynowym, układamy na ryż. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekamy 25 min, po czym ściągamy folię i zapiekamy jeszcze 10 min. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 110

delikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami, czy lekkimi daniami. Odpowiednie na niezobowiązującą kolację. Odpowiednie do przystawek, zupy cebulowej, grillowanych ryb i delikatnych mięs. Ironstone Reserva Chardonnay (83,0 zł) Klasyczne kalifornijskie białe wytrawne chardonnay, o jasno słomianym kolorze. Tym razem, wino w wersji beczkowanej, co dodaje mu ciekawych aromatów(...)Główne nuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało

królestwo garów
Kedgeree z wędzonym halibutem 79

Kedgeree to wywodzące się z Indii pyszne, aromatyczne danie. W jego skład wchodzi ryba, tradycyjnie wędzony łupacz, ryż, gotowane jajka i przyprawy. W mojej wersji bazą jest wędzony halibut (kupiony nad Bałtykiem) a biały ryż zastąpiłam jego zdrowszym, pełnoziarnistym odpowiednikiem. Doprawiony kurkumą zyskuje przyjemny żółty kolor i bogaty aromat. Jak widać na zdjęciach - danie idealnie nadaje się do lunchboxu(...)przed zjedzeniem podgrzałam tylko ryż, zjadłam go z dodatkiem zimnej ryby. Było pyszne - polecam, zwłaszcza jeśli uda Wam się kupić dobrą, wędzoną rybę

Milion Smaków
Grillowany labraks z sosem z czerwonej papryki 151

Ryby z grilla to mało pracy, dużo zdrowia i mega rozkoszy dla podniebienia. Labraksa czyli okonia morskiego przygotowałam według pomysłu Doroty Wellman z książki "Ryby są super". Polecam więcej przepisów z tej książki, są rewelacyjne. Grillowany labraks z sosem z czerwonej papryki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Test Carex Kitchen 133

mydłami Carex jednak nie miałam styczności więc szybko przystąpiłam do testowania :-) Jak zapewnia producent Carex Kitchen posiada specjalnie opracowaną technologię neutralizującą nieprzyjemne zapachy. Usuwa zapach czosnku, cebuli lub ryby, który pozostaje na naszych dłoniach po przygotowywaniu posiłku, jednocześnie łagodnie pielęgnując i zapewniając ich higieniczną czystość. Carex Kitchen używałam po: - usuwaniu ości z wędzonej ryby (całe dłonie pięknie upaprane i wonne(...)krojeniu w piórka 700g cebuli. Carex Kitchen Pu umyciu rąk zapach ryby i cebuli rzeczywiście został szybko zneutralizowany. Nie wymagało to nawet powtarzania czynności, co przeważnie wymagane jest przy użyciu zwykłego płynu do naczyń czy mydła. Na dłoniach pozostał miły zapach, a skóra sprawiała wrażenie przyjemnie nawilżonej - nie ciągnęła, nie szczypała, nie swędziała :-) Dodatkowo Carex Kitchen został przetestowany przez moją

peggiwkuchni
Gulasz z dorsza po węgiersku 177

Gulasz rybny to świetny pomysł na rybę, a jednocześnie lekki, smaczny i bardzo zdrowy obiad.  Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, obowiazkowo włącz do menu ryby. To nieskomplikowane danie robi się naprawdę szybko i smakuje obłędnie.   Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50-100 g boczku 3 średnie ziemniaki 1-2 łyżeczki słodkiej(...)łyżeczki papryki i koncentrat pomidorowy, zagotować z wywarem. Dodać ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i dusić pod przykryciem, aż będa miękkie. Pod sam koniec dołożyć na 2-3 minuty rybę, aż dojdzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 177

przechować w lodówce kilka dni (owinięte folią spożywczą lub w zamkniętym naczyniu.) Tradycyjna sałatka jarzynowa - skrojona, bez dodatku przypraw i majonezu , bez obaw postoi kilka dni w lodówce.  Ryby świeże, do smażenia - dzień wcześniej sprawiamy i przyprawiamy. Smażymy najlepiej przed samym podaniem. Ryby w zalewach - wiadomo, że potrzebują trochę czasu, aby nabrać smaku, więc je nawet trzeba wcześniej przygotować(...)Zalewy octowe potrzebują, w zależności od wielkości i rodzaju ryby (kawałki z ośćmi, pulpety) średnio 5-10 dni, aby oddać smak. Ciasta - wiem, że niektórzy zjadają i ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie 3 dni od przygotowania.  Pieczywo - kupione w sklepie ma zawsze określoną trwałość, jednak wiadomo, ze już na drugi dzień rzadko które

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwica z dorsza po prowansalsku 169

Jednak  wraz z przygotowaniem tego dania moje poszukiwania dobiegły chyba końca. Dorsz upieczony pod kołderką z sosu pomidorowego z pysznymi dodatkami jest wilgotny i delikatny. Ryba przy tym zachowuje swój oryginalny smak, bo sos pomimo tego, że bogaty w wyraziste składniki, nie przytłacza jej smaku. Jedzmy ryby! 3-4 porcje - 2 polędwiczki z dorsza(...)czarne oliwki (dodałam pół słoiczka 340g) -oliwa z oliwek 2-3 łyżki -2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich - 1-2 łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz (najlepiej biały) do smaku Rybę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i kilkoma szczyptami ziół prowansalskich. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a paprykę obieramy ze skórki i kroimy w  małe paski

Simple Dish