deser po tym pstrągu polecacie? ;) Pstrąg pieczony Składniki: pstrąg(i) wypatroszone i umyte masło natka pietruszki sól pieprz sok z cytryny czosnek(świeży w ząbkach) Wykonanie: 1. Wypatrosz rybę, wydłub oczy, umyj. 2. A) posiekaj drobno pietruszkę, czosnek przepuść przez praskę bądź drobno posiekaj i połącz je z miękkim masłem by powstało masło czosnkowo-pietruszkowe,które wsadzamy w rybę(...)dodaj po prostu masło,pietruszkę i czosnek(koniecznie pamiętaj o zmiażdżeniu czosnku) pomiędzy płaty ryby 3. Popieprz, posól. 4. Zawiń w folie 5. Piecz w 220 stopniach Celsjusza 10-15 minut. Jeśli nie masz natki pietruszki nada się także koper bądź tymianek
U FiolkiLubicie pasty do chleba? Ja bardzo lubię i często wymyślam nowe smaki. Dzisiaj mam dla Was pastę z rybą z puszki. Miałam makrelę w oleju, ale również możecie wykorzystać inne ryby w oleju lub sosie własnym. Więcej przepisów na smarowidła do pieczywa znajdziecie na moim blogu. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to proszę, podzielcie się opinią w komentarzach(...)ugnieść widelcem wraz z tłuszczem na gładko i dodać do jajek. Dodać pozostałe składniki. W razie potrzeby gdy pasta jest zbyt sucha można dodać łyżeczkę majonezu. pasta jajeczna z rybą
O kuchni z uczuciemplastry, tak aby powstały z niego chrupiące chipsy. Chipsy zdejmujemy z patelni o odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim rybę od strony skóry. Gdy ryba będzie już podsmażona na złoty kolor, odwracamy ją na drugą stronę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i dodajemy masło. Smażymy przez chwilę. Rybę układamy
Kuchnia Bon Appetitmięso, dzięki czemu wiemy o jego jakości oraz ewentualnych substancjach jakie mogły zostać dodane przed jego sprzedażą. Greentest ECO potrafi również sprawdzić promieniowanie wszystkich produktów żywnościowych (owoce, warzywa, mięso, ryby, owoce morza) jak i również przedmiotów znajdujących się w naszym otoczeniu. Wszystko to dzięki wbudowanemu licznikowi Geigera”. Urządzenie jest lekkie i poręczne, wyposażone w dobrej jakości pokrowiec (woreczek/etui). Dzięki(...)które dzięki połączeniu technologii ultradźwiękowej oraz nasycania wody ozonem usuwa zagrażające zdrowiu substancje oraz drobnoustroje bez stosowania środków chemicznych. Niezastąpiony przy myciu produktów spożywczych takich jak warzywa, owoce, mięso, ryby, owoce morza. Pozwala również na dezynfekcje przedmiotów kuchennych, akcesoriów dla dzieci takich jak smoczki, butelki, zabawki oraz wielu innych rzeczy których czyszczenie i dezynfekcja stanowi problem. Ultradźwięki potrafią usunąć wszelkie
Moja DelicjaSerek śmietankowy mieszamy z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Makrelę/łososia rwiemy na kawałeczki, usuwając ewentualne ości. Podpieczone, chrupiące kromki smarujemy serkiem z koperkiem i układamy na nich kawałeczki ryby. Grzanki podajemy z rukolą, skropione oliwą z oliwek. Smacznego! Artykuł Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongniczym wyciągnięte z restauracyjnej karty, a zarazem proste i można je przygotować samemu w domowym zaciszu. Łososia jeżeli tylko jest świeży i dobrej jakości nie można zepsuć. Ta elegancka ryba wybacza większość błędów kulinarnych i pomimo braku doświadczenia zawsze się udaje, a kocha ją praktycznie każdy. Z kolei czarny makaron świetnie komponuje się z mięsem ryb oraz sprawia, że całość(...)smaku wersja makaronu zadowoli podniebienia nawet najbardziej wrażliwych wielbicieli dobrego smaku. Składniki (4 porcje): Makaron: 250 g czarnego makaronu tagliatelle (u mnie barwiony sepią, który doskonale komponuje się z rybami i owocami morza) 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z limonki
Fitsweet.meBędąc nad morzem nie sposób nie jeść pysznych ryb. Ryby są przygotowane pod każdą postacią i podane na wiele sposobów: smażone, pieczone w piecu czy też wędzone. Smaczne też są podane w sałatkach. Po powrocie wakacji postanowiłam kilka pysznie przyrządzonych tam ryb zrobić w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z wędzoną makrelą, z dodatkiem
Kuchnia u KrysiPyszne małe kulki rybne smażone, zalane zalewą octową. Robiłam już je dużo razy, ponieważ świetnie sprawdzają się jako przekąska na każdej imprezie. Oczywiście rybę można użyć jaką lubicie, ja często robię z dorsza, miruny albo zielonych śledzi. Polecam, bo to jedna z moich ulubionych przekąsek :) Składniki: 600 g dorsza 1 mała(...)liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę zagotować, cebulę pokroić w krążki wrzucić do zalewy. Odstawić do przestygnięcia. Rybę zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu formujemy kuli wielkości
magiczna kuchnia Kasiłusek, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy na folii aluminiowej. Wszystkie przyprawy: sok z cytryny, czosnek i zioła rozdzielamy po równo, między 2 kawałki ryby. Łososia polewamy cytryną, solimy i pieprzymy. Czosnek przeciskamy przez praskę i równomiernie rozprowadzamy na łososiu. Rybę posypujemy oregano i ziołami prowansalskimi. Rybę zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny
Smak mojego domuZapraszam dziś na kotlety mielone z dorsza. Takie kotleciki możemy również zrobić z mięsa innej ryby. Polecam Składniki: 1 kg mięsa z dorsza (bez ości i skóry) 1 cebula 1/2 szkl bułki tartej 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu białego olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone mięso ryby mielimy w maszynce do mielenia mięsa dwa razy, razem z obraną(...)cebulką. Do zmielonej ryby dodajemy 1/4 szkl bułki tartej, jajka i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie i formujemy kotlety, spłaszczamy je w dłoniach i obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety rybne na mocno złoty kolor z obu stron
słodkie i nie tylko historie kulinarneDzisiaj piątek, więc czas na rybę. Tym razem zapraszam na roladki śledziowe z pyszną sałatką na słodko. Pięknie wyglądają, wspaniale smakują, idealnie nadają się na imprezę. Ponieważ bardzo ciężko jest kupić śledzie w postaci surowej (tzw.śledź zielony) gdyż większość z nich solona jest już na kutrach, gdzie na 100 kg ryb używa się 25-30 kg soli, podstawą jest
Pieguskowa KuchniaPyszny grillowany łosoś na musie z jabłek i kopru, podany z ryżem i jeszcze smaczniejszym sosem z szalotki i śmietany to moja propozycja na nieco inny obiad z rybą w roli głównej. Niecodzienne zestawienie smaków zachęca do wypróbowania tego przepisu. Zachęciło bynajmniej mnie i nie zawiodłam się. Przepis Pascala, zaczerpnięty z Kuchni Lidla klik wart jest polecenia, więc polecam Smacznego(...)kawałki, doprawić solą i pieprzem i grillować na rozgrzanej patelni lub grillu. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Na talerz wykładamy łyżkę puree z jabłek i kopru, układamy rybę i polewamy sosem z szalotki i śmietany. Podajemy z ryżem. Artykuł Grillowany łosoś z puree z jabłek i kopru włoskiego pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniawarszawskim Bemowie . Prowadził je Sushi Master Jan Ożga i pod jego bacznym wzrokiem uczyłam się jak przygotować sushi. Na moich oczach Jan sprawił sporego łososia, więc wiedziałam, że ryba jest na prawdę świeża i nie bałam się jej spróbować. Na warsztatach wraz z kilkoma blogerkami przygotowałyśmy własnoręcznie: Hoso maki (cienkie zwoje)- są to krążki o grubości około(...)maki tym, że nori jest wewnątrz walca, a ryż znajduje się na zewnątrz. Nigiri sushi (ściskane) – jest to niewielka porcja ryżu uformowana w dłoniach w prostokąt z kawałkiem ryby na wierzchu Tamago nigiri – jest to rodzaj nigiri tylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się japoński omlet. Ponoć traktowane jako deser dla dzieci. Pod koniec naszych zmagań z sushi
Pieguskowa Kuchniapropozycja na pyszne i zdrowe śniadanie. U mnie w domu takie pasty kanapkowe budzą zawsze zadowolenie. Lubimy każdą odmianę od zwykłej kanapki z wędliną. Wędzona makrela jest ogólnie dostępną rybą i dlatego jeżeli chodzi o pastę makrelową to za każdym razem lekko modyfikujemy jej skład. Dzisiejsza pasta kanapkowa jest z dodatkiem twarogu i jest to bardzo dobry pomysł na przemycenie(...)kilka rzodkiewek 1,5 łyżki kaparów 1 cebula dymka ze szczypiorkiem majonez sól i pieprz Makrele oczyścić z ości i rozdrobnić. Zmiksować blenderem ręcznym albo dokładnie rozgnieść widelcem. Przygotowaną rybę przełożyć do miseczki, dodać rozdrobniony twaróg, pokrojoną drobno rzodkiewkę i cebulę razem ze szczypiorkiem. Kapary posiekać i dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem pamiętając o tym, że kapary
Pieguskowa Kuchniadorsz) 1/2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 cebuli 1 łyżeczka masła Przyprawy: ja dziś poszłam na łatwiznę używając przyprawy gotowej do ryb. Ale sól, pieprz, koperek i sok z cytryny też bedzie super:) Marchewkę kroimy w slupki, Cukinię w plastry, cebulę w piórka(...)Folię aluminiową tniemy na dość spory kawałek, by bez problemu szczelnie zamknąć całość. Najpierw ukladamy cukinię, potem ryba obsypana obficie przyprawami, marchewka, cebula. Calosc jeszcze odrobine solimy i kladziemy masło. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na pół godziny. Rybę pieczemy w 190 C przez 25 min:) podajemy z ulubioną
Mamuśka wraca do formy