Składniki: ok. 4 płatów ulubionej ryby 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szkl mleka 1 jajko 6 ziemniaków olej do smażenia Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki ok 7 cm długości. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz wymieszać. Następnie dodać mleko i jajko, wymieszać i odstawić(...)czasie odtoczyć rybę w cieście i smażyć na oleju. Po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym. Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i smażyć na oleju
Olga Piecze i Gotujenadnerczy, co wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Papryka, właściwości i zastosowanie Zastosowanie papryki: Zupy: zupa gulaszowa, zupa jarzynowa, zupa kremowa,zupa fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar
Pomysłowa kuchniadiecie, ze względu na zwiększony katabolizm białek, również powinien być zwiększony. Źródłem tego składnika w diecie powinny być takie produkty spożywcze, jak: chude mięso (np. pierś z kurczaka/indyka), ryby, chudy nabiał, jaja kurze. Jeżeli pacjent nie ma problemów żołądkowo-jelitowych, można włączyć do jadłospisu także suche nasiona roślin strączkowych. W diecie pacjenta z nadczynnością tarczycy zaleca się także ograniczenie udziału(...)źródła to np. morele, śliwki suszone, dynia, marchew), witamina C (jej źródła to np. natka pietruszki, papryka czerwona, owoce jagodowe) oraz witamina B1 (jej źródła to np. jaja, ryby, nabiał, produkty zbożowe). Zaleca się także kontrolę stężenia witaminy D3 u osób z podejrzeniem nadczynności tarczycy oraz jeżeli lekarz zaleci suplementację. Niektórzy lekarze zachęcają nie tylko do tego, by z dietą
Kulinarne InspiracjeUwielbiam pstrąga! Czy Wy też za nim przepadacie? Ta niedoceniona ryba może być spożywana w różnej postaci - wędzonej, pieczonej, duszonej, grillowanej czy też smażonej - tą ostatnią oczywiście najmniej polecam. :) Pstrąg jest rybą słodkowodną, która zawiera najwięcej spośród nich kwasów omega 3, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu, gdyż obniżają ciśnienie krwi oraz złego cholesterolu! Ta pyszna ryba zawiera również
MintTasteDziś przepis na łososia z patelni. Łosoś smażony to szybki sposób na łatwy, smaczny i zdrowy obiad. Moją rybę podałam z ziemniakami z wody oraz surówką z sałaty lodowej i pomidora :) Składniki: 600 g filetu z łososia sok z limonki klarowane masło sól, pieprz Wykonanie: Łososia pokroić na kawałki, każdy posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać(...)mocno tłuszcz, ułożyć kawałki ryby i smażyć 4 minuty, po tym czasie obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Zdjąć z ognia, skropić sokiem z limonki
magiczna kuchnia Kasidodatku ulepszaczy. My stawiamy na #Lubella :) A już niedługo #ŚwiatowyDzieńMakaronu Z tej okazji mamy coś naprawdę niesamowitego. Chociaż początkowo nie mogliśmy wyobrazić sobie połączenia buraka z pietruszką, rybą i makaronem, finalnie wyszło obłędnie! Zwłaszcza, że całe danie nie tylko doskonale smakowało, ale również cieszyło oko :) A dodatkowo pogoda pozwoliła na ucztowanie na świeżym powietrzu. :) SKŁADNIKI (3 porcje(...)sól i pieprz. Filet oczyszczamy z ewentualnych ości, kroimy w poprzek na 5 - 6 cm pasy, aby było ich 6. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek, układamy na niej rybę i wstawiamy do piekarnika na 5 - 6 minut, na półkę o 1 wyżej niż środkowa. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, na którym kładziemy plastry pstrąga. Obok układamy makaron. Polewamy
Kuchnia od dwojgaSałatka z makrelą to moje dzisiejsze śniadanie, ale taką sałatkę można z powodzeniem zaserwować na kolację. Uwielbiam ryby. Wędzona makrela jest miękka i soczysta i idealnie pasuje na pastę lub sałatkę. Trochę trzeba się pomęczyć z ościami…Pewnie i można kupić wędzone filety z makreli ale sądzę, że wędzona ryba w całości jest o wiele bogatsza w smaku. Dlatego(...)wodą. Schłodzone jajka obierz ze skorupki i pokrój w szóstki. Opłukaj i osusz z wody sałatę. Ułóż na talerzu na przemian z plasterkami ogórka i cienko pokrojoną papryką. Oddziel rybę od skóry i ości. Ułóż w kawałkach na warzywach wraz z jajkami i połówką rozkrojonego awokado. Podaj sałatkę z cheddar sosem. Spara Spara The post
codojedzeniaCzas odetchnąć od mięsa, więc postanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie śledzia z granatem , ale też mam na swojej liście film z przygotowania ryby w curry z sosem mandarynkowym . Stąd też postanowiłem połączyć tuńczyka z jabłkiem. Całość podaje w kanapce ozdabiając ją sałatą. Bogactwa smaku
Kuchennyviral.plSKŁADNIKI: Ryba (u mnie sola) koperek świeży albo mrożony około pół łyżeczki na 1 kawałek masło sól pieprz folia aluminiowa sok z cytryny WYKONANIE: Uciąć kawałki foli, na każdym ułożyć łyżkę masła, na maśle rybę. Rybę posypać odrobiną soli i pieprzu. Na końcu posypać ją koperkiem i skropić cytryną, zawinąć w sreberka. Piec w piecyku do miękkości w temp.180
Dziś Ja gotujerzodkiewek 1/2 słodkiej papryki 1 obrany ze skórki pomidor 10 oliwek zielonych 2 ogórki konserwowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku olej lniany, np. Semco sól pieprz Składniki na rybę: 5 filetów z sandacza sól pieprz majeranek olej dobrej jakości, np. Semco Wykonanie: Najpierw szykujemy sałatkę. Do miski wrzucić mix sałat. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Paprykę(...)oliwki, ogórki również pokroić wg uznania. Koperek i szczypiorek posiekać drobno. Wszystko razem wymieszać, dodać olej lniany i przyprawić solą i pieprzem. Rybę przyprawić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać dobrej jakości oliwę i smażyć z każdej strony po 3 minuty. Jeżeli kawałki są duże, rybę można dopiec w piekarniku
TrufelkowoIdealnie pyszne kotlety z ryby wędzonej. Wcześniej nie praktykowałam kotletów z wędzonej ryby aż do momentu kiedy obejrzałam program Tomka Jakubiaka, zainspirował mnie swoimi kotletami i tez zrobiłam swoje. Teraz kotlety rybne robię częściej bo są aromatyczne i bardzo pyszne. Kotlety rybne z wędzonego dorsza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzeglądając internet natknęłam się na przepis na sałatkę na krakersach ( tu ), który mnie zainspirował. Postanowiłam zrobić ją, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Jednak sałatka z rybą nie za bardzo podpasowała mojej rodzinie i furory nie zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam(...)pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Składniki: 27 szt. krakersów 250 g pieczarek 4 jajka 100 g sera żółtego 7 łyżek majonezu pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie
Kuchnia MagdaLenyPrzyprawy bosforskiej nie znałam wcześniej a teraz ją używam często bo jest pachnąca i znakomicie nadaje się do ziemniaków ale i do mięsa czy tak jak dziś do ryby. W skład przyprawy wchodzą: curry, papryka słodka, gorczyca, pieprz czarny, cebula, czosnek, sól i cukier. Przyprawa nadaje potrawom charakterystycznego, orientalnego smaczku. Wypróbujcie koniecznie. W połączeniu w rybą spisała się znakomicie. Flądra
Moje Małe CzarowanieOpis Tatar z łososia: Tatar z łososia to przystawka, którą jedni kochają a inni są jego zdecydowanymi przeciwnikami. Jeżeli lubicie tatar z ryb, ale boicie się używać surowego mięsa, możecie wtedy przygotować tatar z wędzonego łososia. Przygotowanie tej przystawki nie jest trudne do przygotowania, ani też nie wymaga wielkich umiejętności kucharza. Składniki: 200 g świeżego łososia Kapary(...)cytryny Sól, pieprz 1 cebula Gałązki koperku Sposób przygotowania: Łososia myjemy i dokładnie obsuszamy papierowym ręcznikiem. Z ryby musimy również usunąć skórę oraz wszystkie ości. Jeżeli mamy maszynkę do mielenia o dużych oczkach to możemy jej użyć. Jeżeli takiej maszynki nie posiadamy, rybę musimy drobno posiekać. Posiekanego łososia wrzucamy do miski. Następnie doprawiamy ją solą i pieprzem i skrapiamy sokiem
CookMagdeser po tym pstrągu polecacie? ;) Pstrąg pieczony Składniki: pstrąg(i) wypatroszone i umyte masło natka pietruszki sól pieprz sok z cytryny czosnek(świeży w ząbkach) Wykonanie: 1. Wypatrosz rybę, wydłub oczy, umyj. 2. A) posiekaj drobno pietruszkę, czosnek przepuść przez praskę bądź drobno posiekaj i połącz je z miękkim masłem by powstało masło czosnkowo-pietruszkowe,które wsadzamy w rybę(...)dodaj po prostu masło,pietruszkę i czosnek(koniecznie pamiętaj o zmiażdżeniu czosnku) pomiędzy płaty ryby 3. Popieprz, posól. 4. Zawiń w folie 5. Piecz w 220 stopniach Celsjusza 10-15 minut. Jeśli nie masz natki pietruszki nada się także koper bądź tymianek
U Fiolki