Bardzo lubię te "kaszane" kotleciki z dodatkiem ryby. Są po prostu pyszne! Składniki: 1/3 szklanki kaszy gryczanej 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki wody lub rosołu 2 łyżki tłuszczu 15 dag wędzonej ryby 5 łyżek startego żółtego sera 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól do smaku papryka ostra mielona do smaku bułka tarta(...)panierki tłuszcz do smażenia Wykonanie: Kaszę wymieszać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu (lub na rosole). Do przestudzonej kaszy dodać starty ser, posiekaną rybę, natkę pietruszki i jajka. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna KuchniaRyba barramundi, zwana również gigantycznym okoniem, w Polsce dopiero zaczyna swoje kuchenne podboje. Pochodzi z Australii, ale duże zainteresowanie w naszym kraju spowodowało, że powstała pod Olsztynem hodowla tej ryby. W warunkach naturalnych jej długość dochodzi do 180 cm, a waga do 60 kg. Uznanie szefów kuchni zawdzięcza swojemu smakowi(...)oraz delikatnemu i zwartemu mięsu. Jej główną zaletą jest to, że nie posiada ostrych i drobnych ości. Ryba idealna! Składniki dla 2 osób: • 2 filety barramundi • 1/2 papryki czerwonej • 1 cebula • 1 pomidor • 5 boczniaków • sok z 1/2 lemonki • 3 plastry imbiru świeżego • 1/2 szklanki bulionu • 1/2 puszki mleka kokosowego • 1 łyżka pasty curry • pęczek
To co kochamPulpeciki pachnące ziołami i rybą z chudego dorsza i tłuściejszego łososia czyli bomba zdrowotna na talerzu. Można je praktycznie przygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno(...)ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Filet z dorsza i łososia drobno pokroić. • Bułkę namoczyć, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Wymieszać ryby z bułką, jajkiem, posiekanymi drobno ziołami i przeciśniętym przez praskę czoskiem. Przyprawić solą i pieprzem. • Formować niewielkie pulpeciki za pomocą mokrych rąk. • Ułożyć na wyłożonej papierem
To co kochamŚwięta Bożego Narodzenia, które już za miesiąc, to święta głównie pod znakiem ryb. Przynajmniej w moim domu. Oprócz obowiązkowego karpia przygotowuję śledzie na różne sposoby. Jednym z nich jest opiekany śledź marynowany w octowej zalewie. Przeważnie podczas świąt zjadamy go dość symbolicznie, ale za to na Sylwestra jest rewelacyjna przekąską. Lubią go zwłaszcza panowie. Dzisiejsza marynata jest dość łagodna(...)delikatnie słodkawa. Wystarczająco jednak kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu. Składniki: około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych) mąka pszenna do oprószenia śledzi olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 5-6 większych liści laurowych
Codzienna kuchnia niecodziennaGdzie warto zjeść w Porto – każdy kto był tutaj poleca odbić od centrum miasta i wybrać się do Matosinhos. Blisko piaszczystej plaży można zjeść najlepsze świeże ryby i owoce morza. Ponieważ mamy kawałek do tego miejsca wsiadamy w metro i w niecałe 20 minut jesteśmy w Matosinhos. Casa Serrao i grillowana ośmiornica Ruszamy uzbrojeni w klasyczną turystyczną mapę(...)której właściciel mieszkania nakreślił wielkimi literami, gdzie konkretnie możemy zjeść świeże ryby. Bez trudu namierzamy, bo cała ulica pachnie grillowanymi pysznościami. Przed wyjściem zaspokoiłam głód słabą kanapką z żółtym serem, by nie było, że tak się napalimy, a podadzą sardynkę. Ale po tym zapachu nie dość, że zapominam jak się nazywam, to jeszcze nagle żołądek robi się pusty. Panowie
Pink Envelopepstrąga łososiowego 1 op. miksu sałat 1/2 op sera feta ok. 8-10 szt. pomidorków koktajlowych ok. 10-12 szt. oliwek czarnych 1/2 granatu przyprawa do ryb sól, pieprz Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: Pstrąga myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb, zawijamy w folię aluminiową(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 10 min. Po tym czasie otwieramy folię i zostawiamy rybę w piekarniku jeszcze na 5 min. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki. Układamy na talerzu. Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki. Oliwki kroimy na połówki, a ser feta w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Przygotowujemy
Kuchnia MagdaLenyPołączenie słodkawych pomidorków i słonej ryby jest wręcz idealne. Świetnie sprawdzi się również łosoś ;) Składniki: dla 2 osób 200 g pomidorków koktajlowych ok. 10 listków świeżej bazylii kilka piórek cebuli filet z makreli wędzony, z ziołami prowansalskimi - 50 g sól (opcjonalnie, bo ryba jest już dość słona), pieprz zioła prowansalskie 1,5 łyżeczki oliwy(...)oliwek Pomidorki i bazylię płuczemy. Pomidorki kroimy na pół i układamy na talerzach, na nie kładziemy bazylię, cebulę, doprawiamy. Skraplamy oliwą i układamy pokrojone kawałki ryby. Smacznego
Gotuj z Agnesszara z Guérande to ręcznie zbierana, pochodząca ze słonych bagien półwyspu Guérande (zachodnie wybrzeże Francji), nierafinowana i nieoczyszczana sól morska. Delikatna w smaku doskonale pasuje do do warzyw, ryb oraz białych mięs. sól z Morza Martwego - charakteryzuje się niską zawartością chlorku sodu, ale jest bogata w związki krzemu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, jodu, fluoru, bromu, sodu i glinu(...)pasuje do pieczonych mięs. czarna sól z Hawajów (Black Lava) - zawdzięcza swój kolor lawie wulkanicznej. Sól ta jest produkowana na wyspie Molokai. Wykorzystywana jest głównie do grillowanych ryb, oraz do doprawiania wszelkich sałat, mięs i owoców morza. Należy ją dodawać w ostatniej fazie przygotowywania potrawy. czerwona sól z Hawajów (Alaea Hawaiian Sea) - otrzymywana jest przez odparowanie wody zawierającej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamamy między innymi deskę wędlin za 25 zł, w której znajdziemy m.in. boczek, karczek, szynkę oraz tradycyjne polskie kiełbasy, a także dodatki w postaci pieczywa i sosów oraz deskę ryb za 38 zł, na których możemy znaleźć m.in. bałtyckiego łososia, śledzia, kłodzkiego pstrąga, czy makrelę. Wybór ryb, które znajdą się na deskach, w dużej mierze zależy od sezonu(...)się nazywa slow food! Deska wędzonych wędlin Olej słonecznikowy tłoczony na miejscu i chleb na zakwasie pieczony z użyciem wytłoków Pstrąg kłodzki i proces wędzenia Obok fenomenalnych wędzonych ryb i wędlin Gorące Piece mogą także pochwalić się interesującym menu, w którym tradycyjne polskie dania serwowane są w niecodzienny sposób — widać w nich inspirację kuchnią włoską, czy japońską
Food Squarelokalnego jedzenia. Od jamon serrano, poprzez niezliczone typy salami, chorizo. Potem zachwycają stragany zasypane masą owoców. Nie mówiąc o szaleństwie świeżych przypraw. W końcu docieramy do stoisk ze świeżymi rybami i owocami morza (nie wspomnę o wielości gatunków). No i …są też ślimaki. Nie wspominam o rożnych słodkich przysmakach, które rozpieszczają nasze podniebienie! Wokół targu rozłożyły się małe, urokliwe(...)przeróżnym kiełbasom. Ja szczególnie polecam lokalną Butiffarę – jest naprawdę przepyszna. Ciągle mam przed oczami niezliczoną ilość gatunków serów, a ten drób…, baranina…itd Przebijają jednak wszystko ryby; ach te tuńczyki, anchovies. Sama Katalonia jest też podzielona – na wybrzeżu, co zrozumiałe, kuchnia opiera się na rybach i owocach morza. Zaś głąb lądu to królestwo mięs i kiełbas
Szybko Tanio Smacznieprzechodzą? Ja niestety tak miewam odkąd wróciłam do pracy i w domu bywam mało... Nie tak dawno Rio Mare Polska zapytało czy nie chciałabym zrecenzować ich produktów. Ponieważ lubię ryby a tuńczyka jadam głównie w formie puszkowanej powiedziałam czemu nie! Rio Mare przecież robi dobre konserwy rybne. Paczka, którą dostałam zaskoczyła mnie. Oprócz tuńczyka w oleju i w sosie własnym(...)meksykańska kombinacja z tuńczykiem i fasolą. Wykorzystałam ją do przygotowania obiadu na szybko bo aż się prosiło by tuńczyka po meksykańsku podgrzać i połączyć z ryżem lub makaronem. Smak ryby był świetnie zrównoważony z warzywami a całość okazała się lekko pikantna i po prostu pyszna. Zaskoczyła mnie też puszkowana grillowana makrela. Była soczysta, pachnąca i rewelacyjnie sprawdziła się jako element
Dzieje kuchennej WiewióryŁosoś to smaczna i delikatna ryba więc wymaga specjalnego traktowania. Ja zawsze piekę go w foli w piekarniku,rzadko na patelni,ponieważ nie lubię gdy jest zbyt suchy. W takiej wersji z sosem tatarskim podaję go na Wigilię oraz na uroczystościach rodzinnych. 400 g filetu z łososia ze skórą sok z cytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski(...)majonezu mała puszka groszku konserwowego 1 ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sól świeżo mielony pieprz Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut. Upieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki
Kolorowa kuchnia Elkiprzed świętami natknęłam się na przepis Pani Doroty W na sałatkę na krakersach ( tu ), który mnie zainspirował. Postanowiłam zrobić ją, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Jednak sałatka z rybą nie za bardzo podpasowała mojej rodzinie i furory nie zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze(...)wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3) PIZZA FIT BEZ DROŻDŻY Pizza...kto jej nie lubi! Chyba
Kuchnia MagdaLenyTuż po jesiennych zbiorach warzyw wykopanych przed zimą małe jadalne korzenie wykorzystuję do typowego polskiego dania, jakim jest ryba po grecku. Małe okazy za chwilę zwiędną i trzeba je będzie wyrzucić, a póki są świeże, można je do czegoś wykorzystać. Nie miałam ostatnio dostaw ryb z zaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki
Weekendy w domu i ogrodzie