ryba - 22175 przepisów (strona:344/1479)

Rolaki z łososia z piekarnika 140

Bardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z ryby. łososia pokroić na paski szerokości 4-5 cm. Tą grubszą część łososia przeciąć na pół tworząc cieńsze paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać płaty łososia w marynacie. Zostawić tak na 15 minut. Roladki

Kuchnia Pokoleń
Grillowany sandacz z trawą cytrynową 111

Grillowana ryba to dla mnie najszybszy obiad pod słońcem a do tego pyszny i zdrowy. Zakupiłam pachnące i świeże tuszki sandacza i żal było ich pędem nie grillować. Obiad wyszedł znakomity i każdemu polecam. Wiosną wsadziłam w gródku małą kępkę trawy cytrynowej a teraz mam jej gąszcz, stąd tez pomysł aby zapakować ją do ryby - dobry pomysł. Sandacz z grilla

Moje Małe Czarowanie
Pasta z trewala z kiszoną cytryną 137

Trewal to pyszna i mięsista ryba, wędzona smakuje super. Ryby są zdrowe i warto je zajadać przy każdej okazji czy to smażone, grillowane czy wędzone albo tak jak ja w postaci pasty. Świeży, wędzony trewal smakuje wybornie, jest soczysty i pyszny, polecam. Pasta rybna z kiszoną cytryną . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczony łosoś 110

Wymieszać. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety łososia włożyć do miski z marynatą. Pozostawić na ok. 30min. Jeśli marynata nie zakrywa całego mięsa - w połowie czasu – przerzucić mięso ryby na drugą stronę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z zimną i osoloną wodą. Zagotować (ale nie gotować). Zaraz po tym gdy woda zawrze, zdjąć(...)dodać tymianek i skórkę z cytryny. Posolić. Przemieszać. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec ziemniaki 20-30 min. aż zmiękną i lekko się zrumienią. Filety ryby wyjąć z marynaty, osuszyć, posolić. Na ziemniaki ułożyć kawałki zamarynowanego łososia, oraz kilka plasterków cytryny i wstawić do pieca na ok. 10 min. Następnie przełożyć rybę na drugą

cucinare
Chrust z łososia. Nowy przepis na rybę 80

Zrób tak: z łososia zetnij skórę (jeśli jest). Następnie mięso pokrój wzdłuż na około 0,5 cm pasy. Dopraw solą i pieprzem. Jajko roztrzep ze szczyptą curry. Każdy kawałek ryby panieruj w mące, a następnie w jajku i smaż na oleju – najlepiej głębokim. Chrust zjedliśmy z sałatką z komosy ryżowej, pomidorów i rukoli. Artykuł Chrust z łososia. Nowy przepis(...)rybę pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Tatar z łososia – w japońskim stylu 140

inaczej jest z nami – w każdym naszym zamówieniu musi znaleźć się sushi z ogórkiem i pikantnym tatarem z łososia. Oboje w domu jesteśmy fanami surowego mięsa i surowych ryb, a tatar przygotowany ze świeżego łososia to nasz zdecydowany faworyt. Kilkukrotnie próbowałam odtworzyć w domu jego smak i w końcu mi się udało. Nasza „suszarnia” tatar z łososia oferuje w trzech(...)hodowli BIO, to o jakości i właściwościach łososia hodowanego w zimnych wodach Szkocji można poczytać w sieci sporo – i nie jest to przyjemna lektura.   Najlepiej przy zakupie świeżych ryb odwiedzić specjalistyczny sklep lub choćby sieciowe sklepy typu ‘cash and carry’ gdzie znane są dni dostaw i nie ma problemu z zakupem towaru najwyższej klasy.   Szykujemy wszystkie składniki – pora

Karo in the Kitchen
Restauracja Bulaj | Sopot – Miejsca ze Smakiem 148

kolejne miejsce na mojej podróżniczej mapce, które odwiedziłam w ramach smacznej kampanii Miejsca ze Smakiem marki Saska. Menu restauracji jest oparte na daniach z sezonowych produktów oraz daniach z ryb, trzymając się idei slow food. Codziennie w restauracji można znaleźć dedykowane dania „na dziś”, które mieliśmy przyjemność zamówić podczas wizyty. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy pomidorową zupę rybną, podaną(...)nutą rumu oraz Śliwka Węgierka. Co na danie główne? Jedno danie wybraliśmy z karty czyli Halibuta z warzywami sezonowymi (bo jak to być nad morzem i nie zjeść ryby ), a drugie z menu na dany dzień, były to pierogi z kaczym mięsem oraz kurkami. Halibut był mięsisty – o ile można tak powiedzieć o rybie – i delikatny. Doprawiony bardzo

Kuchnia Bazylii
Paluszki rybne dla dzieci 239

danie można przyrządzić dla dzieci, które skończyły 1. rok życia. ok. 300 g kostki z mintaja 1 jajko mąka bułka tarta sól i pieprz do smaku olej do smażenia Rybę rozmrażamy i osuszamy (można je delikatnie osuszyć np. czystą ściereczką), a następnie delikatnie solimy. Kroimy rybę na dość grube słupki (ok. 2,5 cm). Kawałki ryby panierujemy w mące, roztrzepanym

Dieta bez mleka
ODŻYWIANIE JAKO JEDEN Z ELEMENTÓW ZDROWEGO STYLU ŻYCIA cz.2 82

które są źródłem wapnia, białka, witamin z grupy B, A i D. 7.          Mięso spożywasz w mniejszych ilościach, wybierasz chude gatunki. Mięso należy zastępować rybami oraz roślinami strączkowymi, które równie dobrze jak mięso są źródłem pełnowartościowego białka. Ryby zawierają więcej składników mineralnych niż mięso. Są dobrym źródłem jodu i fosforu. Ryby morskie maja dużą zawartość

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Wigilia Świętego Mikołaja 116

odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec. W wersji dla dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne nie brakuje ich też na świątecznych stołach. Jakie gatunki podaje się w Finlandii ? - Na bardziej eleganckim stole świątecznym króluje kilka rodzajów ikry. Możemy tam zobaczyć jajeczka z miętusa, sielawy(...)pstrąga oraz łososia, ale czasami zdarzają się z innych gatunków ryb, których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny i kwaśna śmietana z cebulką. Kolejnym ważnym punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone

Cztery Fajery
Kotlety z leszcza 100

Ryby uwielbiamy na wszelakie sposoby, czy to smażone, grillowane czy z patelni. Tym razem leszcza, który ma dużo ości przerobiłam na kotlety. Jeśli nawet zostanie jakaś mała ostka przy filetowaniu, wysmaży się ona na patelni. Dlatego kotlety to bezpieczna forma na ościste ryby. Polecam bardzo zdrowe i pyszne kotlety. Kotlety z leszcza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sielawa - niedoceniona ryba na obiad 127

Sielawa to niedoceniana do tej pory przeze mnie ryba. Niewielka, niepozorna i w dodatku delikatna w smaku. Idealnie smakuje w towarzystwie duszonych warzyw. Zdecydowanie warto ją podsmażyć :) Składniki: 4 niewielkie sielawy 2 marchewki cebula 8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki szczypiorek  mąka sól + pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy i myjemy z reszta warzyw. Kroimy ją w plasterki razem z cebulą. Szczypiorek(...)siekamy razem z pietruszką. Pomidorki kroimy na pół. Warzywa dusimy na maśle do miękkości. Wykładamy na talerz. Rybę oprawiamy, myjemy i suszymy. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Obtaczamy z każdej strony w mące. Smażymy na maśle po około 4 minuty z każdej strony do zarumienienia. Podajemy z warzywami. Smacznego

ChilliJemy
Łosoś z warzywnym ratatouille 148

Łosoś z warzywnym ratatouille w 15 minut. Łosoś to chyba jedna z łatwiejszych do przygotowania ryb, wystarczy bardzo prosta marynata aby nadać jej odpowiedni, wyjątkowy smak. Jednak zawsze mamy z Madzią problem co podać jako dodatek do łososia – ziemniaki ? Nie, to zbyt proste i takie tradycyjne. Poza tym warto, aby dodatek był lekki i zarazem pożywny. Nie może też(...)mieć zbyt wyrazistego smaku, bo w przeciwnym wypadku za bardzo przytłumi smak ryby. Tym razem zdecydowaliśmy się na nieklasyczne ratatouille zrobione z samej cukinii. A i zapomniałem dodać, tym razem zdecydowaliśmy się na dzwonki z łososia zamiast filetu. Nie wiem czy różnią się smakiem i czy warto przepłacać za filet z łososia. Ale to już Wasza decyzja. Składniki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone bruschetty z dorsza z pomidorami 122

papryki (lub, jeśli lubimy, przyprawy curry) • 1 puszka pomidorów krojonych • 2 ząbki czosnku • 2 łyżeczki suszonego oregano • świeża bazylia • oraz: mąka ziemniaczana, cytryna, oliwa, masło, sól i pieprz Przygotowanie : Rybę dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skropić cytryną (ok. 1 łyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać mieloną papryką oraz wysmarować oliwą. Na koniec obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej(...)można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut. Propozycja podania Ryż długoziarnisty i fasolka

KUCHNIA POLSKA
Rodzinne obiady wegan w towarzystwie sermiwegetarian 153

pozbawiony konserwantów, wzmacniaczy smaku, substancji słodzących i bogaty w substancje odżywcze. Podsumowując: ma być zdrowo i wygodnie. Właśnie znalazłam idealne rozwiązanie! Firma SEKO wypuściła nowość w postaci hermetycznie pakowanych ryb z dodatkiem warzyw. Przygotowuje się je w piekarniku, co oznacza zero wysiłku, zero zapachu i idealnie zbilansowane dania, które powstały przy udziale eksperta ds. żywienia. Tak więc tego dnia(...)siebie i Miśki zrobiłam ​ placuszki marchewkowe , bo bardzo jej ostatnio zasmakowały, a dla moich semiwege rybę. Tak wyglądają wspomniane danie obiadu dla Marcina i Gabi : Już wiecie dlaczego zwróciłam uwagę na ten produkt, ta ramka w prawym górnym rogu opakowania oraz skład, sami zobaczcie: Podczas smażenia placuszków przygotowałam rybę dla Marcina i Gabizgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jest tak opisane

greenscarf

Proponowane wyszukiwania