ryba - 22175 przepisów (strona:343/1479)

5 najdziwniejszych norweskich potraw 122

tylko) dziwne. W Norwegii nie jest inaczej! Przedstawiam Wam 5 najdziwniejszych norweskich potraw. Skusilibyście się? Rakfisk – To najprościej mówiąc fermentowany pstrąg. By przygotować takie danie wystarczy wyfiletować rybę, posolić i odstawić na kilka miesięcy do pomieszczenia o temperaturze od 4 do 8 stopni! Charakteryzuje się BARDZO silnym zapachem. Podawany najczęściej ze śmietaną i pieczywem. photo – whitelinehotels Brunost(...)dżemem. Zupełnie nie mój klimat. photo – NorwayinTurkey Lutefisk – Tradycyjna potrawa z dorsza serwowana najczęściej podczas Świąt Bożego Narodzenia. Tylko dla ludzi o mocnych żółądkach. Jest to tzw. ryba mydlana. Aby ją przygotować musimy wysuszyć rybę, by następnie moczyć ją w ługu sodowym (silnie żrąca substancja). Po wyjęciu z ługu należy ponownie wymoczyć ją w wodzie, by usunąć

Czynniki pierwsze
Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] 172

najmniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Rada: do pasty niektórzy dodają też twaróg lub jajka albo jedno i drugie. Naszym zdaniem jednak najlepsza jest, gdy składa się głównie z ryby. Spróbujcie też: Co zrobić z wędzonej ryby? Spróbujcie tej pysznej sałatki z cieciorką. PRZEPIS Ta pasta z makreli was zaskoczy. Nietypowe składniki, super smak. PRZEPIS Artykuł Domowa pasta z wędzonej

Kulinarna Polska
Pulpety rybne. Przepis krok po kroku. 132

mielenia. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na dwóch łyżkach oleju roślinnego do uzyskania rumianego koloru. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy(...)pachnące skórką cytrynową i koperkiem.   Piątkowe danie idealne   Do przygotowania tego dania użyłem filetów z dorsza i łososia ale możecie użyć dowolnej ryby. Warto zwrócić uwagę, aby jeden z gatunku był nieco tłustszy. Przy daniach przygotowywanych na parze lub gotowanych sprawia to, że potrawa nie będzie wysuszona. Jako dodatek

kuron.com.pl
Fasolowa rybna zupa 130

Fasolowa ale w innym wydaniu, na ostro i rybna. Zupa ma fajny wędzony smak dzięki wędzonej rybie i papryce. Zapewniam was że nie oderwiecie się od talerza.  1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 40 dag filetu z dorsza 30 dag wędzonego dorsza 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka(...)pieprz i gotuję 15 minut. Na wierzch zupy dodaję filety z dorsza, serek topiony, sos sojowy, fasolę i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Na końcu dodaje kawałki ryby wędzonej obrane, widelcem rozdrabniam ugotowane filety ryby, doprawiam według uznania. Zupę podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Kotlety rybne z kaszą jaglaną 112

Składniki (na 1 porcję – 4 kotlety) - 1/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 45 g), - mała cebula (ok. 70 g), - 150 g filetu z białej ryby (np. dorsz, mintaj, miruna), - łyżka oleju (ok. 10 g), - łyżka bułki tartej (ok. 11 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - 2 łyżki koperku (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę jaglaną dokładnie(...)płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Rozdrabiamy cebulę i filet rybny. 3. Mieszamy cebulę z rybą, olejem, bułką tartą, musztardą, koperkiem, ugotowaną kaszą jaglaną, szczyptą soli i pieprzu. 4. Formujemy kotlety (przed formowaniem kotletów dłonie smarujemy olejem) i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniem. 5. Kotlety pieczemy w 200 stopniach

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Grillowany łosoś norweski 131

Łosoś norweski to jedna z moich ulubionych ryb. Grillowany, pieczony, ugotowany na parze - zawsze smakuje wybornie :) Jest prosty w przygotowaniu a na prawdę bardzo smaczny i przy tym zdrowy. Po całym tym świątecznym szaleństwie czas na coś lżejszego :) Proponuję Wam przepis na łososia norweskiego grillowanego na patelni bez tłuszczu. Potrzebujemy: Ryba: filet łososia norweskiego, musztarda francuska, sok z limonki, sól(...)której jest skóra - ok. 8 minut. Następnie odwracam go i daję mu jeszcze ok. 6 minut aby grillował się również po drugiej stronie. Pamiętajmy, że jest to delikatna ryba i potrzebuje na prawdę niewiele czasu na przygotowanie.  Do jogurtu dodaję sól, pieprz oraz posiekany szczypiorek. Najlepiej przygotować go ok. 1 godzinę wcześniej i pozostawić w lodówce. Wtedy smaki idealnie

Przepis na Dzień Dobry
GOŁĄBKI Z RYBĄ I KASZĄ GRYCZANĄ 200

bulionu z kury pieprz cytrynowy 1 cytryna ( sok i startą skorka z cytryny ) sól biały pieprz szczypta imbiru i gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej przyprawa uniwersalna ********************************************  1 . Rybę płuczemy ,usuwamy skórę jak ją ma ,kroimy w kostkę. 2 . Kasze gotujemy według przepisu ,gotowa dodajemy do pokrojonej ryby. 3 .Cebule kroimy w drobną kostkę , solimy i odciskamy z soku(...)dodajemy do ryby. 4.Mieszamy wszystko razem ,przyprawiamy pieprzem cytrynowym ,pieprzem białym ,solą ,gałka muszkatołową i imbirem.Wymieszac dokładnie. 5 . Liście kapusty nadziewamy farszem ,zwijamy gołąbki , obsmażamy je na tłuszczu lekko ,podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. 6. Przyprawiamy ulubiona przyprawa uniwersalną ,pieprzem ,gałka i sokiem z cytryny ,sola ,a na koniec dodajemy skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ryba w cieście francuskim 80

Ryba w nie co innym wydaniu. Rybę układamy między dwoma warstwami farszu ze szpinaku, dzięki czemu jest soczysta. Doskonale smakuje podana z ryżem. Możemy ryż ugotować z dodatkiem przyprawy curry, wtedy będziemy mieć ryż w kolorze żółtym. Zachęcam do wykorzystania podczas zbliżających się świąt:) Składniki 2 filety rybne,najlepiej świeże ( nasze ulubione) paczka mrożonego … Czytaj dalej Ryba w cieście

gotuj ze mną
Dorsz z kiszoną kapustą w pomidorach 107

porcji. Delikatnie podsyp solą i białym pieprzem. Smaż na patelni z obu stron na oleju rzepakowym, aż zarumieni się. Pod koniec smażenia, przez ok. 1 minutę podlewaj rybę zebranym olejem na patelni. 3 Rybę podawaj z kiszoną kapustą, posypaną grzybami zmielonymi w młynku do kawy.   Artykuł Dorsz z kiszoną kapustą w pomidorach pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Wigilijny rybny kapuśniak 138

cytryny 5 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 180g pomidorów z puszki w kawałkach 3 łyżki kopru 3 łyżki oleju 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Rybę oczyścić, umyć i wyfiletować. Filety z karpia odłożyć na bok, a grzbiet, skórę i głowę ryby przełożyć do garnka. Następnie  zalać 1,5 l zimnej wody, dodać po 2 liście laurowe(...)całego selera, pomidory z puszki i wywar rybny (przecedzony przez sito, około 1,3 l). Całość zagotować i gotować przez kilka następnych minut. Po tym czasie dodać kawałki ryby i gotować aż kawałki karpia się sparzą. 6. Na samym końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać posiekanym koprem

Szalona Kuchnia Eweliny
Pikling czyli śledź wędzony w całości. Zrobisz z niego pyszną pastę [PRZEPIS] 159

się trafi. Tym razem była to ikra, a więc śledziowy kawior, który bardziej lubimy. Nie tylko niesamowicie podbija on smak, ale też nadaje paście fajną strukturę. Jeśli naprawdę lubicie ryby, będziecie zachwyceni. Składniki: 1 pikling, średnia cebula, łyżka majonezu, łyżka musztardy, świeżo mielony czarny pieprz. Zrób tak: z ryby usuń głowę i skórę, wyjmij ikrę, oczyść z błonek innych wnętrzności

Kulinarna Polska
Pstrąg pieczony z warzywami 311

Pstrąg jest najpopularniejszą rybą w Polsce. Jest pyszny, zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Uważam, że pstrąg pieczony z warzywami to jedna z najlepszych propozycji na obiad z wykorzystaniem tej ryby. Pstrągi pieczone z warzywami można zajadać bez żadnych dodatków. Z dwóch ryb i warzyw otrzymasz cztery porcje obiadowe

AniaGotuje.pl
Pasta z ryby maślanej i awokado 134

Wspaniała, wędzona ryba maślana zagościła w mojej kuchni, kawałek zużyłam na zrobienie tej przepysznej pasty. Prawie wcale nie ma przy niej pracy a efekt rewelacyjny, pasta jest idealna. Dodatek pieprzu czerwonego tylko podkręca delikatny smak pasty, spróbujcie proszę. Pasta śniadaniowa z ryby i awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chrust z łososia. Nowy przepis na rybę 120

Zrób tak: z łososia zetnij skórę (jeśli jest). Następnie mięso pokrój wzdłuż na około 0,5 cm pasy. Dopraw solą i pieprzem. Jajko roztrzep ze szczyptą curry. Każdy kawałek ryby panieruj w mące, a następnie w jajku i smaż na oleju – najlepiej głębokim. Chrust zjedliśmy z sałatką z komosy ryżowej, pomidorów i rukoli. Artykuł Chrust z łososia. Nowy przepis(...)rybę pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania