ryba - 22624 przepisów (strona:369/1509)

Faszerowane awokado 233

dojrzałe i miękkie awokado 80 g łososia (może byc tuńczyk) w sosie własnym z puszki 6-8 łyżek sosu Teriyaki np. YAMASA 2 szczypty ostrej papryki w proszku Rybę odsączamy, przekładamy do miszecki, zalewamy sosem Teriyaki i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przekrajamy awokado na pół i przekręcamy połówki, aby się rozdzieliły. Usuwamy pestkę(...)miejsce nakładamy kawałki ryby w sosie. Całość przyprawiamy odrobiną ostrej papryki. Jemy łyżką nabierając miąższ awokado wraz z rybą. Do takiego awokado polecam lekką sałatkę (u mnie garść mieszanki sałat z kilkoma pomidorkami koktajlowymi skropione oliwą cytrynową). Smacznego

Zawsze głodna!
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 181

niezbyt już młodą Francuzkę, by mogła znaleźć schronienie. Aby się odpłacić za dach nad głową, będzie usługiwać kobietom.       Codzienne gotowanie błotnistej mazi z chleba i suszonych ryb nie jest jej spełnieniem, ale czując swą wdzięczność, należycie wypełnia swoje obowiązki. Zjednuje sobie również mieszkańców wioski, obdarzają ich uśmiechem, radością i pogodą ducha. Już dawno osada nie była taka(...)głosem serca. Dzień 9. "SOUL KITCHEN" (2009)    Tym razem mamy do czynienia z kinem niemieckim. Film rozpoczyna się od widoków obskurnej restauracji,gdzie hitem są mrożone ryby z frytkownicy z frytkami i podłe puree, które nawet nie wygląda na jadalne. Mimo wszystko knajpka się kręci - słabo, bo słabo, ale zawsze.    Ukochana głównego bohatera oznajmia

W kuchni Karmel-itki
Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba 157

Muszę przyznać, że połączenie ryby z pomidorowym smakiem to całkiem fajny i zgrany smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z ryby, a pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i żelatyny.   Rybna rolada: 300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam

Jadło i czytadło
Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout 205

Dziś przedstawiam pomysł na zdrowy i lekki obiad z rybą w roli głównej. Pieczony pstrąg nadziewany grzybami i ziołami zachwyci wszystkich fanów zdrowego odżywiania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, co na pewno docenią pracujący na cały etat:). Na szczęście pstrągi są teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko nimi cieszyć. Polecam! Scroll(...)smaż kolejną minutę. Przełóż zawartość patelni do miski z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Włóż połowę farszu do wnętrza pstrąga i zepnij go wykałaczkami, powtórz to samo z drugą rybą. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i piecz w temperaturze 200 ° C przez 15 minut. Smacznego! English version Mushroom stuffed trout (2 servings) Ingredients: 2 trouts, cleaned and washed

karmelowy
Walentynkowy, przesycony afrodyzjakami obiad z łososiem 289

łososia solą i pieprzem (wedle uznania) ; spryskać stronę bez skóry niewielką ilością miodu i oliwy (ok. 1 łyżeczka każdego na oba filety) . W dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę; smażyć rybę skórą do dołu na stosunkowo wysokim ogniu przez ok. 6-7 minut (aż skóra zezłoci się i stanie chrupka, filet powinien być ugotowany w ok. 3/4) ; przewrócić rybę na drugą(...)wycisnąć do niewielkiej miseczki; dodać do soku startą skórkę, pozostały miód, sos sojowy, płatki chili (jeśli lubicie ostre) i dobrze wymieszać. Na tą samej patelni, z której smażyliście rybę, dodać wymieszane w małej miseczce składniki z sokiem z lemonki; gotować na niewielkim ogniu i redukować cały czas mieszając, do momenu, aż uzyskacie sos – glazurę o konsystencji gęstego syropu (uważać

Jem więc Jestem
Ogonki z łososia w zalewie octowej 215

sumie nie przepadam za rybami,,ale naszła mnie ochota na jakąś rybkę i to w zalewie octowej..padło na ogonki z łososia... ogonki z łososia  mąka sól, pieprz  olej   Zalewa: 1 szkl. octu 5,5 szkl. wody 5 łyżek cukru  2 duże łyżki soli  2 łyżki maggi  2 duże cebule  6 ziarenek jałowca(...)pokrojone w półplasterki cebule, sól i maggi zagotować.Dodać ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy, gorczycę i rozgniecione ząbki czosnku i gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce

Moje domowe kucharzenie
Dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarellą. 462

Jeśli lubicie ryby z odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem! SKŁADNIKI: filet z dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,  vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła klarowanego(...)szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min., pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...),  kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała),  pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, 15 min., usuwamy folię

Kuchnia Beaty
Karminadle kotlety rybne 264

Jutro rozpoczyna się Wielki Post. W tym okresie część z nas więcej spożywa ryb, dań jarskich. Dlatego proponuję na środę przygotowanie szybkich i pysznych kotletów rybnych, dobrych szczególnie dla dzieci, które za rybą w jej naturalnej postaci nie zawsze przepadają. To moja wersja śląskich karminadli w rybnej odsłonie. Przepis możecie zobaczyć także w ostatnim wydaniu Maszketów . Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lin z warzywami. 183

marchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu  ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami(...)pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut,nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać,umyć. Włożyć do lekko osolonego wrzątku,gotować 20 minut. Pory oczyścić ,umyć. Obrać marchewkę,opłukać,pokroić z porami w cienkie długie paski. Rozgrzać mocno tłuszcz w rondlu,smażyć warzywa 6-8 minut,często mieszając,tak aby nie przywarły

Przepisy i porady kulinarne
Psrtąg smażony. 170

Krzysztof Jaracz Składniki : 80 dkg świeżego pstrąga lub mrożonych filetów 6-8 dkg mąki sól tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Rybę poporcjować na kawałki, usunąć wszystkie ości. Następnie kawałki pstrąga posolić, obtoczyć cienko w mące i ułożyć na rozgrzanym tłuszczu w patelni. Smażyć, aż ryba będzie krucha. Gorącą rybę podawać z ziemniakami i surówką. Smakuje wyśmienicie ! Polecam !  Doskonale nadaje

Przepisy i porady kulinarne
Sole With Tropical Tiger Prawns 118

Składniki: 6 filetów ryby Sola 400g krewetek tygrysich w pancerzach 3 plasterki świeżego ananasa 1 cytryna 3 ząbki czosnku przyprawa do ryb oliwa z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 3 gałązki natki pietruszki 4 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżeczki miodu 2 łyżki octu winnego czerwonego bazylia - ususzona garść oliwek Przygotowanie: Solę obsypujemy z każdej strony przyprawą(...)ryb i układamy obok siebie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.  I smażymy z każdej strony po ok 2 minuty. Na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego wsypujemy krewetki uprzednio skropione sokiem z cytryny i obtoczone w czosnku. Gdy krewetki się smażą dodajemy pokrojone w kostkę plasterki ananasa, plasterki cytryny, posiekaną zieloną pietruszkę i oliwki. Smażymy

ClauditteMissCooking
Mintaj pieczony 177

Składniki: 5 dużych filetów z mintaja przyprawa do ryb sól sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: 1. Filety dokładnie umyć i osuszyć. Przyprawić solą i przyprawą do ryb. 2. Przyprawioną rybę ułożyć na sporym kawałku folii aluminiowej, polać sokiem z cytryny i dokładnie zwinąć folię. 3. Tak przygotowane filety przełożyć na blachę i upiec w rozgrzanym

A Ty Smakuj Mnie
Ryba po japońsku 198

źródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku(...)smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą. Smacznego! * jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już soli do zalewy Wszystkim Czytelnikom Pysznego jedzonka

w mojej kuchni
Pełnoziarnisty hamburger z makreli 161

Nikomu z pewnością nie muszę tłumaczyć, jak ważnym składnikiem diety każdego z nas, są ryby. Często słyszę opinię, że ryby mają kiepski zapach, że dużo przy nich pracy. Pokaże Wam jak prosto i przyjemnie przygotować fantastyczne, pełnowartościowe śniadanie w wersji ekspresowej. JEDZMY RYBY - a organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy na 2 poranki

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania