Kolejny pomysł na rybę z grilla - tym razem łosoś marynowany z sokiem cytryny i czosnkiem.Do tego danie polecam świeżego łososia, którego najlepiej kupić w całości i pociąć w zgrabne dzwonki. Składniki: świeży łosoś (mój kawałek miał 800 g) sok z 1 cytryny sól, pieprz kolorowy mielony przyprawa do ryby oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku Łososia umyć, osuszyć, pozbawić(...)łusek i pociąć w zgrabne kawałki. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Kawałki łososia przyprawić, polać sokiem z cytryny i polać oliwą z oliwek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną rybę wstawić na kilka godzin do lodówki, aby łosoś mógł "przejść" przyprawami. Na tacce grillowej ułożyć zamarynowane kawałki łososia i grillować tak długo, aż mięso zmieni kolor na jaśniejszy. Po wyjęciu
UgotowaćŁosoś pieczony w folii - to pomysł na szybkie i smaczne danie rybne na obiad. Uwielbiam łososia, chociaż sama wiem, że w moim menu jest za mało ryb. Niestety, w dzisiejszych czasach o wiele szybciej można kupić świeży drób niż ryby. Jeżeli lubicie dania zapiekane w folii to na pewno - tak przygotowany łosoś przypadnie wam do gustu. Składniki(...)sól, pieprz bazylia do ozdoby Filet z łososia umyć i osuszyć. Za pomocą noża pokroić na 4-5 zgrabnych kawałków (nie trzeba usuwać skórki, ponieważ po upieczeniu mięso z ryby łatwo od niej odejdzie). Każdą część przyprawić solą oraz pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny i ułożyć po małym kawałku masła. Przygotowane filety z łososia zawinąć
Ugotowaćbanalnie prosty przepis na piątkowy obiad - dorsz w panierce polany sosem koperkowym. Lubię takie proste połączenie smaków. Oczywiście filety z dorsza możecie dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby ryba nabrała kwaskowatego smaku. Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorami. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg filetów z dorsza 1 jajko bułka tarta(...)sól, pieprz olej do smażenia sos koperkowy koperek posiekany (może być mrożony) 100 ml śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Rybę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek dorsza panierować w jajku i bułce tartej. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Rybę smażyć
UgotowaćDuszony pstrąg z pieczarkami na winie to wyborne danie, które polecam szczególnie miłośnikom ryb, jest bardzo delikatne i aromatyczne, a dodatek wina białego Celebro Spain www.facebook.com/KlubCelebro nadaje mu wyjątkowego smaku . Polecam wypróbowanie przepisu . składniki na 2 porcje 2 pstrągi 20 dag małych pieczarek 10 dag startego żółtego sera cebula pęczek natki pietruszki 20 ml białego hiszpańskiego(...)minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Pstrągi smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor z obu stron , usmażone ryby zdejmujemy z ognia. Na drugiej patelni z drugą połową masła podsmażamy cebulę z pieczarkami i natką pietruszki . Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pstrągi przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem
Smakowite Daniaczasu na dłuższe stanie przy garach, na stół wjechał dzisiaj Łosoś z pieca. Pyszne i soczyste mięsko z nutą tymianku. Mniam... SKŁADNIKI: 250 g świeżego łososia (filet) przyprawa do ryby masełko ziołowe (przepis znajdziesz tutaj ) kilka gałązek świeżego tymianku A jak to zrobić: Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć przyprawą do ryby. Na wierzchu ułożyć wiórki masełka ziołowego(...)świeże gałązki tymianku. Rybę zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do pieca nagrzanego do temperatury 170 stopni na 12-15 minut (w zależności od grubości płata). Odwinąć papier i pozostawić jeszcze na 3-4 minutki z opcją grill
Kuchnia w opałachdojrzałe i miękkie awokado 80 g łososia (może byc tuńczyk) w sosie własnym z puszki 6-8 łyżek sosu Teriyaki np. YAMASA 2 szczypty ostrej papryki w proszku Rybę odsączamy, przekładamy do miszecki, zalewamy sosem Teriyaki i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przekrajamy awokado na pół i przekręcamy połówki, aby się rozdzieliły. Usuwamy pestkę(...)miejsce nakładamy kawałki ryby w sosie. Całość przyprawiamy odrobiną ostrej papryki. Jemy łyżką nabierając miąższ awokado wraz z rybą. Do takiego awokado polecam lekką sałatkę (u mnie garść mieszanki sałat z kilkoma pomidorkami koktajlowymi skropione oliwą cytrynową). Smacznego
Zawsze głodna!niezbyt już młodą Francuzkę, by mogła znaleźć schronienie. Aby się odpłacić za dach nad głową, będzie usługiwać kobietom. Codzienne gotowanie błotnistej mazi z chleba i suszonych ryb nie jest jej spełnieniem, ale czując swą wdzięczność, należycie wypełnia swoje obowiązki. Zjednuje sobie również mieszkańców wioski, obdarzają ich uśmiechem, radością i pogodą ducha. Już dawno osada nie była taka(...)głosem serca. Dzień 9. "SOUL KITCHEN" (2009) Tym razem mamy do czynienia z kinem niemieckim. Film rozpoczyna się od widoków obskurnej restauracji,gdzie hitem są mrożone ryby z frytkownicy z frytkami i podłe puree, które nawet nie wygląda na jadalne. Mimo wszystko knajpka się kręci - słabo, bo słabo, ale zawsze. Ukochana głównego bohatera oznajmia
W kuchni Karmel-itkiMuszę przyznać, że połączenie ryby z pomidorowym smakiem to całkiem fajny i zgrany smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z ryby, a pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i żelatyny. Rybna rolada: 300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam
Jadło i czytadłoDziś przedstawiam pomysł na zdrowy i lekki obiad z rybą w roli głównej. Pieczony pstrąg nadziewany grzybami i ziołami zachwyci wszystkich fanów zdrowego odżywiania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, co na pewno docenią pracujący na cały etat:). Na szczęście pstrągi są teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko nimi cieszyć. Polecam! Scroll(...)smaż kolejną minutę. Przełóż zawartość patelni do miski z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Włóż połowę farszu do wnętrza pstrąga i zepnij go wykałaczkami, powtórz to samo z drugą rybą. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i piecz w temperaturze 200 ° C przez 15 minut. Smacznego! English version Mushroom stuffed trout (2 servings) Ingredients: 2 trouts, cleaned and washed
karmelowyłososia solą i pieprzem (wedle uznania) ; spryskać stronę bez skóry niewielką ilością miodu i oliwy (ok. 1 łyżeczka każdego na oba filety) . W dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę; smażyć rybę skórą do dołu na stosunkowo wysokim ogniu przez ok. 6-7 minut (aż skóra zezłoci się i stanie chrupka, filet powinien być ugotowany w ok. 3/4) ; przewrócić rybę na drugą(...)wycisnąć do niewielkiej miseczki; dodać do soku startą skórkę, pozostały miód, sos sojowy, płatki chili (jeśli lubicie ostre) i dobrze wymieszać. Na tą samej patelni, z której smażyliście rybę, dodać wymieszane w małej miseczce składniki z sokiem z lemonki; gotować na niewielkim ogniu i redukować cały czas mieszając, do momenu, aż uzyskacie sos – glazurę o konsystencji gęstego syropu (uważać
Jem więc Jestemsumie nie przepadam za rybami,,ale naszła mnie ochota na jakąś rybkę i to w zalewie octowej..padło na ogonki z łososia... ogonki z łososia mąka sól, pieprz olej Zalewa: 1 szkl. octu 5,5 szkl. wody 5 łyżek cukru 2 duże łyżki soli 2 łyżki maggi 2 duże cebule 6 ziarenek jałowca(...)pokrojone w półplasterki cebule, sól i maggi zagotować.Dodać ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy, gorczycę i rozgniecione ząbki czosnku i gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce
Moje domowe kucharzenieJeśli lubicie ryby z odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem! SKŁADNIKI: filet z dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła klarowanego(...)szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min., pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...), kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała), pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, 15 min., usuwamy folię
Kuchnia BeatyJutro rozpoczyna się Wielki Post. W tym okresie część z nas więcej spożywa ryb, dań jarskich. Dlatego proponuję na środę przygotowanie szybkich i pysznych kotletów rybnych, dobrych szczególnie dla dzieci, które za rybą w jej naturalnej postaci nie zawsze przepadają. To moja wersja śląskich karminadli w rybnej odsłonie. Przepis możecie zobaczyć także w ostatnim wydaniu Maszketów . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmarchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę z plasterkami cytryny ( 2-3 plasterki zostawić do dekoracji ) ,listkami laurowymi,solą oraz ziarenkami(...)pieprzu. Do wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut,nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać,umyć. Włożyć do lekko osolonego wrzątku,gotować 20 minut. Pory oczyścić ,umyć. Obrać marchewkę,opłukać,pokroić z porami w cienkie długie paski. Rozgrzać mocno tłuszcz w rondlu,smażyć warzywa 6-8 minut,często mieszając,tak aby nie przywarły
Przepisy i porady kulinarne