ryba - 22624 przepisów (strona:365/1509)

,,Duet warkoczy rybnych” 111

wielce smakowite danie idealne na kolację wigilijną, rodzinny obiad lub przyjęcie w gronie przyjaciół. Warkocze podane z sosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam!   Składniki: • filet z łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła(...)rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski, o szerokości około 2 cm każdy. Trzy paski związujemy na końcu nicią i zaplatamy w warkocz. Koniec również

Podróż w kulinaria
wywar rybny 231

klapą. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób  700-1000 g gorszych części ryb (kręgosłupy, ogony, płetwy, łby bez skrzeli) 6-8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 por kawałek selera korzeń pietruszki pieprz, sól sposób przygotowania Kawałki ryby dokładnie(...)przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotujemy maksymalnie do dwadzieścia minut. Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb. (Uwaga zbyt długie gotowanie powoduje gorzknienie wywaru

Miód i pieprz
Paprykarz z kaszą jaglaną. 162

smarowidło do chleba jakie do tej pory zrobiłam .Dawno temu nie znosiłam prawdziwego ,sklepowego paprykarza ,bo zawsze coś nieprzyjemnie chrzęściło między zębami .W domowym ryż zamieniony na kaszę , ulubiona ryba i mogę go jeść codziennie. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej 100 g filetu z dorsza ,mintaja … 2 marchewki mała cebulka koncentrat pomidorowy lub przecier 0,5 łyżeczki chili(...)łyżka sosu sojowego sól ,pieprz ulubione suszone przyprawy oliwa z oliwek Rybę usmażyć na odrobinie oleju ,ostudzić . Marchewki ugotować na miękko i ostudzić ,następnie obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach . Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić . Cebulkę pokroić i usmażyć na oliwie na złoty kolor .Dodać do niej rozdrobnioną rybę ,kaszę ,marchewkę ,sos sojowy ,chili

Ladylaura.
Co jadłam w Szkocji? 147

morzem Północnym. Na naszej trasie było wiele miasteczek portowych, w których praktycznie na każdym rogu można było zamówić fish and chips . Jest to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej(...)prostoty i smaku. Ryba była tak świeża, aż rozpływała się w ustach. Jedząc chciałam się delektować smakiem, ale niestety musieliśmy jeść szybko i w ukryciu. Tam gdzie jest może też są mewy, a jak każdy wie - ptaki te nie boją się ludzi i potrafią walczyć o jedzenie. Jedzący turyści byli atakowani przez mewy, które najpierw wytrącały pojemniki z daniem

Projekty ze smakiem
Pieczony łosoś 115

Wymieszać. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety łososia włożyć do miski z marynatą. Pozostawić na ok. 30min. Jeśli marynata nie zakrywa całego mięsa - w połowie czasu – przerzucić mięso ryby na drugą stronę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z zimną i osoloną wodą. Zagotować (ale nie gotować). Zaraz po tym gdy woda zawrze, zdjąć(...)dodać tymianek i skórkę z cytryny. Posolić. Przemieszać. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec ziemniaki 20-30 min. aż zmiękną i lekko się zrumienią. Filety ryby wyjąć z marynaty, osuszyć, posolić. Na ziemniaki ułożyć kawałki zamarynowanego łososia, oraz kilka plasterków cytryny i wstawić do pieca na ok. 10 min. Następnie przełożyć rybę na drugą

cucinare
Nad morzem 204

pójścia na rybkę :D Będąc nad morzem zawsze idę na rybkę, taki zwyczaj. Tym razem z rodzinką kupiliśmy dwa zestawy dla dwojga, w którym były trzy różne rodzaje ryb do tego frytki i zestaw surówek. Każda ryba była pyszna, ale wyjątkowo zasmakował mi łosoś przeważnie nie jadam łososia i nie bardzo wiedziałam jak smakuje ale gdy tylko spróbowałam zasmakował(...)bardzo :) jeśli będę miała okazję to spróbuje jeszcze nie raz. A o to zdjęcie naszej uczty rybnej :D  Chciał się Wam zapytać macie jakąś swoją ulubioną rybę? Z czym ją podajecie? A może macie przepis/recepturę na pyszną rybkę? Pozdrawiam

Motylkowa Kuchnia
Ryba w panierce 223

Pyszna rybka..tym  razem ciut inaczej...obtoczona w jajku , a potem w bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką....pycha ..polecam. filety z ryby sok z cytryny sól,pieprz 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, wegeta Rybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce

Moje domowe kucharzenie
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 132

świeżą zieleninę i sprawa domowego zaopatrzenia załatwiona.   Ja już nauczyłam się kupować na bieżąco, nie na zapas. I nie wyrzucać. Gotuję sezonowo – nie kupuję nigdy mrożonych warzyw czy ryb, jeśli akurat dostępne są świeże. Nie gotuję potraw z mrożonek. Tak naprawdę jedyne, co mi się zdarza z mrożonek kupić to lody i fasolka szparagowa w zimie, kiedy bardzo zachce(...)wszystko, czego aktualnie potrzebuję. Nie kupuję impulsywnie, a jeśli i już to coś, co wiem że zużyję w ciągu najbliższych 2-3 dni.   W pobliskich dyskontach najczęściej kupuję ryby – wiem kiedy są dostawy. W Selgrosie – egzotyczne ryby, owoce morza, kaczkę i wołowinę. Wędliny i świeże mięso – w ulubionym sklepie rzeźnickim. Przesympatyczny wąsaty pan za ladą doskonale wie, że uwielbiam

Karo in the Kitchen
Sałatka z paluszków krabowych 181

sałatki nie trzeba wiele majonezu – dzięki ogórkowi i zieleninie będzie przyjemnie wilgotna i soczysta. I bardzo chrupiąca.   Co tak naprawdę znajduje się w paluszkach krabowych? Mielone mięso ryb. W naszych polskich paluszkach znajdziecie najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka, uformowane i ‘pomalowane’ tak, by udawało mięso z nogi skorupiaka. Samo słowo ’surimi’ oznacza w języku japońskim „mielone mięso”. Paluszki krabowe(...)mięso białych ryb, które przeszło przez kilkanaście procesów fizycznych i chemicznych, wliczając w nie mielenie, pulweryzowanie, przyprawianie, ujednolicanie i formowanie. Nie jest to szczyt piramidy zdrowego żywienia ale też nie histeryzujmy – całej tablicy Mendelejewa tu nie znajdziecie więc od czasu do czasu na surimi można sobie pozwolić. Umyjcie szczypior, pietruszkę. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i drobno pokrójcie. Ogórka obieram

Karo in the Kitchen
Pasta z sardynkami i chrupiącą posypką 171

Makaron z sardynkami to wariacja na temat kuchni Sycylijskiej. Nie znając przepisu, zaczęłam wyjmować rzeczy z lodówki i spiżarni, dobierając jednocześnie na sos coś z warzyw i coś z ryb. Obiad z resztek i zapasów, gotowany w 34-stopniowym upale. W całe 20 minut. Przepyszny i do powtórzenia, następnym razem ze szklanką białego wina zamiast lemoniady(...)tyle, żeby zjeść je w dwa dni. Żar się leje z nieba i nie chce się nikomu z nas iść do sklepu. Ale zawsze w spiżarce jest żelazny zapas – ryby w puszkach, dodatki, słoiki z przetworami przeróżnymi, pomidorowa passata. Okazało się, że puszkowane pomidory i passata dziwnym zbiegiem okoliczności dostały nóg i wyszły. Ale kilka dni temu kupiłam pomidory malinowe

Karo in the Kitchen
Ryba w koperkowym sosie 120

Składniki: * 50 dag filetów z ryby * sól, pieprz * mąka do obtoczenia * tłuszcz do smażenia * 2 pęczki koperku * 20 dag żółtego sera * szklanka kremówki * łyżka masła do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Filety solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące i smażymy na rumiany kolor.  Przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem. Koperek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce na grubych(...)oczkach. Koperek i ser mieszamy z kremówką. Zalewamy rybę. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15 minut

Pobite gary Barbary
Flaki z morskiego ghula 127

Bogata we wszystko, co tylko wartościowe być może, zupa prawdziwego Wilka Morskiego! Palce, haki i drewniane nogi lizać. Mniam! Składniki: 3 tuby z kalmara 100-200 g filetów z ryby morskiej, np. morszczuk,mintaj, halibut 2 litry wywaru rybnego* majeranek, tymianek, natka pietruszki sól,pieprz opcjonalnie odrobina gałki muszkatałowej, warzywa z wywaru          *równie dobrze może(...)być jakikolwiek inny wywar, dobrze pasuje warzywny Przygotowanie: Tuby z kalmara gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ok 15-20 min. Tak samo postąpić z rybą. Do wywaru rybnego dodać pokrojonego w paski kalmara, doprawić dużą ilością majeranku, solą, pieprzem i odrobiną tymianku do smaku i gotować przez chwilę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę rybkę. Możemy pozwolić jej się

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania