ryba - 22175 przepisów (strona:292/1479)

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym. 84

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym, to genialnie smakująca przystawka. Wędzona ryba doskonale pasuje do  jajek. Kwaśny korniszon i szczypiorek dopełniają smak. Tylko 4 składniki a efekt godzien świątecznego stołu. Wędzonego pstrąga łososiowego możesz zastąpić wędzonym łososiem. Zamiast korniszonów lub wraz z nimi możesz użyć marynowanych oliwek, kaparów, grzybków marynowanych. Jeśli zostanie Ci kilka faszerowanych jajek, to możesz wykorzystać(...)zrobienia kanapek. wystarczy posiekać grubo jajka wraz z wędzoną rybą, dodać odrobinę majonezu i powstanie coś w stylu pasty jajecznej. Składniki: 5 jajek ekologicznych 100 g wędzonego pstrąga łososiowego 5 mini korniszonków 2 łyżki siekanego szczypiorku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ja gotuję przez 7 minut od momentu zagotowania wody. Ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Wędzonego pstrąga łososiowego

Codziennik Kuchenny
Kluski na parze ala BAO z pieczonym łososiem 146

ogórek zielony liście ulubionej sałaty ½ cebuli 1 ogórek kiszony 2 duże łyżki majonezu 2 łyżeczki pasty wasabi Olej Sól Pieprz           RYBA: Oddzielamy ostrym nożem mięso od skóry. Dzielimy rybę na kawałki około 6x6 cm. Układamy rybę na papierze do pieczenia, smarujemy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Znakomita dorada z pomidorami 60

Witajcie,  Rybka to obowiązkowa pozycja w menu w tygodniu. My, Polacy jemy zdecyowanie za mało ryb, u mnie w domu staram się to powoli powoli zmienić. Czy mi się to udaje ? Słabo, ale na pewno udała mi się dorada:) Zobaczcie sami! Znakomita dorada z pomidorami 2 dorady wypatrszoszone w całości  200 g pomidorków koktajlowych papryczki padron(...)cebula Rwiemy odpowiednią długość papieru śniadaniowego/ papieru do pieczenia. Zwijamy ten kawałek w kulkę, po czym ją moczymy pod bieżącą wodą, wyciskamy z wody i wykładamy w naczyciu żaroodpornym. Rybę myjemy, nacieramy solą i pieprzem, układamy na papierze w naczyniu żaroodpornym. Wokół ryby możemy teraz wyłożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, przekrojone, oczyszczone papryczki padron, pokrojone na plasterki obrane ząbki

Kuchnia moimi oczami
Pieczony łosoś 107

Szybki i łatwy pomysł na zdrowy obiad - pieczona ryba w tym przypadku łosoś z pieprzem cytrynowym i koperkiem.   Składniki: 3-4 kawałki filetu łososia ze skórą po ok 15 cm, pół pęczku koperku, sól, pieprz cytrynowy cytryna   Przygotowanie: Rybę przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Koper siekamy. Filet z łososia opruszamy solą, pieprzem oraz koperkiem(...)Pieczemy przez 15-20 minut (w zależności od grubości ryby) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Przed podaniem skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Podajemy z warzywami (w mnie mieszanka brokuł, kalafior, marchew

Lena Gotuje
Sardynki smażone na oleju 76

bądź na patelni powinno być na tyle, aby rybki swobodnie w nim pływały. Sardynki najlepiej jest kupić już oczyszczone, z usuniętymi wnętrznościami oraz łuskami. Szukasz przepisów na dania z ryb? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażoną rybę z kremowym porem. The post Sardynki smażone na oleju appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Pad thai z warzywami i łososiem. 77

łosoś z warzywami jest zwycięzcą. Niesamowity obiad sprawi, że nasze kubki smakowe oszaleją. Łosoś z dodatkiem makaronu i warzyw to smaczny i szybki obiad. Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę(...)kokosowy, sos sojowy, ocet ryżowy, ketchup, orzechy nerkowca wszystko miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Łososia myjemy i osuszamy. Następnie na każdy kawałek nakładamy marynatę i pozostawiamy na około godzinę. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ją przez 20 minut w temperaturze 180°C. Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroimy w słupki lub ścieramy na tarce jarzynowej

Zdrowy Styl Joanny
Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem 57

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dziś postanowiłem przyrządzić kolejne danie, którego głównym składnikiem jest ryba morska. Dorsz- o tą rybę toczone były wojny (wojny dorszowe) i nic w tym dziwnego, skoro jego mięso jest bogate w witaminy i minerały i bardzo smaczne! Żeby podkreślić(...)masło wrzucamy dorsza oprószonego solą i pieprzem. Co chwilę podlewamy rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2 min). Na talerz wykładamy ½ porcji grzybków, ½ ryżu, na wierzch ryba, obok surówka.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
łosoś w pomarańczach z piekarnika 71

Nawet najsmacznijsza ryba się znudzi podawana ciągłe w ten sam sposób. Dla odmiany proponuję łososia w pomarańczach. Delikatny smak kremowej ryby i cytrusowy posmak wyjątkowo dobrze ze sobą harmonizują. Do przygotowania dania użyłam łososia Mowi, to ryby posiadające certyfikat odpowiedzialnej produkcji ASC. Ma wysoką zawartość kwasów omega-3, kolagenu, witaminy B12, E i D. Jest też pełen selenu i jodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz zapiekany w pomidorach 75

Bardzo lubię szybkie do przygotowania zdrowe, apetyczne i kolorowe dania. I dziś mam dla Was właśnie przepis na takie danko. Ryba i piekarnik to bardzo fajny duet, szczególnie gdy zależy nam na tym, aby zredukować w naszym menu zbyt dużą ilość tłuszczu. Pieczona ryba jest bardzo soczysta i smaczna. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam Was na dorsza zapiekanego(...)rozgrzanym tłuszczu na patelni.  Dodajemy przecier, wino i oliwki pokrojone w plasterki. Przyprawiamy i dusimy przez 5 minut, a następnie przelewamy do formy do zapiekania. Na górze układamy ryby. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Orientalna zupa rybna z pulpecikami 57

ugotowałam bulion, a  z mięsa zrobiłam pulpeciki. I powiem Wam, że to w sumie wyszło takie jednogarnkowe danie, bo po zjedzeniu takiej sporej miski pełnej makaronu, grzybów i ryby mamy już drugie danie z  głowy.     Gładzica Obok storni i turbota należy do pospolitych bałtyckich płastug, czyli ryb flądrowatych. Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza(...)słupki makaron ryżowy szeroki grzybki shimeji 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 papryczki chili pieprz  szczypiorek czarny sezam   Wykonanie: Ryby patroszymy i filetujemy.  Do garnka z wodą wkładamy resztki z wypatroszonych gładzic, dodajemy pozostałe składniki bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie mięso mielimy lub bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Sardynki smażone na oleju 77

bądź na patelni powinno być na tyle, aby rybki swobodnie w nim pływały. Sardynki najlepiej jest kupić już oczyszczone, z usuniętymi wnętrznościami oraz łuskami. Szukasz przepisów na dania z ryb? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażoną rybę z kremowym porem. The post Sardynki smażone na oleju appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Domowe sushi 93

Sushi to tradycyjna potrawa japońska , której podstawą jest ryż połączony z dodatkami takimi jak warzywa, owoce morza czy ryby. Ryby, które najczęściej znaleźć można w sushi to surowy łosoś i tuńczyk. Sushi serwowane jest z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi czyli japońskim chrzanem. W zależności od kształtu oraz użytych składników wyróżnić można takie typy sushi jak: maki, nigiri, uramaki(...)hosomaki, futomaki, gunkan maki czy chociażby kaburamaki. I tak dla przykładu maki to ryż uformowany w wałek, wypełniony w środku warzywami lub warzywami i rybą bądź owocami morza. Całość zawinięta jest w nori czyli suszone algi morskie . Do dokładnego zawinięcia i zrolowania ryżu wraz znajdującymi się w nim dodatkami wykorzystywana jest matka bambusowa . Matka pozwala w prosty sposób uzyskać kształt

MeCooks
Łosoś w kremowym sosie z pomidorami. Niesamowicie pyszny. PRZEPIS 76

zrobiliśmy tego łososia, wszyscy po prostu się zachwycali. Kremowy sos z wyraźną nutą pomidorową idealnie pasuje do ryby. Wypróbujcie nasz nowy przepis. Przepis na łososia w kremowym sosie pomidorowym Składniki: 4 porcje świeżego łososia , 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 garści pomidorków koktajlowych, łyżka kaparów marynowanych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., sól, pieprz, oliwa(...)olej. Jak zrobić łososia w kremowym sosie pomidorowym? Kawałki ryby oprósz solą i pieprzem. Na niewielkiej patelni rozgrzej trochę oliwy, łosia smaż przez 3 minuty z każdej strony zaczynając od skóry, zdejmij i odłóż. Teraz na tę samą patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smaż kilka minut często mieszając. W razie potrzeby wlej jeszcze trochę

Kulinarna Polska
Pasta ze szprotek i rolmopsy na imprezowy stół 80

wędzonych szprotek, która idealnie się komponuje z każdym rodzajem pieczywa, a także domowe rolmopsy z chrupiącym ogórkiem konserwowym w środku. Będzie bardzo apetycznie z #naturalniebałtyckie.   Przekąski z ryby na imprezę Jeśli przygotowujemy przyjęcie czy imprezę, w pierwszej kolejności sięgnijmy po śledzia. Sprawdzi się tutaj idealnie, bo łatwo podzielić go na niewielkie kawałki – w sam raz „na raz”. Do tego(...)zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.    Szprot Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie

Kulinarne przygody Gatity
Ryba po grecku 76

MicrosoftInternetExplorer4 Tak, też zadawałem sobie pytanie dlaczego ta potrawa jest tak nazwana. Trochę pokopałem i znalazłem. Danie zbliżone jest do greckiej potrawy Bourdeto ( ψάρι μπουρδέτο) , słynnej duszonej w warzywach ryby z wyspy Korfu. Jedyna różnica polega na tym, że do oryginalnej potrawy dodaje się słodką paprykę.           Składniki:     300 g polędwicy z dorsza(...)kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka wody  1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz     Przygotowanie:     Kawałki ryby osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko dusimy

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania