ryba - 22175 przepisów (strona:297/1479)

Tilapia z patelni z chilli i limonką 132

Tilapia z patelni z chilli i limonką Tilapia z patelni , jest bardzo szybkim rozwiązaniem obiadowym Smaczna ryba , dość chuda , cudownie podkreślona słodkawym chili i lekko kwaśną limonką . Takie proste przepisy są zazwyczaj najlepsze . Rybka , obojętnie jaka powinna gościć w naszych jadłospisach chociaż raz w tygodniu . Serwowana z surówką z młodej kapusty i młodymi ziemniakami lub frytkami . Moja rodzinka w większości(...)uwielbia ryby , a w mniejszości cóż z większym lub mniejszym marudzeniem , też w końcu zjadają Polecam , przepis prosty i niezawodny , a naprawdę smak jest zaskakujący i lekki . składniki na 3 osoby : 6 małych filetów z tilapii ( użyłam mrożonych , każdy wielkości środka dłoni ) 2 łyżeczki soku z limonki 1/2 łyżeczki suszonego chilli , płatki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka

Ogrodnik w podróży
Zupa z morszczuka - pyszna, lekka i aromatyczna zupa rybna 171

Udało mi się kupić świeżego morszczuka, a jak go tylko zobaczyłam, to nabrałam niesamowitego apetytu na smażoną rybę. Kiedy jednak wyszłam z klimatyzowanego sklepu, to ta ochota mi szybko przeszła. Nie wyobrażałam sobie po prostu stania przy patelni w taki upał. Tego dnia termometr pokazywał grubo ponad 40 stopni w słońcu! Nie zamierzałam się dosmażać przy patelni, o nie! Ryba(...)powinna być tak gęsta jak lubimy. Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Przyprawić słodką i ostrą papryką. Dodać pokrojoną rybę i gotować przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu. Podawać obficie posypane posiekaną natką pietruszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
obiad, który robi się sam: Labraks pieczony ze szparagami i karczochem 185

ząbki czosnku mieszamy z czterema łyżkami oliwy i solą morską. taką mieszanką nacieramy karczochy. Szparagi podgotowujemy w wodzie z cukrem i solą przez trzy minuty od zagotowania się wody. Rybę oczyszczamy z łusek, jeżeli jest taka potrzeba. płuczemy pod zimną wodą, osuszamy. z jednej strony nacinamy w trzech miejscach, aż do ości. Posypujemy z każdej strony solą, także w środku(...)pozostałe ząbki czosnku, oraz natkę pietruszki siekamy, mieszamy dokładnie z miękkim masłem.  Tak przygotowanym masłem nadziewamy rybę w środku oraz w nacięciach. Tak przygotowaną rybę i karczochy układamy na blaszce, obok szparagi posmarowane oliwą. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Smacznego

Cook&Love
Dorsz na pieczarkowym risotto 133

Marynata do ryby sok z połowy cytryny łyżeczka musztardy szczypta tymianku sól 3,4 łyżki oleju rzepakowego mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Rybę płuczemy , osuszamy na papierowym ręczniku.Składniki na marynatę łączymy ze sobą dokładnie mieszając ,zalewamy rybę i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny przed pieczeniem. Risotto 100 g ryżu 0k. 250 g pieczarek 1 mała cebula

Andzia Pichci
Dorsz z piekarnika ze szparagami i cukinią 149

Magda Idealnie upieczona, wilgotna i delikatna ryba z sezonowymi dodatkami to obowiązkowa propozycja na pyszny letni obiad. Warto spróbować subtelnego dorsza z zielonymi szparagami i cukinią, upieczonego z aromatycznym tymiankiem, słodką cebulą i kropelką wina. Bardzo proste danie, ale wyjątkowe i wyjątkowo smaczne. Składniki (na 4 porcje): 4 filety z polędwicy dorsza – każdy po około 150g pęczek szparagów(...)rumienić – około 5-7 minut, na dużym ogniu. Do warzyw wlewamy wino, dodajemy kilka gałązek tyminanku i dusimy minutę, po czym ściągamy z ognia.   Warzywa dodajemy do ryby w naczyniu żaroodpornym, rozkładamy je po bokach. Na wierzch dajemy jeszcze kilka gałązek tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż ryba będzie gotowa – najlepiej delikatnie

Smaczna Strona
ZIELONA TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI 134

firma na świecie MOWI może poszczycić się posiadaniem kontroli nad całym procesem hodowli łososi atlantyckich począwszy od selekcjonowania najbardziej wartościowej ikry, przez produkcję narybku, kontrolę optymalnych warunków dla wzrostu ryb na naszych farmach w Norwegii, po wprowadzenie bardzo restrykcyjnych warunków przetwórczych i logistycznych. Prawie wszystkie farmy są certyfikowane standardem ASC, który daje konsumentom gwarancję, że łosoś pochodzi z farm ograniczających(...)wpływ na środowisko naturalne, ryba dorasta w wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska. Ryby hodowane są bezstresowo w wydzielonych obszernych akwenach, karmione wyłącznie wyprodukowaną przez firmę karmą. MOWI zawiera wiele innych, ważnych składników odżywczych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie ciała na najwyższych obrotach. Zdecydowanie jest to marka godna polecenia! Ps. to właśnie dzięki łososiom MOWI

Ostra na Słodko
FISH AND CHIPS 133

Filety białej ryby (najlepiej dorsza lub łupacza), pokrojone na małe kawałki i usmażone w delikatnej panierce z ciasta piwnego.   Powłoczka z mąki i piwa nie zawiera jajka, jest lekka, delikatnie otula rybę i gwarantuje zachowanie jej soczystości. Smażymy ją krótko, w wysokiej temperaturze, w głębokim oleju. Dzięki temu mięso pozostaje idealnie soczyste, a panierka chrupiąca. Klasycznie, usmażoną(...)pieprzem. W miseczce mieszamy mąką z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy zimne piwo i dokładnie mieszamy. W rondelku rozgrzewamy grubą warstwę oleju.  Porcje ryby maczamy w cieście i partiami kładziemy na mocno rozgrzany olej. Smażymy z obu stron, do lekkiego zrumienienia, przez około 3 minuty. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem paprykowym (wszystkie składniki

cool and minty
Sos z rybą i groszkiem 190

Składniki 400 g fileta z ulubionej ryby 100 g groszku cukrowego 1 cukinia 1 cebula 1 jogurt naturalny przyprawa do ryb sól, pieprz curry Sposób przygotowania przepisu: Cebulę obrać i … Czytaj dalej Sos z rybą i groszkiem

czarrna od kuchni
Azjatycka sałatka z łososia i ogórka 146

Czasami mam ochotę na coś lekkiego – sałatka z łososia i ogórka jest wtedy doskonałym wyborem. Dzięki rybie jest sycąca, zaś dzięki ogórkowi bardzo orzeźwiająca i lekka. Gdy zostanie mi ryż z poprzedniego dnia (a to zdarza się często), to sałatkę przygotowuję w kilka minut. Nie ukrywam, że najbardziej lubię ją jako lunch do pracy. Jest idealna do zapakowania(...)także podawany jest w dobrych knajpach i restauracjach. Czym różni się Mowi od zwykłego łososia norweskiego? Przede wszystkim sposobem hodowli. To hodowla w pełni zrównoważona i zaprojektowana tak, by ryby miały warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Zarybienie zbiorników to maksymalnie 2%. Oprócz dobrostanu zwierząt, odmianę Mowi wyróżnia karma pochodzenia morskiego – karmione nią ryby mają więcej cennych kwasów Omega

Poezja smaku
Smażone matiasy z sosem jogurtowym , kuchnia skandynawska 127

Smażone matiasy z sosem jogurtowym, kuchnia skandynawska Matiasy kojarzą się nam Polakom bardziej z sałatką , kanapką czy zakąską , niż z obiadem i to smażonym . Niespodzianka , kuchnia skandynawska często wykorzystuje ryby solone lub suszone w swoich recepturach . Co prawda prawdziwych matiasów u nas nie doświadczy , ale śledź a’la matias też dał radę Polecam tym , którzy lubią intensywne rybne smaki(...)gdyż ta potrawa jest bardzo śledziowa Mój starszy syn pokochał tą wersję ryby , młodszy uciekł jak przed pająkiem Ogólnie bardzo dobra , całkiem inna niż nasze europejskie smaki . Polecam ! Składniki na 2 osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju ) 2 szklanki mleka pieprz do smaku 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki pszennej

Ogrodnik w podróży
Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką z kolorową salsą 152

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej natki z pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 800g fileta z dorsza olej rzepakowy do wysmarowania naczynia Marynata do ryby: 30ml soku z cytryny 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego sól morska pieprz cytrynowy(...)wyłożyć na każdy kawałek fileta z dorsza. 4. Filety dorsza z kruszonką przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Rybę podawać na salsie z ryżem

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryba we grzibowyj zōłzie (Ryba w grzybowym sosie) 126

żech pedzioł,1 jake danie chca narychtować, to moja Kobiyta2 trocha krynciōła3 nosym, ale jak już to miała na talyrzu, to zaroski4 zmiyniōła zdanie. Ryba [...] Artykuł Ryba we grzibowyj zōłzie (Ryba w grzybowym sosie) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Zdrowy lunch box do pracy z łososiem! 159

lunch boxy, aby pokazać Ci, jak łatwo i szybko możesz zjeść smacznie, zdrowo i ciekawie! Najważniejsze to - przygotowanie pieczonych warzyw, możesz też od razu upiec na jednej blaszce rybę np. łososia lub krewetki lub filet z indyka. Wybierz ten rodzaj białka, który lubisz. Warzywa, które proponuje Ci upiec to dynia piżmowa, kilka szalotek, lub czerwonej cebuli, młode marchewki(...)polej miodem lub syropem klonowym (niezbyt dużo!). Pieczemy na złoty kolor, u mnie 180 stopni około 45 minut. Jeśli pieczesz od razu obok warzyw łososia to pamiętaj, że wstawiamy ryby do nagrzanego piekarnika w zależności od grubości czas pieczenia to kilka lub kilkanaście minut by nie były wysuszone. - do pojemnika lub na talerz nakładamy ugotowany ryż, łososia, plaster dyni pieczonej

SMYKWKUCHNI
Łosoś smażony 135

warzywami np. ugotowanymi na parze. PRZEPIS NA ŁOSOSIA SMAŻONEGO Składniki na łososia smażonego: filety łososia świeżego lub mrożonego (wcześniej odmrożone) sól pieprz olej Jak zrobić łososia smażonego: Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Filety łososia oprószamy solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ryby układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażymy(...)minuty z każdej strony. Jeśli chcemy by ryba miała apetycznie zarumienioną, chrupiącą skórkę, smażymy bez przykrycia! Artykuł Łosoś smażony pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Kotlety rybne najlepsze 122

pieprz do smaku suszony czosnek staropolski (opcjonalnie) lub 2 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki, 2-3 łyżki olej rzepakowy do smażenia Ja przygotować najlepsze kotlety rybne? Filety z ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Rybę mielimy lub rozdrabniamy wraz z białkiem, solą, pieprzem, czosnkiem i natką w elektrycznej szatkownicy. Masę rybną mieszamy z bułką tartą. Z masy rybnej formujemy owalne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania