ryba - 22624 przepisów (strona:306/1509)

Tuńczyk z sosem béarnaise i puree 188

żółtka 100 g masła klarowanego 100 ml wina białego sól, pieprz estragon puree: 1/2 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki mleka 4 łyżki oleju ryba: 3 kawałki tuńczyka sól, pieprz czerwony przyprawa do ryb 1 cebula olej rzepakowy Tuńczyka przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną, sól, pieprz, przyprawę do ryb i odstawiam na godzinę

wesoła kuchnia
Makaron z dynią i rybą 165

mojego dania, a potem pozostało już tylko ugotować makaron i usmażyć rybkę. PYCHA!!!     Dla dwóch osób   150 g makaronu (ja miałam szpinakowy) 300 g fileta ryby morskiej (polecam mirune - jest pyszna) 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę 1x1cm 1 średnia cebula pęczek natki pietruszki 4-5 ząbków czosnku 1/3 papryczki chili lub sproszkowanej przyprawy 1 łyżeczka(...)kminu rzymskiego 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 100 ml Oleju Wielkopolskiego sól, pieprz   Filet z ryby kroimy na kawałki wielkości około 2x2 cm, posypujemy pieprzem cytrynowym i solą, odstawiamy na 30 minut do lodówki, następnie smażymy na patelni, na połowie oleju. Odstawiamy.   Na patelnie wlewamy drugą połowę Oleju Wielkopolskiego, rozgrzewamy go i dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę

Jadło i czytadło
Pyszna pasta z makreli 205

chili, pęczka natki koperku, soku z 1/2 cytryny, 4 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1 bagietki . Przygotowanie dania rozpocząłem od bardzo dokładnego obrania wędzonej makreli. Mięso ryby bardzo dokładnie oddzieliłem od skóry i kręgosłupa, a następnie pozbawiłem wszelkich, nawet najmniejszych ości. Nie jest zajęcie bardzo pracochłonne, gdyż ości makreli w większości znajdują się przy kręgosłupie oraz płetwach(...)brzusznej i grzbietowej. Pozbawione ości mięso ryby umieściłem w miseczce i tam przy pomocy widelca rozdrobniłem je do uzyskanie konsystencji pasty. Do ryby dodałem pokrojony bardzo drobno koperek, pokrojoną w bardzo drobną kostkę czerwoną cebulę oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę połowę pozbawionej pestek papryczki chili. Całość skropiłem sokiem z połowy cytryny, przyprawiłem niewielką ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu, dodałem

Wyprawy kulinarne
Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów 162

Śledzie to chyba moje ulubione ryby. Jest ich nawet na blogu już całkiem sporo. Dzisiaj przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Można ich zrobić więcej i zamknąć w słoikach. Będzie na zimę jak znalazł. A może i do Świąt wytrzymają? W każdym razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też(...)rozpadnięcia się pomidorów. Pod koniec duszenia dodać czosnek, sól, cukier, pieprz i ocet. Gdyby pomidory za bardzo odparowały, dolać wody w takiej ilości, aby powstał średnio gęsty sos. Usmażone ryby poukładać niezbyt ciasno w umytych i wyparzonych słoikach. Zalewać wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu. Jeśli lubicie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta z makreli z białym serem 236

Pasta z makreli towarzyszy mi o d dzieciństwa, zawsze je dnak jej po dstawą była ryba i cebulka. Prostą i pyszna pastę urozmaiciłam do datkiem białego sera, który sprawił, że pasta jest bar dziej kremowa i z decy dowanie bar dziej smakuje dzieciom :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1 śre dnia wę dzona makrela kostka białego sera półtłustego (250g) 1 cebula sól(...)pieprz Przygotowanie: Cebulkę drobno siekamy w kostkę i mieszamy w miseczce z serem (roz drabniamy ser wi delcem). Skórę z makreli z dejmujemy i o d dzielamy rybę o d ości. Wkła damy całość do sera i cebuli i dokła dnie mieszamy wi delcem. Oprószamy świeżo zmielonym i pieprzem i ewentualnie solą (we dług mnie sól jest zbę dna ponieważ

ChilliJemy
Zapiekanka z rybą, brokułem i pieczarkami  184

Zebrałam składniki,  do siebie pasowały i są ulubionymi przez moich najbliższych. A potem to już poszło jak z płatka. Przekonajcie się i Wy .... Składniki: 500 g fileta z ryby   (ja użyłam łososia) 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek 3–4 sztuki średnich ziemniaków sól Ponadto: oliwa z oliwek Składniki nas marynatę: 1 łyżka świeżo(...)wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka suszonego tymianku (zmiażdżyłam w moździerzu) ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego (idealny do ryby) Składniki sosu: 200 ml jogurtu naturalnego 1 – 2   ząbki czosnku   1 –2   łyżki ulubionego żółtego sera startego na tarce Wykonanie: Najpierw zrobiłam marynatę Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszałam, żeby się dobrze

Kuchnia u Krysi
Pstrąg łososiowy z mozzarellą i pomidorami 119

pomidora  - sok z połowy cytryny - 2 łyki oleju z suszonych pomidorów - szczyptę suszonej bazylii - sól i pieprz 1. Najpierw odcinamy skórę pstrąga, a następnie płuczemy i osuszmy rybę. 2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy łyżką oleju z suszonych pomidorów, a następnie przekładamy do niego pstrąga. 3. Rybę skrapiamy drugą łyżką oleju oraz sokiem z cytryny. Oprószamy również solą i pieprzem(...)wierzch pstrąga układamy plasterki mozzarelli i pomidora. Całość ponownie oprószamy solą i pieprzem oraz bazylią. 5. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Pieczony dorsz z paprykową salsą 158

Jedna z moich ulubionych ryb idealnie wpasowuje się w świąteczny nastrój i w połączeniu z pyszną paprykową salsą, pasuje do stołu wypełnionego po brzegi pysznościami. Składniki: 300g polędwicy z dorsza (2 porcje) 2 plastry cytryny sól + pieprz łyżka masła czerwona papryka pomidor 1/2 cebuli łyżeczka oliwy łyżeczka natki pietruszki łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Polędwice solimy i pieprzymy(...)stron. Wykładamy je na folii z masłem i plasterkiem cytryny. Szczenie zakrywamy rybę i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. W tym czasie podpiekamy również paprykę. Po przestudzeniu kroimy w kostkę paprykę, pomidora oraz cebulę. Mieszamy z natką pietruszki, sokiem z cytryny oraz oliwą. Przyprawiamy do smaku. Podajemy razem z rybą. Smacznego

ChilliJemy
CURRY RYBNE W MLEKU KOKOSOWYM (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 209

niesamowicie aromatyczne, smaczne, bardzo sycące i jak zawsze łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. U mnie podawane ze spaghetti z cukinii lub makaronem konjac . Składniki: 500 g białej ryby np. dorsza 60 g cebuli 3 ząbki czosnku 20 g świeżej papryczki chili lub pół łyżeczki mielonej chili 5 g kurkumy 5 g curry lub garam masala sól himalajska , pieprz biały(...)podsmażyć. Miąższ kokosowy rozcieńczyć w ciepłej wodzie lub użyć gotowego mleka kokosowego, które należy podgrzewać z odrobiną soli, pieprzu i soku cytrynowego na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Rybę pokroić w drobne kawałki a następnie dołożyć do sosu i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20-25 minut. Delikatnie mieszać by ryba nie rozpadła się. Całość doprawić

Ola la LCHF
Gdzie na rybę w Warszawie? Fish&More na Nowym Świecie 205

Moda na steki i Vege rządzi w Warszawie od dawna. Ale co z rybą? Przecież dobra ryba nie jest zła! Zatem gdzie na... The post Gdzie na rybę w Warszawie? Fish&More na Nowym Świecie appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Ryba zapiekanka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 145

Składniki: ok. 600 g filetu z ryby np. dorsz 450 g mrożonego szpinaku 150-200 ml śmietanki 12 % albo 18 % sól, pieprz czosnek 50 g sera feta 4 suszone pomidory 100 g żółtego sera Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 220*C  Szpinak rozmrażamy w małym garnku dodając nieco wody aby nam się nie spalił. Dodajemy sól, czosnek i śmietanę, dusimy(...)przez 5 minut. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki solimy, pieprzymy, układamy ją na żaroodpornym naczyniu i wykładamy na rybę szpinak, następnie dajemy w kawałkach ser feta i suszone pomidory. Zapiekamy przez 20 minut przed końcem posypujemy żółtym serem i dopiekamy

W Moim Magicznym Domu
Dorsz o cytrusowej nucie 152

przeciwieństwie do mięsa, ryby mogłabym jeść codziennie. A nawet i kilka razy w ciągu dnia ;-) Szczególnie te pieczone i gotowane. Dorsz o cytrusowej nucie jest bardzo delikatny, lekko kwaskowaty. Warta spróbowania propozycja na lekki obiad. Brakowało mi tylko do niego surówki z czerwonej kapusty ;-) Przepis pochodzi z książki 'Dieta pielęgnacyjna. Zdrowa skóra, piękne włosy' wyd. Astrum. Składniki -50 dag filetów(...)jogurtu naturalnego -2 łyżki skórki startej z pomarańczy lub cytryny -sok z pomarańczy lub cytryny -biały pieprz -sól -gałka muszkatołowa -1 łyżka masła -2 łyżki oleju -3 dymki Przygotowanie Rybę opłukać, ewentualnie usunąć ości. Dośc obficie skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy. Wstawić na 15 minut do lodówki. Masło rozpuścić, lekko podsmażyć z mąką. Mieszając, wlewać mleko. Chwilę gotować

Zielona Kuchnia
Dorsz po japońsku 111

dorsza -marchewka -1 mały por -kawałek świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego -1/2 szklanki wody -przyprawy: sól na sos: (proponuję dobrać ilość tak na 'oko' biorąc pod uwagę masę ryby. Moje filety były tak duże, że sos robiłam z potrójnej porcji ;-)) -1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej -1/2 strączka papryczki chilli -1/2 filiżanki wody(...)Przygotowanie Do szerokiego rondla włożyć rybę i wlać do niego wodę, tak aby lekko przykrywała filety. Krótko obgotować dorsza (5 – 6 min), a następnie odcedzić go za pomocą sita. Pora, marchewkę i imbir umyć, pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki. Przygotować sos: połączyć wodę z mąką ziemniaczaną, doprawić pokrojoną w drobną kostkę papryczką

Zielona Kuchnia
Gdzie na rybę w Warszawie? Fish&More na Nowym Świecie 203

Moda na steki i Vege rządzi w Warszawie od dawna. Ale co z rybą? Przecież dobra ryba nie jest zła! Zatem gdzie na... The post Gdzie na rybę w Warszawie? Fish&More na Nowym Świecie appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Łosoś w sosie kurkowo-koperkowym 150

czas i ochotę spędzać długie godziny w kuchni. I tutaj z pomocą przychodzi nam Łowicz z nowymi sosami: jasnym uniwersalnym i ciemnym uniwersalnym . Jasny idealnie nada się do makaronów, ryb lub zapiekanek , zaś ciemny sprawdzi się idealnie w towarzystwie pieczeni i innych typowo mięsnych dań, np. takich jak gulasz . Mi brakowało czasu właśnie wczoraj, bo po powrocie z zakupów byłam(...)kurek 1 słoik sosu jasnego uniwersalnego Łowicz świeżo mielony pieprz do smaku WYKONANIE Łososia umyć i pozbawić skóry. Jeżeli są w nim ości, to wyciągnąć je pęsetą. Tak przygotowaną rybę przełożyć do miski lub głębokiego talerza, skropić cytryną i zostawić na 15 minut.  Kurki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Dodać sos jasny uniwersalny, umyty

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania