ryba - 22175 przepisów (strona:307/1479)

Wielki Post 2017 - postny obiad: Śledzie smażone w cieście 143

Cześć Śledzie najczęściej kojarzą się (przynajmniej mnie) z zakąskami, które przygotowuje się z marynowanych lub solonych ryb. Ale śledzie to nie tylko zakąski. Z tego gatunku ryb można także przygotować smaczny obiad na ciepło. W sprzedaży można przecież spotkać także świeże śledzie (tuszki lub filety), które są jednak mniej popularne niż śledzie solone. Przykładem na taki właśnie obiad są śledzie(...)sól. Całość dokładnie wymieszaj. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Ubite białko dodaj do wcześniej przygotowanego ciasta i delikatnie połącz. Wyjętą z lodówki rybę wkładaj po kawałku do ciasta i dokładnie w nim obtocz. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu smaż z obu stron. Gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotego koloru, przełóż

blog.moje-pasje.info
Cullen skink. Szkocka zupa rybna. 209

planowałam gotować tej zupy. Kiedy jednak na stoisku rybnym wypatrzyłam łupacza, nie mogłam się oprzeć. Wprawdzie nie była to wersja wędzona tej ryby, ale cóż, klamka zapadła. Dokupiłam za to wędzoną makrelę i z uśmiechem na twarzy wróciłam do domu :) Powstała bardzo smaczna zupa rybna. Koniecznie trzeba podawać ją ze szczypiorkiem. Świetnie dopełnia całość. Mam nadzieję, ze będzie mi dane(...)spróbować kiedyś tego dania w oryginalnej wersji, na szkockiej ziemi. Tymczasem zajadamy się cullen skink po polsku ;) Polecam. Składniki: 300 g filetu z łupacza kawałek wędzonej ryby (u mnie skóra z wędzonej makreli) 1 cebula 4 ziemniaki 1 szkl. wody 1 szkl. mleka sól  świeżo zmielony pieprz szczypiorek 2 łyżki masła Wykonanie: Łupacza pokroić w kostkę i obsmażyć

zadanie-gotowanie
Rybka smażona 141

Rybka , prosta i szybka do zrobienia.. dowolna ryba sok z cytryny sól, pieprz, lubczyk suszony mąka pszenna bułka tarta olej  Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą i pieprzem, lubczykiem,odstawić do lodówki.Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące wymieszanej z bułką tartą i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Pasta z pieczonej ryby i jajek. Pasta rybna na kanapki. 254

akurat ochotę i/lub co mamy na stanie w lodówce czy spiżarni :) Tak właśnie powstała moja dzisiejsza pasta. Jeśli i Wam zostanie  np z obiadu kawałek pieczonej, czy grillowanej ryby to serdecznie polecam przygotowanie takiej pasty, minimum wysiłku, maximum smaku :) Polecam :) Składniki - kawałki pieczonej ryby ( u mnie kawałek pieczonego karpia i pół pstrąga ) - 2 jajka ugotowane na twardo - zielona cebulka(...)szczypiorek - majonez - sól, pieprz Wykonanie Rybę oddzieliłam od skóry i ości. Mięso zmieliłam wraz z jajkami w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodałam majonez. Całość doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Łosoś w porach 131

Ryba w papilotach gości u mnie bardzo często. Zazwyczaj na kołderce z cebuli i marchewki. W magazynie Good Food (02/17) znalazłam ciekawy i prosty pomysł na przygotowanie jej na porach. Łosoś w porach pasuje praktycznie do wszystkiego – gotowanych ziemniaków, frytek, ryżu czy czarnej soczewicy. A smakuje wyśmienicie – jest delikatny i soczysty. Mięciutkie pory doskonale się z nim komponują(...)kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które nadadzą rybie wyrazistego smaku. Zwijamy krawędzie papieru tak, aby stworzyć szczelną paczuszkę. Paczuszki z papieru przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie przekładamy na talerz

Poezja smaku
Placek gryczany z kapustą i pstrągiem 121

niektórzy wiedzą, lubię, gdy obiad robi się sam. Jak robi się smaczny i zdrowy, to lubię jeszcze bardziej. Zupełnym przypadkiem poczyniłam placek z mąki gryczanej z kapustą kiszoną i rybą. Ja użyłam pstrąga, ale każda inna ryba będzie równie dobrze smakowała w towarzystwie kapusty. ok. szklanka mąki gryczanej 1 jajko 2-4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)uzyskać elastyczne ciasto o dość zwartej konsystencji. Ciasto wykładamy na dnie formy – ok. 20×20. Z kapusty odciskamy nadmiar płynu. Połowę wykładamy na ciasto. Na kapustę wykładamy rybę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy 35 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia wylewamy na wierzch jeszcze ok. łyżkę oleju. Można posypać parmezanem. Koniecznie natką pietruszki

Kucharzyca
Pstrąg łososiowy w sosie cytrynowym 111

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatnego pstrąga łososiowego podanego z cytrynowym sosem. Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety pstrąga łososiowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki oleju - szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 1 łyżkę masła - 1 czubatą łyżkę mąki - 2-3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki kurkumy(...)pół łyżeczki cukru - sól i pieprz do smaku 1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem, sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami. 3. Tak przygotowaną wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. 4. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 min z każdej strony. 5. W tym czasie

Bez Cebuli
Pstrąg w pikantnym sosie kaparowym 132

długo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby. Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie. Składniki na 3-4 porcje: 200 g ryżu

Kucharzyca
Dorada faszerowana kaparami 110

oleju kaparów - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżkę oleju - 1 łyżkę posiekanego koperku - szczyptę soli i pieprzu - olej do smażenia 1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacinamy skórę, aby utworzyć w niej kieszonki na kaparowy sos. 2. W misce łączymy kapary, olej, sok z cytryny, koperek, czosnek oraz przyprawy(...)całość ugniatamy widelcem. 3. Tak przygotowanym sosem z kaparów wypełniamy nacięcia ryby. 4. Faszerowaną doradę odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. 5. Po tym czasie rybę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 min z obu stron. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również klasycznej  dorady  oprószonej wyłącznie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi

Bez Cebuli
Makaron z naleśników ze szpinakiem i filetem z morszczuka (fit) 161

Makaron z naleśników nadal robi w moim domu furorę. Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji typowo kobiecej, czyli nieco dietetycznie w towarzystwie szpinaku i ryby (której jem zdecydowanie za mało!). Wyszło niezwykle efektownie i bardzo smacznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Szczypta(...)jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęsto dolewamy nieco wody, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy nieco tłuszczu. Smażymy naleśniki. W między czasie rozgrzewamy drugą patelnię. Rybę oprószamy solą oraz pieprzem i delikatnie skrapiamy cytryną. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Zdejmujemy na talerz i chowamy do piekarnika włączonego na 50 stopni (zależy

Kolizje Smaków
Tatar z łososia na pieczonych buraczkach, podawany z sosem jogurtowo-malinowym 167

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Jest lubiana u mnie w domu, więc często pojawia się na stole. Propozycja tatara to przede wszystkim pomysł na imprezową przekąskę, która jest bardzo podzielna, smaczna i jednocześnie sycąca. Spróbujcie :) Składniki: 150 g wędzonego łososia duży burak duża czerwona cebula oliwa pieprz 200ml jogurtu naturalnego łyżka mrożonych malin cukier do smaku(...)minut (buraczki powinny być miękkie). W tym czasie obieramy cebulę i siekamy ją drobno razem z łososiem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Na półmisek wykładamy rukolę, pieczone buraczki. Z ryby formujemy łyżką kulki i układamy na warzywach. Do miseczki wykładamy jogurt i maliny. Miksujemy je i doprawiamy cukrem i cytryną. Podajemy z tatarem z ryby oraz ćwiartkami cytryny. Smacznego

ChilliJemy
Tajska zupa rybna 253

Nieskomplikowana, rozgrzewająca tajska zupa z białą rybą i makaronem Chow Mein. Do przygotowania zupy użyłam dorsza, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby np. mintaja, halibuta, miruny itp. Idealna dla zabieganych, ponieważ robi się ją naprawdę szybko. Składniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu

Oryginalny smak
Ryba lubi pływać- nojlepi we tōmatach (Dorsz w tomacie ;) ) 130

Ryba je dobroł niy yno na piōntek 1 , a jak je dobrze narychtowano 2 , to sie może przed niōm sklōdzić 3 niyjedne miyso 4 . Na tyn recept 5 żech prziszoł, jak my mieli mieć bezuch 6 we piōntek- czowiek myśli, myśli i… tak żech prziszoł na ta ryba we tōmatach 7 . Podoł 8 żech jōm ze nudlami(...)szybko 13 gotuje 14 ô=ło 15 cytrynowej 16 powiedzieć 17 mięta 18 sok 19 dorzućcie 20 pokrojonego 21 mniejsze kawałki 22 wlać 23 jedzenie 24 gotowe Artykuł Ryba lubi pływać- nojlepi we tōmatach (Dorsz w tomacie ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Pulpeciki rybne w sosie słodko-kwaśnym 137

rewelacyjnym sosem warzywnym, bardziej słodkim niż kwaśnym, choć ilość przypraw można dać według własnego uznania. Pulpeciki przygotowałam z mrożonego morszczuka, ale równie dobrze można je zrobić z innej ryby. Można je podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Inspiracją do zrobienia pulpetów był przepis Jamiego, w wersji oryginalnej są z kalmarów i mrożonych krewetek, ja wolę jednak białą rybę :) W wersji(...)bezglutenowej bułkę tartą należy zastąpić np. mąką z amarantusa. 4 filety z morszczuka (lub innej ryby) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków bułka tarta 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól pieprz Sos: 1 cebula 1 puszka ananasów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g. mrożonej marchewki z groszkiem 4 płaty papryki marynowanej 1 łyżka octu jabłkowego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jaglano-rybne burgery 214

aromatyczne. Podałam z sałatką i dipem paprykowym. Pycha obiadek :) Składniki: 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (lub około 100 g suchej, gotowanie trwa zaledwie 10 minut :) ) 400 g ryby (u mnie sandacz) przyprawy - użyłam "Podlaskiej przyprawy do ryb" 2 łyżki mąka jaglana do panierowania tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kaszy i zmiksować Dodać

pyszne zdrowości

Proponowane wyszukiwania