lunch boxy, aby pokazać Ci, jak łatwo i szybko możesz zjeść smacznie, zdrowo i ciekawie! Najważniejsze to - przygotowanie pieczonych warzyw, możesz też od razu upiec na jednej blaszce rybę np. łososia lub krewetki lub filet z indyka. Wybierz ten rodzaj białka, który lubisz. Warzywa, które proponuje Ci upiec to dynia piżmowa, kilka szalotek, lub czerwonej cebuli, młode marchewki(...)polej miodem lub syropem klonowym (niezbyt dużo!). Pieczemy na złoty kolor, u mnie 180 stopni około 45 minut. Jeśli pieczesz od razu obok warzyw łososia to pamiętaj, że wstawiamy ryby do nagrzanego piekarnika w zależności od grubości czas pieczenia to kilka lub kilkanaście minut by nie były wysuszone. - do pojemnika lub na talerz nakładamy ugotowany ryż, łososia, plaster dyni pieczonej
SMYKWKUCHNIwarzywami np. ugotowanymi na parze. PRZEPIS NA ŁOSOSIA SMAŻONEGO Składniki na łososia smażonego: filety łososia świeżego lub mrożonego (wcześniej odmrożone) sól pieprz olej Jak zrobić łososia smażonego: Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Filety łososia oprószamy solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ryby układamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażymy(...)minuty z każdej strony. Jeśli chcemy by ryba miała apetycznie zarumienioną, chrupiącą skórkę, smażymy bez przykrycia! Artykuł Łosoś smażony pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepieprz do smaku suszony czosnek staropolski (opcjonalnie) lub 2 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki, 2-3 łyżki olej rzepakowy do smażenia Ja przygotować najlepsze kotlety rybne? Filety z ryby płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Rybę mielimy lub rozdrabniamy wraz z białkiem, solą, pieprzem, czosnkiem i natką w elektrycznej szatkownicy. Masę rybną mieszamy z bułką tartą. Z masy rybnej formujemy owalne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodać szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, sól i pieprz. Szpinak dusimy przez 15 minut. Teraz przygotujemy farsz łososiowy: Można użyć dzwonków lub kostki z łososia, fileta. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy. Na sam koniec
Smaczne Potrawytych dań, które wygląda na pracochłonne, jednak tak naprawdę możemy je przyrządzić w mniej niż pół godziny. Sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację, jak i codzienny obiad. Połączenie ryby i mięsa nie jest popularne, jednak wyrazisty, chrupiący boczek i delikatna, biała ryba stanowią zgrany duet. Pomysł na to danie pochodzi od Jamiego Olivera, choć podałam je nieco inaczej. Miałam(...)Jeśli nie lubicie soczewicy – można wykorzystać ugotowane, młode ziemniaczki, zaś równie dobrze jak szpinak sprawdzi się jarmuż. Dorsz w boczku: 300 g polędwicy z dorsza lub innej białej ryby kilka plasterków wędzonego boczku lub pancetty 2 gałązki rozmarynu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy “pieprz cytrynowy” sól morska Kokosowy szpinak: 150-200 g świeżego szpinaku
Poezja smakuPieczona ryba z dodatkiem podsmażonych z cebulką pieczarek oraz tartym serem, to fajny, prosty i szybki pomysł na obiad. Na 2-3 porcje: 1 filet z miruny 4-5 pieczarek 1 cebula sok z cytryny tarty żółty ser (u mnie gouda i red cheddar) mielona słodka papryka curry granulowany czosnek sól, pieprz masło klarowane Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet
Smaki Na TalerzuSmaczna ryba przygotowana na święta. Przepis od długiego czasu miałem zapisany na kartce, więc w końcu musiałem go wykorzystać. Składniki : - 5 - 6 filetów z morszczuka, - sól, - mąka, - olej do smażenia, - 3 - 4 ogórki konserwowe, Zalewa : - 1/2 szklanki zalewy z ogórków konserwowych, - 1/4 szklanki oleju, - 1/2 szklanki wody, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - 3/4 szklanki pikantnego ketchupu, - kilka kropli tabasco, - kilka ziaren(...)ziela angielskiego, - kilka ziaren pieprzu, - sól, - cebula pokrojona w kostkę. Wykonanie : Rybę pokroić na 2 - 3 części, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia i przełożyć warstwy pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi. Składniki zalewy zagotować i najlepiej posmakować czy jest dość pikantna i słona. Gorącym sosem zalać usmażoną rybę, wystudzić i wstawić do lodówki
Przepisy MikołajaPamiętacie przepis na domowy paprykarz szczeciński oraz zupę rybną z warzywami korzeniowymi ? Dzisiaj przyszedł czas na kolejne danie z rybą w roli głównej czyli pyszne, pachnące koperkiem kotleciki. Są one bardzo proste w wykonaniu, świetnie smakują, a do tego mogą stanowić świetny obiad, który zapakujesz do lunchboxa. Jak je przygotować? Poniżej znajdziesz przepis! Składniki: 500g fileta z miruny lub dorsza(...)ryba musi być dobrej jakości, nie może się rozpadać bułka kajzerka namoczona w wodzie jajko sól, pieprz cytrynowy 3 łyżki posiekanego koperku masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Rybę mielimy w maszynce i przekładamy do miski. Dodajemy namoczoną, dobrze odciśniętą bułkę, sól, pieprz, jajko oraz koperek. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej niewielkie kotleciki. Smażymy je na klarowanym maśle, podajemy
Życie ze smakiemczęścią z osobna. Więc do roboty :-) Ilość składników zwiększamy proporcjonalnie wg domowników, ja robię na dwie osoby. Składniki: 4 ziemniaki 2 filety miruny ( inną ryba lub zamiennie z filetem z kurczaka) 2 marchewki sok z połówki cytryny ząbek czosnku łyżka masła garść świeżego szpinaku sól, pieprz cytrynowy , pieprz czarny(...)kropla oleju łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładni umyć i ugotować z łyżeczką soli w mundurkach; Rybę lub kurczaka natrzeć solą i pieprzem, ugotować na parze; Marchew oczyścić , obrać ze skóry zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać olej i sok z cytryny; Szpinak blanszować na maśle z ząbkiem czosnku, przyprawić do smaku i dodać łyżkę
pieprzny smaczekpieprzu 1,5 łyżki soli 1/4 szkl. octu 1/2 szkl oliwy 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 5 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych olej do smażenia ryby Sposób Pomidory obrać ze skóry (najlepiej poprzez zalanie na moment wrzątkiem i ściągnięcie jej nożykiem), pokroić w dużą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić(...)drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz ryby) wymieszać i gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny. Kostki rybne usmażyć na patelni, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu warzyw dołożyć do nich rybę, wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoiczków. Gotować w słoikach 20 minut
Kuchenne aromatyŁosoś w francuskim sosie miodowo-musztardowym – to pomysł na pyszną, soczystą rybę w sosie z miodu i musztardy francuskiej. Na blogu znajdziecie podobny przepis, ale na łososia z patelni w sosie z musztardy i śmietany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniższy przepis to łosoś z piekarnika , ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go na patelni lub grillu. Ilość miodu(...)kawałki. Dużą blachę do pieczenie wyłożyć folią aluminiową, posmarować ją olejem lub oliwą. Na środku poukładać łososia skórą do dołu. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch ryby równomiernie posmarować francuskim sosem miodowo-musztardowym. Złożyć boki folii aluminiowej, by łosoś był szczelnie zamknięty w kieszonce. Jeśli kawałek folii nie był wystarczająco duży, to można go przykryć z góry drugim kawałkiem
Kulinarne PrzebojeSkładniki 1 szklanka czarnego ryżu 1½ szklanki wody olej kokosowy dowolna ryba sól,pieprz do smaku panko 1 mango obrane i pokrojone w kostkę młode liście szpinaku 1 łyżeczka miodu,lub cukru pudru 2 łyżeczki octu jabłkowego ,lub sok z cytryny ocet oliwa z oliwek Wykonanie Jedna szklankę czarnego ryżu wsypać do rondla ,dodać łyżkę oleju kokosowego ,lub oliwy(...)minut. Rondel z grubym dnem i szczelna pokrywką. Ryżu nie mieszać w trakcie gotowania. Zgasić płomień i pozwolić ,aby ryz doszedł do siebie nie otwierając rondla. Kawałki ryby posolić ,popieprzyć ,przełożyć do miseczki i pozostawić na noc ,lub na 2-3 godziny .Gotowe kawałki obtoczyć w jajku i panko ,smażyć na rozgrzanym oleju oleju kokosowym na złoty kolor. Mango obrać
mojej kuchniPrzepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski” jest w takiej wersji, jaką osobiście lubię najbardziej. Jeśli macie swój ulubiony przepis, można skorzystać właśnie z niego. 500 g polędwiczki z dorsza 3/4 szkl. mąki pszennej + niewielka ilość do oprószenia ryby 1/2 łyżeczki(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą chilli, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy aż do uzyskania gęstego ciasta o gładkiej konsystencji. Rybę kroimy na mniejsze porcje. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy niewielką ilością mąki. Zanurzamy w cieście, po czym smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy razem
Smaki Na Talerzuobsuszyć. Delikatnie osolić rybkę. Na talerz wysypać trochę mąki i obtoczyć w niej płaty śledziowe. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć śledzie z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ryby zdjąć z patelni i pokroić na małe kawałki. Ułożyć rybkę na dnie naczynia. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na tą samą patelnię wlać trochę oleju i obsmażyć(...)piórka. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. Wlać keczup, przecier pomidorowy, miód, ocet i dokładnie wymieszać. Dodać odcedzone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wylać zalewę na wcześniej usmażone ryby. Przykryć i odstawić na minimum 12 godzin. Rybki są pyszne polecam
Kuchnia Pokoleń