Ryba pieczona w całości to jeden z najprostszych sposobów na... Artykuł RYBA PIECZONA W CAŁOŚCI Z KOPERKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki 1 szklanka czarnego ryżu 1½ szklanki wody olej kokosowy dowolna ryba sól,pieprz do smaku panko 1 mango obrane i pokrojone w kostkę młode liście szpinaku 1 łyżeczka miodu,lub cukru pudru 2 łyżeczki octu jabłkowego ,lub sok z cytryny ocet oliwa z oliwek Wykonanie Jedna szklankę czarnego ryżu wsypać do rondla ,dodać łyżkę oleju kokosowego ,lub oliwy(...)minut. Rondel z grubym dnem i szczelna pokrywką. Ryżu nie mieszać w trakcie gotowania. Zgasić płomień i pozwolić ,aby ryz doszedł do siebie nie otwierając rondla. Kawałki ryby posolić ,popieprzyć ,przełożyć do miseczki i pozostawić na noc ,lub na 2-3 godziny .Gotowe kawałki obtoczyć w jajku i panko ,smażyć na rozgrzanym oleju oleju kokosowym na złoty kolor. Mango obrać
w mojej kuchnijacyś amatorzy łososia? To było pytanie retoryczne. Wiem, że są! Stąd dzisiaj nowy przepis na tą pyszną rybę. Pieczony łosoś w sosie teriyaki z czerwoną komosą ryżową na pesto z jarmużu. Nie dość, że ładnie prezentuje się na talerzu, to jeszcze obłędnie smakuje. W przepisie wykorzystałam dzwonki z łososia, które wizualnie świetnie się komponują z rustykalnym pesto z jakże ostatnio(...)umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do miseczki i pokryć sosem teriyaki. Pozostawić na około 15 minut. Po upływie kwadransa, dzwonka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Rybę piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, następnie otworzyć piekarnik, posypać ziarnami sezamu i piec jeszcze 10 minut (można od razu posypać sezamem, wtedy będzie przypieczony, a mi zależało
DietologRyby powinno się jeść, każdy to wie. Żeby tylko R miał do tego chęć. Nawet dorsz nie do końca Go przekonuje :) Próbuję na każdy możliwy sposób przemycić rybę w naszych daniach. Nie zawsze mi się udaje. Jak dla mnie dorsz ten jest idealny. W pomidorach i cebulce jak na kołderce. Połączenie wyśmienite. O tej porze roku pomidory nie są najsmaczniejsze(...)puszkę pomidorów - jeśli mamy w całości spokojnie rozdzielimy je podczas duszenia szpatułką, dodajemy suszone pomidory i oregano i dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 min rybę solimy i pieprzymy z obu stron układamy na pomidory i dusimy pod przykryciem ok 10-15 min Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego
Gotowanie z pasjąpieczarek to danie obiadowe z diety przyspieszającej metabolizm dla fazy II. Najtrudniejsze 2 dni diety, ponieważ 3 posiłki główne i 2 przekąski to tylko proteiny i warzywa. Bardzo lubimy ryby i tylko dlatego obiady z fazy II nie były dla nas katorgą. Danie przygotowane bez grama tłuszczu, a bardzo smaczne. Por z dodatkiem curry i imbiru jest lekko pikantny, bardzo(...)szklanki bulionu 2 łyżeczki curry sól, pieprz 3-4 cm kawałek imbiru dorsz 2x180 g sok z 1/2 cytryny papryka słodka w proszku oregano/tymianek suszony Wykonanie: umyte, osuszone kawałki ryby skropić sokiem z cytryny. Posolić, oprószyć solą, pieprzem, czerwoną papryką i tymiankiem. Odstawić obraną pokrojoną w piórka cebulę "podsmażyć "na kilku łyżkach bulionu z dodatkiem przyprawy curry, dołożyć oczyszczone, pokrojone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uwieczniam na fotografiach, by potem móc się z Wami tym podzielić. Ostatnio staram się odżywiać bardzo zdrowo, jeszcze lepiej niż do tej pory. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybie oraz awokado w połączeniu z węglowodanami złożonymi i białkiem pełnowartościowym to gwarancja dobrze zbilansowanego posiłku. Jeżeli do tego jest to posiłek ładny i smaczny, to już niczego więcej do szczęścia(...)cytryny 1 wędzony śledź sól i świeżo zmielony pieprz rukola Awokado i cebulę posiekaj drobno, wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wędzoną rybę podziel na mniejsze części. Pieczywo pokrój w plastry i opiecz w tosterze na chrupko. Na grzankach ułóż pastę, wierzch udekoruj wędzoną rybą i rukolą. Zjedz od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajest efektem kompletnej kulinarnej porażki. Przyprawionego dorsza zaczęłam podsmażać na niezbyt rozgrzanym tłuszczu w rezultacie zaczął mi się rozpadać na patelni. Cóż było robić? Dodałam nieco składników, by uratować rybę i powstało naprawdę smaczne danie na piątkowy obiad. Składniki (na 3 porcje): 2 płaty dorsza bez skóry 10 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże pieczarki(...)gałązka natki pietruszki łyżka sosu sojowego olej do smażenia cytryna Dorsza oprószyć solą, białym pieprzem oraz zmieloną kolendrą i zielem angielskim. Pieczarki pokroić na talarki, cebulę w kostkę. Rybę pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rybę i pieczarki oraz zeszklić cebulę. Na patelnię wlać mleko kokosowe i ok. 50 ml wody. Całość dusić
Weekendy w domu i ogrodzieDzień dobry! Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na zapiekaną rybę. Zazwyczaj używam szpinaku świeżego, jednak tym razem zastąpiłam go mrożonym szpinakiem w liściach ze śmietaną (właśnie taki znalazłam w zamrażalce). Składniki 60 dag filetów z ryby (np. mintaj, łosoś) 30 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1/2 kostki masła 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1 łyżka maki(...)papierowym, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i gałką muszkatołową, ułożyć na szpinaku. Śmietanę zagotować z pozostałym masłem, rozprowadzić w niej powoli mąkę, doprawić estragonem, pieprzem oraz ewentualnie solą. Rybę zalać sosem śmietanowym. Piec pod przykryciem 35 minut w temp
Kuchenne aromatyOdkąd zaczęłam interesować się sztuką kulinarną, zauważyłam, że jednym z bardziej kontrowersyjnych tematów, będących iskrą zapalną pomiędzy kucharzami- autorytetami, jest połączenie ryb i owoców morza z serem. Po której stronie opowiadam się w tej, odwiecznej już niemal, dyskusji? Chyba gdzieś po środku. Z jednej strony, przekonuje mnie argument, że większość owoców morza ma niezwykły, acz delikatny smak i wyrazisty, słony(...)może go przyćmić. Faktycznie krewetek z parmezanem raczej bym nie połączyła, ale z drugiej strony już taka zapiekanka na przykład... choć jednym ze składników jest ryba, to aż się prosi jakieś serowe wykończenie. Na całe szczęście gatunków sera do wyboru mamy sporo, więc spokojnie można znaleźć taki, który dobrze skomponuje się z daniem, ale go nie zdominuje. Kiedyś od znajomego
PichceniomaniaSkładniki: • 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłem dorsza) • 1 czerwona papryka • 1 zielona papryka • 2 cebule • 5 ogórków konserwowych • sól, pieprz • mąka do obtoczenia ryby Zalewa: • 1 szklanka wody • 1/2 szklanki cukru • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki octu • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu • słoiczek przecieru pomidorowego (190 g) Przygotowanie: Filety dokładnie myjemy. W przypadku gdy zawierają większe ości, usuwamy(...)pomocą pęsety. Rybę osuszamy ręcznikami papierowymi i oprószamy solą oraz pieprzem z każdej strony. Obtaczamy je w mące i następnie obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Złociste filety ściągamy na talerz do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy wszystkie składniki na zalewę i zagotowujemy. Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy
KUCHNIA POLSKADzień dobry. Dzisiaj zawitam do Was z rybką, która jest pro zdrowotna! Chodź zalicza się do tłustych ryb, ten tłuszczyk jest w pełni korzystny dla naszego zdrowia. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3 , które normalizują poziom trójglicerydów we krwi, mają działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne. Poprzez wbudowywanie się w krwinki czerwone poprawiają ich elastyczność(...)karmi piersią, ze względu na wysoką tendencję do kumulowania związków rtęci). Polecam kupować świeżą lub ewentualnie wędzoną, na samym końcu dopiero z puszki w ostateczności. Przypominam również, że ryba zawiera ości, na które trzeba będzie poświęcić parę minut przy przygotowywaniu. Taka pasta jest doskonałym śniadaniem lub kolacją z dodatkiem pełnoziarnistego chlebka. Do tego obowiązkowo jakieś warzywko do swojej
Zdrowie i pysznie na talerzuJakie śledzie najczęściej można kupić w polskich sklepach? Niestety nie matjasy, które lubię najbardziej, lecz a'la matjasy. Czy się różnią? Oczywiście. Matjasy to młode ryby, łowione jeszcze przed tarłem. Są może bardziej tłuste, ale ich mięso jest zarazem delikatniejsze i smaczniejsze. Mniej zasolone, nie wymagają namaczania, ale co za tym okres przechowywania jest krótszy od tych(...)matias. Matjasy, czy a'la matjasy warto je jeść, jak wszystkie ryby. Teraz niby dużo mówi się o tym, że zawierają wiele szkodliwych substancji, pochodzących z zanieczyszczonych wód, w których żyją. Mnie jednak najbardziej przekonuje argument, że tak czy siak korzyści z jedzenia ryb jest więcej niż potencjalnych zagrożeń. Dlatego dzisiaj mój pomysł na aromatycznego śledzika- przystawkę
PichceniomaniaZawsze lubiłam śledzie. Prawie pod każdą znaną mi postacią. Raz jeden żałowałam, że wybrałam akurat tę rybę. Było to wiele lat temu w Darłówku. Przechodziłam, wtedy jeszcze z przyszłym, teraz już obecnym i wciąż tym samym mężem ;), obok stoiska z rybami. Kupiłam wędzone śledzie. Do dziś nie mam pojęcia, jak to się powinno jeść. Ilość ości nie do ogarnięcia(...)opłukać pod bieżącą zimną wodą, potem dokładnie osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę/piórka. Do słoika układać warstwami cebula/śledzie/przyprawy. Do słoika wlać olej, do przykrycia ryb. Wstawić do lodówki. Najlepsze kolejnego dnia
zadanie-gotowanierybne z dodatkiem żółtego sera, marchewki i świeżych ziół – koperku i natki pietruszki. Połączenie smaków okazało się trafne, a pierogi naprawdę pyszne (wyjątkowe!) w smaku, o aromacie świeżej ryby, sera, cebulki i świeżych ziół. Lubimy najbardziej odsmażone na oleju, zarumienione i chrupiące. Polecam na Wigilię. Naprawdę palce lizać! Po takiej pracy w kuchni przy lepieniu pierogów należała mi się(...)łyżka masła klarowanego 1 jajo przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj startą na tarce marchewkę, przesmaż chwilę; rybę umyj w zimnej wodzie, dobrze odciśnij z nadmiaru wody i osusz dobrze ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni, przesmaż przez kilka minut aż ryba będzie
Zasmakuj KuchniSkładniki: 2-4 kawałki ryby, u mnie dorsz czarniak 4-5 ziemniaków 1 brokuł 1 pomidor 1 cebula sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie 1 łyżka oleju Przygotowanie: Rybę obsypać solą i … Czytaj dalej Ryba pieczona z ziemniakami
czarrna od kuchni