ryba - 22624 przepisów (strona:296/1509)

Dorsz w sosie z suszonymi pomidorami 85

Dorsz w sosie z suszonymi pomidorami to pyszna odmiana dla tradycyjnie przygotowywanej ryby. Kremowy sos, suszone pomidory i biała ryba – zestaw idealny. Inne przepisy na ryby znajdziecie TUTAJ . Składniki /4 porcje/: 4 kawałki polędwiczki z dorsza 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy/oleju 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów lub zmiksowane suszone pomidory z zalewy 130 ml śmietanki

Pasja Smaku
Grillowane śledzie 68

krótkiej przerwie wracam do Was z pysznymi i zdrowymi propozycjami w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Dziś naszym bohaterem jest śledź, czyli jedna  z najbardziej popularnych i lubianych ryb  w Polsce. Z reguły pojawia się on na naszym stole w postaci zimnych przekąsek. Do ich przygotowania używamy przeważnie śledzia solonego.  Tym razem jednak chciałam Wam pokazać bardzo prosty(...)szkoda, bo jest bardzo smaczny i łatwy do przygotowania. Zapraszam po przepis na grillowane śledzie z nutką tymianku. Grillowane śledzie     Pyszny i zdrowy śledź Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony łosoś z zieloną sałatką 79

Pieczony łosoś to nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa ryba, bogata między innymi w kwasy Omega-3 i Omega-6. Przygotowana w piekarniku jest bananie prosta, a jednocześnie zachwyca swoim smakiem. Podana z zieloną sałatką, stanowi pełnowartościowy i lekkostrawny posiłek, dobry zarówno dla dzieci, jak dorosłych. Przygotowanie takiego obiadu jest naprawdę łatwe i szybkie, a efekt może Cię pozytywnie(...)smaku Pieczony łosoś z zieloną sałatką – przepis Łososia podzielić na dwie porcje, z każdej z nich ostrożnie odciąć skórę. Sprawdzić, czy nie ma ości, ewentualnie je usunąć. Rybę umyć pod ciepłą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. W małej miseczce umieścić składniki marynaty – miód, sok z cytryny, sos sojowy i oliwę. Wcisnąć ząbek czosnku, dodać sól i pieprz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 55

odrobina oliwy 1 łyżeczka sezamu lub maku Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć. Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę. Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera, a na ser szpinak. Szpinak przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Ciasto po bokach naciąć i naprzemiennie zawinąć rybę, tworząc gruby warkocz (krok(...)papierze do pieczenia przez 25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pokroić w plastry i podawać z sosem czosnkowym. Krok po kroku: 1. Odciąć skórę z łososia 2. Przełożyć rybę na ciasto francuskie 3. Wyłożyć ser i szpinak 4. Wyciąć paski z ciasta i zapleść warkocz 5. Posypać sezamem i upiec Pobierz wersję do druku: Pobierz Łosoś w cieście francuskim

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa rybna z mlekiem kokosowym 92

kokosowego, 1 czerwona mięsista papryka, 6 szt. suszonych pomidorów w oleju, 50 g masła, 1 por (ok. 300 g), Sok z 1/2 limonki 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz Wykonanie: Rybę płuczemy, kroimy w kawałki, paprykę kroimy w mniejsze kawałki, pomidory kroimy w paseczki, por kroimy w półplasterki (biała i zielona część bez twardych liści). Do rondla dajemy masło, por, mieszamy(...)smażymy 1 minutę, dodajemy paprykę, mieszamy, smażymy 1 minutę, dodajemy, suszone pomidory, mieszamy, dodajemy rybę, wlewamy 0,5 l wody, mieszamy, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, aż całe się rozpuści. Dodajemy sok z limonki, sól, szczyptę pieprzu, mieszamy, gotujemy pod przykryciem 10 minut na mniejszym płomieniu. Początkowo, po dodaniu mleczka kokosowego, zupa będzie gładka, ale po dodaniu soku z limonki mleczko

Bułka z Chlebem
Dorsz czarny z warzywami 94

solą i pieprzem. Układamy na papierze do pieczenia w blaszce i skrapiamy sokiem z cytryny. Warzywa kroimy w kostkę (cukinię możemy pokroić w półplasterki) i układamy w blaszce obok ryby. Skrapiamy je oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Rybę wraz z warzywami pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego! Artykuł Dorsz czarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym. 88

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem łososiowym, to genialnie smakująca przystawka. Wędzona ryba doskonale pasuje do  jajek. Kwaśny korniszon i szczypiorek dopełniają smak. Tylko 4 składniki a efekt godzien świątecznego stołu. Wędzonego pstrąga łososiowego możesz zastąpić wędzonym łososiem. Zamiast korniszonów lub wraz z nimi możesz użyć marynowanych oliwek, kaparów, grzybków marynowanych. Jeśli zostanie Ci kilka faszerowanych jajek, to możesz wykorzystać(...)zrobienia kanapek. wystarczy posiekać grubo jajka wraz z wędzoną rybą, dodać odrobinę majonezu i powstanie coś w stylu pasty jajecznej. Składniki: 5 jajek ekologicznych 100 g wędzonego pstrąga łososiowego 5 mini korniszonków 2 łyżki siekanego szczypiorku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ja gotuję przez 7 minut od momentu zagotowania wody. Ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Wędzonego pstrąga łososiowego

Codziennik Kuchenny
Kluski na parze ala BAO z pieczonym łososiem 150

ogórek zielony liście ulubionej sałaty ½ cebuli 1 ogórek kiszony 2 duże łyżki majonezu 2 łyżeczki pasty wasabi Olej Sól Pieprz           RYBA: Oddzielamy ostrym nożem mięso od skóry. Dzielimy rybę na kawałki około 6x6 cm. Układamy rybę na papierze do pieczenia, smarujemy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Znakomita dorada z pomidorami 65

Witajcie,  Rybka to obowiązkowa pozycja w menu w tygodniu. My, Polacy jemy zdecyowanie za mało ryb, u mnie w domu staram się to powoli powoli zmienić. Czy mi się to udaje ? Słabo, ale na pewno udała mi się dorada:) Zobaczcie sami! Znakomita dorada z pomidorami 2 dorady wypatrszoszone w całości  200 g pomidorków koktajlowych papryczki padron(...)cebula Rwiemy odpowiednią długość papieru śniadaniowego/ papieru do pieczenia. Zwijamy ten kawałek w kulkę, po czym ją moczymy pod bieżącą wodą, wyciskamy z wody i wykładamy w naczyciu żaroodpornym. Rybę myjemy, nacieramy solą i pieprzem, układamy na papierze w naczyniu żaroodpornym. Wokół ryby możemy teraz wyłożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, przekrojone, oczyszczone papryczki padron, pokrojone na plasterki obrane ząbki

Kuchnia moimi oczami
Pieczony łosoś 111

Szybki i łatwy pomysł na zdrowy obiad - pieczona ryba w tym przypadku łosoś z pieprzem cytrynowym i koperkiem.   Składniki: 3-4 kawałki filetu łososia ze skórą po ok 15 cm, pół pęczku koperku, sól, pieprz cytrynowy cytryna   Przygotowanie: Rybę przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Koper siekamy. Filet z łososia opruszamy solą, pieprzem oraz koperkiem(...)Pieczemy przez 15-20 minut (w zależności od grubości ryby) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Przed podaniem skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Podajemy z warzywami (w mnie mieszanka brokuł, kalafior, marchew

Lena Gotuje
Sardynki smażone na oleju 80

bądź na patelni powinno być na tyle, aby rybki swobodnie w nim pływały. Sardynki najlepiej jest kupić już oczyszczone, z usuniętymi wnętrznościami oraz łuskami. Szukasz przepisów na dania z ryb? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażoną rybę z kremowym porem. The post Sardynki smażone na oleju appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Pad thai z warzywami i łososiem. 79

łosoś z warzywami jest zwycięzcą. Niesamowity obiad sprawi, że nasze kubki smakowe oszaleją. Łosoś z dodatkiem makaronu i warzyw to smaczny i szybki obiad. Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę(...)kokosowy, sos sojowy, ocet ryżowy, ketchup, orzechy nerkowca wszystko miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Łososia myjemy i osuszamy. Następnie na każdy kawałek nakładamy marynatę i pozostawiamy na około godzinę. Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ją przez 20 minut w temperaturze 180°C. Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę kroimy w słupki lub ścieramy na tarce jarzynowej

Zdrowy Styl Joanny
Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem 60

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dziś postanowiłem przyrządzić kolejne danie, którego głównym składnikiem jest ryba morska. Dorsz- o tą rybę toczone były wojny (wojny dorszowe) i nic w tym dziwnego, skoro jego mięso jest bogate w witaminy i minerały i bardzo smaczne! Żeby podkreślić(...)masło wrzucamy dorsza oprószonego solą i pieprzem. Co chwilę podlewamy rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2 min). Na talerz wykładamy ½ porcji grzybków, ½ ryżu, na wierzch ryba, obok surówka.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
łosoś w pomarańczach z piekarnika 73

Nawet najsmacznijsza ryba się znudzi podawana ciągłe w ten sam sposób. Dla odmiany proponuję łososia w pomarańczach. Delikatny smak kremowej ryby i cytrusowy posmak wyjątkowo dobrze ze sobą harmonizują. Do przygotowania dania użyłam łososia Mowi, to ryby posiadające certyfikat odpowiedzialnej produkcji ASC. Ma wysoką zawartość kwasów omega-3, kolagenu, witaminy B12, E i D. Jest też pełen selenu i jodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz zapiekany w pomidorach 77

Bardzo lubię szybkie do przygotowania zdrowe, apetyczne i kolorowe dania. I dziś mam dla Was właśnie przepis na takie danko. Ryba i piekarnik to bardzo fajny duet, szczególnie gdy zależy nam na tym, aby zredukować w naszym menu zbyt dużą ilość tłuszczu. Pieczona ryba jest bardzo soczysta i smaczna. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam Was na dorsza zapiekanego(...)rozgrzanym tłuszczu na patelni.  Dodajemy przecier, wino i oliwki pokrojone w plasterki. Przyprawiamy i dusimy przez 5 minut, a następnie przelewamy do formy do zapiekania. Na górze układamy ryby. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny

Kulinarne przygody Gatity