ryba - 22175 przepisów (strona:296/1479)

GULASZ RYBNY Z DORSZA 127

szklanki soku pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Rybę myjemy, oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy z obu stroną solą oraz pieprzem. Następnie oprószamy lekko mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni pozostałej po smażeniu ryby podsmażamy do zeszklenia cebulę oraz czosnek. Dodajemy marchewkę, pieczarki oraz paprykę i smażymy razem około 3-5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy  i dusimy około

Kuchnia MagdaLeny
GULASZ RYBNY Z DORSZA 127

szklanki soku pomidorowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz sok z cytryny olej do smażenia natka pietruszki Wykonanie: Rybę myjemy, oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy z obu stroną solą oraz pieprzem. Następnie oprószamy lekko mąką i podsmażamy na rozgrzanym oleju(...)obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni pozostałej po smażeniu ryby podsmażamy do zeszklenia cebulę oraz czosnek. Dodajemy marchewkę, pieczarki oraz paprykę i smażymy razem około 3-5 min. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy  i dusimy około

Kuchnia MagdaLeny
Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem 120

żeby ich spróbować. Ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: ciasto francuskie (275 g) około 200 g filetu z łososia około 100 g sera feta pasta wasabi przyprawy do ryby (gotowa mieszanka lub Wasze ulubione) oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Rozpoczynamy od upieczenia łososia. Rybę myjemy i usuwamy ewentualne ości. Następnie doprawiamy ją przyprawą i solą. Lekko skrapiamy(...)wystudzenia. Fetę kroimy w długie, kwadratowe paski. Następnie rozwijamy ciasto francuskie. Dłuższy bok ciasta smarujemy pastą wasabi. Ilość zależy od tego jak pikantne dania lubicie . Później układamy poszarpaną rybę, a na niej paski sera. Na koniec całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ciasto delikatnie zwijamy tworząc roladę. Następnie delikatnie sklejamy końce i kroimy ją w plastry. Układamy je na wyłożonej papierem

PatiGotuje
Korzyści dla zdrowia z jedzenia makreli 68

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spożywanie ryb w codziennej diecie jest bardzo ważne. Zawierają one omega-3, które  pomagają zapobiec chorobom i zachować młodość. Makrela dostarcza dużo wartościowego białka i tłuszczów utrzymujących w dobrej kondycji mózg i nerwy.  Przy okazji odsyłam do przepisu na przepyszną pastę z makreli LINK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ⇨Wspomaga przemianę materii. Badania japońskich naukowców wykazały(...)osób po zabiegach chirurgicznych oraz kontuzjach mięśni i kości. Pobudza budowę białek mięśniowych i pomaga we wchłanianiu wapnia.  ⇨Wzmacnia odporność.  Dzięki dużej zawartości selenu, 100 g ryby zaspokoi niemalże dziennie zapotrzebowanie na ten mikropierwiastek, który nie tylko pobudza układ immunologiczny, ale reguluje też wytwarzanie hormonów przez tarczycę i łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.  ⇨Zapobiega anemii. Makrelę

zdrowo i aktywnie
Awanturka z wędzonej makreli, czyli pyszna pasta śniadaniowa 133

makrela ok. 10 dag twarogu lub jeden serek śmietankowy 1/2 małej cebuli natka pietruszki sól i pieprz do smaku ewentualnie łyżka majonezu Wędzona makrela musi być świeża i soczysta. Rybę obrać ze skóry i dokładnie oddzielić mięso od ości. Oczyszczone umieścić w misce i dokładnie rozdrobnić je widelcem, aby zaczęło przypominać pastę. Twaróg zetrzeć na tarce lub dokładnie rozdrobnić widelcem(...)dodać do ryby. Drobno posiekać cebulę. Do ryby dodać ser, cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Miłośnicy majonezu mogą do awanturki dodać łyżkę swojego ulubionego przysmaku! Pastę wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje w po kilku godzinach od zrobienia, podawana lekko schłodzona ale nie bardzo zimna

Gotujemy i jemy
Pasta z wędzonej makreli 111

Pasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości

Gotujemy i jemy
Łódeczki z cykorii z morelami i śledziem sweet chili 102

każdy, nawet mniej wytrawny kucharz. Tak sobie pomyślałam, że lekko pikantny śledź będzie idealnym dodatkiem do tego letniego dania,  w którym znajdziemy i dojrzałe morele i zielonego ogórka. Ryba ta jest bardzo wysoko ceniona przez polskich konsumentów. Jest łatwo dostępna, relatywnie tania w porównaniu z innymi oferowanymi na rynku rybami, smaczna i bogata w cenne wartości odżywcze ważne(...)łódeczek wykorzystałam marynowane kawałki śledzia atlantyckiego bez skóry ze sweet chili w oleju rzepakowym. Śledź ten został złowiony zgodnie z zasadami certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa MSC, co oznacza, że  ryby z tym niebieskim znaczkiem pochodzą tylko z legalnych i pewnych  źródeł i są prawidłowo oznakowane.  Łódeczki z cykorii z morelami i śledziem sweet chili Czas przygotowania: 20 minut

Kulinarne przygody Gatity
Filety z halibuta po normandzku 86

Ryby na polskich stołach (codzienność) goszczą bardzo rzadko. Nie każdy je lubi. Jednak odpowiednio przygotowane posmakują każdemu. W roli głównej halibut i kuchnia francuska. Składniki:  2 filety halibuta  5 dużych jabłek  2 cebule  1 szklanka cydru  3 łyżki octu jabłkowego  3 łyżki masła klarowanego  pół pęczka szczypiorku  sól i pieprz Przygotowanie(...)Filety opłukałem, osuszyłem, posypałem solą i pieprzem. Cebulę i jedno jabłko obrałem, pokroiłem w plasterki. Wyłożyłem nimi dno garnka. Na wierzchu ułożyłem ryby. Skropiłem je octem i zalałem cydrem. Gotowałem na małym ogniu 5 minut. Pozostałe jabłka po wykrojeniu gniazd nasiennych, pokroiłem na cząstki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem jabłka i obsmażyłem je z obu stron na złoty kolor, uważając

R'n'G Kitchen
Ryba na cieście francuskim 59

Ryba na cieście francuskim, w tym przypadku sola (ale możecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciek The post Ryba na cieście francuskim appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ryba w cieście piwnym 75

Ryba w cieście piwnym – to pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad! Soczysta i delikatna rybka (w naszym przypadku był to morszczuk) ukryty w cudownej, chrupiącej panierce wykonanej z ciasta naleśnikowego z dodatkiem piwa. Do wykonania tego The post Ryba w cieście piwnym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Śledziowa sałatka z kaszą i jajkiem 129

odsłonie, czyli z brzoskwiniami i żurawiną marki SEKO . W opakowaniu znajdziecie delikatne kawałki śledzia atlantyckiego bez skóry, złowionego zgodnie z zasadami certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa MSC, co oznacza, że  ryby z tym niebieskim znaczkiem pochodzą tylko z legalnych i pewnych  źródeł i są prawidłowo oznakowane. Śledź jest wysoko cenioną rybą przez polskich konsumentów. Jest łatwo dostępny, relatywnie tani(...)porównaniu z innymi oferowanymi na rynku rybami, smaczny i bogaty w cenne wartości odżywcze ważne dla naszego organizmu. Zawiera on między innymi kwasy z rodziny omega-3, odpowiedzialne za odporność oraz witaminy z  grupy B.  A, jako że Polacy kochają śledzie nie tylko od święta, taka sałatka jest idealną propozycją na letni, wartościowy i nieskomplikowany w przygotowaniu posiłek

Kulinarne przygody Gatity
Pikantna marynata do ryby 139

Pikantna, grillowana ryba, która świetnie smakuje z sałatką z pomidora, papryki, zielonego ogórka i szczypiorku. W przepisie wykorzystano mirunę, ale może być to równie dobrze mintaj lub dorsz. Składniki: filet miruny ze skórą ok 20-25 cm, szczypta soli morskiej, 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczki papryczki chilli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryczki Przygotowanie: Przyprawy mieszamy z sobą, posypujemy rybę. Grillujemy(...)minut w zależności od grubości ryby z obu stron. Podajemy z cytryną oraz sałatką ze świeżych warzyw

Lena Gotuje
Tilapia z patelni z chilli i limonką 132

Tilapia z patelni z chilli i limonką Tilapia z patelni , jest bardzo szybkim rozwiązaniem obiadowym Smaczna ryba , dość chuda , cudownie podkreślona słodkawym chili i lekko kwaśną limonką . Takie proste przepisy są zazwyczaj najlepsze . Rybka , obojętnie jaka powinna gościć w naszych jadłospisach chociaż raz w tygodniu . Serwowana z surówką z młodej kapusty i młodymi ziemniakami lub frytkami . Moja rodzinka w większości(...)uwielbia ryby , a w mniejszości cóż z większym lub mniejszym marudzeniem , też w końcu zjadają Polecam , przepis prosty i niezawodny , a naprawdę smak jest zaskakujący i lekki . składniki na 3 osoby : 6 małych filetów z tilapii ( użyłam mrożonych , każdy wielkości środka dłoni ) 2 łyżeczki soku z limonki 1/2 łyżeczki suszonego chilli , płatki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka

Ogrodnik w podróży
Zupa z morszczuka - pyszna, lekka i aromatyczna zupa rybna 171

Udało mi się kupić świeżego morszczuka, a jak go tylko zobaczyłam, to nabrałam niesamowitego apetytu na smażoną rybę. Kiedy jednak wyszłam z klimatyzowanego sklepu, to ta ochota mi szybko przeszła. Nie wyobrażałam sobie po prostu stania przy patelni w taki upał. Tego dnia termometr pokazywał grubo ponad 40 stopni w słońcu! Nie zamierzałam się dosmażać przy patelni, o nie! Ryba(...)powinna być tak gęsta jak lubimy. Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Przyprawić słodką i ostrą papryką. Dodać pokrojoną rybę i gotować przez około 3-4 minuty na niedużym ogniu. Podawać obficie posypane posiekaną natką pietruszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
obiad, który robi się sam: Labraks pieczony ze szparagami i karczochem 185

ząbki czosnku mieszamy z czterema łyżkami oliwy i solą morską. taką mieszanką nacieramy karczochy. Szparagi podgotowujemy w wodzie z cukrem i solą przez trzy minuty od zagotowania się wody. Rybę oczyszczamy z łusek, jeżeli jest taka potrzeba. płuczemy pod zimną wodą, osuszamy. z jednej strony nacinamy w trzech miejscach, aż do ości. Posypujemy z każdej strony solą, także w środku(...)pozostałe ząbki czosnku, oraz natkę pietruszki siekamy, mieszamy dokładnie z miękkim masłem.  Tak przygotowanym masłem nadziewamy rybę w środku oraz w nacięciach. Tak przygotowaną rybę i karczochy układamy na blaszce, obok szparagi posmarowane oliwą. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. Smacznego

Cook&Love

Proponowane wyszukiwania