Obładowana wielkimi siatami z zakupami, krąży po mieście. Wszystko już ma, no prawie. Jeden element brakuje, ale ten najważniejszy, by te smakowe puzzle ułożyć i stworzyć
W kuchni Karmel-itkiZielono mi! Ach, jak zielono. Wszystko skąpane w złocistym słońcu, mieni się radością. Wstaję wraz z pierwszymi ptasimi trelami, a odpoczywać zaczynam wraz z zachodzącym słońcem
W kuchni Karmel-itkiUpaćkana mąką wszędzie, gdzie się da, ubrana w swój ulubiony fartuch, stoi skupiona przy blacie i lepi pierogi. Zwinnymi palcami skleja brzegi, układa gdzieś z boku
W kuchni Karmel-itkiSłońce skryło się za gęstymi chmurami. W słoneczne popołudnie nagle zapadł zmrok. Nieboskłon skryty pod granatem puchaczy, potulnie milczy. Zgrzyt, trzask, błysk i grzmot. Rozszalały wiatr
W kuchni Karmel-itkiBronię się rękami i nogami. Nie, nie, nie! Ale w końcu ulegam. Staję w kuchni, biorę w dłoń łyżkę, nóż, widelec... Znów jestem sobą. Budzę się
W kuchni Karmel-itkiPamiętam jej uśmiech, kiedy razem ze mną, siedzącą na kuchennym stole, wyglądałyśmy jak dwa mączne bałwanki. Pamiętam głos i śmiech, gdy nieudolnie próbowałam zagnieść ciasto, obklejając
W kuchni Karmel-itkiW pełnym słońcu, w kwiecistej sukience, stoi pomiędzy grządkami. Jest! Pędzi do krzaczków truskawek widząc, jak uginają się pod ciężarem soczystych owoców. Nie zważając na piach
W kuchni Karmel-itkiIdę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się
W kuchni Karmel-itkiSłońce praży, ciało się smaży, a termometr pokazuje tropikalne temperatury. Co począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem
W kuchni Karmel-itkiPrzecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za
W kuchni Karmel-itkiSzykując się do pracy, nie myślę o tym, że zaczynam kolejny upalny dzień. Nie planuję, nie rozmyślam, nie interesuję się popołudniowymi schadzkami. Siedząc w biurze kolejną
W kuchni Karmel-itkiŚledź czosnkowy z cebulą Śledź czosnkowy z cebulą Ten śledź, to jeden z naszych ulubionych sposobów na tę pyszną rybę. Pojawia się na naszym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale także na Wielkanoc czy podczas innych rodzinnych czy towarzyskich impreza. Przepis jest banalnie prosty do zrobienia, wymaga tylko nieco czasu, żeby ryby się zamarynowały. Warto pamiętać, że im dłużej(...)pyszne śledzie znajdziesz na moim Instagramie. Kliknij w ten link → https://www.instagram.com/reel/DDUv3WkIvQN/ Śledziowe przepisy na blogu Na moim blogu znajdziesz również inne przepisy z wykorzystaniem tej pysznej ryby. Jeśli chcesz przejść do konkretnego dania, kliknij w wybrany link, a zostaniesz przeniesiona/y do wybranego szczegółowego przepisu: Sałatka śledziowa z ziemniakami Marynowane śledzie z imbirem Śledzie a la Bismarck Tatar
Kulinarne przygody GatityGrillowany łosoś z sosem grzybowym Grillowany łosoś z sosem grzybowym, to może nieco zaskakujące połączenie, ale wiesz, że ja czasami lubię zaszaleć i poeksperymentować. I okazuje się, że grillowana ryba i sos z suszonych borowików, to pyszny duet. Ja wybrałam łososia, bo bardzo lubię przygotowywać go właśnie na grillu. Jeśli nie chcesz się bawić, tak jak ja, w zwijanie dzionków(...)ryby, to możesz go zrobić tak klasycznie. Możesz też wykorzystać po prostu filet. Natomiast ja zachęcam Cię do zwinięcia go w taki zgrabny stek, bo pracy przy tym nie jest dużo, a efekt wizualny bardzo fajny. Filmik, jak przygotować taką grillowana rybę, sos grzybowy i puder grzybowy znajdziesz na moim profilu na Ig→ https://www.instagram.com/reel/C7CQ7zKoWpO/ Przepisy z łososiem
Kulinarne przygody Gatityczęściej ale nie przesadzam z dozowaniem. Estragon ma bardzo intensywny zapach i bardzo łatwo można go przedawkować. Bardzo polecam ten rybny sos do makaronu zwłaszcza, że łosoś i inne ryby to bardzo zdrowe produkty spożywcze, które warto wdrożyć do codziennej diety. Sama często jadam ryby i owoce morza. Chciałabym Was zachęcić do jedzenia ryb tym przepisem. To prosta, ale wykwintna
codojedzeniaskładniki: ok. 500 g ryby (użyłam mrożonego dorsza) 50 g cebuli 60 g czerstwej bułki 60 ml mleka 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia wykonanie: Mięso rozmrażamy, usuwamy ości. Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu. Mięso, usmażoną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa
Domowy Smak Jedzenia