Idę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się
W kuchni Karmel-itkiSłońce praży, ciało się smaży, a termometr pokazuje tropikalne temperatury. Co począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem
W kuchni Karmel-itkiPrzecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za
W kuchni Karmel-itkiSzykując się do pracy, nie myślę o tym, że zaczynam kolejny upalny dzień. Nie planuję, nie rozmyślam, nie interesuję się popołudniowymi schadzkami. Siedząc w biurze kolejną
W kuchni Karmel-itkiczęściej ale nie przesadzam z dozowaniem. Estragon ma bardzo intensywny zapach i bardzo łatwo można go przedawkować. Bardzo polecam ten rybny sos do makaronu zwłaszcza, że łosoś i inne ryby to bardzo zdrowe produkty spożywcze, które warto wdrożyć do codziennej diety. Sama często jadam ryby i owoce morza. Chciałabym Was zachęcić do jedzenia ryb tym przepisem. To prosta, ale wykwintna
codojedzeniaskładniki: ok. 500 g ryby (użyłam mrożonego dorsza) 50 g cebuli 60 g czerstwej bułki 60 ml mleka 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia wykonanie: Mięso rozmrażamy, usuwamy ości. Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu. Mięso, usmażoną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa
Domowy Smak Jedzeniatypu przepisy, które bazują na tym, by składniki pokroić, połączyć na patelni i krótko przesmażyć czy dusić pod przykryciem, to zdecydowanie coś w sam raz dla mnie. Kaszotto z rybą i warzywami przygotowałam inspirując się przepisem z książki Niski indeks glikemiczny 28 dni na talerzu. Nie dość, że smacznie, to jeszcze zdrowo i z niskim IG. 2-3 porcje
Smaki Na Talerzutakże w duecie z ziemniaczkami. Obiad palce lizać! Składniki: 300g filetów z dorsza Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka i ostra pół szklanki mąki do obtoczenia ryby 1/3 szklanki bulionu 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250g mrożonego brokuła kilka pomidorków koktajlowych olej do smażenia *** Filety z dorsza kroimy na mniejsze porcję i oprószamy(...)dwóch stron przyprawami *** *** Następnie rybę obtaczamy w mącę *** *** Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron *** *** Następnie zalewamy całość bulionem i zagotowujemy *** *** Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Dodajemy zamrożone różyczki brokuła *** *** Delikatnie przyprawiamy *** *** Gotujemy przez kilka minut, aż brokuł zmięknie. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki pomidorki *** *** Dusimy jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemrazem podałem na puree z batatów z dodatkiem tymianku i masła oraz pieczarkami duszonymi w śmietanie z dodatkiem parmezanu. Paluszki lizać. Arek Gie Składniki: 500 g ryby morskiej (u mnie dorsz) 1 szklanka mąki 300 ml jasnego piwa 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie(...)ryby usuwamy ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Mąkę i proszek przesiewamy, stopniowo wlewamy piwo, dokładnie łączymy z mąką. Rybę obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano
R'n'G Kitchenelegancji. To danie, łączące bogaty smak łososia z delikatnymi nutami świeżego szpinaku i kremowej białej fasoli, jest idealne zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkową okazję. Znakomity smak ryby w połączeniu ze zdrowymi dodatkami tworzy nie tylko pyszny, ale i odżywczy posiłek. Oto jak w prosty sposób możesz przygotować to wyjątkowe danie. Print Przepis na łososia ze szpinakiem(...)białą fasolą Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Śródziemnomorskie Tagi łosoś, makaron, ryby, szpinak Czas przygotowania 15 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 4 filety łososia po około 115g każdy 2 łyżeczki plus 1 łyżka oliwy z oliwek podzielone 1 łyżeczka przyprawy do owoców morza 1 ząbek czosnku drobno posiekany
ale PysznieRyba po japońsku, czyli doskonała propozycja zarówno na Święta, jak i inne rodzinne uroczystości. Artykuł Ryba po japońsku pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudagustu wszystkim dzieciom. Świetny pomysł na wigilię i nie tylko. Robi się ją naprawdę szybko i łatwo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: ok 350g filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (można zastąpić bułką tartą) 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli szczypta pieprzu Panierka: 1 jajko + 2 łyżki mleka(...)szklanka płatków kukurydzianych pół szklanki mąki Dodatkowo: olej do smażenia *** Rybę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy *** *** Przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszkę (lub bułkę tartą), sok z cytryny oraz przyprawy *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Płatki kukurydziane przekładamy do malaksera *** *** Mielimy na drobno. Zamiennie płatki można włożyć do woreczka foliowego, zawiązać i potłuc tłuczkiem do mięsa *** *** Przygotowujemy 3 miseczki
Blog z ApetytemPierogi z karpiem na Wigilię . Jest już grudzień, pora na świąteczne przepisy. Pierogi z rybą nadają się idealnie do podania podczas wigilijnej kolacji, wraz z rybnym bulionem warzywnym. Pierogi z rybnym farszem sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia. W moim domu wigilijnego karpia przygotowuje się na na wiele sposobów. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony(...)delikatne. Oprócz tego zostawcie ciasto na około 20 minut pod przykryciem, aby gluten się uwolnił, zabieg ten znacznie ułatwia wałkowanie ciasta. Inne pomysły na pierogi znajdziecie TUTAJ. Pierogi z rybą , czyli sumem Składniki na farsz rybny: 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 dzwonka ugotowanego w zupie rybnej karpia bez skóry i ości sporo natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowuję najczęściej w okresie świątecznym , chociaż można je śmiało robić przez cały rok przy okazji urodzin, imienin czy też mniejszych bądź większych biesiad. Przygotowanie śledzi korzennych zaczynam od pokrojenia ryb na mniejsze kawałki. Ja wybieram śledzie marynowane w oleju ponieważ najbardziej lubię ich smak w tym daniu. Dodatkowym elementem, który decyduje o moim wyborze tych a nie innych śledzi jest(...)fakt, iż nie muszę ich przed wykorzystaniem wymaczać w wodzie. Jeśli zdecydujecie się zastąpić śledzie w oleju solonymi matiasami , to koniecznie będziecie musieli je wymoczyć w zimnej wodzie. Kiedy ryby mam już pokrojone biorę się za przygotowanie szybkiej marynaty , w której będą marynowane śledzie . Aby podkręcić jej smak i nadać jej intensywniejszego aromatu, prażę przyprawy na suchej patelni i kiedy
MeCookstwarogu Dziś awanturka pasta do chleba, bułek z 2 – 3 składników, idealna na upały, jak i na chłodne dni. Awanturka z makrelą, ze szprotkami czy inną wędzoną rybą to relikt przeszłości. Awanturka przepis z PRL-u na smaczną i co najważniejsze zdrową pastę. Awanturka to pasta do czego? Do wszelkiego pieczywa, sprawdza się także jako pasta do imprezowych przekąsek(...)ostro lub łagodnie, stopień doprawienia to już indywidualna sprawa. Pasta do chleba awanturka Tradycyjna awanturka to makrela i twaróg, co nie znaczy, że nie można zrobić z inną rybą. Awanturka ze szprotkami, awanturka z rybą wędzoną jak i z puszki. Przepisy z czasów PRL cechuje jedno, kreatywność ludzi. I przepis na awanturkę jest jednym z dowodów na tę pomysłowość. Jedni
Dieta moja pasja