ryba - 22624 przepisów (strona:295/1509)

Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem 70

size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dziś postanowiłem przyrządzić kolejne danie, którego głównym składnikiem jest ryba morska. Dorsz- o tą rybę toczone były wojny (wojny dorszowe) i nic w tym dziwnego, skoro jego mięso jest bogate w witaminy i minerały i bardzo smaczne! Żeby podkreślić(...)masło wrzucamy dorsza oprószonego solą i pieprzem. Co chwilę podlewamy rozgrzanym tłuszczem. Smażymy na rumiano z obu stron (po 2 min). Na talerz wykładamy ½ porcji grzybków, ½ ryżu, na wierzch ryba, obok surówka.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
łosoś w pomarańczach z piekarnika 85

Nawet najsmacznijsza ryba się znudzi podawana ciągłe w ten sam sposób. Dla odmiany proponuję łososia w pomarańczach. Delikatny smak kremowej ryby i cytrusowy posmak wyjątkowo dobrze ze sobą harmonizują. Do przygotowania dania użyłam łososia Mowi, to ryby posiadające certyfikat odpowiedzialnej produkcji ASC. Ma wysoką zawartość kwasów omega-3, kolagenu, witaminy B12, E i D. Jest też pełen selenu i jodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz zapiekany w pomidorach 87

Bardzo lubię szybkie do przygotowania zdrowe, apetyczne i kolorowe dania. I dziś mam dla Was właśnie przepis na takie danko. Ryba i piekarnik to bardzo fajny duet, szczególnie gdy zależy nam na tym, aby zredukować w naszym menu zbyt dużą ilość tłuszczu. Pieczona ryba jest bardzo soczysta i smaczna. W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie zapraszam Was na dorsza zapiekanego(...)rozgrzanym tłuszczu na patelni.  Dodajemy przecier, wino i oliwki pokrojone w plasterki. Przyprawiamy i dusimy przez 5 minut, a następnie przelewamy do formy do zapiekania. Na górze układamy ryby. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Orientalna zupa rybna z pulpecikami 72

ugotowałam bulion, a  z mięsa zrobiłam pulpeciki. I powiem Wam, że to w sumie wyszło takie jednogarnkowe danie, bo po zjedzeniu takiej sporej miski pełnej makaronu, grzybów i ryby mamy już drugie danie z  głowy.     Gładzica Obok storni i turbota należy do pospolitych bałtyckich płastug, czyli ryb flądrowatych. Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza(...)słupki makaron ryżowy szeroki grzybki shimeji 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 papryczki chili pieprz  szczypiorek czarny sezam   Wykonanie: Ryby patroszymy i filetujemy.  Do garnka z wodą wkładamy resztki z wypatroszonych gładzic, dodajemy pozostałe składniki bulionu i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie mięso mielimy lub bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Sardynki smażone na oleju 95

bądź na patelni powinno być na tyle, aby rybki swobodnie w nim pływały. Sardynki najlepiej jest kupić już oczyszczone, z usuniętymi wnętrznościami oraz łuskami. Szukasz przepisów na dania z ryb? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażoną rybę z kremowym porem. The post Sardynki smażone na oleju appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Domowe sushi 111

Sushi to tradycyjna potrawa japońska , której podstawą jest ryż połączony z dodatkami takimi jak warzywa, owoce morza czy ryby. Ryby, które najczęściej znaleźć można w sushi to surowy łosoś i tuńczyk. Sushi serwowane jest z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz wasabi czyli japońskim chrzanem. W zależności od kształtu oraz użytych składników wyróżnić można takie typy sushi jak: maki, nigiri, uramaki(...)hosomaki, futomaki, gunkan maki czy chociażby kaburamaki. I tak dla przykładu maki to ryż uformowany w wałek, wypełniony w środku warzywami lub warzywami i rybą bądź owocami morza. Całość zawinięta jest w nori czyli suszone algi morskie . Do dokładnego zawinięcia i zrolowania ryżu wraz znajdującymi się w nim dodatkami wykorzystywana jest matka bambusowa . Matka pozwala w prosty sposób uzyskać kształt

MeCooks
Łosoś w kremowym sosie z pomidorami. Niesamowicie pyszny. PRZEPIS 91

zrobiliśmy tego łososia, wszyscy po prostu się zachwycali. Kremowy sos z wyraźną nutą pomidorową idealnie pasuje do ryby. Wypróbujcie nasz nowy przepis. Przepis na łososia w kremowym sosie pomidorowym Składniki: 4 porcje świeżego łososia , 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 garści pomidorków koktajlowych, łyżka kaparów marynowanych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., sól, pieprz, oliwa(...)olej. Jak zrobić łososia w kremowym sosie pomidorowym? Kawałki ryby oprósz solą i pieprzem. Na niewielkiej patelni rozgrzej trochę oliwy, łosia smaż przez 3 minuty z każdej strony zaczynając od skóry, zdejmij i odłóż. Teraz na tę samą patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smaż kilka minut często mieszając. W razie potrzeby wlej jeszcze trochę

Kulinarna Polska
Pasta ze szprotek i rolmopsy na imprezowy stół 98

wędzonych szprotek, która idealnie się komponuje z każdym rodzajem pieczywa, a także domowe rolmopsy z chrupiącym ogórkiem konserwowym w środku. Będzie bardzo apetycznie z #naturalniebałtyckie.   Przekąski z ryby na imprezę Jeśli przygotowujemy przyjęcie czy imprezę, w pierwszej kolejności sięgnijmy po śledzia. Sprawdzi się tutaj idealnie, bo łatwo podzielić go na niewielkie kawałki – w sam raz „na raz”. Do tego(...)zasoleniu. Doskonale smakuje z patelni, jak i wędzony. W Polsce zazwyczaj jadamy śledzie marynowane w occie, w oleju, w sosie śmietanowym, jako zakąskę do wódki.    Szprot Mała ryba z rodziny śledziowatych, w Bałtyku osiąga 10–14 cm, w Morzu Północnym dorasta do 17 cm. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie, głowa bezłuska, wieczko skrzelowe gładkie

Kulinarne przygody Gatity
Ryba po grecku 90

MicrosoftInternetExplorer4 Tak, też zadawałem sobie pytanie dlaczego ta potrawa jest tak nazwana. Trochę pokopałem i znalazłem. Danie zbliżone jest do greckiej potrawy Bourdeto ( ψάρι μπουρδέτο) , słynnej duszonej w warzywach ryby z wyspy Korfu. Jedyna różnica polega na tym, że do oryginalnej potrawy dodaje się słodką paprykę.           Składniki:     300 g polędwicy z dorsza(...)kawałek selera korzeniowego 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka wody  1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz     Przygotowanie:     Kawałki ryby osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko dusimy

R'n'G Kitchen
Sałatka ze smażonym łososiem 72

jakoś tak mnie naszło. Zdecydowanie za rzadko mnie nachodzi. Ryby są dobre na wszystko, łosoś to dodatkowo w miarę neutralna ryba pod kątem smaku. Można ją łączyć z wieloma dodatkami, ja jak zwykle miałam ochotę na zieleninę i dla zaostrzenia smaku – chili. Wszystko fajnie się uzupełniało, plus dressing miodowo-musztardowy z odrobiną czosnku. Składniki: 300 g łososia 2 garści(...)mały ząbek czosnku sok z połowy cytryny olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 2 porcje) Łososia kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy rybę, krótko obsmażamy. Sałatę mieszamy z rozdrobnioną chili, pokrojonym w plasterki ogórkiem i poszatkowanymi ziołami. Z czosnku, soku z cytryny, miodu, oliwy i musztardy robimy sos, doprawiamy go solą. Sałatę mieszamy

Kardamonovy
Pstrąg łososiowy z salsą z mango i granata 69

dawna już chciałam spróbować połączenia ryby z owocami. Po głowie chodzą mi jeszcze inne rodzaje sals owocowych, ale jakieś nowe przepisy pojawią się pewnie po nowym roku. Póki co, sprzedaję Wam prosty przepis na smażoną rybę z salsą, która wszystko zmienia. Na lepsze. Składniki: 2 większe filety pstrąga łososiowego 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki(...)nią filety (najpierw od strony skóry) i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Moje filety były bardzo niskie, więc nie było potrzeby smażenia ich dłużej. Usmażone ryby posypujemy salsą. Artykuł Pstrąg łososiowy z salsą z mango i granata pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ryba po grecku 91

Bulion szklanka 1- 1 i 1/2 szklanki Ziele angielskie 3 Liść laurowy 2 Pieprz 5 kulek Koncentrat pomidorowy słoiczek 200 g Musztarda delikatesowa łyżka Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, doprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem. Rybę obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Por pokroić w półplasterki. Marchew(...)miękkości warzyw.  Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Do wystudzonych warzyw dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy.  Przygotowane warzywa przełożyć rybą najlepiej w szklanym naczyniu. Odstawić do przegryzienia się smaków. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie

Kulinarne przygody
WARZYWA ZAPIEKANE W PIEKARNIKU, Z DODATKIEM ULUBIONEJ RYBY 120

Warzywa (głównie korzeniowe) zapiekane w piekarniku z dodatkiem łososia lub łososia i polędwicy z dorsza, lub dowolnych innych ryb, to propozycja na wykwintny, może być więc także świąteczny obiad. U nas koniecznym dodatkiem jest pyszny sos porowy, który dopełnia całości. Ilości i rodzaje warzyw są oczywiście dowolne, podane składniki są orientacyjne, to danie ma być inspiracją. U nas warzywa zmieniają(...)kalafiora (zwykle robiłam bez) - kilka ząbków czosnku (lub główka przecięta na pół) dodatkowo: - kilka łyżek oliwy z oliwek - oregano i/ lub tymianek - sól - czosnek mielony - ok. 400-500g ryby (waga bez skóry) sos porowy: - 2-3 łyżki masła klarowanego - 2 białe części pora - sól do smaku - 2 łyżeczki skrobi z tapioki lub ziemniaczanej -  słodka kremówka Warzywa (marchew, pietruszkę

Smaczne Zdrowe
Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą 106

Śledzie z żurawiną i cebulą   Śledzie to zadziwiająco pyszne ryby, które można przygotować na sto sposobów. Szczególnie te solone dają prawdziwe pole do kulinarnego popisu. Proponuję przepis na śledzie z suszoną żurawiną i cebulą , które zaskakują wyrafinowanym smakiem. Maślana konsystencja solonych filetów, słony posmak zalewy oraz słodycz i cierpkość suszonej żurawiny. Do tego przemacerowana cebula. Jest moc! Przygotowanie tych

Korniszonki
ŁOSOŚ Z POREM 121

dopraw solą i pieprzem. Przestudź. Łososia odfiletuj ze skórki i pokrój na 16 kawałków. Delikatnie skrop sokiem z cytryny, lekko posól i popieprz. 1 ciasto francuskie pokroić w dużą rybę i nakłuć widelcem. Schować do lodówki. Drugie ciasto pokrój na 10 pasków 1, 5 -2 cm grubości i zwiń w ruloniki. Rozłóż je w odległości 2 cm od siebie. Zrób(...)pętelkę w dolnym ruloniku i przeciągnij ją przez środek wyższego rulonika, tak aby utworzyć drugą pętelkę. Powtórz proces aż do końca rulonów.   Ciasto w kształcie ryby przełóż razem z papierem na blachę z piekarnika. Na wierzch ułóż pory. Umieść siatkę z drugiego ciasta na środku ryby i rozsuń ruloniki. Pomiędzy rulony rozłóż kawałki łososia. Pomidorka umieść w górnej pętelce

Smaczne moje

Proponowane wyszukiwania