ryba - 22624 przepisów (strona:293/1509)

Przepis na łososia ze szpinakiem i białą fasolą 29

elegancji. To danie, łączące bogaty smak łososia z delikatnymi nutami świeżego szpinaku i kremowej białej fasoli, jest idealne zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkową okazję. Znakomity smak ryby w połączeniu ze zdrowymi dodatkami tworzy nie tylko pyszny, ale i odżywczy posiłek. Oto jak w prosty sposób możesz przygotować to wyjątkowe danie. Print Przepis na łososia ze szpinakiem(...)białą fasolą Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Śródziemnomorskie Tagi łosoś, makaron, ryby, szpinak Czas przygotowania 15 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 4 filety łososia po około 115g każdy 2 łyżeczki plus 1 łyżka oliwy z oliwek podzielone 1 łyżeczka przyprawy do owoców morza 1 ząbek czosnku drobno posiekany

ale Pysznie
Ryba po japońsku 475

Ryba po japońsku, czyli doskonała propozycja zarówno na Święta, jak i inne rodzinne uroczystości. Artykuł Ryba po japońsku pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Wigilijna rybka dla dzieci 72

gustu wszystkim dzieciom. Świetny pomysł na wigilię i nie tylko. Robi się ją naprawdę szybko i łatwo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Składniki: ok 350g filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 jajko 2 łyżki kaszy manny (można zastąpić bułką tartą) 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki soli szczypta pieprzu Panierka: 1 jajko + 2 łyżki mleka(...)szklanka płatków kukurydzianych pół szklanki mąki Dodatkowo: olej do smażenia       *** Rybę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy *** *** Przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszkę (lub bułkę tartą), sok z cytryny oraz przyprawy *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Płatki kukurydziane przekładamy do malaksera *** *** Mielimy na drobno. Zamiennie płatki można włożyć do woreczka foliowego, zawiązać i potłuc tłuczkiem do mięsa *** *** Przygotowujemy 3 miseczki

Blog z Apetytem
Pierogi z karpiem na Wigilię 39

Pierogi z karpiem na Wigilię . Jest już grudzień, pora na świąteczne przepisy. Pierogi z rybą nadają się idealnie do podania podczas wigilijnej kolacji, wraz z rybnym bulionem warzywnym. Pierogi z rybnym farszem sprawdzą się podczas świąt Bożego Narodzenia. W moim domu wigilijnego karpia przygotowuje się na na wiele sposobów. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony(...)delikatne. Oprócz tego zostawcie ciasto na około 20 minut pod przykryciem, aby gluten się uwolnił, zabieg ten znacznie ułatwia wałkowanie ciasta. Inne pomysły na pierogi znajdziecie TUTAJ. Pierogi z rybą , czyli sumem Składniki na farsz rybny: 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 dzwonka ugotowanego w zupie rybnej karpia bez skóry i ości sporo natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie korzenne 44

przygotowuję najczęściej w okresie świątecznym , chociaż można je śmiało robić przez cały rok przy okazji urodzin, imienin czy też mniejszych bądź większych biesiad. Przygotowanie śledzi korzennych zaczynam od pokrojenia ryb na mniejsze kawałki. Ja wybieram śledzie marynowane w oleju ponieważ najbardziej lubię ich smak w tym daniu. Dodatkowym elementem, który decyduje o moim wyborze tych a nie innych śledzi jest(...)fakt, iż nie muszę ich przed wykorzystaniem wymaczać w wodzie. Jeśli zdecydujecie się zastąpić śledzie w oleju solonymi matiasami , to koniecznie będziecie musieli je wymoczyć w zimnej wodzie. Kiedy ryby mam już pokrojone biorę się za przygotowanie szybkiej marynaty , w której będą marynowane śledzie . Aby podkręcić jej smak i nadać jej intensywniejszego aromatu, prażę przyprawy na suchej patelni i kiedy

MeCooks
Awanturka pasta na 2 sposoby 43

twarogu Dziś awanturka pasta do chleba, bułek z 2 – 3 składników, idealna na upały, jak i na chłodne dni. Awanturka z makrelą, ze szprotkami czy inną wędzoną rybą to relikt przeszłości. Awanturka przepis z PRL-u na smaczną i co najważniejsze zdrową pastę. Awanturka to pasta do czego? Do wszelkiego pieczywa, sprawdza się także jako pasta do imprezowych przekąsek(...)ostro lub łagodnie, stopień doprawienia to już indywidualna sprawa. Pasta do chleba awanturka Tradycyjna awanturka to makrela i twaróg, co nie znaczy, że nie można zrobić z inną rybą. Awanturka ze szprotkami, awanturka z rybą wędzoną jak i z puszki. Przepisy z czasów PRL cechuje jedno, kreatywność ludzi. I przepis na awanturkę jest jednym z dowodów na tę pomysłowość. Jedni

Dieta moja pasja
Pstrąg tęczowy łososiowy smażony w panierce 58

Pstrąg jest pyszną i bardzo delikatną rybą. Tym razem posypałam go żółtą czubrycą, ponieważ w swoim składzie ma sok z cytryny. Smażony w ten sposób wychodzi doskonały Co potrzeba: 800 g-1000 g łososia tęczowego w płatach ze skórą, 2-3 jajka, Mąka pszenna tortowa typ 450, Bułka tarta, Sól, Pieprz, Czubryca żółta, Olej do smażenia Wykonanie: Do osobnych misek(...)dajemy jajka, mąkę i bułkę tartą. Płaty ryby płuczemy, osączamy na papierowym ręczniku, dzielimy na porcje. Na dużą patelnię wlewamy tyle oleju, żeby było go ok. 1 cm na dnie. Pstrąga posypujemy z jednej strony solą, pieprzem, żółtą czubrycą, moczymy z każdej strony w roztrzepanych jajkach, następnie w mące, jeszcze raz w jajkach i na koniec w bułce tartej. Układamy

Bułka z Chlebem
Pstrąg łososiowy z salsą z mango i granata 31

dawna już chciałam spróbować połączenia ryby z owocami. Po głowie chodzą mi jeszcze inne rodzaje sals owocowych, ale jakieś nowe przepisy pojawią się pewnie po nowym roku. Póki co, sprzedaję Wam prosty przepis na smażoną rybę z salsą, która wszystko zmienia. Na lepsze. Składniki: 2 większe filety pstrąga łososiowego 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki(...)nią filety (najpierw od strony skóry) i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Moje filety były bardzo niskie, więc nie było potrzeby smażenia ich dłużej. Usmażone ryby posypujemy salsą.  Artykuł Pstrąg łososiowy z salsą z mango i granata pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Śledzie w śmietanie z cebulą i ogórkami konserwowymi 32

wczoraj po sklepie jak ta ostatnia sierota i zastanawiałam się na co mam ochotę. To nie, tamto nie, to też bez sensu. Pomyślałam, że może warto byłoby zjeść jakąś rybę. Stanęło na śledziu. Od paru dni chodzą za mną konkretne smaki, postanowiłam więc połączyć rybę z ogórkami konserwowymi. Kocham ocet, większość z Was pewnie już o tym wie. Na początku(...)dobrze. Cebula? Bezapelacyjnie tak. Koniecznie sparzona. Dla mnie to podstawowy dodatek do każdej sałatki śledziowej. Powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi końcówka sałatki, w której została niewielka ilość ryby i dużo tych pierdół, które się dodaje. Najlepiej jak jest dużo cebuli i dużo sosu. Jeżeli chodzi o śmietanę, dodajcie jaką chcecie. Możecie nawet zastąpić ją jogurtem naturalnym. Starajcie się

Kardamonovy
Pasta z wędzonego dorsza i białego sera 33

pieczywa. Tym razem miałam ochotę jednak na coś innego. I tym sposobem jajka zostały zastąpione białym serem. O, właśnie, na dole podlinkuję Wam pasty, do których użyłam wędzonej ryby, może się czymś zainspirujecie. Nie mam chyba swojej ulubionej, smakują mi te zupełnie proste i te z suszonymi pomidorami czy fetą. Zastanawiam się właśnie nad tym, do czego jeszcze można byłoby(...)łodygi grubego szczypiorku (ja użyłam dymki) sól pieprz   Dorsza obieramy ze skóry, pozbywamy się ości. Do miski wrzucamy biały ser, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy do niego rozdrobioną rybę, jogurt, chrzan, pokrojonego drobno ogórka, sól, świeżo mielony pieprz, poszatkowany szczypiorek, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, żeby smaki się połączyły. Ja czasami używam do tego typu past rozdrabniarki, do której

Kardamonovy
Morszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobem 43

Share Pinterest Print Dzisiaj delikatna ryba zatopiona w kremowym sosie, czyli morszczuk w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i bobem. To pomysł na idealny obiad dla całej rodziny, nieskomplikowany i przepyszny! Do rybki pasować będą młode ziemniaczki i np. sałatka z pomidorów lub surówka z kapusty z marchewką i koperkiem. Składniki: około 400 g filetów z morszczuka 400 g bobu(...)ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Filety z morszczuka rozmrozić, opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, położyć kawałki ryby i usmażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Odłożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Wlać kremówkę

Oryginalny smak
Zielone orzo z piekarnika z soczystym łososiem 47

być idealnie al dente. Próbujemy danie i na tym etapie możemy doprawić makaron i warzywa do smaku solą oraz pieprzem. Dorzucamy do wszystkiego mrożony groszek, mieszamy. Na wierzch układamy rybę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a na wierzch ryby układamy po 2 plasterki cytryny. Wstawiamy do piekarnika, już bez przykrycia na 12-15 minut – czas pieczenia zależy od grubości ryby

Smaczna Strona
Zapiekana polędwica z dorsza w sosie pomidorowym 56

Obiad który zrobimy w 40 minut. Dorsz w sosie pomidorowym z oliwkami można podawać z bagietką, ziemniakami. Jak kto lubi. Można użyć oczywiście innej ryby.       60 dkg polędwicy z dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 400 g pomidorów krojonych z puszki 1/2 papryczki chili sól, pieprz, olej rzepakowy, rozmaryn, natka pietruszki 1 łyżeczka zioła(...)dalej przesmażam. Wlewam pomidory i duszę na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawami włoskimi. Sos wykładam w naczyniu do zapiekania. Układam na wierzchu kawałki ryby, pomidorki koktajlowe. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam naczynie, zmniejszam na 180 stopni i piekę około 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby. Podaję z oliwkami, natką pietruszki

wesoła kuchnia
Pasta z wędzonego dorsza i białego sera 53

pieczywa. Tym razem miałam ochotę jednak na coś innego. I tym sposobem jajka zostały zastąpione białym serem. O, właśnie, na dole podlinkuję Wam pasty, do których użyłam wędzonej ryby, może się czymś zainspirujecie. Nie mam chyba swojej ulubionej, smakują mi te zupełnie proste i te z suszonymi pomidorami czy fetą. Zastanawiam się właśnie nad tym, do czego jeszcze można byłoby(...)łodygi grubego szczypiorku (ja użyłam dymki) sól pieprz   Dorsza obieramy ze skóry, pozbywamy się ości. Do miski wrzucamy biały ser, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy do niego rozdrobioną rybę, jogurt, chrzan, pokrojonego drobno ogórka, sól, świeżo mielony pieprz, poszatkowany szczypiorek, mieszamy i odstawiamy na 30 minut, żeby smaki się połączyły. Ja czasami używam do tego typu past rozdrabniarki, do której

Kardamonovy
Sałatka z wędzonym łososiem 58

Łosoś wędzony to ryba, po którą ostatnimi czasy sięgam dość regularnie. Obok sera i szynki jest ona jednym z moich ulubionych składników, które wykorzystuję robiąc śniadania oraz kolacje . Rybę tą podać można na wiele sposobów. I tak na przykład świetnie sprawdza się ona zaserwowana w formie carpaccio , na kanapkach, w bajglach, sałatkach, naleśnikach, nadzieniach oraz wielu innych daniach. Wyśmienicie komponuje(...)ziołami. Jedynym minusem jaki niestety nadal widzę jeśli chodzi o wędzonego łososia , jest jego cena, gdyż niestety nie należy on do najtańszych. Mimo wszystko zachęcam Was do jedzenia tejże ryby, gdyż jest ona bardzo zdrowa. A jeśli szukacie inspiracji na śniadanie bądź przystawkę, w której to króluje wędzony łosoś , poniżej zostawiam Wam kilka propozycji. roladki naleśnikowe z łososiem pasta kanapkowa

MeCooks