Smaczna ryba przygotowana na święta. Przepis od długiego czasu miałem zapisany na kartce, więc w końcu musiałem go wykorzystać. Składniki : - 5 - 6 filetów z morszczuka, - sól, - mąka, - olej do smażenia, - 3 - 4 ogórki konserwowe, Zalewa : - 1/2 szklanki zalewy z ogórków konserwowych, - 1/4 szklanki oleju, - 1/2 szklanki wody, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - 3/4 szklanki pikantnego ketchupu, - kilka kropli tabasco, - kilka ziaren(...)ziela angielskiego, - kilka ziaren pieprzu, - sól, - cebula pokrojona w kostkę. Wykonanie : Rybę pokroić na 2 - 3 części, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć do naczynia i przełożyć warstwy pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi. Składniki zalewy zagotować i najlepiej posmakować czy jest dość pikantna i słona. Gorącym sosem zalać usmażoną rybę, wystudzić i wstawić do lodówki
Przepisy MikołajaPamiętacie przepis na domowy paprykarz szczeciński oraz zupę rybną z warzywami korzeniowymi ? Dzisiaj przyszedł czas na kolejne danie z rybą w roli głównej czyli pyszne, pachnące koperkiem kotleciki. Są one bardzo proste w wykonaniu, świetnie smakują, a do tego mogą stanowić świetny obiad, który zapakujesz do lunchboxa. Jak je przygotować? Poniżej znajdziesz przepis! Składniki: 500g fileta z miruny lub dorsza(...)ryba musi być dobrej jakości, nie może się rozpadać bułka kajzerka namoczona w wodzie jajko sól, pieprz cytrynowy 3 łyżki posiekanego koperku masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Rybę mielimy w maszynce i przekładamy do miski. Dodajemy namoczoną, dobrze odciśniętą bułkę, sól, pieprz, jajko oraz koperek. Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej niewielkie kotleciki. Smażymy je na klarowanym maśle, podajemy
Życie ze smakiemczęścią z osobna. Więc do roboty :-) Ilość składników zwiększamy proporcjonalnie wg domowników, ja robię na dwie osoby. Składniki: 4 ziemniaki 2 filety miruny ( inną ryba lub zamiennie z filetem z kurczaka) 2 marchewki sok z połówki cytryny ząbek czosnku łyżka masła garść świeżego szpinaku sól, pieprz cytrynowy , pieprz czarny(...)kropla oleju łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładni umyć i ugotować z łyżeczką soli w mundurkach; Rybę lub kurczaka natrzeć solą i pieprzem, ugotować na parze; Marchew oczyścić , obrać ze skóry zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać olej i sok z cytryny; Szpinak blanszować na maśle z ząbkiem czosnku, przyprawić do smaku i dodać łyżkę
pieprzny smaczekpieprzu 1,5 łyżki soli 1/4 szkl. octu 1/2 szkl oliwy 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki 5 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych olej do smażenia ryby Sposób Pomidory obrać ze skóry (najlepiej poprzez zalanie na moment wrzątkiem i ściągnięcie jej nożykiem), pokroić w dużą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać, marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić(...)drobną kostkę. Wszystkie składniki (oprócz ryby) wymieszać i gotować na małym ogniu 1-1,5 godziny. Kostki rybne usmażyć na patelni, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Po ugotowaniu warzyw dołożyć do nich rybę, wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoiczków. Gotować w słoikach 20 minut
Kuchenne aromatyŁosoś w francuskim sosie miodowo-musztardowym – to pomysł na pyszną, soczystą rybę w sosie z miodu i musztardy francuskiej. Na blogu znajdziecie podobny przepis, ale na łososia z patelni w sosie z musztardy i śmietany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniższy przepis to łosoś z piekarnika , ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go na patelni lub grillu. Ilość miodu(...)kawałki. Dużą blachę do pieczenie wyłożyć folią aluminiową, posmarować ją olejem lub oliwą. Na środku poukładać łososia skórą do dołu. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch ryby równomiernie posmarować francuskim sosem miodowo-musztardowym. Złożyć boki folii aluminiowej, by łosoś był szczelnie zamknięty w kieszonce. Jeśli kawałek folii nie był wystarczająco duży, to można go przykryć z góry drugim kawałkiem
Kulinarne PrzebojeSkładniki 1 szklanka czarnego ryżu 1½ szklanki wody olej kokosowy dowolna ryba sól,pieprz do smaku panko 1 mango obrane i pokrojone w kostkę młode liście szpinaku 1 łyżeczka miodu,lub cukru pudru 2 łyżeczki octu jabłkowego ,lub sok z cytryny ocet oliwa z oliwek Wykonanie Jedna szklankę czarnego ryżu wsypać do rondla ,dodać łyżkę oleju kokosowego ,lub oliwy(...)minut. Rondel z grubym dnem i szczelna pokrywką. Ryżu nie mieszać w trakcie gotowania. Zgasić płomień i pozwolić ,aby ryz doszedł do siebie nie otwierając rondla. Kawałki ryby posolić ,popieprzyć ,przełożyć do miseczki i pozostawić na noc ,lub na 2-3 godziny .Gotowe kawałki obtoczyć w jajku i panko ,smażyć na rozgrzanym oleju oleju kokosowym na złoty kolor. Mango obrać
mojej kuchniPrzepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski” jest w takiej wersji, jaką osobiście lubię najbardziej. Jeśli macie swój ulubiony przepis, można skorzystać właśnie z niego. 500 g polędwiczki z dorsza 3/4 szkl. mąki pszennej + niewielka ilość do oprószenia ryby 1/2 łyżeczki(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą chilli, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy aż do uzyskania gęstego ciasta o gładkiej konsystencji. Rybę kroimy na mniejsze porcje. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy niewielką ilością mąki. Zanurzamy w cieście, po czym smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy razem
Smaki Na Talerzuobsuszyć. Delikatnie osolić rybkę. Na talerz wysypać trochę mąki i obtoczyć w niej płaty śledziowe. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć śledzie z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone ryby zdjąć z patelni i pokroić na małe kawałki. Ułożyć rybkę na dnie naczynia. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Na tą samą patelnię wlać trochę oleju i obsmażyć(...)piórka. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. Wlać keczup, przecier pomidorowy, miód, ocet i dokładnie wymieszać. Dodać odcedzone rodzynki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wylać zalewę na wcześniej usmażone ryby. Przykryć i odstawić na minimum 12 godzin. Rybki są pyszne polecam
Kuchnia Pokoleńcytrynowy do ryby Kremowy, delikatny, aromatyczny i przepyszny sos, który idealnie pasuje do ryb oraz do dań z drobiu. Polecam! Składniki: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu lub rosołu 1/3 szklanki śmietanki 18% 1 żółtko 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku Przyprawa: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, kurkuma(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Sos tatarski PRZEPIS TUTAJ DOMOWY SOS CZOSNKOWY PRZEPIS TUTAJ Sos tzatziki PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sos cytrynowy do ryby pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemŚledzie to jedna z obowiązkowych ryb w wielu domach na wigilijnym stole. Można je przygotować na mnóstwo sposobów. Dziś proponuję Wam przepis na śledzie z cebulą w oleju lnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto na nie zaczekać. Smakują rewelacyjnie, szybkie w przygotowaniu. Polecam :) A Wy w jaki sposób przygotowujecie śledzie na Wigilię? Składniki: * około(...)piórka, wymieszać ją z łyżką octu. Na dnie słoika ułożyć kilka kawałków cebuli, na wierzch parę kawałków śledzia, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Warstwy z cebuli i ryby układać do wyczerpania zapasów. Na samym wierzchu powinna być położona cebula. Pomiędzy warstwami położyć po listku laurowym i kuleczkę ziela angielskiego. Całość zalać olejem lnianym, ryby powinny być
Zrób to smaczniesałatek i dipów, pieczonej kaczki). Na każdym wariancie Przyprawy Specjalnej Vegeta Natur znajdziecie także inspirujące przepisy kulinarne. Dziś do mojego dania ze śledziem wybrałam Przyprawę Specjalną Vegeta Natur do ryb i owoców morza . W jej składzie znajdziecie sól morską, czosnek 17%, cukier, bazylię 14,8%, suszoną cebulę, natkę pietruszki 4,1%, imbir, rozmaryn 2,1%, koper, liść laurowy i oliwę(...)ziemniakami i granatem Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka mleka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 opakowanie mieszanki przypraw Vegeta natur do ryb i owoców morza 3-4 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1 mała czerwona cebula 2-3 łyżki gęstej śmietany ziarenka granatu natka pietruszki świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Filety śledziowe umieszczamy
Kulinarne przygody Gatitynimi kombinować na różne sposoby. Dziś zapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z podsmażaną czerwoną cebulką i suszoną żurawiną, która doskonale przełamuje smak ryby. Tak przygotowane danie można podać na wigilijnym stole, sylwestrze, albo jako przekąski na różne imprezy okolicznościowe. Składniki: * około 6-7 płatów śledzi solonych * woda do moczenia śledzi * 1 cebula czerwona(...)liście laurowe, jeszcze chwilkę podsmażać. Żurawinę namoczyć we wrzątku około 10 minut. Na dno słoika ułożyć kilka kawałków śledzia, część podsmażonej cebuli i żurawinę. Układać takie warstwy do wyczerpania ryby i cebuli. Na wierzch posypać rozgniecione ziarna pieprzu. Całość zalać olejem słonecznikowym. Słoik z rybami odstawić do lodówki na około 6 godzin
Zrób to smacznierazem z tym łososiem robiliśmy także tytułowe sandacze w papilotach. Które właśnie, po paru miesiącach doczekała się publikacji. Wybaczcie, ale nie mamy lepszego zdjęcia. Owe sandacze to ta biała ryba na górze blachy z łososiem. Wiemy doskonale jak ważna w polskich domach jest tradycja. Bez tradycji nie ma niczego. A tradycja mówi, że święta bez karpia to nie święta. Chociaż(...)taka, że mułem wali tylko karp, który jest źle hodowany. Jeżeli kupiliście mulistego karpia, to na przyszłość unikajcie tego sklepu lub hodowcy). Dlaczego więc nie zamienić karpia na inną rybę. Nie będzie tłusta, nie będzie smakowała mułem, a przy okazji zaskoczycie gości przy stole. Z całą pewnością takiej ryby nikt się nie będzie spodziewał. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureUwielbiam klopsy rybne 😍 I smażone, które w towarzystwie surówki serwuję czasami na obiad, i te w zalewie octowej. Dobrej jakości zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowią fajny pomysł na imprezową przekąskę, danie wigilijne, sylwestrową przystawkę czy zwyczajnie smaczną kolację 👍 Takie domowe klopsiki wytrzymują u mnie (oczywiście zależnie od sytuacji) w chłodnym miejscu(...)tygodnia. Składniki na klopsy: 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby) 1 kajzerka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko majeranek sól pieprz cytrynowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia klopsów mleko do namoczenia kajzerki szczypta cukru Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor
Walijskie Pichcenie