równych proporcjach) i owoców cytrusowych, a następnie grillowanego lub smażonego do perfekcji. Podczas ery Edo (1603-1868) żył mistrz ceremonii herbacianej Yuan Kitamura (lub Yuan Katada). Był smakoszem ryb i wpadł na oryginalny pomysł ich marynowania w sosie sojowym, sake i po raz pierwszy w historii kuchni japońskiej – mirin. To pyszne połączenie nosi jego imię do dziś. Popularne jest(...)też na plastry). Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości łososia) – wszystkie składniki mieszamy, zalewamy łososia, dodajemy pokrojone w plastry cytrusy. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Im grubsza ryba, tym dłużej można ją marynować. Rybę odsączamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Podajemy z cząstką
mojewypiekiinietylkoPieczony łosoś na dorszu i pod musem z buraczków? Szalona, apetyczna i przepyszna zapiekanka o trzech warstwach w odcieniach różu. Polecam wszystkim, którym znudziła się zwykła pieczona ryba. To, że ryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem fajną(...)oryginalną i różową rybną zapiekankę. Milena (moja córka) była zachwycona! Nie dość, że lubi ryby, to kocha róż. Do tego ugotowałam kaszę pęczak (wszyscy w domu ją bardzo lubimy) i przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ . Składniki na 3 porcje : 300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry 100g łososia
Dietologprzygotowałam dla Was kolejny plan prostych obiadów na cały tydzień. Mam nadzieje, że przypadnie do gustu facetom, bo tym razem pokusiłam się o wersję 2 x kurczak, 2 x ryba i 3 x wege. Starałam się, aby było zdrowo, sycąco i oczywiście pysznie. Proste obiady na 7 dni to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe(...)cały tydzień. Zobacz jadłospis z marca - 2 x ryba i 5 x wege . Przepisy w wersji do druku oraz listę zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej. Przy okazji szykowania tego wpisu wypróbowałam 3 bardzo fajne nowe przepisy. Mój ulubiony to jednogarnkowy makaron , w którym kluski gotujemy do razu w sosie i nie, na szczęście
Chilli Czosnek i OliwaLubicie ryby? Staram sie przygotowywać je aby mąż je polubił... bo On to prawdziwy mięsożerca. Ta ryba jednak bardzo przypadła mu do gustu :) 20 g quinoa czarnej 2 dorady 50 g suszonych moreli 1 cebula szczypta cynamonu gwiazdka anyzu szczypta ziół tajskich liść laurowy oliwa z oliwek 1 łyżka octu ryżowego pół łyżki pasty miso dashi pół łyżeczki pasty(...)czerwonej papryki sok z połowy cytryny oregano świeże tymianek świeży 25 ml wody sól pieprz Quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rybę oczyszczamy, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny W misce mieszamy pastę z papryki, miso dashi, ocet i posiekane oregano. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, szklimy cebulę, anyż, liść laurowy i przyprawiamy ziołami tajskimi. Dodajemy morele, cynamon
Kuchnia w oparachprzygotować, spieszę z pomocą ;) Przepis na pieczony filet z łososia w cieście jest szybki, prosty w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczny. Ryba jest bardzo soczysta a pokrywające j ą puszyste ciasto, idealnie komponując si ę z łososiem , tworzy ciekawe w smaku danie. Smacznego :) **** Oggi ho preparato il filetto di salmone(...)ultimo amalgamate i tuorli con gli albumi. Filet z łososia układamy ( skórą do do ł u) w formie do pieczenia wcześniej posmarowanej olejem . Rybę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. **** Ungete una pirofila con dell'olio e mettete il filetto di salmone con la pelle rivolta verso il basso
La grande e la piccola cuocaSkładniki: wędzona ryba 1 cebula sok z połowy cytryny sól, pieprz natka pietruszki passata pomidorowa czyli po prostu przecier z pomidorów olej do smażenia Przygotowanie: rybę obierz z ości i skóry cebulę posiekaj w kostkę natkę pietruszki drobno posiekaj wyciśnij sok z połowy cytryny rozgrzej olej na patelni przełóż na nią cebulę, podsmaż chwilę następnie dodaj na patelnię rybę wymieszaj
Oka w rosole czyli KaFka gotujeJest to prosta i pyszna propozycja na pstrąga, która idealnie sprawdzi się przy każdej okazji. Tak przygotowana ryba zachwyca delikatnym smakiem, a sos to taka przysłowiowa kropka nad "i". Polecam. 4 filety z pstrąga (u mnie z łososiowego) 2-3 łyżki chrzanu z słoiczka (lub według gustu, u mnie chrzan Rolnik ) 150-200 ml śmietanki 30% (może być(...)/olej do smażenia Pstrąga z obu stron oprószyć solą z pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie przełożyć na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu. (Uprzednio rybę można odstawić na około 1/2 godziny do lodówki.) Całość dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę oraz dodać chrzan i wszystko
Di gotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spożywanie ryb w codziennej diecie jest bardzo ważne. Zawierają one omega-3, które pomagają zapobiec chorobom i zachować młodość. Makrela dostarcza dużo wartościowego białka i tłuszczów utrzymujących w dobrej kondycji mózg i nerwy. Przy okazji odsyłam do przepisu na przepyszną pastę z makreli LINK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ⇨Wspomaga przemianę materii. Badania japońskich naukowców wykazały(...)osób po zabiegach chirurgicznych oraz kontuzjach mięśni i kości. Pobudza budowę białek mięśniowych i pomaga we wchłanianiu wapnia. ⇨Wzmacnia odporność. Dzięki dużej zawartości selenu, 100 g ryby zaspokoi niemalże dziennie zapotrzebowanie na ten mikropierwiastek, który nie tylko pobudza układ immunologiczny, ale reguluje też wytwarzanie hormonów przez tarczycę i łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. ⇨Zapobiega anemii. Makrelę
Zdrowie i pysznie na talerzuryżu 400 g dorsza 140 g ananasa (polecam Dole, bez cukru) 2 mniejsze pomarańcze 1 mała puszka kukurydzy (140 g) Ryż gotujemy z dodatkiem soli i soku z ananasa. Rybę smażymy (ja smażę od strony skory, następnie przewracam na druga stronę i ściągam skórę). Pomarańcze dokładnie obieramy, kroimy i dodajemy do ryby. Plastry ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do ryby
KucharzycaRyba zawsze dobry pomysł na obiad. Nie byłabym sobą gdybym znowu coś nie pokombinowała. Zapraszam do wypróbowania. Dorsza umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na bok. Jeżeli chcecie ograniczyć kalorie w tym daniu to można upiec dorsza na pierzynce z pora, bez uprzedniego podsmażania. Przygotowanie pora – pora umyć i pokroić w półplasterki. Czosnek obrać(...)żaroodpornego naczynia. Na górę położyć płaty dorsza, i troszeczkę masełka. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 10-15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości ryby. Moja była dosyć cienka
Kuchnia PokoleńRozgrzewające curry to coś, czego zdecydowanie teraz potrzebujemy w oczekiwaniu na wiosnę! Aromatyczne przyprawy i kolorowe warzywa od HORTEX, będą doskonałą podstawą lekkiego dania z dodatkiem ryby i krewetek. Nie zapominajmy o ich walorach zdrowotnych!!! W okresie zimowo – wiosennym kończy się czas na sezonowe warzywa. Nie bójmy się więc sięgać po mrożonki, które tak samo jak świeże warzywa, zawierają witaminy(...)składniki mineralne. Nasz organizm w tym okresie, szczególnie się ich domaga! Z kolei ryby i owoce morza są cennym źródłem białka, nienasyconych kwasów omega-3, zawierają szereg składników mineralnych (tj. jod, selen, żelazo, magnez, cynk, wapń). Dużą ich zaletą jest niskokaloryczność, co pomoże nam na wiosnę, zadbać o piękną sylwetkę Jedzmy więc na zdrowie! Składniki na 4 porcje
Kierunekuchniasobą sok z połowy pomarańczy, sok z połowy cytryny i łyżkę oliwy. 2. Łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy na 4 równe części. 3. Tak przygotowaną rybę przekładamy (skórą do dołu) do naczynia żaroodpornego i polewamy wcześniej przygotowaną marynatą. 4. Kolejno oprószamy łososia solą oraz pieprzem, obracamy (skórą do góry) i wstawiamy do lodówki na co najmniej(...)godzinę. 5. Przed upieczeniem rybę obracamy (skórą do dołu), układamy plasterki pomarańczy, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Gotowego łososia oprószamy posiekanym koperkiem i podajemy. Sosem, który pozostał po usmażonej rybie możemy okrasić ziemniaki, ryż, czy tak jak w moim przypadku makaron. SMACZNEGO
Bez CebuliKolejny pyszny przepis na pieczoną rybę! Składniki: 4 duże filety miruny ze skórą, 2 marchewki, duża pietruszka, 3-4 pomidory suszone z zalewy (oleju), pół papryki zielonej sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Paprykę kroimy w małą kostkę, pomidory na mniejsze kawałki. Dusimy pod przykryciem w rondelku z dodatkiem 2-3 łyżek wody, mieszając(...)jakiś czas - przez około 5-7 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę lekko soli i pieprzymy. Pieczemy 10 minut, a następnie wykładamy na rybę warzywa i pieczemy kolejne 15 - 17 minut
Lena GotujeKolejna zupka..tym razem z rybą..Pomysł na taką zupkę znalazłam w sieci,ale zmieniłam co nieco , bo gotuję zupy wg innych zasad. 50 dkg dowolnej ryby [najlepiej płatów bez ości ] 2 jabłka 2-3 pomidory kilka ziemniaków 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego kawałek pora 1 cebula sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki(...)pokrojone i obrane jabłka, pomidory, pora, cebulę wraz z masłem i odrobiną wody chwilkę poddusić , przełożyć do garnka z ziemniakami i gotować jeszcze 5 min.Do wrzącej zupy dodać pokrojoną rybę, paprykę wędzoną i sok z cytryny. Na koniec dodać śmietanę, koper i doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieZdrowa, pieczona ryba, pachąca orientalnym curry! Składniki: 3-4 kawałki filetów miruny ze skórą pieprz kolorowy świeżo mielony, curry Przygotowanie: Rybę posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz curry - tylko tyle, aby ryba nabrała ładnego koloru. Układamy na blasze, na papierze dopieczenia skórą do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniu przez ok 25minut
Lena Gotuje