Nasza propozycja na bardzo szybkie danie z rybą w roli głównej a autorem przepisu jest Karinka. Składniki: - filety rybne ( ok. 30 dkg ) - 6 łyżek kaszy bulgur - cebula - marchew - olej - ok. 250 ml bulionu warzywnego - sól, pieprz, pieprz ziołowy - słodka papryka lub gotowa przyprawa harissa Cebulę i marchew kroimy w drobniutką kostkę. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy, skrapiamy(...)godzinę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy marchewkę i podsmażamy. Przyprawiamy przyprawą harissa. Dodajemy kaszę bulgur i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku, układamy rybę, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Smacznego! Pozdrawiamy Karinkę i dziękujemy
Maminek kulinarnyFantastyczna ryba , w kremowym sosie serowym .Dobra na ciepło lub zimno jako przystawkę z ryżem lub jak ja z kaszą bulgur. 4 kawałki łososia 10 dag.sera cheddar szalotka 0.5 szkl.kremówki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa biały pieprz sok z cytryny ***************************** Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z cytryny , odstawić na 30 minut.Jeszcze raz osuszyć po tym czasie , posypać pieprzem(...)usmażyć na złoty kolor . Patelnię rozgrzać z masłem , przesmażyć pokrojoną szalotkę , wlać kremówkę , zagotować sos.Dodać starty ser cheddar , doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.Na talerze ułożyć rybę , kaszę lub ryż i polać sosem.Podawć z sałatką z pomidorów i natki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipepe. Filety z pstrąga układamy na natłuszczonej formie sk ó rą do dołu. Panierkę wykładamy na filety, dokładnie dociskając do ryby. Rybę pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** Ungete una pirofila con dell'olio e mettete i filetti di trota con la pelle rivolta verso(...)pirofila. Disponete lo strato di pangrattato con zucchine e carote sulle trote. Infornate per circa 20-25 minuti in forno preriscaldato a 200 gradi. Upieczon ą rybę serwujemy z sałatk ą z cukinii, marchewki, oliwy extravergine, soku z cytryny i opr ó szonej czarnym pieprzem **** Servite il pesce con l'insalata di carote e zucchine, condita
La grande e la piccola cuocabyły może idealnie okrągłe, ale zdecydowanie były pyszne! Wtedy do przygotowania sushi użyłam upieczonego tuńczyka. Tym razem postawiłam na łososia. Genialnie cały problem w przygotowaniu sushi leży w rybie. Niestety ciężko jest dostać świeżego łososia lub tuńczyka, który można byłoby wykorzystać na surowo do sushi. Dlatego prostszym i pewniejszym rozwiązaniem jest użycie wędzonej lub pieczonej ryby, albo po prostu warzyw(...)dodatku wiele osób nie przepada za surową rybą, taka wersja będzie dla nich idealna. Najprostsze w przygotowaniu są maki . Są to rolki, które przygotowujemy zawijając w glony nori ryż wraz z różnymi dodatkami. W zależności od ilości dodatków mamy różne rodzaje między innymi: Hosomaki – czyli cienkie rolki z tylko jednym składnikiem Futomaki – czyli grubsze rolki, które zawieją większą
PatiGotujeKarp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Sezon wędkarski w pełni, więc kolejny raz namawiam Was na dobrego, polskiego karpia. Odpowiednio przyprawiona ryba, zapieczona w sosie ze śmietany, jogurtu, majonezu i musztardy, jest delikatna, kremowa i bardzo smaczna. Sok z cytryny pozbawia karpia tego szczególnego posmaku, którego wiele osób spodziewa się po karpiu. Namawiam do tej smacznej, miłej odmiany od ryby(...)konieczne. Śmietanę, jogurt, majonez, musztardę i koperek dokładnie mieszamy. Sos przyprawiamy do smaku solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Układamy w nim porcje ryby i polewamy ją sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut. Posypujemy koperkiem. Karp pieczony w sosie - kuchnia podkarpacka Zapraszam do wypróbowania innych
Trzeci talerzcytryny lub ocet. Doprawić solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać dlatego, że anchovies i kapary są słone same z siebie. Po zmieszaniu schłodzić w lodówce Podawać do panierowanych ryb na chrupko, paluszków rybnych i ryb z patelni. Sos Remoulade nadaje się też do kotlecików czy krokietów z ryb i kraba lub z krewetek. Ja podałam mój sos Remoulade
Sztuka gotowania w/g SamiryBardzo smaczna propozycja na rybny, jesienny obiad. Dobór składników do dania jest całkowicie moją własną kompozycją. I wyszło pysznie! Jeśli jesteście miłośnikami ryb, warto skusić się na taką flądrę z nieco bardziej wyrazistym w smaku dodatkiem – salsą i aromatycznym ryżem. Polecam! Składniki: 100 g ryżu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 400 g flądry(...)cebula 2 cukinie 10 szt pomidorki cherry 1 szt marchewka pieprz cayenne do smaku sól ocet winny / syrop z granatów mąka do panierowania ryby Wykonanie: Ryż podsmażyć na maśle, podlać wodą, dusić do miękkości. Doprawić solą, gałką, dodać majonez i paprykę słodką. Na patelni zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną drobno cukinię, marchewkę oraz kawałki pomidorków cherry. Dusić. Doprawić kleksem śmietanki, dodać
Raj dla PodniebieniaUwielbiam ryby i staram się jeść je kilka razy w tygodniu. Jestem świadoma tego, że bardzo trudno dostać świeży okaz z dobrego, sprawdzonego miejsca. Mimo to ryby powinny gościć na naszych talerzach częściej niż mięso, a tak niestety, nie jest. Od pewnego czasu kupuję polędwicę z dorsza, która bardzo nam smakuje. Dziś jednak w daniu w głównej roli zwykły dorsz(...)filetu z dorsza świeżego 200g kurek 1 duża cebula 3 łyżki śmietanki kremowej sól, pieprz ziołowy kilka różyczek brokuła oliwa z oliwek cukinia do dekoracji Wykonanie Filety ryby umyć, osuszyć, z obu stron posolić i posypać grubo pieprzem, najlepiej ziołowym. W rondlu z grubym dnem rozgrzac oliwę, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić lekko, a następnie dodać oczyszczone kurki. Grzyby można pokroić
Raj dla PodniebieniaLubię odkrywać kulinarne nowości. Dawniej z wielką obawą wchodziłam do sklepów rybnych lub mięsnych. Nadal nie mam zbyt dużej wiedzy na temat mięsa, ale polubiłam kupowanie ryb. Cóż z tego, że większości z nich nie znam? Nie poznam, dopóki nie posmakuję. A to jest możliwe dopiero po zakupie i przyrządzeniu. Sprzedawcy w Polsce niestety nie zawsze wiedzą, jak ryby przyrządzić(...)przynajmniej wiedzą, skąd ryba pochodzi. A przyrządzenie i tak jest kwestią gustu. Minęły czasy sztywnego trzymania się przepisu. Smakosze po prostu eksperymentują. I takich eksperymentalnych dań należy moja dzisiejsza potrawka. Eksperyment udany 😋 i na pewno będzie w mojej kuchni powtarzany! 😊 Składniki (na 2 porcje): ok. 250 g fileta okonia nilowego bez skóry łyżka oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego
Weekendy w domu i ogrodzieposiekałem, zeszkliłem na maśle, dodałem marchewkę pokrojoną w krążki, seler pokrojony na kawałki oraz oczyszczony pokrojony skośnie por. Tak pokrojone warzywa zalałem winem, dusiłem ok. 10 minut. Następnie dodałem rybę i na bardzo małym ogniu dusiłem 12 minut pod przykryciem. Wyjąłem rybę, umieściłem na półmisku, trzymałem w cieple. Śmietanę połączyłem z warzywami, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny(...)przygotowanym sosem zalałem rybę. Podałem z młodymi ziemniakami z koperkiem
R'n'G Kitchenroślinnego 2 łyżki posiekanego koperku sól 4 łyżeczki masła 1,5 kg młodych ziemniaków 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki oleju roślinnego Sposób wykonania: Ryby myjemy i suszymy. Nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem i koperkiem. Polewamy sokiem z cytryny i olejem. Odstawiamy na 30 minut. Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki (ćwiartki), wrzucamy do miski(...)Wysypujemy na nią ziemniaki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C. Pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie ziemniaki zsuwamy na bok blachy a w wolnym miejscy układamy ryby. Pieczemy razem w 200°C przez około 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na każdą rybę nakładamy porcję masła. Ziemniaki solimy po upieczeniu
Qchnia po prostuPrzepis ten wykorzystywałam już kilkakrotnie. Tak upieczona ryba wychodzi przepyszna! Soczysta i bardzo smaczna, kompletnie nie sucha i bez smaku. Masło klarowane to istotny składnik, dlatego nie zamieniajcie go na inny rodzaj tłuszczu. Masło nadaje pysznego smaku i aromatu, choć w przypadku tego drugiego dużą rolę odgrywa także rozmaryn, którego czuć od razu po otwarciu piekarnika. Myślę, że taka rybka(...)zasmakuje każdemu 😋 Nie podaję konkretnej gramatury, bo z filetami jest różnie - jedne są duże, drugie małe. Użyjcie tyle ryby, ile potrzebujecie, a dodatkowe składniki stosujcie z umiarem. Ja do czterech małej wielkości filetów użyłam ok. 1 łyżeczki masła klarowanego, 1/2 łyżeczki soku z cytryny i do smaku przyprawiłam solą i pieprzem. Składniki: filety rybne (u mnie flądra) masło klarowane
Zdrowie na języku :Pmaku Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć. Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę. Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera, a na ser szpinak. Szpinak przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Ciasto po bokach naciąć i naprzemiennie zawinąć rybę, tworząc(...)stopniach. Po upieczeniu pokroić w plastry i podawać z sosem czosnkowym. Krok po kroku: 1. Odciąć skórę z łososia 2. Przełożyć rybę na ciasto francuskie 3. Wyłożyć ser i szpinak 4. Wyciąć paski z ciasta i zapleść warkocz 5. Posypać sezamem i upiec Pobierz wersję do druku: Pobierz
KuchniaWeDwoje.plpoprzek linii kręgosłupa na porcje. Dobrze by było, gdyby w najgruszym miejscu każda porcja miała przekrój zbliżony do kwadratu. Rozgrzej porządnie grilla lub patelnię grillową, posól i popieprz rybę z każdej strony. Gdy ruszt będzie rozgrzany, rzuć nań łososia i grilluj 2-3 minuty z każdej strony (po bokach również). Podczas smażenia, nie podnoś go i nie sprawdzaj co się(...)dzieje pod spodem. Dzięki temu zrobią się na nim ładne przypieczone paski. Gdy ryba będzie gotowa, przełóż ją na drewnianą deskę do krojenia, niech odpocznie. W tym czasie nałóż na talerze warzywa. Na warzywa połóż rybę, a całość polej sosem. I gotowe! Przyznam szczerze, że danie jest mega proste, a smakuje niesamowicie. Całość podałem poprzedzone przystawką z crostini, którą opiszę
manslogblog