Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatnego pstrąga łososiowego podanego z cytrynowym sosem. Do przygotowania ryby będziemy potrzebować: - 2 filety pstrąga łososiowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki oleju - szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich Do przygotowania sosu będziemy potrzebować: - 1 łyżkę masła - 1 czubatą łyżkę mąki - 2-3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - pół łyżeczki kurkumy(...)pół łyżeczki cukru - sól i pieprz do smaku 1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem, sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami. 3. Tak przygotowaną wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. 4. Zamarynowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) przez 3 min z każdej strony. 5. W tym czasie
Bez Cebulidługo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby. Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie. Składniki na 3-4 porcje: 200 g ryżu
Kucharzycaoleju kaparów - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżkę oleju - 1 łyżkę posiekanego koperku - szczyptę soli i pieprzu - olej do smażenia 1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacinamy skórę, aby utworzyć w niej kieszonki na kaparowy sos. 2. W misce łączymy kapary, olej, sok z cytryny, koperek, czosnek oraz przyprawy(...)całość ugniatamy widelcem. 3. Tak przygotowanym sosem z kaparów wypełniamy nacięcia ryby. 4. Faszerowaną doradę odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. 5. Po tym czasie rybę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 min z obu stron. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również klasycznej dorady oprószonej wyłącznie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Bez CebuliMakaron z naleśników nadal robi w moim domu furorę. Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji typowo kobiecej, czyli nieco dietetycznie w towarzystwie szpinaku i ryby (której jem zdecydowanie za mało!). Wyszło niezwykle efektownie i bardzo smacznie :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Szczypta(...)jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt gęsto dolewamy nieco wody, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy nieco tłuszczu. Smażymy naleśniki. W między czasie rozgrzewamy drugą patelnię. Rybę oprószamy solą oraz pieprzem i delikatnie skrapiamy cytryną. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Zdejmujemy na talerz i chowamy do piekarnika włączonego na 50 stopni (zależy
Kolizje SmakówŁosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Jest lubiana u mnie w domu, więc często pojawia się na stole. Propozycja tatara to przede wszystkim pomysł na imprezową przekąskę, która jest bardzo podzielna, smaczna i jednocześnie sycąca. Spróbujcie :) Składniki: 150 g wędzonego łososia duży burak duża czerwona cebula oliwa pieprz 200ml jogurtu naturalnego łyżka mrożonych malin cukier do smaku(...)minut (buraczki powinny być miękkie). W tym czasie obieramy cebulę i siekamy ją drobno razem z łososiem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Na półmisek wykładamy rukolę, pieczone buraczki. Z ryby formujemy łyżką kulki i układamy na warzywach. Do miseczki wykładamy jogurt i maliny. Miksujemy je i doprawiamy cukrem i cytryną. Podajemy z tatarem z ryby oraz ćwiartkami cytryny. Smacznego
ChilliJemyNieskomplikowana, rozgrzewająca tajska zupa z białą rybą i makaronem Chow Mein. Do przygotowania zupy użyłam dorsza, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby np. mintaja, halibuta, miruny itp. Idealna dla zabieganych, ponieważ robi się ją naprawdę szybko. Składniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu
Oryginalny smakRyba je dobroł niy yno na piōntek 1 , a jak je dobrze narychtowano 2 , to sie może przed niōm sklōdzić 3 niyjedne miyso 4 . Na tyn recept 5 żech prziszoł, jak my mieli mieć bezuch 6 we piōntek- czowiek myśli, myśli i… tak żech prziszoł na ta ryba we tōmatach 7 . Podoł 8 żech jōm ze nudlami(...)szybko 13 gotuje 14 ô=ło 15 cytrynowej 16 powiedzieć 17 mięta 18 sok 19 dorzućcie 20 pokrojonego 21 mniejsze kawałki 22 wlać 23 jedzenie 24 gotowe Artykuł Ryba lubi pływać- nojlepi we tōmatach (Dorsz w tomacie ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnirewelacyjnym sosem warzywnym, bardziej słodkim niż kwaśnym, choć ilość przypraw można dać według własnego uznania. Pulpeciki przygotowałam z mrożonego morszczuka, ale równie dobrze można je zrobić z innej ryby. Można je podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Inspiracją do zrobienia pulpetów był przepis Jamiego, w wersji oryginalnej są z kalmarów i mrożonych krewetek, ja wolę jednak białą rybę :) W wersji(...)bezglutenowej bułkę tartą należy zastąpić np. mąką z amarantusa. 4 filety z morszczuka (lub innej ryby) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków bułka tarta 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól pieprz Sos: 1 cebula 1 puszka ananasów 1 łyżka przecieru pomidorowego 200 g. mrożonej marchewki z groszkiem 4 płaty papryki marynowanej 1 łyżka octu jabłkowego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniearomatyczne. Podałam z sałatką i dipem paprykowym. Pycha obiadek :) Składniki: 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (lub około 100 g suchej, gotowanie trwa zaledwie 10 minut :) ) 400 g ryby (u mnie sandacz) przyprawy - użyłam "Podlaskiej przyprawy do ryb" 2 łyżki mąka jaglana do panierowania tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kaszy i zmiksować Dodać
pyszne zdrowościmąż pojechał do zaprzyjaźnionego właściciela stawu, aby kupić karpia. Wrócił z pięknym karpiem, ale również z bardzo dorodna tołpygą. W całości ważyła 3 kg. Oprócz tego, że obie ryby były wypatroszone, to dodatkowo z tołpygi ściągnięta była skóra. Do dziś nie wiem w jakim celu . Postanowiłam upiec tą rybę całości. Posoliłam i popieprzyłam rybę wewnątrz
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 200 g ryżu 500 g filetów z morszczuka 3 jajka 1 słoik krojonych pomidorów 150 g sera żółtego przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sól ziołowa słodka papryka Przygotowanie: Rybę … Czytaj dalej Zapiekanka ryżowa z rybą
czarrna od kuchnitaty Taki karp smakuje mi najbardziej. 1 kg filetów z karpia 2 cytryny kilkanaście listków bazylii 2 duże jabłka pęczek koperku natka pietruszki sól pieprz bułka tarta do obtoczenia ryby 1 jajko 2 czerwone lub białe cebule oliwa z oliwek (do zalewy na karpia) olej do smażenia Dzień przed smażeniem, karpia posolić i zalać oliwą. Dodać sok z jednej cytryny(...)pieprz, posiekane zioła. Cebule i cytrynę pokroić w średniej grubości plastry i dodać do ryby w oliwie. Całość przykryć folią i wstawić do lodówki. Następnego dnia wyjąć filety z zalewy. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni oleju krótko podsmażyć wyciągnięte z zalewy zioła, cebulę i cytrynę. Przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką
Bulliotemu nikt tak nie uważał. Przez ostatnie 900 lat karp to pojawiał się w jadłospisie Polaków, to z niego znikał. W Wigilię na stołach Polaków pojawiały się różne ryby, ale „tradycyjnego” karpia na dobre wprowadziła na nie dopiero ... komuna. I tak naprawdę historia karpia nie zmieniła się w ogóle, na jednym stole pojawia się w 5 odsłonach na innym(...)cebula żelatyna na 1/2 wody 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego do smaku - sól, cukier koper i natka pietruszki 1 l wody Przygotowanie: Filetujemy rybę. Z głowy, kręgosłupa, wody, przypraw oraz warzyw gotujemy wywar na galaretę. Który później doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i świeżymi ziołami. Filety porcjujemy na mniejsze kawałki około
Życie zaczyna się w kuchnigałązki posiekanego tymianku, niewielką ilość oliwy z oliwek i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy. Następnie nacieramy marynatą pstrąga. Pstrągi układamy na warstwie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryb. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut. Temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut. Sos musztardowy
Życie zaczyna się w kuchninaszym domu niepodzielnie króluje śledź ! Pojawia się na naszym stole w różnych postaciach, nie tylko z okazji imprez, ale także na co dzień. Ta pyszna ryba to ogromne kulinarne pole do popisu dla amatorów śledzika. Oto garść przepisów, które znajdziecie na moim blogu: Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem(...)wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Natomiast dziś zapraszam po przepis na m arynowane śledzie. Z tak zamarynowanej ryby przyrządzam między innymi śledzia w sosie czosnkowym . To nasz ulubiony sposób na śledzia, zawsze szybko znika z talerzy. Z marynowanego śledzia robiłam też śledzia w sosie
Kulinarne przygody Gatity