Najprostszy sposób na przyrządzenie ryby. Składniki: -świeże pstrągi -cebula -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -masło Ryby pozbawiamy głów i płetw, myjemy i dokładnie osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem, w środku posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Do środka wkładamy plasterki cebuli i odstawiamy na ok. godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy trochę masła, układamy ryby i smażymy do zrumienienia, dwukrotnie
Maminek kulinarnykokosowej panierce z fantastyczna salatka na bazie sosu sweet chilli. Przepis ten podpatrzylam na stronie bbcgoodfood, a ze akurat mialam w domu biala rybe od razu postanowilam go wyprobowac. Ryba w wiorkach kokosowych smakuje fantastycznie, a salatka jest lekka orzezwiajaca i lekko slodka. Calosc to perfekcyjny, lekki, smaczny i szybki obiad. Polecam! Skladniki : 250g bialej ryby (u mnie lupacz(...)wydrazyc nasionka i pokroic w plasterki, wrzucic do wiekszej miski. W miseczce dokladnie wymieszac majonez z sosem sweet chili i polaczyc z pokrojonym ogorkiem i salata, dokladnie wymieszac. Przygotowanie ryby - rybe oplukac, osuszyc recznikiem papierowym, posolic i popieprzyc. Na patelni rozgrzac olej. W glebokim talerzu roztrzepac jajko z odrobina wody, w drugim talerzu wymieszac make z wiorkami kokosowymi. Rybe obtoczyc
Codzienne Gotowaniemłotkowanym pieprzem. Łososia układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Nie pieczemy ryby zbyt długo żeby jej nie przesuszyć. Składniki dipu dokładnie mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z plasterkiem cytryny, koperkiem i przygotowanym dipem jogurtowym. Jako dodatek do ryby świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnyrybki prosto z kutra ten naprawdę jest szczęściarzem :). Ja do nich należę. Droga do Kołobrzegu zajmuje mi niecałą godzinę, więc po takie pyszności często się wybieram. Smak świeżej ryby a tej z marketu..., cóż "niebo a ziemia". Składniki: 5 - 6 średniej wielkości tuszek flądry, przyprawa do ryb, skórka otarta z jednej cytryny, sól, mąka do obtoczenia, olej Sposób przygotowania: Opłukane(...)osuszone tuszki natrzeć na zewnątrz i wewnątrz przyprawą do ryb, solą i skórką z cytryny. Każdą tuszkę obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (z każdej strony po około 5 minut
Nie tylko w kuchniBardzo lubię makaron, zwłaszcza w połączeniu ze szpinakiem. Jeśli dodać do tego upieczoną rybę, mamy obiad idealny. :-) Lekki, sycący, zdrowy i smaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron. 200g makaronu pęczek świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 filet z łososia 1/2 cytryny olej sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)czym łączymy z ugotowanym makaronem. 3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. 5. Na talerzu układamy makaron ze szpinakiem a na to pokrojone kawałki ryby
Szefowa kuchnipołowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy na godzinę, w chłodne miejsce. Dorsze wyciągamy z lodówki, ostrym nożem usuwamy z nich kręgosłupy, nie przecinając jednak grzbietu ryby. Teraz na wewnętrznej stronie rybiego płata kładziemy kawałki masła, następnie układamy na rybie koperek ( sporo) i spinamy ryby wykałaczkami, zabezpieczając masło i koper przed wypadnięciem. Dorsze smarujemy oliwą i wkładamy
Miód i pieprzSkładniki: 1/2kg fileta z ryby ( np. dorsz ), 155g papryki konserwowej, 5-10 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości), mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 1/2 cytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić(...)cebula jest już dobra dodać do niej pokrojone w plasterki ogórki i pokrojoną w grubszą kostkę paprykę - dodać do sosu i wymieszać. Do naczynia wlać pierwszą warstwę sosu, wyłożyć rybę i pokryć górną warstwą sosu. Odstawić na kilka godzin, tak by smaki się przegryzły. Smacznego
W kuchni u Monikiokoni (lub śledzi ewentualnie) - szklanka mąki - sól - olej i masło do smażenia Ryby oczyść, umyj i osusz. Oprósz solą z obu stron i obtocz w mące. Rozgrzej olej dość mocno i połóż na nim ostrożnie ryby. Po około 3 minutach przewróć je na drugą stronę. Smaż kolejne kilka minut do złotego koloru. Wyłóż je na ręcznik papierowy, aby osączyć namiar(...)płaska cukru - łyżka płaska soli - kilka liści laurowych - łyżka pieprzu czarnego ziarnistego - szczypta peperoncino - 2 małe cebule Zagotuj wszystkie składniki i zalej ułożone w naczyniu szklanym lub słoiku ryby. Teraz czekamy kilka dni , aż okonie "przejdą" zalewą i zajadamy np. na kolację. SMACZNEGO< CMOK
Pasje JolkiDziś szybka propozycja na obiad rybny. Ryba może być właściwie każda więc do dzieła! Składniki; 4 filety mintaja (może być też mrożona kostka) 1 puszka pomidorów bez skóry 2 małe marchewki 150 ml śmietany 125 g mozzarelli olej, sól, pieprz. zioła prowansalskie Przygotowanie; Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pomidory(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Na dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy
Radość kipiąca uśmiechem.orsz nie należał nigdy do moich ulubionych ryb. Wprost przeciwnie. Moje zdanie na ten temat zmienił dopiero Joseph Seeletso , z którym miałem przyjemność gotować w Gdyni podczas See Bloggers . Co sprawiło, że na dobre polubiliśmy się z dorszem? Dodatek suszonych pomidorów, oliwek oraz kolendry, które stworzyły z tej ryby danie wyjątkowe. Jednak dorsz, dorszem, ale najbardziej zachwyciły mnie młode ziemniaki(...)spodu w trzech miejscach. (pierwsze nacięcie głębsze niż pozostałe). Pomidory i oliwki drobno siekamy. Połowę z nich umieszczamy w moździerzu i ucieramy niemal na pastę, którą następnie nacieramy rybę z obu stron. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem z pomidorów i kładziemy nań kawałki dorsza. Posypujemy go następnie świeżo siekaną kolendrą oraz pozostałymi pomidorami i oliwkami. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników
Food Squareogórek świeży 1 czerwona papryka 1 woreczek ryżu ok 1/5 szklanki oliwy z oliwek (50ml) 1 marynowana czerwona papryka sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku przyprawa do ryb Sposób przygotowania: Rukolę, kiełki płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty. Rybę kroimy w większe kostki, sprawdzając czy w żadnym kawałku nie ma ości. Oprószamy przyprawą(...)ryb i grillujemy do miękkości ok 15-20 minut (użyłam grilla elektrycznego). Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu- z odrobiną soli. Lekko studzimy. Paprykę i świeżego ogórka kroimy w małe kostki. Oliwę mieszamy z ok 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu i czosnku. Łączymy wszystkie składniki Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy. "Piątkowa
Kuchnia w czekoladzieKefir albo maślanka. Chyba od zawsze to najprostszy i najszybszy obiad jaki znam i bardzo lubię. A gdyby tak pokombinować, dodać więcej składników, więcej smaku, a może i wędzoną rybę? Nakombinowałam. Wyszło pysznie. Młode ziemniaki to zdradliwa przyjemność… Kupujesz, bo przecież wszyscy w domu lubią, i nagle nie ma komu ich skrobać. A najlepsze przecież nie są obierane(...)naszykujcie ten obiad sami! Jeśli tylko macie świeże składniki i naprawdę smaczne, małe i zgrabne młode ziemniaki, wszystko się uda. Wykonanie tego chłodnika, który podany z ziemniakami i mięsem ryby jest pełnoprawnym daniem obiadowym, razem z gotowaniem ziemniaków nie zajmie Wam więcej niż 35-40 minut. Kiedy już uporacie się z podziałem kuchennych obowiązków i oskrobiecie małe, drobne ziemniaki
Karo in the Kitchenprzepis dostałam od mamy. Taka rybka jest dobra na ciepło i na zimno. Idealna na przyjęcia, a u mnie w rodzinnym domu obowiązkowa na Święta :) Składniki: 1 kg dowolnej ryby (u mnie mintaj) jajko bułka tarta 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 4 cebule 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy w puszce sól, pieprz szczypta cukru liście laurowe ziele(...)angielskie bulion warzywny Sposób przygotowania: 1. Rybę (rozmrożoną) obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na rumiano. Ułożyć na półmiskach. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do rondla, podlać woda i ugotować na półmiękko. Wlać olej i jeszcze dusić. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat, bulion i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gorące warzywa wyłożyć na rybę. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachziemniaczaną zupę z rybnym dodatkiem. Smaczna i szybka do zrobienia zupa. Polędwica z dorsza świetnie się sprawdziła. Składniki ok 350- 400 g filetów z białej ryby (u mnie polędwica z dorsza) 260 g ziemniaków 70 g - 1 cebula 1 zielona papryka (użyłam czerwonej) 400 g pomidorów (pokrojone w kostkę) 4 ząbki czosnku sól morska szczypta szafranu(...)wędzoną paprykę. Dodać do gotujących się ziemniaków. Opłukane i osuszone filety rybne obtoczyć w mące wymieszanej z gruboziarnistą morską solą. Nadmiar strząsnąć. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć na niej rybę. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Na tę samą patelnię dodać nieco oliwy - jeżeli trzeba - wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić
Stare Garypłotek i jak zrobić ,aby były takie płaskie. Najpierw odciąć głowy, a zostawić ogony i skrzela. Przeciąć kręgosłup przy ogonie i delikatnie wyciągnąć go palcami od strony głowy. Rybę ułożyć rozcięciem na brzuchu i nacisnąć dłonią dzięki czemu ryba rozłoży się na płasko. Składniki: 8 płotek sól pieprz 2 łyżki mąki 2 jajka sezam do panierowania olej(...)smażenia Płotki sprawić według opisu powyższego. Każdą płotkę oprószyć solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Każdą rybę obtoczyć w mące, jajku , a następnie w sezamie. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor. płotki w sezamie
O kuchni z uczuciem