ryba - 22624 przepisów (strona:317/1509)

Pstrąg w galarecie 137

jajka 1/2 pęczka pietruszki 5 łyżek żelatyny 1. Pstrąga skrobiemy z łusek. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki.  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy na twardo. 3. Na półmisek wykładamy rybę a dookoła niej marchewkę, pietruszkę(...)pokrojone jajka. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym wywarze. Studzimy a kiedy zacznie tężeć zalewamy nią rybę. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia

Szefowa kuchni
Karp w galarecie 180

Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa(...)gotującego się wywaru. Karpia gotujemy około 10 minut ( woda powinna lekko mrugać ). Następnie dodajemy ocet. Od całości przygotowanego octu odlewamy część (około 50 ml) i wlewamy do gotującej się ryby. Gotujemy kolejne około 10 minut. Karpia wyjmujemy a wywar odstawiamy. Po opadnięciu mętnych elementów , delikatnie łyżką wazową odlewamy czysty płyn. Gdy zmącimy wywar, odstawiamy i czynność powtarzamy aż do uzyskania

Smaki Ewy
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 186

prosty sposób prezentuje tajniki  zapomnianej  kuchni strapolskiej wzbogacając ją o nowoczesne akcenty kuchni europejskiej. Dla mnie odczarowała karpia, który wcześniej zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego  same negatywne skojarz enia kulinarne.  Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków,  w znakomitym towarzystwie(...)cytryny. Przekładamy do naczynia  żaroodpornego  i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180  stopni wraz  ze  skorzonerą .  Rybę tniemy na 4 porcje,  wkładamy  do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut.  Dynie  przekładamy

SzczyptaSmaQ
Gravlax, w marynacie z burakiem 169

blogu znajdziecie też wersję tego dania z dodatkiem cytrusów-  klik . Gravlax to idealne danie imprezowe. Potrzebny jest kawałek łososia, sól gruboziarnista, cukier, burak i trochę czasu, aby ryba mogła się zamarynować. Mało pracy, a przekąska wyjątkowa! Może znajdzie się dla niej miejsce na Waszym świątecznym stole? Składniki: 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 150 g gruboziarnistej(...)koperek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Filet układamy na półmisku skórą do dołu. Na łososiu układamy kolejno: warstwę gruboziarnistej soli (musimy przykryć solą całą rybę), cukier i startego buraka. Dłonią dociskamy warstwy i całość zawijamy w folię spożywczą. Na wierzchu układamy obciążenie, np grubą deskę lub ciężkie naczynie, smaki wtedy lepiej się przegryzą. Wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 242

polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’!   Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te, które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku(...)nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet i 20-25 lat.   Niepoprawna pisownia jak i wymowa wzięła się z holenderskiego wyrażenia ‘maatjesharing’ – oznaczającej małego (mają po około 12-15cm), bardzo młodego (około rocznego), najpierw mrożonego (dla zabicia pasożytów i bakterii) a potem solonego w drewnianej beczce śledzia z cebulką, którym Holendrzy prawie

Karo in the Kitchen
Mintaj smażony w cieście serowym 165

Dziś mam propozycje ryby na ciepło. Jest to mintaj ale możecie użyć innej ryby, ważne aby były to filety. Przygotowałam ciasto serowe. Ryba w takim cieście fajnie smakuje i jest soczysta. Można ją przyrządzić na obiad jak i wigilijną kolację. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Karp w galarecie 182

ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dodajemy obrane i pokrojone na większe kawałki jarzyny. Gotujemy na małym ogniu około 50 minut, aż warzywa zmiękną a bulion wchłonie aromat ryby. Po tym czasie wyjmujemy głowę karpia i zanurzamy resztę filetów z ryby. Gotujemy na małym ogniu aż ryba będzie gotowa i bardzo ostrożnie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy filety

My simple kitchen
Tradycyjny karp smażony 167

większości domów na kolacji wigilijnej gości karp. Ja bardzo lubię karpia, ale tylko i wyłącznie ja. Moja rodzinka jest zwolennikiem innych ryb. Jednak co roku pojawia się on na moim stole i o dziwo znika z tego stołu :) bardzo szybko. Ale przecież nikt nie lubi hi hi  :) Zawsze przygotowuję karpia tradycyjnie tak jak się robiło u mnie w domu(...)Smażony w panierce. Prosto i smacznie. Prócz karpia na moim stole goszczą inne ryby gdzie przepisy na nie znajdziecie tutaj   , a stopniowo będzie ich przybywać.  Składniki 1 karp o wadze około 1,5 kg 2 duże cebule 1 cytryna sól pieprz bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 2 jajka olej do smażenia Karpia oczyścić i pokroić

O kuchni z uczuciem
wyrób kawioru wileńskim domowym sposobem 185

Wielokrotnie spotykamy na sklepowych półkach niewielkie słoiczki, które niesłychanie nęcą nas swoją zawartością, lecz jeszcze skuteczniej odstraszają nas ceną. Z kolei nawet wtedy, kiedy zdarzy nam się nabyć całą rybę z ikrą, to z reguły nie mamy pomysłu jak taki produkt  wykorzystać i ikra ląduje  w koszu. Dziś przedstawię prosty sposób na domowy, wyrób kawiorowego rarytasu. Przepis jest(...)rodzinie przynajmniej od kilku pokoleń i jest to sprawdzona  metoda, według której wykonywano kawior z takich ryb jak pstrąg, troć, łosoś, jesiotr, głowacica, sandacz, dorsz, karp, czy szczupak. Właśnie z ikry szczupaka, wykonam kawior pokazany w dzisiejszym przepisie. składniki rybia ikra  sól oliwa sposób wykonania Ikrę ze szczupaka ( nie usuwamy błon) płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka

Miód i pieprz
Dorsz panierowany 164

Czasami te najprostsze przepisy są najsmaczniejsze. Ryba panierowana zawsze jest smaczna, a taka prosta do zrobienia. Ja przygotowałam ją na piątkowy obiad  i dopiero teraz mam czas, aby powstawiać troszkę zaległych przepisów. Ostatnio dużo u mnie się dzieje i brakuje czasu na wszystko. Gorączka porządków dopadła również i mnie. Sprzątam i próbuję przygotować świąteczne dekoracje. Lubicie taki udekorowany świąteczny(...)bardzo , bo robi się bajkowo, nastrojowo i rodzinnie. Składniki: 1 kg filetów z dorsza lub innej ryby 2 jajka sól pieprz cząber rozmaryn bułka tarta do panierowania Olej do smażenia W miseczce wymieszać sól, pieprz, cząber, rozmaryn i oprószyć mieszanką kawałki ryby z dwóch stron. Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej

O kuchni z uczuciem
Pasta makrelowa / masło makrelowe 261

było  w sklepach  nic oprócz octu i musztardy trafiała się jeszcze jeszcze pasta rybna. Dokładnie ją pamiętam. Tylko, że robiona była zapewne z wszystkiego ( z całości ryby ) a ości były na porządku dziennym. Dzisiaj można kupić coś podobnego, mam nadzieję, że lepszej jakości. Proponuję jednak zrobienie własnej pasty makrelowej - zawsze wiemy co jemy. Składniki: 1 wędzona makrela(...)gram masła 2 – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Ok. ½ łyżeczki soli Wykonanie: Rybę obieramy ze skóry, usuwamy ości i kręgosłup. Dzielimy na mniejsze kawałki. Masło lekko rozdrabniamy. Oba składniki razem miksujemy i dodajemy podczas miksowania koncentrat pomidorowy i sól. W przepisie podałam, około ½ łyżeczki soli. Ilość będzie uzależniona od tego jak bardzo słona będzie ryba. Całość miksujemy na gładką masę

Smaki Ewy
Pstrągi pieczone w tymianku w solnej skorupce 153

Ryby pod każdą postacią uwielbiamy, są proste do obróbki, a najlepiej smakują nam pieczone, za marynowane w tymianku, cytrynie i solnej skorupce zachęcają do konsumpcji, jednak należy pamiętać, aby przed zjedzeniem zdjąć z nich skórkę.  Na pewno przepis docenią ci, którzy lubią praktyczne proste rozwiązania. Polecam na bożonarodzeniowy obiad. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi ze skórą ½ cytryny 2 łyżeczki suszonego(...)tymianku Sól gruboziarnista himalajska do posypania 4 ząbki czosnku Pieprz cytrynowy do smaku Sposób wykonania: Ryby umyć wytrzeć ręcznikiem papierowym, nie odcinać głowy ani ogona!, natrzeć tymiankiem orz pieprzem kolorowym, w środek włożyć pokrojone plasterki cytryny, skórę posypać gruboziarnistą solą, włożyć ryby-każdą osobno do woreczka do pieczenia, w środek włożyć po dwa ząbki czosnku, zawiązać i włożyć

Wanilia i Kardamon
Zimne sosy do mięs, wędlin, ryb i jajek 366

Serwując zimną płytę warto wzbogacić ją o majonezowe sosy, które świetnie współgrają z wędlinami, mięsem i rybami. Również tymi z grilla. Polecam! Majonezowy dip do ryb lub jajek Pyszny, wyrazisty sos, który wspaniale podkreśla smak jajek lub ryby. Podałam go w miseczce "Malta" Porcelany Bogucice. 2 dymki lub średnia cebulka 1-2 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego koperku pół słoiczka

Smakołyki Asi
Paluszki rybne 631

później z samym keczupem ;) Paluszki podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. 1kg mrożonych filetów tilapii łyżka soku z cytryny bułka jajko sól świeżo zmielony pieprz przyprawa do ryb w młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć(...)zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec dodać natkę, wymieszać. Łyżką nakładać masę i formować długie wałeczki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

Smakołyki Asi
Sandacz w sosie śmietanowo- maślanym na rukolowej łączce 148

Ostatnio „upolowałam” w sklepie świeży kawałek tej przepysznej ryby. Szkoda, że bywa tak rzadko i jeszcze ta cena. No cóż. Rybka wyszła pysznie ( wszystko co jest zrobione na śmietanie i maśle jest pyszne, nie ma co się oszukiwać J ). Dzięki duszeniu przez chwilę w śmietanie i maśle ryba nie była sucha a nabrała smaku i delikatności. Składniki: Dowolna ilość sandacza(...)masła Rukola Wykonanie: Z sandacza usuwamy łuski. Płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy na kawałki. Każdy kawałek solimy. Odstawiamy na chwilę. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę. Ponownie wracamy do ryby. Panierujemy ją w mące i smażymy na oleju z obu stron. Odkładamy. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę. Przesmażoną cebulę wraz z sandaczem przekładamy na czystą patelnię. Wlewamy śmietanę

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania