Ostatnio pojawia się u mnie coraz więcej ryb. Właściwie trudno powiedzieć skąd ta zmiana. Chyba przestałam się przejmować niechęcią do nich M. Kiedy wiem, że nie będzie Go na obiedzie, decyduję się na rybę - to chyba mądry układ. HALIBUT TYMIANKOWY Składniki: - dowolna ilość halibuta (u mnie bez skóry) - pęczek tymianku - mąka - masło klarowane - sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło klarowane(...)około łyżki) i wrzucamy tymianek. Halibuta lekko solimy i obtaczamy w mące. Układamy rybę na tymianku. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuMakrela jest jedną z najczęściej spotkanych przeze mnie ryb - jeżeli chodzi o ryby wędzone. Do tej pory spożywałam ją też w takiej właśnie formie. Dopiero niedawno zobaczyłam w sklepie świeżą makrelę (w dodatku w zadziwiająco niskiej cenie) i zdecydowałam się na jej zakup. Przyznam, że jest przepyszna i daje ogromne możliwości smakowe! MAKRELA PIECZONA W MARYNACIE Z PIETRUSZKI, CZOSNKU(...)naciąć zbyt głęboko). Przy pomocy blendera rozdrabniamy składniki do marynaty - pietruszkę, pomidory i czosnek. Pastę mieszamy z olejem z pomidorów, doprawiamy pieprzem ziołowym i solą, a następnie pokrywamy nią ryby. Makrelę pieczemy w 190 stopniach 30 minut - pierwsze 15 minut pod folią, drugie bez folii. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukoniec przesuwamy ryż w jeden ze skrajów naczynia i przykrywamy ściereczką. Składniki do przygotowania makreli: - 1 makrela świeża - 250 gram soli - 350 mililitrów octu ryżowego Przygotowanie makreli: Odcinamy rybie głowę i dzielimy ją na dwa filety. Posypujemy dno wybranego naczynia solą, układamy na nie makrelę i posypujemy solą samą rybę. Pozostawiamy ją na 30 minut (nawet więcej, jeżeli ryba
Życie zamknięte w smakuwindow,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ŁOSOŚ NA PARZE Z KOLENDRĄ Składniki: - kawałek filetu z łososia - kolendra mielona - sól Przygotowanie: Rybę płuczemy, osuszamy i doprawiamy (kolendrą obficie). Dobrze jest zamarynować w przyprawie (bez soli) rybę wcześniej. Układamy w naczyniu do gotowania na parze (specjalistycznym czy garnkach) i przykrywamy. Gotujemy około 10 minut(...)zależności od grubości ryby. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupodania - smażenia czy gotowania na parze. Najgorzej, gdy łosoś w zamrażarce zostaje zapomniany i odnajduje się na styku terminu przydatności do spożycia (3-4 miesiące to zalecana długość przechowywania ryb w zamrażarce). I co wtedy? Wyrzucić z bólem serca? A może zamiast wyrzucać, połasicie się na rybne kotlety mielone? :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)sól Przygotowanie: Bułkę zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i pozwalamy jej nasiąknąć. Łososia parzymy (oblewamy gorącą wodą) i ściągamy z niego skórkę. Mielimy go maszynką, wykorzystując średnie oczka. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą nieco bułkę, jajka, oliwę, pieprze i sól. Dobrze mieszamy, aż konsystencja ryby nieco się zmieni, stanie się gładka. W razie potrzeby podsypujemy nieco tartą bułką. Masa będzie dość
Życie zamknięte w smakuryby są zdrowe - niejednokrotnie pisałam. Dzisiaj prezentuję rybę w połączeniu z kaparami. Połączenie jest idealne. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość łososia Sól Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 400 ml bulionu 3 łyżki kaparów 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Łososia przyprawiamy solą i ziołami, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Z bulionu odlewamy
Smaki Ewyprzyrządzone kotlety często smakują nawet tym którzy nie są miłośnikami ryb. Przekonałam się o tym we własnym domu. Zresztą sami spróbujcie. Polecam. Składniki: 600 gram filetów z ryby ( ja miałam dorsza ) 200 gram świeżego boczku 2 jajka Ok. 2/3 szklanki bułki tartej 100 ml mleka Pęczek koperku Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i wraz z boczkiem
Smaki Ewydzisiejszym dniu prezentuję mini kotlety rybne w zalewie octowej z cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby. Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem. Składniki: 600 gram ryby 200 gram świeżego boczku 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Ok. 100 ml mleka 2 jajka Sól, pieprz Zalewa: 1200 ml wody 300 ml octu 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru 1 duża cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy w naczyniu
Smaki EwyKolejny piątek i kolejna ryba. Rybny piątek chyba tak wrósł w pamięć, że chyba już tak pozostanie. Ale to dobry piątek, bo zdrowy z rybą. Chciałam halibuta przygotować inaczej i tak powstał halibut zapiekany z papryką i selerem naciowym. Składniki: Dowolna ilość halibuta ( 2 kawałki na „głowę” ok. 10X5 ) 2 papryki ( żółta i czerwona ) 3 gałązki selera naciowego Sos paprykowy(...)selera naciowego. Na maśle klarowanym przesmażamy selera wraz z pokrojoną papryką. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem paprykowym. Do miseczek do zapiekania nakładamy na dno paprykę z selerem, na to rybę i ponownie paprykę z selerem. Zapiekamy około 15 -20 minut w temp. 180 o C. Podajemy gorące. Można spróbować zastąpić sos paprykowy, sosem pomidorowym, nie robiłam tego, ale jest duże
Smaki Ewypiątku, oczywiście rybka i to nie byle jaka a marlin. Sama byłam ciekawa jak smakuje dlatego trafił do naszego sklepowego koszyka. Musicie koniecznie sami wypróbować, jest to czysty kawałek ryby bez ości. Składniki: 2 steki z marlina starta skórka z cytryny sól Marynata 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka ketchupu 1 łyżka mąki 1 łyżeczka(...)mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki siekanego szczawiu Sok z cytryny Sól Pieprz Szczypta cukru Dodatkowo 2 łyżki tartego żółtego sera Wiórki masła 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę z cytryny. Zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Do naczynia dodajemy śmietanę, jogurt, mąkę, ketchup
Smaki Ewyusmażeniu pozostaje lekki aromat piwa, ale jest on delikatny, nie dominuje. Oczywiście niewykorzystane piwo wypijamy J . Składniki: Dowolna ilość dorsza Piwo ( dowolne jasne ) Mąka pszenna Ziołowa przyprawa do ryb vegeta Olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wlewamy piwo ( ja miałam ok.½ butelki ).Dodajemy ½ łyżeczki vegety i tyle mąki aby ciasto po rozmieszaniu było bardziej gęste niż do naleśników. Rybę oczyszczamy(...)przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Po tym czasie zanurzamy dorsza w gęstym cieście, wyjmujemy i smażymy z obu stron. Podajemy na ciepło z surówkami i ziemniaczkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki EwyPyszne, lekkie danie na wiosenny lub letni obiad. Zamiast popularnej śmietany dodałam domowej roboty jogurt. Odchudziło to trochę danie i dodało lekkości. Świeży koperek, świeża ryba, a do tego przepyszne placuszki z cukinii. Czy można chcieć czegoś więcej? Tak, wystarczy lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało. Potrzebujemy(...)ryby (u nas pstrąg łososiowy) 1 por 2 małe szalotki 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła garść świeżego koperku sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny Por i szalotki kroimy w talarki. Dusimy przez 10 minut na 1 łyżce masła aż zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy podduszonego pora, a na to rybę, solimy lekko, pieprzymy
Marder&Marder ManufacturePapryka czerwona Szczypta szafranu Ząbek czosnku Koper Poniższe składniki jako całość nie powinny ważyć więcej niż 1,3 kg Owoce morza (kalmary, k rewetki, małże) Filety ryb morskich Sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy w niej do zeszklenia cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, czosnek, skórkę cytryny i filety ryb na 5-7 minut ( mięso ryby
Miód i pieprzćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła koper Sposób przygotowania Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy, ogony i płetwy, ściągamy ciemną skórę z grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, po czym odstawiamy w chłodne miejsce(...)najmniej godzinę. Do garnka wkładamy obraną pietruszkę, marchew, pora, selera, jedną cebulę oraz gorsze części ryb ( głowy, płetwy i ogony) i całość gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty kolor, pokrojoną w plastry, drugą cebulę. Ugotowany wywar odcedzamy (odrzucając kawałki ryb i warzywa, pozostawiając jedną pietruszkę oraz marchew
Miód i pieprznaprawdę idę. Dopiero w sklepie gdy widzę produkty przychodzi natchnienie i pomysł na obiad. Tym razem trafiłam do sklepu w środę czyli w dzień dostawy świeżych ryb. Pomyślałam „Super. Dawno nie jedliśmy ryb”. Kupiłam 2 pstrągi i przyrządziłam je… na szybko. Oto przepis na pstrąga z piekarnika w 20 min. Pstrąg z piekarnika Składniki: 2 pstrągi masło cytryna koperek(...)środku i po wierzchu oprószamy lekko solą i pieprzem. Pstrąg z piekarnika Do środka wkładamy jeden plasterek masła i 2 półplasterki cytryny oraz kilka gałązek koperku. Na wierzchu ryby układamy 2 kawałki masła i jedną połówkę cytryny. Pieczemy w temp. ok. 200 o C przez 15 min. Po tym czasie włączamy w piekarniku termoobieg i pieczemy jeszcze 5 min. Skórka
Pyza i Surówka