ryba - 22624 przepisów (strona:328/1509)

Zupa miso 223

wzbogacić zupę możemy dodać łososia. Oczywiście najlepszy jest świeży, jednak ja dysponowałam tylko płatami wędzonego łososia, którego pokroiłam w dosyć cienkie cząstki (odwrotnie, niż zrobiłabym to ze świeżą rybą, jeśli będziecie dysponować świeżym łososiem, proponuje pokroić do w kostkę ok 1 x 1 cm). Rybę przesmażany na patelni, bez tłuszczu (wystarczający będzie tłuszcz zawarty w rybie, by nic do patelni

Taste Of My Day
Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso 210

solą ziołową i odrobiną majeranku. Odstawić do lodówki na godzinkę. Małe cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, większe sztuki przekroić na pół. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki ryby oraz cukinie. Dobrze skropić olejem i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 40 minut. Pod koniec pieczenia kawałki dorsza

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 282

Piątkowy obiad od zawsze kojarzył mi się z postnym jedzeniem. Odkąd pamiętam, w domu Mama i Babcia zawsze robiły postne posiłki w ten dzień. Dotrzymując tej tradycji, dziś przyrządzam rybę, ale w trochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna  to bardzo dobry wybór na urozmaicenie rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 700 g filetów rybnych(...)słodka, gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przyprawić solą oraz pieprzem. Koper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać

Złote przepisy
Pieczony łosoś i risotto z pomidorami 247

dawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód.  Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki przyprawy do ryb 1 łyżka soku z cytryny 130 g ryżu arborio 1 pomidor 1 łyżeczka oregano świeże listki tymianku sól, pieprz ok. 500 ml bulionu 100 ml białego wina 1 mała biała cebula

Pasja Smaku
Sandacz na sosie z pora. 166

świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania(...)dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry. Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza. PS. Sandacz w moim wykonaniu przyprawiony jest mieszanką ziołową do ryb. Doprawienie ryby zależy od naszych smaków. Niektórzy lubią tylko sól i cytrynę

Kulinarny karnet Christophera
Smaczna rybka w warzywach 181

Smaczna rybka w warzywach Ryba w warzywach  SKŁADNIKI: 0,5 kg mrożone filety z morszczuka 2 jajka sól i pieprz mąka 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule tłuszcz do smażenia 1 puszka groszku konserwowanego PRZYGOTOWANIE: Filety na noc wyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić(...)paprykę, poddusić chwilę razem. Na końcu dodać odlany i osączony groszek z puszki, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Jajka wybić do miski, dodać sól i pieprz, rozmieszać widelcem. Rybę panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć morszczuka na półmisek, obłożyć warzywami. Rybę podawać na gorąco. (function

Kuchnia Danusi
Mintaj w panierce jajecznej 141

wyjąć je z zamrażalnika co najmniej 2-3 godz. przed smażeniem. Składniki : 2 średnie płaty z mintaja- mrożone 1 jajko  2 łyżki mąki sól, pieprz lub przyprawa do ryb (około 1 płaskiej łyzeczki)  olej do smażenia Przygotowanie : Rozmrożone płaty osuszamy, dzielimy na dzwonka i solimy 15 min. przed smażeniem W głębokim talerzu rozbijamy jajko i dosypujemy mąkę- mieszamy(...)dodajemy ewentualnie pieprz prawdziwy mielony lub przyprawę do ryb - mieszamy widelcem Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym, głębokim tłuszczu smażymy rybę maczając ją wcześniej w panierce Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wystarczy do tego dobra surówka i obiad gotowy

Proste Potrawy
Filet rybny w warzywach 196

starłam na tarce o grubych oczkach, pora pokroiłam w krążki, łodygę selera w grubą kostkę, dodałam pieprz, dolałam oliwę - wymieszałam dosypując koperek Na folii ułożyłam warstwę warzyw, na niej rybę ( pokropiłam sokiem cytrynowym ), a na rybę ponownie warzywa- folię zawinęłam w podłużny pakiecik Piekłam w temp. 180 stopni C, przez około 30- 40 min. (podczas pieczenia zajrzeć ostrożnie i spróbować(...)ryba miękka). Obiad prosty i smaczny...Polecam

Proste Potrawy
Cytrynowo-miodowy łosoś z ćwikłą z młodych buraczków podany z sałatką truskawkową i grillwanym ananasem! 183

akcji kulinarnej " Grilluj z łososiem norweskim " przygotowałam dla Was piękne i przepyszne danie, które zaskoczy i zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Na moim blogu przepisów na dania z  ryb jest już bardzo dużo, bo jak zdążyliście już pewnie zauważyć uwielbiam ryby a jedną z najbardziej ulubionych jest łosoś norweski. Dlaczego? Bo można go łączyć z wieloma składnikami, jest bardzo(...)smaczną rybą i w dodatku łatwo dostępną. Ale wracajmy do naszego przepisu. Łososia zamarynowałam w miodowo-cytrynowej marynacie z dodatkiem świeżych plastrów imbiru. Przygotowałam przepięknie wyglądającą ćwikłę z młodych buraczków z dodatkiem chrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą sałatkę z truskawek, całość podałam z grillowanym ananasem!  Chcesz zaskoczyć gości czymś nietuzinkowym, pysznym i zaskakującym w smaku

SMYKWKUCHNI
Fish & chips 173

Zapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona.  Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu(...)skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucam gałązkę rozmarynu i układam ryby. Smażę z obu stron do momentu aż skórka się zrumieni a mięso nabierze białego koloru. W tym czasie obieram ziemniaki na frytki. Smażę je w dużej ilości (0,5 litra) mocno rozgrzanego oleju. Solę zaraz po wyjęciu. Przeczytajcie więcej o ziemniakach na frytki

prawdziwe jedzenie
Mintaj na warzywno-pomidorowym sosie 176

Prawie ryba po grecku tyle , że w wersji uproszczonej i na ciepło. Musiałam przygotować obiad wcześnie rano i szybko pozmywać co się dało bo potem zapowiedziano wyłączenie wody na cały dzień. Zrobiłam sos i usmażyłam rybę. Obrałam i przygotowałam do ugotowania ziemniaki. Potem tylko poddusiłam w sosie rybę w czasie gotowania ziemniaków. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Łosoś w sosie ogórkowym 205

kiszonych ogórków był idealny, zaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba np. dorszem. Składniki: 4 filety z łososia około 180g każdy 100g czerwonego kawioru Umyte filety łososia dokładnie osuszamy. Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego Kilka gałązek świeżego koperku oraz pietruszki(...)ząbki pokrojonego w plastry czosnku tymianek sól morska, grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PSTRĄG TĘCZOWY NA PARZE Z BROKUŁAMI! OBIAD FIT! 216

soku pomarańczowym około 3 godzin w lodówce. Następnie układam na sicie na garnku z gotującą się wodą, przykrywam pokrywką tak aby para nie uciekała. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Rybę na parze przygotowuje nie więcej niż 15 minut. Po tym czasie ryba na pewno będzie już dobra.  Szybkim i precyzyjnym ruchem wyłóż rybę na talerz, skrop sokiem z pomarańczy

SMYKWKUCHNI
Mintaj na ryżowej poduszce 186

Ryba na obiad ? Mintaj - jedna z bardziej popularnych ryb a jednocześnie bardzo smaczna. Zawiera niewiele tłuszczu, bogata w kwasy Omega3 dodatkowo przyśpiesza metabolizm i kapitalna jeśli ktoś szuka pomysłu na prosty i szybki obiad. Składniki : ( na 4 osoby ) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 20 dag ryżu (parboiled) 1 cytryna 500 ml bulionu 1 średnia cukinia(...)polewam każdy kawałem mintaja podczas duszenia na patelni. Podać można dwojako - każdemu z osobna na talerzu bądź całość w naczyniu żaroodpornym gdzie każdy nakłada sobie ile chce - ważne aby ryba była na górze. Smacznego

Mechanik w kuchni
Warzywa pod rybną kołderką 154

Warzywa i ryba to połączenie zdrowe i lekkie. Dlatego kolejne dietetyczne propozycje zawitały na blogu. Smacznego! Składniki : * porcja ulubionych warzyw - u mnie cukinia, marchewka, mix z fasolką i czerwoną papryką * łyżka oleju sezamowego * około 150g ulubionej ryby * sok z połowy limonki bądź cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie :  Warzywa pokroić, dodać przyprawy lub świeże zioła, łyżkę oleju(...)wymieszać. Przełożyć do woreczka lub zawinąć w folię aluminiową. Można przygotować całe danie na parze. Dokładnie tak samo przygotować rybę. Dobrze skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Całość piec 20 minut w naczyniu żaroodpornym bądź gotować ma parze

Magiczne Życie Marty