dość tłusta ryba, do której wszystko się klei. Po przyprawieniu ryby, wystarczy ją tylko obtoczyć w komosie, bez maczania w jajku i się trzyma. Gdybyście chcieli użyć innej, chudszej ryby, możecie zamoczyć ją w jajku i wtedy obtoczyć w komosie. Przy łososiu można jajko sobie darować. Zobaczcie zresztą sami jak pięknie prezentuje się mój łosoś w komosie. Składniki(...)skórą) i usunąć ości (jeśli ma ości). Posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć na talerz z komosą ryżową i obtoczyć z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Rybę przełożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego (tak żeby była wciąż równomiernie pokryta komosą) i piec ok. 25-30 minut. Panierka delikatnie się przyrumieni, a ryba w środku będzie
DietologZa oknem słońce.I na talerzu!Ktoś ma ochotę? NADZIEWANA CUKINIA mięsem mielonym z papryką i czosnkiem. (autorski; ) 500g mięsa mielonego 3 małe cukinie (lub
W kuchni Karmel-itkiDzień Dobry!I jak mija Wam, Kochani, tegoroczna Majówka?Mam nadzieję, że wspaniale. Że wypełnia ją radość, uśmiech, zabawa i błogie lenistwo,jak na Majówkę przystało
W kuchni Karmel-itkiKarmel-itka zbyt wiele ogląda programów kulinarnych! Ciągle i ciągle myśli, co ugotować, jak to podać, z czym co połączyć...Zamiast skupiać się na nauce, zamiast
W kuchni Karmel-itkiŁosoś pieczony w piekarniku, w folii aluminiowej, dzięki czemu pozostaje soczysty a aromaty wzajemnie się przechodzą. Składniki Łosoś świeży filety, ok. 400-500g Szpinak świeży
Kulinarne Przebojeczosnkowa Kamisolej rzepakowyFilet pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą prowansalską i skropić olejem. Odstawić na min. godzinke ja odstawiłam do lodówki na całą noc. Następnie rybę ułożyć na foli aluminiowej, formując gniazdko. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż
Monia miesza i gotujeZdrowy obiad do tego lekki z łososiem, selerem naciowym i batatami w roli głównej. Zamiast smażonej ryby polecam pieczoną podaną z sosem z selera. Sosik jest pyszny. A obiad przygotujemy szybko. 2 kawałki łososia 1 cebula biała sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku warzywa: 2 bataty 1 papryka zielona 1 papryka czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka ziół(...)kroję też w paski, przekładam do miski, posypuję solą, pieprzem, ziołami, polewam oliwą i mieszam warzywa. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam warzywa. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut. Rybę zawijam w folię aluminiową i też piekę razem z warzywami. Sos: Cebule kroję drobno, przesmażam na maśle, dodaje pokrojoną seler drobno i dalej przesmażam. Podlewam seler
wesoła kuchniaolej cytryna Wykonanie jest bardzo proste. Filet ułożyłam na blasze do pieczenia,skropiłam cytryną i polałam go niewielką ilością oleju. Doprawiłam przyprawami i wstawiłam do piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Rybę podałam z pieczonymi ziemniakami w ziołach i szpinakiem z czosnkiem. Smacznego
potrawyregionalneZiemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i tymianek, a następnie całość mieszamy. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni z termoobiegiem na 25 minut. Ryby myjemy pod bieżącą woda i wyciągamy ewentualne ości. Pomidorki również myjemy, a koperek siekamy. Po 25 minutach wyjmujemy formę, mieszamy ziemniaczki i dokładamy pomidorki
Kolizje Smakówmąki z pełnego przemiału, płatków owsianych, puree z fasoli, otrębów. Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem. Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii – gwarantuje, że będą smaczniejsze od tych panierowanych. Podobnie z krokietami - zróbmy panierkę z płatków owsianych i upieczmy je w piekarniku(...)szybciej się najemy Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt! Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy. Delektujmy się smakiem, jedzmy
Powiedz dietom niewyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu (wystarczy po 3-4 minuty na stronę). Pity podgrzej chwilkę w piekarniku. Chlebki pita przekrój na pół, a powstałe kieszonki wypełnij kawałkami ryby i surówką. Polej składniki sosem jogurtowym i zajadaj
Chilli Czosnek i Oliwaprosty sposób prezentuje tajniki zapomnianej kuchni strapolskiej wzbogacając ją o nowoczesne akcenty kuchni europejskiej. Dla mnie odczarowała karpia, który wcześniej zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego same negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie(...)obieramy skorzonerę skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze skorzonerą . Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
SzczyptaSmaQpieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Z ryby odciąć skórkę, następnie pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą do ryb), przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny i zapiekać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 190°C. Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 2 minuty. Odcedzić. Brokuły gotować w osolonej wodzie przez(...)Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dodać tartą mozzarellę i wymieszać. Ugotowany makaron wymieszać delikatnie z podpieczoną rybą oraz brokułami (różyczki podzieliłam na mniejsze kawałki, odcinając łodyżki) i sosem beszamelowym. Wierzch posypać płatkami migdałów (najlepiej uprażonymi). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 15 minut
zadanie-gotowanieplasterku cytryny oraz trochę ziół . Na wierzch dorady połóż kolejny plasterek. Żaroodporną formę lub blachę wysyp solą na wysokość około 3 cm . Ulokuj ryby i zasyp je kolejną porcją soli. Muszą być dokładnie przykryte . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piecz przez 20-25 minut . W tym czasie możesz nakryć do stołu. Gotową rybę wyjmij z pieca. Delikatnie
Food Squarewszyscy (w tym przeciwnicy cebuli!) zjedli :) Ryba wyszła mięciutka, wręcz idealna. Składniki na mintaja po włosku (3 porcje): 6 kostek mintaja (ryba głęboko mrożona; można zastosować także świeże filety, ale wtedy należy skrócić czas w piekarniku do 15 minut) 1,5 dużego pomidora 2 cebule (dla osób, które jej nie lubią może być jedna) 2 ząbki czosnku listki bazylii (garść(...)pomidory. Dodać masło i wymieszać, a następnie doprawić solą i ziołami. Pastę nakładać na rybę do naczynia. Uwaga! Cebula nie wyjdzie usmażona, więc jeśli ktoś nie przepada za jej surową wersją to doradzam ją najpierw podsmażyć przed dodaniem do pasty. Piec w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Mój pomysł na ryż (3 porcje): 2 torebki ryżu (białego
Karola gotujeczosnku • 2 łyżeczki suszonego oregano • świeża bazylia • oraz: mąka ziemniaczana, cytryna, oliwa, masło, sól i pieprz Przygotowanie : Rybę dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skropić cytryną (ok. 1 łyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać mieloną papryką oraz wysmarować oliwą. Na koniec obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej (w sumie ok. 1 łyżki). Przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać łyżkę oliwy(...)minut aż pomidory odparują. W połowie gotowania można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
KUCHNIA POLSKASmaku Siemens w Warszawie. Łosoś był upieczony w piekarniku, a podany z pysznym sosem ogórkowym, przyrządzonym na bazie kiszonych ogórków. Sos z kiszonych ogórków był idealny, zaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba np. dorszem. Składniki: 4 filety z łososia około(...)tymianek sól morska, grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię