prosty sposób prezentuje tajniki zapomnianej kuchni strapolskiej wzbogacając ją o nowoczesne akcenty kuchni europejskiej. Dla mnie odczarowała karpia, który wcześniej zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, w ywołującego same negatywne skojarz enia kulinarne. Karp został ugotowany w mleku arom atyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie(...)obieramy skorzonerę skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze skorzonerą . Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
SzczyptaSmaQpieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Z ryby odciąć skórkę, następnie pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą do ryb), przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny i zapiekać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 190°C. Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 2 minuty. Odcedzić. Brokuły gotować w osolonej wodzie przez(...)Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu dodać tartą mozzarellę i wymieszać. Ugotowany makaron wymieszać delikatnie z podpieczoną rybą oraz brokułami (różyczki podzieliłam na mniejsze kawałki, odcinając łodyżki) i sosem beszamelowym. Wierzch posypać płatkami migdałów (najlepiej uprażonymi). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekać przez 15 minut
zadanie-gotowanieplasterku cytryny oraz trochę ziół . Na wierzch dorady połóż kolejny plasterek. Żaroodporną formę lub blachę wysyp solą na wysokość około 3 cm . Ulokuj ryby i zasyp je kolejną porcją soli. Muszą być dokładnie przykryte . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piecz przez 20-25 minut . W tym czasie możesz nakryć do stołu. Gotową rybę wyjmij z pieca. Delikatnie
Food Squarewszyscy (w tym przeciwnicy cebuli!) zjedli :) Ryba wyszła mięciutka, wręcz idealna. Składniki na mintaja po włosku (3 porcje): 6 kostek mintaja (ryba głęboko mrożona; można zastosować także świeże filety, ale wtedy należy skrócić czas w piekarniku do 15 minut) 1,5 dużego pomidora 2 cebule (dla osób, które jej nie lubią może być jedna) 2 ząbki czosnku listki bazylii (garść(...)pomidory. Dodać masło i wymieszać, a następnie doprawić solą i ziołami. Pastę nakładać na rybę do naczynia. Uwaga! Cebula nie wyjdzie usmażona, więc jeśli ktoś nie przepada za jej surową wersją to doradzam ją najpierw podsmażyć przed dodaniem do pasty. Piec w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Mój pomysł na ryż (3 porcje): 2 torebki ryżu (białego
Karola gotujeczosnku • 2 łyżeczki suszonego oregano • świeża bazylia • oraz: mąka ziemniaczana, cytryna, oliwa, masło, sól i pieprz Przygotowanie : Rybę dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skropić cytryną (ok. 1 łyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać mieloną papryką oraz wysmarować oliwą. Na koniec obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej (w sumie ok. 1 łyżki). Przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać łyżkę oliwy(...)minut aż pomidory odparują. W połowie gotowania można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
KUCHNIA POLSKASmaku Siemens w Warszawie. Łosoś był upieczony w piekarniku, a podany z pysznym sosem ogórkowym, przyrządzonym na bazie kiszonych ogórków. Sos z kiszonych ogórków był idealny, zaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba np. dorszem. Składniki: 4 filety z łososia około(...)tymianek sól morska, grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki czosnku gałązka rozmarynu 0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dorsza nacieramy olejem i pieprzem(...)układamy przekrojone ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz rozmaryn. Pieczemy uważając, aby ryba nie była wysuszona, a pozostała soczysta (lekko rozmrożoną rybę piekę około 15-20 minut). Ziemniaki mieszamy z pesto i również wkładamy do piekarnika. Kapustę siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a jabłko – grubych. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie skladniki na surówkę mieszamy […] Artykuł
Mienta blogcytryny 120 g parmezanu 70 g żółtego sera typu gouda 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka śmietany 1 duża cebula sól pieprz Rybę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć ją solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Parmezan i jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce. Wymieszać ze śmietaną i musztardą. Doprawić(...)wymieszać. Rozłożyć na każdym filecie dość grubą warstwę pasty jajeczno -serowej. Cebulę pokroić w piórka i porozkładać na masie. Posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ryba będzie upieczona, a ser się rozpuści. (Około 25-30 minut) Po wyjęciu posypać natką pietruszki. ryba po francusku
O kuchni z uczuciemprzyszykowaną rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min, aż rybka będzie złocista. Jeżeli chcemy podawać rybę na ciepło, to po upieczeniu dajemy jej 5-6 min odpocząć, a następnie kroimy na porcje i serwujemy. Jeżeli chcemy podawać na zimno
Kuchnia Łukaszacukru - 2,5 łyżki octu sherry - sok z połowy limonki - 500 g filetów z dorsza - mąka z solą i pieprzem do oprószenia ryby - 2 duże jajka, roztrzepane - suszona kolendra - sól - czarny pieprz - szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki oraz nasiona kolendry i smażymy(...)ręczniku papierowym. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą (ja użyłam garnka żeliwnego) wlewamy odrobinę wcześniej przygotowanego sosu. Następnie układamy kawałki ryb i przykrywamy pozostałą częścią sosu z warzywami. Wlewamy ok. 250 ml wody (1 szklanka). Naczynie zakrywamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy na zimno, z chlebem. Najlepiej smakuje po jednym lub dwóch dniach
DominikaDolciNaprawdę rzadko kupuję ryby mrożone, jeszcze rzadziej – mrożone filety. Jeśli już się trafią i jakimś cudem wylądują w naszej zamrażalce, robię z nich te fishburgery. Zdecydowanie bardziej wolę ryby świeże, kupowane w całości. Filety? Filety są złe. Filety są w tak grubej warstwie lodu że spokojnie mogłyby dostać ksywkę „Kapitan Ameryka”. Nie lubię ich. Nie lubię ich rozmrażać(...)zostawicie zalodzonego fileta w lodówce na talerzyku – po rozpuszczeniu lodu filet będzie się taplał w wodzie. Papka, breja, smak ucieka. Odmrażanie w mikrofali albo piekarniku? To samo, plus dochodzi energia cieplna, część białka w delikatnej rybie się ścina, smak ucieka… Woda jako produkt uboczny rozmrażania ryby jest nie do uniknięcia. Omijam to w ten sposób, że zaraz po wyjęciu filetów
Karo in the Kitchencukier rozpuści się w płynie. Glazura ma płynną konsystencję. Krok 2 Oczyść i osusz łososia. Pokrój na pasy, włóż do żaroodpornego naczynia, zalej glazurą. Obtocz rybę w marynacie. Odstaw na czas nagrzewania się piekarnika. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw naczynie z łososiem. Piecz 15-18 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Krok 3 W czasie, kiedy łosoś
Niedzielny kucharzolej lniany pietruszka PRZYGOTOWANIE : Seler kroimy w kostkę i gotujemy w mleku i wodzie do miękkości. Następnie lekko solimy i blendujemy na piure. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, następnie pieczemy w piekarniku około 20 minut. Dynię kroimy w kostkę i podpiekamy na odrobinie oleju z tymiankiem. Pietruszkę obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki, które pieczemy
Kulinarne Fantazje MarioliKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejno oprószamy łososia solą oraz pieprzem, obracamy (skórą do góry) i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. 5. Przed upieczeniem rybę obracamy (skórą do dołu), układamy plasterki pomarańczy, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Gotowego łososia oprószamy posiekanym koperkiem i podajemy. Sosem, który pozostał po usmażonej rybie możemy okrasić ziemniaki, ryż
Bez Cebuli