Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 261pietruszkiSkladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow.Na wczesniej skropiona cytryna i posolona rybe nalozyc rownomiernie paste.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Ulozyc kawalki ryby z nalozona pasta.Wstawic do nagrzanego piekarnika na 180 ° C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna grzalka,zeby panierka sie przyrumienila.Zycze smacznego!Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku.Bardzo proste,blyskawiczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Potrawy wigilijne: Karp smażony 286Karp smażony (źródło: almamarket.pl)Składniki:karpjajkabułka tartasólpieprzoliwaSposób przygotowania: Rybę oczyścić, umyć, odciąć płetwy i głowę, podzielić na dzwonka i przyprawić.Panierować w jajku i bułce tartej
WojnaNaSmaki.pl
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 234odpowiednią konsystencję. Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą i nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia łososia plastry boczku podsmażamy na patelni. Gotowego łososia przekładamy na talerz. Na wierzch nakładamy pure
Przysmaki Karolki
Pstrąg tęczowy pieczony z warzywami 230Pstrąg pieczony z warzywami to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Takie danie możecie podać na świąteczny lub rodzinny obiad. Wystarczy rybę przyprawić, dodać warzywa i całość upiec w piekarniku. Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku i uwierzcie mi – danie wyszło rewelacyjne. Aby posiłek był jeszcze bardziej syty, upieczone pstrągi podałam z domowymi frytkami. Pycha :) Składniki
Ugotować
Ryba smażona z patelni 278patelni to nasza ulubiona forma przygotowania ryby. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy jeść ryby. Tak jak wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią. Dziś propozycja najprostsza, ryba smażona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone bataty z parmezanem, łososiem i aioli 277łosoś i aioli, a do tego mnóstwo sałaty. Pieczone bataty z parmezanem są przepyszne. Lubię słodkie mieszać ze słonym stąd ta kulinarna kompozycja. Łosoś to ryba, która zawsze się udaje. 20 minut w piekarniku i już gotowa. Bataty są drogie i u nas ale czasami trafiam na przecenę. Jestem mistrzynią w robieniu tanich zakupów. Lubię dobrze jeść ale nie lubię(...)jest to tak dobrze zaopatrzony sklep jak w Polsce ale ma wszystko co ja potrzebuję do mojego codziennego kucharzenia. Różnica w cenach jest kolosalna zwłaszcza na mięsach i rybach. Oszczędzanie na jedzeniu to po proste mądre zakupy, a przy tym promowanie tańszych sieci handlowych i zmuszanie tych drogich do obniżenia cen. Zakupy w promocji to największa przyjemność nie zależnie
codojedzenia
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 233skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut. Dynię przekładamy do kielicha(...)blendera, dodajemy odrobinę mleka z garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru 100 ml miodu
karmelowy
Klopsiki z ryby 166mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną w dużą kostkę rybę, plus cebulę, plus posiekany czosnek zmielimy pulsacyjnie, żeby nie powstała maź. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka(...)tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. DO PODANIA: Klopsiki wybrnie smakują z sosem remulada(przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/sos-remulada.html )ale uważam,że sos czosnkowy też się sprawdzi. Do tego puree ziemniaczane i gotowana marchewka
Kopystką po garach
Łosoś w buraczkach 210plasterki i ułożyć je na rybie, tak aby na siebie zachodziły (jak łuska), skropić oliwą, oprószyć koperkiem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20 minut lub do czasu aż ryba nie będzie surowa w środku (w zależności od wielkości i grubości filetów). Podawać z ziemniaczkami. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie 268Łosoś smakuje mi w każdej postaci. Najczęściej jadamy robionego na parze. Dzisiaj dla odmiany był z piekarnika z dużą ilością ziół :-) SKŁADNIKI filet z łososia (wielkość wedle uznania) 1 cytryna przyprawy: tymianek, sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb masło do posmarowania naczynia WYKONANIE Rybę umyć (można pokroić w mniejsze kawałki), przełożyć do miski lub wysokiego naczynia. Cytrynę(...)naczynia owinąć przejrzystą folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Spód naczynia żaroodpornego posmarować lekko masłem i posypać tymiankiem. Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić lekko solą, pieprzem cytrynowym, oprószyć tymiankiem i przyprawą do ryby. Na koniec posypać dosyć mocno ziołami prowansalskimi. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i piec
Passions hobbies life
Szczupak z kaszą gryczaną 192można farszu upychać), zaszyć otwór przy głowie. Rybę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem lub olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. talerz
królestwo garów
PIECZONY LIN Z NUTKĄ CYTRYNY I ROZMARYNEM 232obficie pieprzem, najlepiej świeżo grubo zmielonym. Układamy na folii aluminiowej, do środka wkładamy 2 plastry cytryny i 2 gałązki rozmarynu. Na wierzch ryby układamy 2 plastry cytryny i obkładamy rozmarynem.Zawijamy lina w folię aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po ok. 1o minutach, odwijamy folię aluminiową i zapiekamy rybę jeszcze ok.10 minut
Z Majeczką w kuchni
Ryba z pesto i pomidorkami 216oliwy Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Umyte i osuszone filety oprószyć solą. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, ułożyć na nim filety. Wierzch ryby posmarować pesto i obłożyć plastrami pomidorków. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Upieczone filety oprószyć świeżo mielonym pieprzem lub (jak w oryginalnym przepisie) listkami świeżej bazylii
wyzwania kuchenne
Sola gotowana na parze 208Lubicie ryby? Ja uwielbiam. Staram się je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ryby przygotowuję na wiele sposobów, najczęściej zapiekam w piekarniku lub gotuję na parze. Parowar dostałam na początku studiów od rodziców i obecnie jest to jedno z moich ulubionych kuchennych urządzeń :). Dania gotowane na parze smakują inaczej niż te z wody, są dużo smaczniejsze a do tego zawierają więcej(...)robi się sam. Wystarczy włożyć jedzenie do środka, doprawić, wlać wodę i po paru minutach obiad jest gotowy. SOLA GOTOWANA NA PARZE - filet z soli - sól, pieprz, przyprawa do ryb - sok z 1/8 cytryny Rybę nasolić i odstawić na co najmniej 2h, a najlepiej na całą noc. Następnie doprawić pieprzem oraz przyprawą do ryb, gotować w parowarze około 15 minut
Zgrabne Gotowanie
Lin pieczony w folii 245natki pietruszki. Tak przygotowaną rybę zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wrzucić na grill, lub do piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200°C Uwagi Aby ryba lepiej przeszła smakami należy ją piec „brzuchem do góry”. Łusek nie trzeba skrobać, zostawiamy jak jest po upieczeniu skóra lepiej
Mr. Taste