roszponka - 1923 przepisów (strona:89/129)

Mini pizze z oliwkami i serem fetta 155

minut. Pizze powinny się zarumienić i upiec. Na koniec obsypać lekko potartym serem i wstawić na kilka sekund do piekarnika. Ser musi się rozpuścić. Podawać gorące z dodatkiem sałaty roszponki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Tortille z kurczakiem i warzywami 211

takich jak my:) 4 placki tortilli 1 mała podwójna pierś z kurczaka pokrojona w paski lub w kostkę (jak wolicie - ja wybrałam paseczki) 150 g mix sałat (sałata strzępiasta, roszponka, czerwone radicchio (użyłam Fantasia Dell'orto - Mioorto, kupiłam w Tesco) 1 cebula czerwona pokrojona w plasterki 1 pomidor pokrojony w plasterki mały zielony ogórek pokrojony w talarki (może być gruntowy

Zasmakuj Kuchni
Sałatka w słoiku do pracy 176

stylu "a co tam masz?" gwarantowane;) Konkretnego przepisu na sałatkę w słoiku podawać nie będę, każdy może zrobić ją z tego, co akurat ma w lodówce. Sałata, rukola, roszponka, marchew, kukurydza, groszek, cieciorka, seler naciowy, pomidorki, kiełki, pikle, oliwki, suszone pomidory, ser żółty, feta, mozzarella, wędliny, pieczone mięso (np. kawałki kurczaka), tuńczyk albo inne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron

Obiad gotowy
Sałatka z pomidorkami, papryką i dressingiem 155

świetnym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia czy na śniadanie. Miłego i smacznego dnia Wam życzę!:-) Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 150 g, w którym są: sałata strzępiasta, roszponka, czerwone radicchio (użyłam Fantasia Dell'orto - Mioorto, kupiłam w Tesco) 7 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 1 zielony nieduży ogórek pokrojony w skośne plasterki 1 mała żółta papryka pokrojona w cienkie

Zasmakuj Kuchni
Makaron z marchewką i warzywami 152

oleju z zalewy z suszonych pomidorów (dodatkowy aromat mniam!:) przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, papryka ostra, majeranek ser żółty tarty do posypania coś zielonego do posypania: natka pietruszki, rukola, roszponka Gotowanie makaronu: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu Przygotowanie warzyw: rozgrzej patelnię i przesmaż na niej przez pół minuty cebulę z czosnkiem, następnie dodaj

Zasmakuj Kuchni
POLĘDWICZKA Z SOSEM WIŚNIOWYM 120

solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony. Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem. Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami

JejKuchnia
Tarta na spodzie z kaszy jaglanej z łososiem, porem i camembertem 245

serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi się idealnie na lunch czy kolację dla 4 – 5 osób. Można podawać ją samą lub w towarzystwie sałatki z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i sosu winegret. Tarta z łososiem, porem i camembertem porcja dla 4 – 5 osób Składniki: jaglany spód: 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 ząbek

Jaglusia
Co Lila jadła w środę? 31 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 144

Podwieczorek 17:30 Zachciało nam się słodkiego i szybko zrobiliśmy czekoladę z bakaliami. Przepis na przepyszną domową czekoladę znajdziesz tutaj>>> . Kolacja 19:00 Chleb z roszponką i jajkiem. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę?  2 Co Lila jadła w środę?   3 Co Lila jadła

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Labneh, czosnek niedźwiedzi i kwiaty na śniadanie 114

gęstwinie traw lub pod zeschłymi liśćmi, skrywają się niezłe ziółka. Nie interesowało mnie dotychczas to co można samemu zebrać z łąki, do czasu kiedy znudziły mi się rukola i roszponka. Ze względu na objęcie czosnku niedźwiedziego ochroną nie wybrałam się po niego do pobliskiego lasu, choć wiem gdzie można by go spotkać, ale zawitałam do zaprzyjaźnionego dostawcy warzyw, żywiąc nadzieję

Słodki Kompromis
Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem 197

soku z limonki lub cytryny 4 łyżki oliwy 2 łyzki lekkiego sosu sojowego 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku garnisz: garść zielonych młodych listków np.: rukoli, buraczków, roszponki, szpinaku itp. 2 łyżki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki suszonego czerwonego pieprzu 2 łyżeczki kaparów Wykonanie: winegret: oliwę , sok z limonki lub cytryny i ocet balsamiczny umieścić w kubku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Strączki 201

ostatnią faceci nie powinni przesadzać , ale zjedzenie raz czy dwa razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi

GRUBY WAŁEK
Zielony chłodnik miętowy 126

minut. Na upalne dni idealny, Do tego lekki i zdrowy. Schłodzony orzeźwi każdego który jest spragniony. Można taki chłodnik zrobić sobie do pracy na wynos.  1 garść roszponki 1 ogórek zielony długi 1/3 pęczka natki pietruszki 1/3 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 6 rzodkiewek kawałek papryczki chili 4 gałązki mięty 300 ml jogurtu greckiego sól, pieprz czerwony 1 plaster

wesoła kuchnia
Wiosenna surówka z sałat 137

tęsknoty za wiosną kupiłam całą masę różnych  sałat, a to rukolę, roszponkę, rzymską mini, lodową  i masłową. Do kompletu wzięłam do kosza sporą rzodkiew - biały sopel. No i taka  właśnie surówka z tymże sopelkiem  była na obiad... Wiosenna surówka  z sałat 3 rodzaje sałat kawałek  rzodkiwki biały sopel oliwa sok z cytryny płynny miód

Gotuj Sam!
Gniazdka makaronowe z jarmużem 162

moje pomysły przypadną Wam do gustu. Jeśli nie macie lub nie przepadacie za jarmużem (choć to bardzo zdrowe warzywko), to możecie użyć  szpinaki (zblanszowanego) lub listków rukoli lub roszponki. Będzie równie ładne, smaczne i zdrowe danie! Smacznego i na zdrowie ! Mam nadzieję że i Wy polubicie Lubellę w takim wydaniu. Przekąskę przygotowałam na konkurs  1000 osobowości, 1000 pomysłów

Gotuj Sam!