roszponka - 1923 przepisów (strona:97/129)

Sałata z grillowanym serem halloumi 219

pieczywa będzie całkiem sycącym posiłkiem. Warto kupić rukiew wodną - jest wyjątkowo smaczna i bardzo charakterystyczna w smaku. Oczywiście bez niej sałatka też się uda, można dodać młody szpinak lub roszponkę, rukwi może nie zastąpią ale też będzie smacznie. Polecam! inspiracją był przepis z  tej  strony składniki ok 120 g sera halloumi 50 g  rukoli doniczka rukwi wodnej

Stare Gary
Sałatka z serem mozzarella 220

Bardzo przyjemny smak sałatki :) Miałam mozzarellę i leżała tak w lodówce nikomu niepotrzebna ;) Zrobiłam więc lekką kolację.  Składniki: 1/2 opakowania miksu sałat z roszponką 1 opakowanie sera mozzarella 1 dymka - szczypior 3 duże rzodkiewki 1 żółta papryka 6 pomidorków koktajlowych 3 łyżki zielonych oliwek  1/2 puszki zielonego groszku 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Sałatę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kolorowe zapiekanki z truskawkami, fetą, chorizo i świeżymi ziołami. 185

zepsuje smak) 1/3 papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżeczka orzesków pinii ( opcjonalnie) dodatkowo: oliwa z oliwek 1-2 truskawki 1-2 pomidorki koktajlowe garść ulubionej sałaty ( lodowa, raddicho, rukola, roszponka) kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii krem balsamiczny SPOSÓB WYKONANIA: 1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w kostkę. Tymianek posiekać i dodać

DefinicjaSmaku
Wegeburger ze słodkich ziemniaków 173

czosnek wyciśnięty z łupin, paprykę obraną ze skórki, listki tymianku, sól, pieprz oraz majonez blendujemy na gładki sos. Na dolnej części bułki rozsmarowujemy sos, na nim układamy kolejno: roszponkę, cebulę, pomidora, ser, burgera, ketchup, górną część bułki. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sałatka z tuńczykiem, jajkami przepiórczymi i dressingiem z musztardy francuskiej 203

kolacja.  SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

DefinicjaSmaku
Kolorowe śniadanie 145

można z radości, tyle wspaniałych produktów ! ! !  Przepuściliśmy trochę grosza ale warto było :) I tak oto powstało śniadanko ze swojskich jaj na mękko, sera korycińskiego z czarnuszką , miksem sałat ( roszponka, rukola, rukiew wodna, sałata kędzierzawa ) białą rzepą, pomidorami i papryką. Nie muszę chyba pisać o walorach tych produktów. Sałatę polałam oliwą z oliwek i balsamico.  Pycha

Jemy Pijemy
Sałatka dobra na każda okazję 363

Jedna z moich najbardziej podstawowych sałatek. Pasuje niemal do wszystkiego, jest smaczna i lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół

pyszne zdrowości
Sałata lodowa w sosie śmietanowo-czosnkowym 171

karbowanych . Wśród wielu odmian każdy znajdzie coś dla siebie. Znana od czasów starożytnych nigdy nie była tak popularna jak dziś. Najbardziej popularne to: rzymska, masłowa, lodowa, endywia i roszponka. Jej liście są wyjątkowo niskokaloryczne. 100g to tylko 14 kcal. W 90% składa się z wody. Pozostałe 10% to witamina C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń i żelazo. Jest dobrym towarzystwem

Wiem co jem
Sałatka z rukoli i sera 455

tego na co akurat jest sezon. Taką sałatkę prezentowała w swoim programie Pani Ewa Wachowicz. Z trzech gatunków sera: pleśniowego, fety i mozzarelli oraz sałaty lodowej, rukoli i roszponki. Zajęta robieniem sernika nie widziałam za bardzo jak to robiła, ale słyszałam. Nie zapisałam jednak składników, poza tym i tak u mnie po pierwsze wszystkiego nie było, a po drugie mąż

Wiem co jem
Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia 204

widzicie początek roku u mnie sałatkowy. Dziś kolejna propozycja, doskonała na kolację lub przekąskę. Sałatka z roszponki, awokado i wędzonego łososia jest nie tylko bardzo smaczna ale również szybka w przygotowaniu. No i oczywiście bardzo zdrowa." Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z roszponki, pieczonych buraków i sera 144

poszedł Fromage du Curé affine au Muscadet. Ser dojrzewający o szorstkiej, wilgotnej, pomarańczowej skórce i miękkim, elastycznym miąższu usianym małymi otworami wyprodukowany z surowego mleka. Wylądował w sałatce z roszponki i pieczonych buraków z malinowym dresingiem. O mojej miłości do pieczonych buraków już tutaj pisałam. Mam ich zawsze kilka w lodówce i wykorzystuję do różnych sałatek i koktajli. Piekę

Wiem co jem
Pstrąg tęczowy pieczony z ziołami i cytryną 165

skropiłam sokiem z cytryny i obłożyłam wiórkami masła. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni. Rybkę podałam z ryżem i zielonym miksem sałatowym (pekinka, lodowa, roszponka, seler naciowy, natka) z winegretem

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka makaronowa z awokado 90

Kokardki z awokado, pomidorem, fetą i całą masą zieleniny. Może i nie wygląda, ale smakuje całkiem nieźle. Przynajmniej mnie, bo mąż na widok tej ilości ziół i roszponki stwierdził, że dziękuje, ale nie jest zającem :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Green salad, czyli sałatka z kurczakiem i awokado 171

oleju. Smażymy na rumiano i  z powrotem przerzucamy do miski. I znowu obtaczamy w papryce. W dużej misce rwiemy na kawałki mix sałat, czyli sałatę lodową, rzymską i roszponkę. Kilkanaście zielonych oliwek kroimy na połówki i wrzucamy do sałaty. Obieramy ze skórki połówkę awokado, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty i oliwek. Na górę dorzucamy kurczaka. Całość obsypujemy

Marder&Marder Manufacture
Green salad 2, czyli sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami 146

kupcie dobre produkty, bo warto. Różnica w smaku jest zauważalna. Skoro więc już się wyżaliłem to przejdźmy do konkretów. W misce rwiemy na kawałki sałatę lodową, sałatę rzymską i roszponkę. Połówkę awokado kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty. Mozzarellę kroimy w plasterki i też dorzucamy do sałaty. W paski kroimy suszone pomidory i też do miski dajemy. Całość obsypujemy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania