osoby Składniki : 2 piersi z kaczki mieszanka sałat z przewagą roszponki cebula czerwona czerwony ocet balsamiczny creme jabłko Sałatka z pieczoną piersią kaczki Przygotowanie: 1. Piersi kaczki umyj, osusz. Skórę natnij w kratkę, aby tłuszcz mógł się wytopić. Posól i popieprz dowolnym pieprzem (czasami dodaję pieprz syczuański) Usmaż na patelni skórką do patelni, po kilku
AZgotuj!Sałata z guziczkami z foie grais z malinami Składniki: mix sałat (endywia, rukola, radicchio, roszponka) puszka foie gras jajko na twardo świeże maliny fasolka szparagowa sos winegret Przygotowanie: 1. Sałaty wypłucz, osusz. Rozłóż na półmisku do serwowania. 2. Ugotuj jajko na twardo a fasolkę szparagową na chrupko. 3. Z bloku foie gras wytnij
AZgotuj!garść roszponki ok 100 g półtłustego twarogu łyżka pestek dyni 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Sos miodowo-musztardowy 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego woda Pestki dyni i orzechy prażymy na suchej patelni. Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokruszonym twarogiem
Atlas Smakówwinegret Sos winegret możecie dodawać do wszelakich sałat, szpinaku, roszponki czy też rukoli, wzbogaci ich smak i walory i nada im nowy wyraz. Jest to najprostszy i najbardziej popularny sos, ma wiele wariantów, a dzisiaj podaję jeden z nich. Słodko kwaśny, bardzo intensywny, z odrobiną słonej nuty... Składniki: łyżka musztardy sarepskiej (bądź innej ostrej) 4 łyżki oliwy z oliwek
na moim stole...przekładamy na dno szklanki, formując koszyczek. Wkładamy do lodówki na 5-10 minut do stężenia formy serowej. Koszyczki- miseczki możemy w dowolny sposób napełniać - ja akurat dodałam roszponkę, pomidorki koktajlowe, fetę i czerwoną cebulkę. Skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Smacznego
dlaSmaQnamoczenia przez jedną noc. Treściwą formę soczewicy przełamują świeże kąski kwaskowatego jabłka oraz cebulka dymka. Jeżeli zaś chodzi o rodzaj zielonych liści, możesz wybrać dowolne, które lubisz: szpinak, rukolę, roszponkę, radicchio… ja polecam mieszankę z liśćmi botwiny, w szczególności dla efektu wizualnego. Wszystkie smaki zgrabnie łączy musztardowy dressing z dodatkiem liści mięty. Sycąca sałatka, bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna
Roślinna - blog wegańskimoże sycylijska sałatka z ricotty w środku zimy? Składniki po 100 g rukoli, roszponki i radicchio 400 g białego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki
R'n'G Kitchenpieczywa będzie całkiem sycącym posiłkiem. Warto kupić rukiew wodną - jest wyjątkowo smaczna i bardzo charakterystyczna w smaku. Oczywiście bez niej sałatka też się uda, można dodać młody szpinak lub roszponkę, rukwi może nie zastąpią ale też będzie smacznie. Polecam! inspiracją był przepis z tej strony składniki ok 120 g sera halloumi 50 g rukoli doniczka rukwi wodnej
Stare GaryBardzo przyjemny smak sałatki :) Miałam mozzarellę i leżała tak w lodówce nikomu niepotrzebna ;) Zrobiłam więc lekką kolację. Składniki: 1/2 opakowania miksu sałat z roszponką 1 opakowanie sera mozzarella 1 dymka - szczypior 3 duże rzodkiewki 1 żółta papryka 6 pomidorków koktajlowych 3 łyżki zielonych oliwek 1/2 puszki zielonego groszku 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól Sałatę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzepsuje smak) 1/3 papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżeczka orzesków pinii ( opcjonalnie) dodatkowo: oliwa z oliwek 1-2 truskawki 1-2 pomidorki koktajlowe garść ulubionej sałaty ( lodowa, raddicho, rukola, roszponka) kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii krem balsamiczny SPOSÓB WYKONANIA: 1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w kostkę. Tymianek posiekać i dodać
DefinicjaSmakuczosnek wyciśnięty z łupin, paprykę obraną ze skórki, listki tymianku, sól, pieprz oraz majonez blendujemy na gładki sos. Na dolnej części bułki rozsmarowujemy sos, na nim układamy kolejno: roszponkę, cebulę, pomidora, ser, burgera, ketchup, górną część bułki. Smacznego
DefinicjaSmakukolacja. SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
DefinicjaSmakumożna z radości, tyle wspaniałych produktów ! ! ! Przepuściliśmy trochę grosza ale warto było :) I tak oto powstało śniadanko ze swojskich jaj na mękko, sera korycińskiego z czarnuszką , miksem sałat ( roszponka, rukola, rukiew wodna, sałata kędzierzawa ) białą rzepą, pomidorami i papryką. Nie muszę chyba pisać o walorach tych produktów. Sałatę polałam oliwą z oliwek i balsamico. Pycha
Jemy PijemyJedna z moich najbardziej podstawowych sałatek. Pasuje niemal do wszystkiego, jest smaczna i lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół
pyszne zdrowościkarbowanych . Wśród wielu odmian każdy znajdzie coś dla siebie. Znana od czasów starożytnych nigdy nie była tak popularna jak dziś. Najbardziej popularne to: rzymska, masłowa, lodowa, endywia i roszponka. Jej liście są wyjątkowo niskokaloryczne. 100g to tylko 14 kcal. W 90% składa się z wody. Pozostałe 10% to witamina C, beta-karoten, kwas foliowy, wapń i żelazo. Jest dobrym towarzystwem
Wiem co jem