talerzu układamy mix sałat. Zamiast mixu możemy użyć rzecz jasna swojego ulubionego rodzaju sałaty – rzymskiej, lodowej. Ja użyłem mixu, w skład którego wchodziła sałata rzymska, czerwona, rukola, roszponka i świeży szpinak. Na sałacie układamy pokrojone na cztery części jajko, przekrojone na pół pomidorki koktailowe oraz cienko pokrojoną gruszkę. Filet z kurczaka kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia
Jacob Tastesniej kawałki sera koziego, suszonej żurawiny i/albo awokado. Dobrze smakuje także w wersji podstawowej. Smacznego! Składniki /na 1 porcję/ na sałatkę Dwie garście miksu sałat (u mnie rukola, roszponka, sałata lodowa) 1/2 batata 1/2 dużej marchewki 6 groszków cukrowych 1-2 łyżeczki pestek dynii 1/4 rzepy białej (ok. 4-5 plasterków) wędzona, słodka papryka imbir w proszku sól himalajska
Fill The Bowlosób: - 2 filety z kurczaka Marynata do mięsa - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 3 łyżeczki oleju rzepakowego - sól - pieprz Mi ks sałat ok. 10-12 dag - roszponka, rukola, sałata lodowa Dressing do sałaty: - 1/4 szklanki oliwy - 1 łyżeczka sosu sojowego - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1/2 łyżeczki majeranku - sól - pieprz - cukier Zioła, przyprawy
Apetyczna babeczkaniezbędnych aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Polecam wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej sałatki. Będziemy potrzebować: 2 duże awokado (około 500 g) około 100 g rukoli lub roszponki 400 g pomidorów 2 cebule czerwone (około 120 g) kilka listków kolendry świeżej lub suszonej sok wyciśnięty z 1 cytryny (około 50 ml) 4 łyżki oliwy lub oleju (około
Uwaga Babcia Gotujekurczakiem i warzywami pokrojonymi w paski. Podawałam z sosem czosnkowym. Składniki: 6 pszennych tortilii 300 g kurczaka (filet z udka lub piersi) papryka żółta, zielona pomidory ogórek świeży roszponka ulubione przyprawy do kurczaka oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić w paski, doprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć (kawałki obtoczyłam w panierce). Warzywa oczyścić i pokroić w paski. Tortillę podgrzać przez chwilę
zadanie-gotowanieJajka na tydzień należy zamarynować w zakwasie do barszczu czerwonego. Takim jak robimy na wigilię. Sery wędzone sałata, pomidorki koktajlowe roszponka szczypiorek Jajka przekroić ułożyć z innymi produktami na paterze. Na sos .. kilka łyżek majonezu, 2 łyżki musztardy, 2-3 łyżki keczupu, 1 łyżka ostu jabłkowego sól, pieprz.. Sos wymieszać, podać do sałatki
Gotowanie jest łatwefaszerowane z suszonymi pomidorami i ricottą ( KLIK ), z pieczarkami ( KLIK ), wiosenne - z kiełkami i rzodkiewką ( KLIK ), sadzone z warzywami ( KLIK ) czy jajka w szklance - z grzankami, kiełkami i roszponką ( KLIK ). Dziś mamy dla Was jeszcze bardzo klasyczne połączenie - jajka z boczkiem i szczypiorkiem! Jest pysznie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: 5 jajek, 4 cieniutkie plasterki boczku, pęczek drobnego szczypiorku, 2-3 łyżki
Plate of Joydobrze wymieszaj. Masło zagęści sos i doda mu smaku. Wrzuć mięso do sosu. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Pulpety świetnie smakują z kluskami śląskimi i zieloną sałatką, np. z roszponką. Smacznego
Anioszek w kuchninajczęściej robię go właśnie do jajek :) SKŁADNIKI (na 2 porcje): 2 duże jajka 1 łyżka octu 1 świeża bułka 2 plastry szynki (dałam szwarcwaldzką) lub bekonu 1 garść roszponki, świeżego szpinaku lub bazylii odrobina masła do posmarowania bułki SKŁADNIKI NA SOS HOLENDERSKI: 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody 125 g masła sól
Słodko-Słony Świat IlonySałatka caprese w dwojakim moim wykonaniu. Element zimnej płyty. Do wykonana używam : pomidorów mozzarelli marynowanej cebuli dymce pomidorków koktajlowych listki bazylii listki roszponki
SPS CateringPrzekąska na dwa gryzy :) Składniki 1 bagietka łosoś wędzony z koperkiem serek kanapkowy śmietankowy roszponka olej z chili Sposób przygotowania Bagietkę pokroić na kromki, skropić olejem i obsmażyć na … Czytaj dalej Grzanki z serkiem i łososiem
czarrna od kuchniziół czy owoców w musztardzie. Skoro już o niestandardowych smakach "mowa" zapraszam na sałatkę, która powstała specjalnie do tego sosu. SAŁATKA MAILLE Składniki: Miks sałat z roszponką filet drobiowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1/2 melona 1/2 ćwiartki arbuza 1 garść płatków migdałowych sos vinegrette Maille lub ocet balsamiczny Przygotowanie: Filet nacieramy rozdrobnionym czosnkiem
Bon appetit mon amiePesto, moja miłość... Lubię je nie zawsze z bazylią, ale z kolendrą, ze szpinakiem, rukolą, roszponką i pietruszką! Lubię nie tylko z orzeszkami pinii, ale z migdałami, orzeszkami ziemnymi, orzechami laskowymi, włoskimi lub ziarnami słonecznika ! Lubię nie koniecznie z oliwą, a z dobrym olejem rzepakowym, olejem z pestek dyni lub arachidowym ! Ale ZAWSZE lubię do makaronu :) Pesto: 1 pęczek
kolorowotorcikowoenergii. Ale żeby nie pochłaniać zaraz po basenie wielkich ilości jedzenia zaczęłam znów przygotowywać pyszne i ZDROWE koktajle. Takie jak: zielone smoothy z selerem naciowym, jabłkiem, mandarynkami i roszponką (na zdjęciu poniżej), zielone smoothy z jarmużem czy smoothy na bazie zielonej herbaty . Inne przepisy na zdrowe smoothy / koktajle już niedługo pojawią się na blogu. Poza koktajlami drogę powrotną do domu
Słodkie okruszkizależności od intensywności zieleni, jaką chcemy uzyskać. Całość miksujemy na gładką masę, dodajemy do smaku cukier lub miód. Dla uzyskania zielonego koloru poza szpinakiem możesz dodać liście rukoli, roszponkę i inne zielone warzywa. Na zdrowie
Moja smaczna kuchnia