masę jajeczną, poukładać szparagi i poszarpaną szynkę parmeńską. Tartę piec w temperaturze 160 stopni około 45 minut (do ścięcia się masy) U nas zawsze tarty jemy z sałatką z roszponki, do której sos znajdziecie TUTAJ
Ania i Marcin gotujązwykłego mleka lub mleka roślinnego 40 g mąki orkiszowej drobno-mielonej 1 jajko 100 g wędzonego łososia sól, pieprz oliwa Składniki na sos: 100 g szpinaku lub roszponki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, ostrej 100 g mascarpone sok z połówki cytryny skóra z cytryny Przygotowanie: Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy przez około 15 min, pokrojoną
Moja Mama Gotujepołówka posmarowana serkiem kanapkowym niskotłuszczowym ( najlepej typu Bieluch )ok.1 łyżka z chudą wędliną (2 plasterki), sałatą , pomidorem i kiełkami rzodkiewki 2 połówka z makrelą w pomidorach (ok.1 łyżka), roszponką i ogórkiem jajko na miękko papryka 2.Owsianka z owocami Energia:390kcal B:15g W:49g T:12g Mleko 220 ml (1 szklanka) Płatki owsiane
Marcepanowa kuchniasumie z podanych składników powinny wyjść 4 porcje po około 75-80 ml. Składniki: 2 łyżki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka mrożonych malin 1 łodyga selera naciowego garść roszponki 5 plastrów ogórka 100 ml soku z grejpfruta 100 ml soku z brzozy 2 łyżeczki miodu 5 kapsułek węgla Wykonanie: Seler kroimy na kawałki, węgiel wysypujemy z kapsułek, wszystkie składniki umieszczamy
Quinoa Raz!Uwielbiamy kozi ser. Więc polecamy go w takim towarzystwie. Składniki 10 świeżych fig 1 łyżka oliwy 1 łyżka cukru roszponka rukola 60 g uprażonych orzeszków piniowych 200 g świeżego sera koziego ( rolada ) Sos: pół łyżeczki musztardy Dijon półtora łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki likieru porzeczkowego lub soku porzeczkowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju z orzechów
R'n'G Kitchenmożna zrobić z taką skiełkowaną gryką? Polecam sałatkę, do której dodałam też pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy – odsączonej połowa papryki czerwonej oczyszczonej i pokrojonej w paski cebula dymka – drobno posiekana razem ze szczypiorkiem 5 rzodkiewek pokrojonych na plasterki
Ugotowane pozamiatanetypowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, gdzie warstwy są poziomymi pasami. Od razu ładniej i bardziej kolorowo. Składniki: garść sałaty lub roszponki – umytej i osuszonej awokado – obrane i skropione sokiem z cytryny kukurydza z puszki – odsączona czarna fasola z puszki – odsączona czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na kawałki żółty
Ugotowane pozamiatanesałatek, warto zmiksować ją z ulubionymi owocami i wypić pyszne zielone smoothie. Składniki: 100 g rukoli 10 daktyli 1 awokado woda niegazowana Przygotowanie: Roszponkę, daktyle, obrane i pokrojone awokado wkładam do kielicha blendera, wlewam wodę i miksuję na gładki koktajl
KukuleczkiWiele osób w okresie przedświątecznym w piątki nie je mięsa, dlatego dzisiaj przepis na szybką sałatkę postną zaledwie z kilku składników. SAŁATKA POSTNA ze SZPROTKAMI Składniki: Miks sałaty lodowej, roszponki, rzymskiej 4 jajka 150 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 puszka szprotek w oleju 1/2 czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia Przygotowanie: Jajka
Bon appetit mon amieposypałam ekspandowaną gryką, jagłą i burakami od Cenos . Wyszła doskonała. Takie zboża świetnie smakują nie tylko z sałatką ale jako samodzielna przekąska ;) Wam też polecam :) op. mixu sałat z roszponką 2 jajka kilka suszonych pomidorów z zalewy 1/3 op. fety kilka plasterków czerwonej cebuli 1-2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki zbóż ekspandowanych gryka+jagła+burak Cenos Na talerzach układamy
Smakołyki Asiobiadu, kanapek czy samodzielne danie. Bardzo lubię różnego rodzaju sałatki, a wiosna daje nam coraz więcej możliwości, aby je przygotować. Ta jest na bazie szpinaku, ale możecie go zastąpić roszponką lub rukolą. Za każdym razem będzie nowy smak i inny dodatek do obiadu. Więcej przepisów na sałatki znajdziecie na moim blogu w zakładce SAŁATKI Składniki 1 garść świeżego szpinaku
O kuchni z uczuciemłyżki gorącej wody wymieszać z 1 łyżką cukru/miodu, dodać 1 łyżkę octu jabłkoweo i szczyptę soli. Ogórki wymieszać z dressingiem i odstawić, by przeszły smakiem szpinak lub roszponkę umyć, odwirować w suszarce. Jeśli używasz szpinaku pokroić go, następnie poddusić na małym ogniu, na patelni. Dodać 1 łyżkę tahini, 1 łyżeczke oleju sezamowego, wmieszać 1 łyżkę nasion sezamu i szczyptę soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzyw można sprawdzić korzystając np, z gazetki Twojego ulubionego sklepu. Podobnie zimowe pomidory jest czasem lepiej zastąpić pomidorkami koktajlowymi, bo mają więcej smaku. Składniki: garść umytej sałaty lub roszponki duży dojrzały pomidor lub pomidorki koktajlowe pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej pół puszki kukurydzy pół usmażonej piersi z kurczaka pokrojonej w cienkie plasterki pół ogórka szklarniowego obranego i pokrojonego
Ugotowane pozamiatanezabawa i umiejętność przydatna szczególnie do wykonania kwiecistych ozdób. Ale wpierw coś dla ciała - pyszny zielony detox w postaci koktajlu. Proste składniki, chwila i gotowe! Zielony koktajl 1/2 opakowania roszponki (6 dag) 1 duża pomarańcza 1 duży banan 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, kokosowe, ryżowe) 1 cytryna szczypta imbiru syrop klonowy do smaku (lub płynny miód) woda źródlana Oczyść sałatę
Gotuj Sam!kolację. Inspiracja: Feel eat. Składniki na 1 sztukę: 1 duże jajko 2 łyżki mleka 1 dobrej jakości parówka plaster żółtego sera przecier pomidorowy (opcjonalnie ketchup) garść sałaty (u mnie roszponka, może być także mix) szczypta bazylii, oregano, słodkiej papryki, sól, pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wbić jajko, dodać mleko, bazylię, oregano, słodką paprykę w proszku, sól
Fabryka pomysłów