można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 posiekana cebula4 posiekane pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko
Smakowity Blog Kulinarnygrzankami. Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis 1 łyżka masła zielenina do posypania Chorizo (lub boczek, kiełbasę) kroimy w paseczki i wrzucamy do rondelka o grubym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębulionu kurczakowegosól, pieprz, papryka 1 szkl ryżu Wykonanie:Myjemy i zciągamy skórę z udek. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem ziarenek pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy z rosołu.Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy 10 min- dodajemy pasattę, koncentrat pomidorowy , szklankę ryżu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion- gotujemy 20 min na średnim gazie- od czasu do czasu
Smaki Edytychili zupka w rzeczy samej nie wydaje się specjalnie ostra. Do czasu, aż nie przegryzie się jalapeno ;) Meksykańska fascynacja nadal trwa... Ostra zupa chili kurczak i biała fasola 1 udo z kurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kumin, chilli kilka papryczek jalapeno 2 łyżki gęstej
bastalenakremówki1 ząbek czosnkusól, pieprz2 kromki chleba pszennegokromka duża bagietki ciemnejokoło 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziejlampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie:W rondelku dusimy cebulę na oliwie i maśle, bardzo powoli, co jakiś czas mieszając, tak aby się nie zrumieniła, ma się ładnie
SMYKWKUCHNIbarwy, przez co podnosi się estetyczny wygląd zakąsek. Dodatkowo aby podnieść wygląd estetyczny można użyć ciekawych foremek - ja użyłem dipówek.Składniki: 2 większe lub 3 mniejsze podudzia z kurczaka Włoszczyzna do rosołu Przyprawy do rosołu (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz ziarnisty) Żelatyna spożywcza na 2l wywaru ( ja używam wieprzowej Dr.Oetker na 2,5l wywaru ) Kukurydza konserwowa Groszek konserwowy
Mechanik w kuchnirosół na trawie cytrynowej. Od dziś wchodzi on na listę moich ulubionych dań! Polecam szczególnie tym, którym znudził się tradycyjny polski rosół i chcą wprowadzić odrobinę kuchni azjatyckiej do swojego jadłospisu :) Zupkę można przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka
Tajskie smakiMożemy je zastąpić innymi, naturalnymi mieszankami lub ziołami. Poniższy przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Składniki na rosół:około 30 dkg. wołowiny na rosół,2 całe nogi z kurczaka (najlepiej z kury, ale jak nie mamy możliwości jej zdobyć, to kurczak musi wystarczyć),7 średnich marchewek, 5 średnich pietruszek,pół małego selera(...)ziarenek pieprzu,sól do smaku. Wołowinę opłukać, zalać zimną wodą (około 1,5 - 2 l.) i gotować na wolnym ogniu. Kiedy będzie prawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec
Codzienna kuchnia niecodziennamnie abym przedstawiła przepis na domowy rosół, więc to czynię :). Każdy przepis na rosół drobiowy jest praktycznie taki sam jedynie czym się różnią to długością gotowania samego rosołu, ilościami warzyw oraz przyprawami, wiele osób dodaje do rosołu lubczyk, maggi lub kostkę rosołową ja staram się nie dodawać tych przypraw za to dodaję do rosołu jeżeli akurat mam suszone grzybki(...)ziaren pieprzu czarnego sól, pieprz jeżeli lubimy możemy dodać: kawałek kapusty włoskiej lub młodej – około 120 g 2 grzybki suszone zielenina do posypania rosołu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Rosół drobiowy Przygotowanie: Umytego kurczaka wkładam do garnka. Dodaję pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszone grzybki. Dodaję oczyszczone i umyte warzywa, warzywa kroję na mniejsze kawałki (oprócz kapusty którą dodaję
Uwaga Babcia GotujeBulion dobry na wszystko Standardowym zwyczajem jest u mnie gotowanie rosołu drobiowego na ekologicznym lub zagrodowym kurczaku raz na jakiś czas. Z reguły wychodzi mniej więcej raz na dwa tygodnie. Rosół powstaje na korpusie, kupowanym specjalnie w tym celu, lub uzyskiwanym z całego kurczaka , którego dzielimy na części. U nas nic się bowiem nie marnuje. Do tego dorzucam oczywiście standardowe(...)bulionem, zapraszam do kategorii zupy , gdzie znajdziecie kilka propozycji. Gotowanie w stylu zerowaste ma głębszy sens Tematem naszych dzisiejszych dywagacji jest natomiast kwestia tego, co zrobić z mięsa z rosołu. Okazuje się, że nawet z samego korpusu da się go trochę uzyskać. Wiele osób uznaje taki wygotowany korpus za bezużyteczny i wyrzuca go do śmietnika. Ja jednak w ramach szacunku
Modern Cave Girlbiorę to robię wiecej by móc później zamrozić. Dziś z farszem mięsno warzywnym, bardzo fajne w smaku- kompozycja farszu dowolna. Zapraszam... Moje rady- można wykorzystać mięso z rosołu, warzywa również. - przed mrożeniem najlepiej opanierować w jajku i bułce tartej, wyciągnąć zamrożone i odrazu smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ja dodatkowo wstawiam(...)rozgrzać, nie wlewać już oleju i łyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu
Kubki smakuTaki miałam dzisiaj kaprys. Zaczęłam robić zupę na skrzydełkach z kurczaka. Początkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa… SKŁADNIKI : skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki susz warzywny – połowa opakowania marchewka – 2 sztuki świeży groszek – 1 szklanka czosnek – 2 ząbki maggi sól, pieprz ziemniaki – 2 sztuki mix nasion – 4 łyżki PRZYGOTOWANIE : Do garnka
kuchniabellissima.wordpress.comugotować coś dobrego na obiad. Pomysł z upieczeniem kurczaka na kiszonej kapuście wydał się bardzo trafiony, a danie spełnia wszystkie zimowo-obiadowe wymagania, czyli jest gorące, sycące i smaczne, a w dodatku praktycznie samo się robi. Co ja mówię, nie tylko smaczne, ale wręcz pyszne! Bardzo polecam:) Składniki: 1 tuszka kurczaka ok 1,5kg (najlepiej oczywiście z wolnego wybiegu(...)100g suszonych moreli 1 łyżka oleju do posmarowania formy marynata do kurczaka: 2 łyżki miodu sok z połowy pomarańczy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kolendry sól pieprz Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynata, odstawić do lodówki na kilka
Obiad gotowyPrzyrządzony z makaronem z zupek chińskich i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 3 zupki chińskie rosół podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki przyprawy „gyros” Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki puszka kukurydzy 40 dag sera żółtego Sposób wykonania: Makaron z zupek zaparzamy wrzątkiem tak by był
Podróż w kulinariaPomysł na wykorzystanie nadmiaru rosołu oraz gotowanych warzyw i mięsa – galaretki z kurczaka nadziane marchewką, pietruszką i zielonym groszkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Warto dodać, że jest to idealna dietetyczna przekąska na słono, ponieważ w swoim składzie nie zawiera kalorycznych składników. Jeżeli szukacie jeszcze innych przepisów na wykorzystanie resztek rosołowych to zachęcam do przygotowania pasztetu(...)naleśników . Składniki na 7-8 małych szklanek (200 ml): 1 l odcedzonego rosołu 1/4 szklanki wrzącej wody 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 ugotowana pierś z kurczaka 2-3 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/2 puszki zielonego groszku konserwowego ewentualnie sól, pieprz ocet, np. jabłkowy do podania Mięso obrać, usunąć skórę, kości i oczyszczone mięso pokroić w niewielką
Ugotować