Bulion dobry na wszystko Standardowym zwyczajem jest u mnie gotowanie rosołu drobiowego na ekologicznym lub zagrodowym kurczaku raz na jakiś czas. Z reguły wychodzi mniej więcej raz na dwa tygodnie. Rosół powstaje na korpusie, kupowanym specjalnie w tym celu, lub uzyskiwanym z całego kurczaka , którego dzielimy na części. U nas nic się bowiem nie marnuje. Do tego dorzucam oczywiście standardowe(...)bulionem, zapraszam do kategorii zupy , gdzie znajdziecie kilka propozycji. Gotowanie w stylu zerowaste ma głębszy sens Tematem naszych dzisiejszych dywagacji jest natomiast kwestia tego, co zrobić z mięsa z rosołu. Okazuje się, że nawet z samego korpusu da się go trochę uzyskać. Wiele osób uznaje taki wygotowany korpus za bezużyteczny i wyrzuca go do śmietnika. Ja jednak w ramach szacunku
Modern Cave Girlbiorę to robię wiecej by móc później zamrozić. Dziś z farszem mięsno warzywnym, bardzo fajne w smaku- kompozycja farszu dowolna. Zapraszam... Moje rady- można wykorzystać mięso z rosołu, warzywa również. - przed mrożeniem najlepiej opanierować w jajku i bułce tartej, wyciągnąć zamrożone i odrazu smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ja dodatkowo wstawiam(...)rozgrzać, nie wlewać już oleju i łyżka wazowa wylewać ciasto, smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim. FARSZ Pierś z kurczaka ugotować (ja gotowałam razem z mięsem na rosół) wystudzić, pokroić w drobniutką kostkę posypać przyprawami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju przesmażyć pokrojoną por dodać kurczaka i groszek. Gdy jest suche można podlać odrobiną rosołu
Kubki smakumałym ogniu ze 2 godzinki by rosół nie był mętny a powoli dochodził do siebie.Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Kiedy nam się wywar ugotuję to przecedzamy rosół marchew i pierś z kurczaka użyjemy do galarety.Marchew kroimy w drobną kostkę,pierś z kurczaka również drobno kroimy( jak będzie się rozwarstwiać to niczemu nie będzie przeszkadzać).Do wyparzonych wydmuszek wkładamy kukurydzę(...)marchew,pierś z kurczaka i natkę pietruszki.Tak do połowy napełniamy.Do szklanki wsypujemy żelatynę (na 2 litry wody odmierzyć)i zalewamy odrobina zimnej wody by nam spęczniała. Do odcedzonego wywaru z rosołu wkładamy żelatynę( spęczniałą) i mieszamy do rozpuszczenia( nie gotujemy bo żelatyna nam się nie zetnie). Zalewamy teraz nasze wydmuszki do pełna i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kiedy
Różowa kuchniaTaki miałam dzisiaj kaprys. Zaczęłam robić zupę na skrzydełkach z kurczaka. Początkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa… SKŁADNIKI : skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki susz warzywny – połowa opakowania marchewka – 2 sztuki świeży groszek – 1 szklanka czosnek – 2 ząbki maggi sól, pieprz ziemniaki – 2 sztuki mix nasion – 4 łyżki PRZYGOTOWANIE : Do garnka
kuchniabellissima.wordpress.comugotować coś dobrego na obiad. Pomysł z upieczeniem kurczaka na kiszonej kapuście wydał się bardzo trafiony, a danie spełnia wszystkie zimowo-obiadowe wymagania, czyli jest gorące, sycące i smaczne, a w dodatku praktycznie samo się robi. Co ja mówię, nie tylko smaczne, ale wręcz pyszne! Bardzo polecam:) Składniki: 1 tuszka kurczaka ok 1,5kg (najlepiej oczywiście z wolnego wybiegu(...)100g suszonych moreli 1 łyżka oleju do posmarowania formy marynata do kurczaka: 2 łyżki miodu sok z połowy pomarańczy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kolendry sól pieprz Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynata, odstawić do lodówki na kilka
Obiad gotowyPrzyrządzony z makaronem z zupek chińskich i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 3 zupki chińskie rosół podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki przyprawy „gyros” Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki puszka kukurydzy 40 dag sera żółtego Sposób wykonania: Makaron z zupek zaparzamy wrzątkiem tak by był
Podróż w kulinariaPomysł na wykorzystanie nadmiaru rosołu oraz gotowanych warzyw i mięsa – galaretki z kurczaka nadziane marchewką, pietruszką i zielonym groszkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Warto dodać, że jest to idealna dietetyczna przekąska na słono, ponieważ w swoim składzie nie zawiera kalorycznych składników. Jeżeli szukacie jeszcze innych przepisów na wykorzystanie resztek rosołowych to zachęcam do przygotowania pasztetu(...)naleśników . Składniki na 7-8 małych szklanek (200 ml): 1 l odcedzonego rosołu 1/4 szklanki wrzącej wody 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 ugotowana pierś z kurczaka 2-3 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/2 puszki zielonego groszku konserwowego ewentualnie sól, pieprz ocet, np. jabłkowy do podania Mięso obrać, usunąć skórę, kości i oczyszczone mięso pokroić w niewielką
Ugotowaćbazie nowalijek. Wy też? Tutaj z delikatnym, wędzonym mięsem z kurczaka. Komponuje się wyśmienicie. Składniki 2 łyżki oliwy 1 dymka ze szczypiorkiem wędzone udko z kurczaka 3 ząbki czosnku półtora litra rosołu pół paczki mrożonych mini marchewek 2 młode marchewki mały por masło zielony groszek, strączki i łuskany sól pieprz makaron natka pietruszki Przygotowanie Na patelni(...)cienkie plasterki, wrzuciłem na oliwę. Szczypior pokroiłem, odłożyłem. Kiedy dymka się zeszkliła dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyłem 3 minuty. Dodałem do garnka z gorącym rosołem, wrzuciłem rozdrobnione mięso z wędzonego udka kurczaka i pokrojone w plasterki młode marchewki, gotowałem na małym ogniu. Po ok. 10 minutach wrzuciłem zamrożone marchewki. Oczyszczonego pora pokroiłem w talarki, poddusiłem na maśle, dodałem
R'n'G KitchenDzisiaj pomysł na pyszna potrawkę z kurczaka. Ja wykorzystałam mięso z udek. Jest smaczniejsze niż z piersi kurczaka. Polecam spróbować. Można dodać jeszcze konserwowy zielony groszek. U mnie potrawka została podana z ryżem i posypana natką pietruszki. Składniki : * 600g mięsa z kurczaka * duża marchewka * duża cebula * pół litra rosołu * łyżka maki pszennej * łyżka jogurtu naturalnego(...)ulubione przyprawy Przygotowanie : Cebulę pokroić w kostkę , marchewkę w słupki. Zagotować razem z rosołem. Na patelni przysmażyć mięso z kurczaka razem z przyprawami. Dodać do warzyw. Gotować do miękkości marchewki. Posypać mąką , dodać jogurt naturalny. Zagotować aż potrawka zgęstnieje
Magiczne Życie Martysposób zaplanowany lub po prostu wykorzystujemy rosół i mięso , które nam zostało. Moje zimne nóżki powstały wg/ drugiej wersji. SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka pierś z kurczaka 600 -700 ml rosołu 14 g. żelatyny 3-4 łyżki zimnej wody 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki marchewka 2 ząbki czosnku WYKONANIEŻelatynę namaczamy w zimnej wodzie (wlewamy tylko tyle
W kuchennym oknie EwyJest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki 1 pietruszka Ziele angielski, liść laurowy Sól, pieprz Przyprawa do rosołu Ostra suszona papryka Gałka muszkatołowa Wykonanie: Pokrojone, umyte kurczaki, gotujemy w osolonej wodzie. Po zszumowaniu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach rolnych, jest
Smaki EwyCzęsto nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek
dom-agi.plszklanka rosołu (może być z kostki) 2 łyżki curry sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku 1 słoiczek majonezu (mały) Wykonanie: Filety z kurczaka dokładnie opłukać i ugotować w rosole. Seler naciowy umyć i pokroić łodygi w cienki plasterki, a sałatę wypłukać i porwać na kawałki. Mandarynki odcedzić i przełożyć do miski razem z selerem, sałatą i pokrojonym
Tradycyjna KuchniaPyszny sposób na kuraka z rosołu. W portugalskim oryginale mięso z kurczaka i ziemniaki gotujemy razem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam(...)używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy i ziemniaki i kurczak są miękkie, odcedzić je i odparować. Jeżeli używamy mięsa z rosołu, ugotować same ziemniaki. Ugotowane mięso posiekać na małe kawałki ( można w blenderze), a ziemniaki rozgnieść widelcem. Umieścić wszystko w misce.Z pomocą robota kuchennego
Stare Garykurczaka w sosie kurkowym Sos kurkowy powinien mieć certyfikat naszego dobra narodowego. Świetnie do niego nadaje się pierś kurczaka, choć z powodzeniem można zamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany 30% 1 szklanka rosołu(...)sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie 1. Od piersi odcinamy polędwiczkę, też możemy ją usmażyć razem z piersią. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka (przyprawy używamy tylko odrobinę, wyłącznie dla ładnego koloru po usmażeniu). Pierś smażymy na rozgrzanym maśle około 10 min z dwóch stron, następnie usmażoną pierś przekładamy
zjem to blog kulinarny