rosół z kurczaka - 1500 przepisów (strona:20/100)

Potrawka z kurczaka z jarzynami 178

razem przygotowałam potrawkę z kurczaka. Danie  proste, szybkie i tanie, m oże nie wygląda zbyt apetycznie ale smakuje przednio . składniki na 4 porcje 3 ugotowane udka z kurczaka włoszczyzna z rosołu ( marchewka , pietruszka, seler ) 1 szklanka rosołu 1 i 1/5 łyżki mąki 1 i 1/5 łyżki masła słodka czerwona papryka w proszku sól i pieprz przepis Ugotowane mięso wyjmujemy

Smakowite Dania
Pasztet z kurczaka i pieczarek 196

bardziej wyczuwalne. Koniecznie dodajcie zielony, marynowany pieprz - znakomicie podkręca smak pasztetu.  Bardzo polecam! składniki (1 foremka 10x 23 cm) 250 g ugotowanego mięsa kurczaka  250 g pieczarek 1 cebula ugotowana włoszczyzna z rosołu (1 marchewka, 2 pietruszki, 1/4 dużego selera) 2 jajka(...)bułki  łyzka posiekanej natki pietruszki łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego sól, pieprz granulowany czosnek (lub świeży ) + ew. rosół do rozrzedzenia masy i namoczenia bułki przygotowanie Kurczaka po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić i odłożyć. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości rosołu, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. pieczarki umyć, osuszyć, posiekać najlepiej w malakserze. Cebulę pokroić w kostkę

Stare Gary
Kurczak z rosołu z przyprawami i z pieczonymi ziemniakami 161

zostaje nam kurczak, na którym gotowany był rosół, to zazwyczaj dajemy go później do zupy pomidorowej lub do krupniku . Czasami podpiekam też udka w całości z przyprawami. A dziś: kurczak w mieszance przypraw z pieczonymi ziemniaczkami - fajna opcja na drugie danie po rozgrzewającym rosole . Składniki: 4 ugotowane udka z kurczaka, mieszanka przypraw do dań z drobiu, 2 łyżki masła

Lena Gotuje
Jak przechowywać mięso – część I 293

jednak od czasu do czasu warto tyle wydać i po prostu dobrze wykorzystać kupione mięso. Na klatkowej kurze nie zrobisz prawdziwego, smacznego, a już na pewno zdrowego rosołu. 4. Dobrze zapakuj kurczaka w sklepie Po zakupie kurczaka, szczelnie go zapakuj – nawet jeśli jest w opakowaniu włóż go w jeszcze jeden woreczek foliowy, najlepiej podwójny, żeby odseparować go od innych(...)godz., obserwując jak kura zachowuje się w piekarniku i czy czy aby się nie przypala. Nadziewanego kurczaka pieczemy pół godziny dłużej zwykłego kurczaka. 10. Nie trzymaj pieczonego mięsa w temperaturze pokojowej Rosół z kury jest jednym z koronnych dań na polskim, zwłaszcza niedzielnym stole. Pamiętaj jednak, że mięso z kurczaka i podroby nie mogą stać w temperaturze pokojowej dłużej niż

Niedzielny kucharz
Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru 206

będzie smaczny.   Bardzo polecam! inspiracją był przepis  tej  strony składniki (6 porcji) wywar ok 800 g  mięsa z kurczaka ( mieszane,ciemne i białe)  bez skóry , może być z kością 1500 ml  rosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru  2 łyżki sosu rybnego 6 - 8 całych gwiazdek anyżu  6 całych ząbków czosnku(...)świeże liście kolendry 1 świeże chili pokrojone w cienkie plasterki 1 limonka, pokrojona  na 6 klinów przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Do misy wolnowaru włożyć mięso. Rosół zagotować, zalać kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu high   4 godziny  lub w ustawieni low  przez 8 godzin. Po tym czasie kurczaka wyjąć z zupy,  położyć

Stare Gary
Jak przechowywać mięso 78

nadaje się do jedzenia. Za to ekologiczne kurczaki kosztują krocie. Jeśli ktoś za 2 udka z kurczaka chce 60 zł, a takie chore ceny są w warszawskich eko-sklepach, to w ogóle nie ma o czym mówić. My kupujemy kurczaki w jednej z sieci handlowych, który oferuje dwa rodzaje kurczaków z wolnego wybiegu: polskie i francuskie. Te z importu(...)wagi kurczaka. Przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba poświęcić 50-60 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni . My lubimy dobrze wypieczony drób i kurczaka o wadze 1,8 kg pieczemy 2-2,5 godz., obserwując jak kura zachowuje się w piekarniku i czy aby się nie przypala. Nadziewanego kurczaka pieczemy pół godziny dłużej zwykłego kurczaka. 10. Nie trzymaj

Niedzielny kucharz
Zupa z kurczaka z dzikim ryżem i warzywami – kremowa, sycąca i zdrowa 209

Zupa będzie pyszna również na domowym rosole – pamiętajcie tylko, że do warzyw przesmażonych z mąką należy wlać płyn na granicy wrzenia, więc rosół wcześniej należy w osobnym garnku bardzo mocno podgrzać.   Wrzucamy usmażonego kurczaka i pieczarki, gotujemy całość na małym ogniu około 10-12 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż dziki(...)gałązek szczypioru masło klarowane (5-6 łyżek) olej roślinny do smażenia (6-7 łyżek) 1,750ml świeżo zagotowanej wody lub domowego rosołu 2,5 kostki bulionowej z kurczaka (do pominięcia jeśli użyjecie rosołu) sól pieprz

Karo in the Kitchen
POTRAWKA Z KURCZAKA 215

potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ...To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę.Składniki:500ml rosołu/bulionu1 podwójna ugotowana pierś2 duże marchewki1 pietruszka1/4 dużego selera2 łyżki masła2 łyżki mąki3/4 szklanki mlekapieprz, sól,ziele angielskieliść laurowykoperek lub natkaWykonanie:Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę(...)małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję

Walijskie Pichcenie
Kurczak i warzywa w bulionie 180

jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa(...)szklanki wody świeży lubczyk Umyć i rozdzielić na 2 kawałki udko ( udka). Ma być pałeczka i górne udko. Nie odcinam tłuszczyków ( tylko kuperek jeśli jest) bo rosół jest gotowany tylko na kurczaku i był by za chudy gdybym go odtłuściła na wstępie .Zdejmę skórki i tłuszcze już po ugotowaniu. Warzywa umyć i obrać. Podzielić na mniejsze części tzn. takie

Buniabaje w kuchni
Rosół 187

Rosół. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego. Każdy ma własny przepis na tę zupę. Sztuką jest jednak ugotowanie rosołu idealnego. Wraz z przepisem chciałabym wam przekazać kilka wskazówek, które być może większość z was już zna, a jeśli nie to zapraszam do lektury. Możecie też podzielić się swoimi doświadczeniami lub sposobami swoich babć(...)komentarzach:) Ważnym etapem w przygotowaniu rosołu mięsno-warzywnego jest dobór mięsa. Najlepiej nadaje się mięso świeże, ponieważ mrożone może sprawić, że rosół będzie mętny. Lekko przerośnięty tłuszczem szponder wołowy, mostek, łata, przednia goleń lub drób to najlepsza podstawa dla rosołu. Mięsa musi być dużo, aby wywar miał intensywny smak. Rosół przygotowany na kurczaku będzie delikatniejszy i mniej wyrazisty niż rosół

CoolinarniePL
Galareta drobiowa 181

przecisnąć przez praskę. Do garnka z częściami kurczaka dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać vegetę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny, aż mięso będzie ugotowane tzn. będzie swobodnie odchodziło od kości. Do ugotownego rosołu dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą(...)dokładnie i energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką). Nie gotować! Na dnie silikonowej formy do babki ułożyć plastry jajek, marchewkę z groszkiem (w tym plastry marchewki ugotowanej w rosole), kawałki mięsa z kurczaka i zalać jeszcze ciepłym rosołem z żelatyną. Wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Galaretę przechowywać w lodówce i wyjąć z formy bezpośrednio przed podaniem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Rosół - zwykły rosół bez kostki smakowej 242

było spokojnie? Nauczona "życiowym doświadczeniem" mam na dziś przygotowany rosół. Delikatny, aromatyczny i nieziemsko leczniczy. Nie ma nic lepszego na kaca niż domowy rosół. No to gotujemy :) Składniki: (używam garnka 5l) 4 nóżki (pałki) z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku  por (kawałek dolnej i kawałek górnej części, w sumie ma być pół warzywa(...)luzem) natki pietruszki, garnek przykrywam pokrywką. Nie żałujcie natki pietruszki, oczywiście, że się rozpadnie, ale od czego jest sitko? Gotowy rosół można przecież przecedzić. Wszystkie te warzywa to właśnie "kostka rosołowa", ale naturalna, aromatyczna i zdrowa :) Piersi z kurczaka dodaję całe (oczyszczone). Po ugotowaniu są nadal bardzo jędrne, soczyste i ładnie rozpadają się na kawałki. Zdecydowanie nie dodawajcie krojonych piersi

Gotowanie i blogowanie
Rosół z lanymi kluseczkami 117

ubzdurałam sobie, że to wina właśnie rosołu. Tak więc gdy pojawia się u nas rosół to jest wielkie święto! Prawdziwy rosół musi być przejrzysty i nie za tłusty. Najlepsze gotuje moja Mama i szwagier Irek. Ale mój też jest niczego sobie! Składniki: • 1 kurczak • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 1/2 pora(...)porem do rosołu. • Wrzucić przyprawy i prawdziwka. • Po zagotowaniu wody posolić i zmniejszyć ogień, aby rosół ledwo „pyrkał”. • Rosołu nie należy przykrywać, bo zrobi się mętny. • Gotować ok. godziny, po czym rosół odcedzić. • Jajka roztrzepać z mąką, aby powstało gładkie i gęste ciasto, posolić. • Zagotować ponownie rosół, ciasto wlewać powoli cienkim

To co kocham
Rosół 126

kura (może być kurczak) oraz wołowina (lepiej jak jest chuda), ale może być również cielęcina czy dziczyzna. Do tego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe – szponder, mostek, łata warzywa – około 1 kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki

królestwo garów
Galaretki drobiowe z kurczaka 436

ocet do podania Przygotowanie: Kurczaka zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane marchewki w całości, natkę pietruszki , dwie łyżeczki soli i kilkanaście ziaren pieprzu . Gotujemy rosół na bardzo małym ogniu tak, aby nie wrzał, tylko lekko bulgotał. Aby kurczak dobrze się ugotował, potrzeba minimum jednej godziny. W międzyczasie przygotowujemy kubeczki: kiedy marchewka w rosole jest już ugotowana, wyciągamy ją i kroimy(...)także kilka ziaren konserwowego groszku i/lub kukurydzy – będzie bardziej kolorowo Kiedy kurczak jest już ugotowany tak, że mięso bardzo dobrze odchodzi od kości – wyławiamy go i (oczywiście kiedy trochę wystygnie) obieramy z mięsa, które z kolei rozdrabniamy. Rozkładamy je równomiernie do przygotowanych kubeczków. Gorący rosół doprawiamy, przelewamy przez sitko i odmierzamy 1.5 litra wywaru. Żelatynę rozpuszczamy

Za drzwiami kuchni