rosół z kurczaka - 1500 przepisów (strona:11/100)

Knedle z mięsem z rosołu 66

klasyczny, typowo babciny przepis. Chociaż znając życie, babcia robiłaby je z mieszanym mięsem, moja na bank dodałaby do nich wołowinę. Mamy tutaj prosty przepis na kluchy, kurczak zagrodowy dłuuuugo gotowany w rosole, ugotowane jarzyny i podstawowe przyprawy. A, no i cebula. Smażona cebula, w dużej ilości, to podstawa. Nie żałujcie jej. Całość wyszła naprawdę przepyszna. Zastanawiałam się w sumie(...)pewnie znowu parę zdjęć, więc kolejka się powiększy. Wybór padł na knedle z mięsem z rosołu, bo już dość długo czekają na publikację. Zresztą to w weekendy najczęściej gotujemy rosoły, dziś piątek, może kogoś akurat zainspiruję. Składniki: 700 g mięsa z rosołu (ja użyłam kurczaka zagrodowego) 1 kg obranych ziemniaków 400-450 g mąki pszennej 2 jajka 3 cebule

Kardamonovy
Tymbaliki z kurczaka 214

robię je z samych piersi kurczaka,czasem dodaję udka.   porcja ugotowanego kurczaka z rosołu (piersi,udka) marchewka z rosołu groszek konserwowy ugotowane jajko 1 litr rosołu 6 łyżeczek żelatyny W małych kubeczkach,filiżankach lub miseczkach ułożyć plasterki marchewki,groszek,plasterki jajka. Mięso z kurczaka obrać ze skórek i kości,drobno pokroić i włożyć do kubeczków. Żelatynę rozpuścić w gorącym

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 114

Typowo poniedziałkowa zapiekanka, gdy zostaje mięso z niedzielnego rosołu i można przygotować obiad po jego recyklingu. Zapiekanka ma wszystko czyli 3 w 1 – dodatek skrobiowy, warzywny i białko, jest więc pełnowartościowym daniem obiadowym(...)wystygnięciu zapiekanka bardzo ładnie się kroi i odgrzewa. Najlepiej smakuje z… keczupem, można jednak przygotować jakiś inny ulubiony sos, np. pomidorowy lub pieczarkowy. Składniki: • mięso kurczakarosołu • 1 szklanka ryżu • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka zielonego groszku • 1 duża śmietana kwaśna 12% • 2 łyżeczki curry • 4 łyżki sosu sojowego • 1 jajko • sól, pieprz

To co kocham
Kurczak w białym sosie z żurawiną 183

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ale może przejdźmy do kurczaka. To danie jest idealnym rozwiązaniem na rodzinne niedzielne obiady. Za jednym bowiem zamachem zyskujemy zupę (rosół) i mięso do głównego dania. W naszym domu - ale w wersji z rodzynkami - pojawiało się bardzo często. Zwłaszcza właśnie, podczas rzadkich spotkań(...)rodzinnych. KURCZAK W BIAŁYM SOSIE Z ŻURAWINĄ Składniki mięsno-rosołowe: - 1 kurczak - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - pół łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego - 4 ziarenka ziela angielskiego - 3-4 liście laurowe - sól Przygotowanie: Mięso porcjujemy i czyścimy. Warzywa obieramy i opiekamy nad palnikiem lub na suchej patelni. Wszystko umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy pół łyżeczki

Życie zamknięte w smaku
Zupa cytrynowa. 147

dodatku jeśli w pierwszy świąteczny dzień gotujemy rosół to połowę roboty mamy z głowy :) Zupa cytrynowa.Składniki na 4 porcje:cytryna;2 żółtka;1 l prawdziwego rosołu z kurczaka;100 g ryżu;sól, pieprz.Z cytryny wyciskamy sok. Rosół przecedzamy i zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy do miękkości (ok. 15 - 20 min.). Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny, aż się spienią

Miksturownik
Wielkanocna babka z galarety 3004

pora Sól, pieprz np. Galeo 20g żelatyny Dodatkowo: 200g chudej wędliny wieprzowej (może być także szynka konserwowa) 1 puszka kukurydzy Marchew z rosołu pokrojona w kostkę 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek małych, marynowanych podgrzybków 2 piersi z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros np. Galeo Sposób przygotowania: Udka zalewamy wodą, gotujemy chwilę, zbieramy szumowiny i dodajemy(...)dajemy groszek wymieszany z marchewką i cały czas stopniowo zalewamy.   Przy końcu, wyżej szynki układamy małe, odcedzone z zalewy grzybki (kapeluszami do dołu) i pierś z kurczaka. Zalewamy rosołem do końca i wstawiamy do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Przed wyciągnięciem z formy delikatnie ogrzewamy ją nad miską z gorącą wodą.  Galaretę podajemy z odrobiną octu

Kuchnia w czekoladzie
Pasta z gotowanego kurczaka i orzechów 186

wykorzystanie mięsa z rosołu. Do takiej pasty można dodać co nam tylko podpowie fantazja. Ja dodałam włoskich orzechów. Zapraszam do skosztowania mojej wersji. SKŁADNIKI: 15 dag mięsa z kurczaka z rosołu 5 dag orzechów włoskich 1 marchewka z rosołu łyżka posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona sól świeżo zmielony pieprz duża szczypta sproszkowanego imbiru solidna łyżka majonezu opcjonalnie

Kuchenne zapiski Edyty
Rosół gotowany z pomidorem i kapustą. Super smak dzięki nietypowym dodatkom. PRZEPIS 67

niezwykle aromatycznym rosołem. Od razu więc podpytaliśmy, jak go zrobiła. Okazało się, że oprócz standardowego zestawu warzyw w garnku wylądował też pomidor i liść kapusty. Nie jest to żaden wymysł, w jej domu rosół robi się tak od zawsze. Też więc taki ugotowaliśmy. Wyszedł przepyszny! Przepis na rosół z pomidorem i kapustą Składniki: cały kurczak lub podobna ilość udek albo(...)godzinę. Na koniec uzupełnij wodę, która odprawowała, w razie potrzeby ponownie dopraw. Rada: rosół tradycyjnie podaliśmy z makaronem oraz kawałkami warzyw i mięsa oraz posiekaną natką pietruszki. Rosół możesz przygotować tą metodą, będzie jeszcze bardziej aromatyczny: Raz zrobisz tak rosół i już zawsze będziesz. Sposób, żeby kurczak dał z siebie wszystko Artykuł Rosół gotowany z pomidorem i kapustą. Super smak

Kulinarna Polska
Zimowy Rosół z imbirem 145

samych. Jeśli ktoś nie może obejść się bez marchewki czy selera w rosole, może odzielną porcję surowych warzyw pokroić w paseczki lub plasterki i zaczekać z dodaniem ich do rosołu na samym kńcu. Dosłownie w ostatniej minucie jeśli są naprawdę cienko pokrojone. Zmiękną od samej temperatury rosołu zachowując witaminy i delikatną chrupkość. Posypanie tradycyjnie siekaną natką równie mile widziane(...)ostrość zastepuje tutaj imbir. ...a sam imbir dodajemy na samym końcu, aby niepotrzebnie go nie wygotowywać. Świeży (surowy) sok z imbiru jest najbardziej wartościowy. SKŁADNIKI: 1 kurczak lub korpus z kurczaka na rosół 3 cm korzenia imbiru (oskrobany i pokrojony w bardzo cienkie plasterki lub starty) 1 pęczek włoszczyzny na rosół 1 cebula opalona nad ogniem 2-3 ząbki czosnku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku – zawsze soczysta 472

piekarnika. Masło kroimy w cienkie plasterki, obkładamy nim w regularnych odstępach boki naczynia. Będzie się powoli rozpuszczać i nie pozwoli mięsu wyschnąć. Przyprawionego kurczaka układamy na patelni, podlewamy – ostrożnie, nie spłukując z mięsa przypraw – bulionem lub rosołem. Wystarczy go 6-7mm na dnie. Będzie parował i nawilżał mięso. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 165⁰C. Pieczemy(...)elektrycznym wyświetlaczem w stopniach Celsjusza i Farenheita, za całe 25,99zł. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 1 łyżka stołowa przyprawy do kurczaka 100-150ml bulionu z kurczaka lub rosołu (z 1/2 kostki bulionowej) 30-40g masła

Karo in the Kitchen
TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli zupa z kurczaka 141

Delikatna, lekka, trochę z kwaśna zupa z kurczaka. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 3 szklanki rosołu 3 szklanki wody 1 pierś kurczaka kilka gałązek natki pietruszki 5 łyżek makaronu nitki sól czarny pieprz Składniki (sos) 1 żółtko 1 łyżka mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego pół cytryny Przygotowanie Rosół, wodę i pietruszkę gotować w garnku. Dodać umytą i pokrojoną pierś(...)kurczaka. Kiedy kurczak zmięknie, dodać makaron, sól i pieprz. Gotować, aż makaron będzie miękki. W tym czasie wymieszać żółtko z mąką, cytryną i jogurtem w miseczce. Wlewać stopniowo po odrobinie rosołu i wymieszać dokładnie. Powtórzyć kilka razy i wlać sos do garnka. Gotować jeszcze 2 min. Wyjąć pietruszkę i podawać zupę posypaną świeżymi liśćmi pietruszki. Artykuł TERBİYELİ ŞEHRİYE ÇORBASI, czyli

Tureckie Przepisy
Galaretka drobiowa ze szczypiorkiem 172

Zapraszam na galaretkę z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem kukurydzy i zielonego szczypiorku. Polecam Składniki: udko z kurczaka z rosołu 3 średnie marchewki z rosołu 1 średnia pietruszka z rosołu 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki kukurydzy z puszki 1 szkl bulionu 1 płaska łyżka żelatyny 1/4 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Obieramy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pasztet light 157

kości . Kiedy nasze mięso jest już ugotowane oraz wystudzone , pozbywamy się kości oraz chrząstek , mielimy naszego kurczaka w maszynce do mięsa , oraz marchew która pozostała nam w rosole z kurczaka . Jak mamy zmielone mięso drobiowe , zabieramy się za wątróbkę , oczyszczamy wątróbkę z żółtych zanieczyszczeń i także mielimy w maszynce do mięsa .  Następnie obieramy cebulę , kroję w kostkę i przesmażamy

Mój Smak
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 151

końcu dodać szczypiorek i wymieszać. Małą łyżeczką nakładać kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam Wam również tradycyjny niedzielny rosół , z kurczaka i wołowiny, jaki bardzo często podaję w niedzielę. Do takiego rosołu koniecznie musi być domowy makaron, na który mój przepis znajdziecie przy okazji tego wpisu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrawka z kurczaka 172

potrawce, polski klasyk - proste do przygotowania danie idealne na jesienne biesiadowanie. Składniki powszechnie lubiane, łatwo dostępne i tanie. Pożywny posiłek dla całej rodziny, uwielbiany przez dzieci. Gotowany kurczak w rosole z warzywami, z sosem sporządzonym na wywarze z gotowania. Sos przygotowany na białej zasmażce, często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego(...)mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora. Składniki: 1 kurczak 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny + otarta skórka śmietana natka pietruszki sól Wykonanie: umytego kurczka ugotować wraz z jarzynami i solą wyjąć mięso, odzielić od kości, pokroić na kawałki. Wywar można lekko odparować z masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!