www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Idealna propozycja na syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. (Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz(...)końcu) Sos serowo-czosnkowy: 150g serka topionego 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki masła pieprz biały Przygotować farsz. Ugotować ćwiartki z kurczaka (w rosole). Mięso zmielić (na drobno) i połączyć z podsmażoną cebulą. (Jeśli farsz jest za suchy - podlać rosołem.) Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko
Di gotujełodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien, pokrojone na mniejsze kawałki1 por, biała część , pokrojony w plastry1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 4 małe jajka 4 kromki ciabattykawałek masłaoliwa z oliwek do podaniaprzygotowaniePrzygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce
Stare GaryŚwietny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek z pieczonego kurczaka, a także gotowanych ziemniaków. Placuszki są pyszne i sycące. Podane ilości mają charakter jedynie orientacyjny - ja wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie. SKŁADNIKI: Ciasto: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia(...)części, jedną wyjmuję a w jej miejsce sypię mąkę ziemniaczaną] 2 jajka sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotne przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka, oregano, majeranek, czosnek ewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić
Kto ugości moich gości?kilka świetnych, smacznych i szybkich sałatek. A że przyszła pora na tanie truskawki, postanowiłam je wykorzystać do sałatki. Dzisiaj proponuje przygotować szybką sałatkę z gotowanym kurczakiem, truskawkami i serem brie. Wykorzystałam mięso z rosołu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać grillowane mięso z kurczaka. Nie stosowałam tutaj soli, jedynie do doprawienia wykorzystałam ocet balsamiczny, cukier i czarny pieprz(...)balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje. Utworzy się słodki i gęsty sos balsamico. Pyszny do sałatek. kawałek gotowanego udźca kurczaka (z rosołu) 3 truskawki kawałek sera brie lub pleśniowego garść sałaty karbowanej czarny pieprz Na talerzu kładziemy porwaną sałatę. Układamy na niej plasterki truskawek. Mięso z kurczaka rozdrabniamy i rozrzucamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierś z kurczaka · 2 szczypty chili Przygotuj: spory garnek Podaj z: · makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też(...)chili w płatkach lub w proszku, dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy 2-4 minuty w małych porcjach na bardzo rozgrzanej patelni. Zamiast tego zupę można zjeść też z gotowanym kurczakiem z rosołu. W miseczkach układamy kilka kawałków kurczaka, garstkę paseczków z marchewki, odrobinę świeżych kiełków i nalewamy zupę. Można do indywidualnych porcji dodać więcej ostrej papryczki. Smacznego
Bazując na smakumamy już pomysłu co można zrobić z mięskiem z rosołu, warto wypróbować ten sposób. Kurczak wychodzi obłędny, najlepiej do panierowania nadają się udka, więc czasami przygotowuję rosół z ćwiartek z kurczaka, by później usmażyć je i podać do drugiego dania. Panierka usmażona na złoto jest chrupiąca, a natomiast mięsko soczyste, mięciusie, samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach(...)Pycha!!! Składniki na kurczaka gotowanego, smażonego w panierce 4 ugotowane w rosole, wystudzone udka bez skóry 1 duże lub 2 małe jajka bułka tarta przyprawa do kurczaka papryka słodka lub ostra olej do smażenia Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy około 2 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka. Ćwiartki posypujemy papryką, następnie panierujemy w jajku i w bułce
Rozpustne gotowaniesię z nich spotkać najczęściej? Kuchnia chińska to przede wszystkim popularne zupy. Znane są różne przepisy na takie potrawy, choć największa popularnością cieszą się te, które powstają na rosole z kurczaka. Restauracje chętnie sporządzają takie rosoły, dodając do ich tak ciekawe przyprawy, jak np. imbir – bardzo popularny w kuchniach wschodnich dodatek. Zupy, które są znane w chińskim menu, różnią się
Codogarazapiekanka, sycące danie. Upały minęły, piekarnik można odpalać i aż jest chęć do gotowania. Jednak doba powinna być dłuższa, bo czasami brakuje czasu. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 500 ml rosołu 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka pomarańczowa 50 g tartego parmezanu 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1/4 szklanki(...)drobno posiekanych orzechów włoskich sól pieprz płatki chilli Piersi z kurczaka ugotować w rosole około 10 minut. Ugotowane pokroić w kostkę . W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodać papryki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki. Wszystko przyrumienić, a następnie dodać pokrojonego kurczaka, ser i odrobinę bulionu, aby lekko rozrzedzić. (Dałam 1/4 szklanki
O kuchni z uczuciemIdealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z domowego rosołu. Smarowidło jest słodkawe ale wyraziste w smaku. Z rosołu: Mięso z korpusu od kurczaka Mięso z 2 skrzydełek(...)marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ¼ szklanki rosołu Dodatkowo: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieprz 3 łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa z rosołu, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek oraz rosół. Doprawiamy pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Pasztet przekładamy do małej keksówki. Na górze rozkładamy konfiturę żurawinową. Pieczemy przez 50 minut
VioletoweKucharzenieSkładniki:1 brokułmała kapusta1 papryka - zielona5-6 łodyg selera4 marchewki1 puszka pomidorówsok z połówki cytryny1 pornatka pietruszki, kolendra1-2 łyżeczek kminku, tymianku, rozmarynu2 ząbki czosnku1/4-1/2 łyżeczki cayennepodudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku I zioła. Wyciągnełam kurczaka.Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler.Popłukałam brokuły, pokroiłam por.Wszystkie warzywa dodałam do rosołu.Doprawiłam sokiem
Smaki EdytyWiele osób dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię … Ja od czasu do czasu przygotowuje rosół jak mam ochotę lub czujemy się źle Składniki: 2 marchwie por ok. 30 g 1 pierś kurczaka (nie za duża) kawałek wołowiny rosołowej 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnach kostka rosołowa ( z kurczaka lub wołowa ) pół cebuli woda ok 2 litry świeża(...)sól Przepis: Do dużego garnka włóż pierś z kurczaka, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać 2 litrami wody. W trakcie gotowania dodaj kostki rosołowe i świeże zioła. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj rosół, możesz pod koniec gotowania spróbować czy jest dość słony
Gotowanie-ukDobry rosół wymaga czasu. Trzeba go gotować długo, na małym ogniu. Ma tylko pyrkać. Potrzebuje dobrego mięsa i dużo warzyw. Mimo iż rosoły gotuję od zawsze, z przykrością stwierdzam, że nie jestem w stanie odtworzyć rosołu z czasu mojego dzieciństwa i młodości. I nie, nie urodziłam się na wsi, nie kupowaliśmy wiejskich(...)przypominam sobie aby gotowanie rosołu było wielkim wydarzeniem. Po prostu był smaczny, intensywny. Coś się zmieniło. Może to już nie te kuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą.składnikiok 1300 g kurczaka wiejskiegook 800 g wołowiny z kością
Stare GaryBoeuf strogonow To nie jest tradycyjna wersja słynnej zupy, ale jej szybka i... Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym Zupa dyniowa to prawdziwa kulinarna rozkosz. Krem ma piękny ... Tajski rosół z kurczakiem Choć uwielbiam nasz polski rosół - gdy zostanie mi jego duża... Pierogi z kurkami i ricottą Pierogi z kurkami z przepisu mamy zmodyfikowałam z przymusu.... Post Zupa krem z kurek
Poezja smakuspotkałam się chyba z takimi własnej roboty. Dlatego też chętnie jadamy wszelkiego rodzaju hamburgery, fishburgery i kebaby w domu - takie własnej roboty. Tym razem postanowiłam wykorzystać kurczaka z rosołu - nie lubię mięsa drobiowego - gotowanego więc zawsze staram się jakoś go przerobić jak już robię rosół Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka
sierotka maRysia w kuchnicoś odmienić, to jest to ciekawa opcja. Ja kurczaka podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz z mizerią z ogórków. Polecam, bo przepis jest godny zainteresowania. Składniki: - duża pierś kurczaka, - szklanka rosołu, - duże opakowanie jogurtu naturalnego; - sól, czarny pieprz, kurkuma + (ewentualnie świeża mięta posiekana); - oliwa; - ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka umyć, podzielić na kotlety, skropić oliwą. Wrzucić na patelnię, zalać rosołem, gotować(...)przykrycia, aż mięso dojdzie a rosół wyparuje. Zmieszać 0,5 jogurtu ze szczyptą soli. Zalać mięso i dusić mieszając, aż jogurt odparuje i „osiądzie” na kurczaku. Resztę jogurtu wymieszać z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Mięso podać z sosem i ulubionymi dodatkami. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions
dom-agi.pl