rosół z kurczaka - 1500 przepisów (strona:10/100)

Zupa spalająca tłuszcz 112861

Zaczynamy:  Składniki:1 główka kalafiorumała kapusta1 papryka - ja użyłam czerwonej6-8 łodyg selera2-3 marchewki1 puszka pomidorówsok z połówki cytrynyszczypiornatka pietruszki1-2 łyżeczek kminku1/4-1/2 łyżeczki cayennepodudzia kurczaka Najpierw gotujemy rosół z 6 podudzi kurczaka- bez skóry, dodałam sól do smaku. Po ugotowaniu wyciągamy kurczaka- można zrobić sałatkę :)Skroiłam kapustę, paprykę, marchew i seler.Popłukałam kalafior, pokroiłam

Smaki Edyty
DOMOWY ROSÓŁ 219

kurczak, indyk) albo wołowo - drobiowy (podobno najlepszy).  Można ugotować go na wiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności od tego, jakie mamy możliwości zakupu. Mój rosół powstał z:kurczaka ok 2kg3 marchewek2 pietruszekśredniego selera1 pora1 gałązki selera naciowegoziela angielskiegoliścia laurowegosolipieprzumałej cebulkiWykonanie:Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy

Walijskie Pichcenie
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 861

też zapiekankę a'la tarta z gotowanego kurczaka, ktoś pamięta? :) Dzisiaj potrawka z kurczaka, który pozostał z niedzielnego rosołu :) Dzisiaj wszak niedziela i w wielu domach króluje tradycyjny rosół :)Składniki:gotowany kurczak (w moim przypadku były to dwie średnie piersi),3-4 marchewki (może być również z rosołu),kilka pieczarek,ok. 300-400 ml naturalnego jogurtu,ok. pół szklanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rosół z kury 169

Rosół z kury, to jedna z ulubionych zup w moim domu. Robię ją od razu w dużej porcji na dwa dni, a do wywaru wykorzystuję udka z kurczaka, które można zjeść na ciepło do zupy, dzięki czemu nie jest konieczne przygotowywanie drugiego dania, bo taki zestaw spokojnie nasyci każdego. Jeżeli zostanie nam zupa z obiadu, to mąż zjada ją wieczorem(...)makaron. Zupę przyprawić solą, pieprzem i opcjonalnie vegetą (vegeta ma w składzie sól, więc jeżeli jej dodajecie, to właśnie od niej zacznijcie, żeby zupy nie przesolić). Ugotowane udka z kurczaka można zostawić na osobny obiad (odgrzewając je w wodzie) lub zjeść jako dodatek do zupy. Uwagi: W trakcie gotowania wywaru może Wam odparować znaczna ilość wody, należy jej wtedy nieco

Passions hobbies life
Pasztet drobiowy z pistacjami 164

ziela angielskiego 3 ząbki czosnku (można nie dodawać ) sól, pieprz, vegeta do smaku. Kurczaka gotujemy w normalnym rosole (chyba każdy wie jak gotować rosół :D ) 500 ml śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz 150 g pistacji 3-4 łyżki bułki tartej Ugotowanego kurczaka wyjmujemy z rosołu i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i skóry. Mielimy trzykrotnie. Pistacje dodajemy do ostatniego

Malinowe Pocałunki
Mięso mielone zawijane w cieście 210

danie obiadowe, smaczne, dietetyczne i ciekawe.   Składniki na farsz:-ok. 0,5 kg łopatki-2 ćwiartki z kurczaka-jedna czerstwa bułka-jedna cebula-2-3 ząbki czosnku-2 jajka-przyprawa barbecue-przyprawa warzywnaĆwiartki z kurczaka gotujemy jak na rosół - przepis na galaretkę z kurczaka.   Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu:-ciasto(...)nakładamy farsz.   Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki.   Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym.   Zalewamy rosołem - przepis na rosół również znajdziecie na naszym blogu, np. w przepisiena galaretkę z kurczakiem.   Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C  a kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
Rosół ze swojskim makaronem 169

dziś rosół z dodatkiem warzyw i kurczaka oraz swojski makaron . Lubie czasami zjeść a wy?? Składniki na rosół: udka z kurczaka 3 szt marchew 2-3 por zielona część 100 g seler 100 g pietruszka natka z parę łodyżek listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt pieprz ziołowy szczypta do smaku papryka czerwona mielona słodka szczypta do kolorku sól(...)garnka ( mamy pałki i tą drugą część). Krok 2 Dodajemy włoszczyznę ( marchew,seler,por,pietruszka i cebula ),wkładamy listek ,ziele ,pieprz,sól i paprykę.Gotujemy na małym ogniu aby rosół był przejrzysty. Krok 3 Mąkę, sól i jaja zagniatamy, wałkujemy ,składamy i kroimy cienko.Gotujemy,odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Krok 4 Do głębokich talerzy nakładamy swojski makaron, wyjmujemy marchew

Różowa kuchnia
PASTA Z KURCZAKA 171

Dziś kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jak wiecie nie jestem zwolenniczką kupnych wędlin,chleba też jem bardzo mało - jeśli jednak mam ochotę na kromeczkę to wolę zjeść zdrowo i smacznie. Polecam wiec mój przepis na pastę z kurczaka,indyka - zależy z czego robimy rosołek. U mnie była to kura szczęśliwa bo z własnej hodowli. Składniki(...)ząbki czosnku sól,pieprz chili,wędzona słodka papryka szczypiorek gęsta śmietana 18% lub majonez ( tyle ile zabierze masa) Kurczaka ugotować z jarzynami. Najlepiej wykorzystać mięsko i jarzyny z rosołu. Następnie  kurczaka,jarzyny oraz ugotowane jajka przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać śmietanę lu majonez( lub śmietanę wymieszaną z majonezem pól na pół),doprawić czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i chili

Niespełnione zdolności kulinarne
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 390

innych dań... Zwykle gotuję wielki garnek rosołu, tym razem jednak gotowałam go u przyjaciółki, która miała  około 5-6 litrowy. Składniki: 3 podudzia kurczaka ok 250g wołowiny 4-5 marchewek ( ja lubię marchewkę z rosołu więc dodaję jej dużo) 3 pietruszki 1 mały seler 1/2 pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz

Jemy Pijemy
Pasztet drobiowy z bazylią i karmelizowanym jabłkiem 213

czosnku 2 gałązki tymianku 1 średnie jabłka 30 listków bazylii 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki miodu można zastąpić cukrem 1 jajko Kurczaka podzielić na pół wzdłuż. Z połowy kurczaka nastawić rosół. Drugą połowę, natrzeć solą pieprzem dodać gałązki tymianku, oraz dodać rozgniecione ząbki czosnku wraz w łupinach. Kurczaka upiec w piekarniku w 160 C przez około godziny. W między czasie

Delicious Titbits
Francuskie poduszeczki ze sprytnym farszem 136

Ciasto francuskie stanowi idealną bazę do wykonania szybkich, a zarazem eleganckich przekąsek. Dzisiaj wykorzystaliśmy je do przygotowania poduszeczek nadzianych farszem, którego główny składnik stanowiło mięso z kurczaka z rosołu. Zwykle do gotowania rosołu używamy (oprócz indyka lub wołowiny) podudzi z kurczaka. Dzięki temu unikamy nadmiaru tłuszczu w zupie, a jednocześnie otrzymujemy zbalansowany smak. Filety z podudzi wrzucamy do zamrażalnika

Kuchnia od dwojga
Rosół z gęsi i kaczki 230

Zazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa i ugotowałam przepyszny rosół na obu rodzajach mięsa. Rosół był bardzo esensjonalny, ale i bardzo tłusty. Kiedy ostygł, zdjęłam z niego większość tłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam

Czerwień i błękit
Kurczak po czerkiesku 237

Dobrze znany kurczak w nietypowej odsłonie. Świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu. Nieco egzotyczny, orzechowy, lekko pikantny. Składniki: 1 kurczak, waga około 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem 178

Kiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek

Kuchenne zapiski Edyty
Knedle z mięsem z rosołu 78

klasyczny, typowo babciny przepis. Chociaż znając życie, babcia robiłaby je z mieszanym mięsem, moja na bank dodałaby do nich wołowinę. Mamy tutaj prosty przepis na kluchy, kurczak zagrodowy dłuuuugo gotowany w rosole, ugotowane jarzyny i podstawowe przyprawy. A, no i cebula. Smażona cebula, w dużej ilości, to podstawa. Nie żałujcie jej. Całość wyszła naprawdę przepyszna. Zastanawiałam się w sumie(...)pewnie znowu parę zdjęć, więc kolejka się powiększy. Wybór padł na knedle z mięsem z rosołu, bo już dość długo czekają na publikację. Zresztą to w weekendy najczęściej gotujemy rosoły, dziś piątek, może kogoś akurat zainspiruję. Składniki: 700 g mięsa z rosołu (ja użyłam kurczaka zagrodowego) 1 kg obranych ziemniaków 400-450 g mąki pszennej 2 jajka 3 cebule

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania