rosół z kurczaka - 1500 przepisów (strona:4/100)

Knedle ziemniaczane z mięsem 196

Knedle ziemniaczane z mięsem Składniki na ciasto: ok. 1 kg ziemniaków,  mąka ziemniaczana,  sól. Składniki na farsz:  Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej),  mąka ziemniaczana,  czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pilaw i kurczak z sosem grzybowym. 254

Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki ,posiekać cebulę i podsmażyć na maśle. Po 10 min dodać mąkę i smażyć 1 min. Połączyć z bulionem i grzybami suszonymi oraz 100ml rosołu od kurczaka, dodać liść limonki . Wymieszać i gotować ,aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku .Ubić żółtko ze śmietaną ,wlać do sosu i wymieszać. Pilaw. Ryż dobrze wypłukać i osączyć. W rondlu(...)wchłonie cały płyn, uchylić lekko pokrywkę, aby  odparował .Po 5 min przemieszać widelcem ,ziarenka nie powinny się sklejać. Pilaw wyłożyć na półmisek, podawać z sosem grzybowym i kurczakiem z rosołu

Kulinarny karnet Christophera
Pomidorowa z makaronem 190

przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego – 3-4 łyżki śmietany 18% – 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz Zacznij od przygotowania rosołu. Do garnka włóż kurczaka i obrane jarzyny. Całość zalej wodą tak aby przykrywała składniki, dodaj ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu(...)bulionu, aż do czasu kiedy kurczak i jarzyny będą ugotowane (około 30-40 minut). Pod koniec spróbuj wywaru i dopraw go do smaku jeśli zajdzie potrzeba. Z rosołu wyjmij kurczaka i jarzyny (możesz ich użyć do przygotowania pysznej sałatki jarzynowej ), a następnie za pomocą durszlaka przelej go do innego naczynia aby odcedzić przyprawy. Do ciepłego bulionu dodaj passatę pomidorową

nietylkopasta.pl
Zupa fasolowa z kurkami -czyli wszystko do jednego garnka 157

Ludzie, jesień! Nastały takie chłody, że aż w kościach piszczy! Nic tylko gotować zupy na rozgrzewkę! U mnie dzisiaj zupa fasolowa z kurkami, którą ugotowałam na rosole z kurczaka. Jak zwykle dodałam mięsko do zupy, co by była pożywniejsza. Bardzo lubię zupę z fasolą szparagową. Dodałam również fasolę mung. Próbowaliście gotować fasolową z kilku rodzajów fasoli? Ja lubię takie eksperymenty(...)obiad . Mój małżonek lubi drobić chleb i wrzucać do zupy aby lekko nasiąknął. Każdy ma swoje sposoby jedzenia zupy. Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 1,5 l rosołu z kurczaka 80 g fasoli mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

codojedzenia
Knedelki z mięsem mieszanym 171

ziemniaków (sypkie, mączyste). Po ugotowaniu około 900 g 250 g mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko sól Farsz: 350 g ugotowanego mięsa (z rosołu: kurczak, indyk, wołowina) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku (wg uznania) 1 łyżka masła klarowanego sól świeżo zmielony pieprz ¼ szklanki rosołu (brak na zdjęciu) Wykonanie: Wykonanie knedelków najlepiej rozłożyć

Kuchnia u Krysi
Flaki wołowe 212

składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole (kurczak+indyk), bez zasmażki. Ważne jest, aby flaki zostały ugotowane do miękkości. Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto  jesteśmy zaprowiantowani(...)kawałek 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka majeranku Wykonanie: opłukane  grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Dodać obrane warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Miękkie już warzywa wyłowić z rosołu i odłożyć na bok. Po czasie wyłowić również mięso. Odzielić mięso od kości i pokroić w małe kawałki flaki należy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kurczak rosołowy z ryżem... 216

Składniki: 1/2 sztuki kurczak z rosołu, 6 szklanek Wywar z rosołu, 1/2 pęczka warzywa z rosołu, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki chilli suszona mielona, 1 łyżka natka pietruszki, 2 saszetki ryż ugotowany kurczak z rosołu obrać z kości, chrząstek i mięso podzielić na mniejsze kawałki do garnka dać mięso obrane, wywar rosołowy, pokrojone w kostkę seler

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół z pielmieni czyli rosyjskimi pierożkami 158

Pierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo dobre danie. Takie pierożki powinny być podane w czystym rosole z dodatkiem świeżej posiekanej natki pietruszki. Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone części kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Dodać pokrojone marchewki, korzeń(...)pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu. Rosół musi się tylko lekko „bulgotać ” Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso z rosołu i odstawić, żeby ostygło. Oskrobać mięso z kości i skór. Zostawić tylko mięso. Resztę wyrzucić. Rosół przelać przez sitko, wyjąć marchew i pietruszki. Wykonanie ciasta na pielmieni

Kuchnia Pokoleń
Jambalaya z resztkami z kurczaka 147

Jambalaya to mega proste danie, gotowe w pół godziny, pachnące przyprawami, do którego można wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu. Obowiązkowy jest ryż i warzywna „święta trójca”. Jambalaya to raczej sposób gotowania niż określone danie. Polega na wymieszaniu różnych składników, przy zachowaniu jednej żelaznej zasady, że wśród ingrediencji musi być warzywna „trójca święta” kreolskiej(...)się do odgrzania, a także do recyklingu kawałków pieczeni jakie zostały z niedzielnego obiadu: wołowiny, wieprzowiny, czy resztek pieczonego kurczaka. Amerykanie często gotują jambalayę po Święcie Dziękczynienia, żeby spożytkować kawałki wczorajszego indyka. My w naszej jambalai użyliśmy resztek kurczaka z rosołu. Podsmażony z chorizo zmienił się nie do poznania, nabrał smaku i ostrości. Polecamy Wam ten przepis, jako sposób

Niedzielny kucharz
DROBIOWY PASZTET PIECZONY 159

dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki pasztet piekę zazwyczaj na święta, jednak teraz do świąt zostało jeszcze trochę czasu a mnie naszła ochota na domowy pieczony pasztet, więc czemu nie ;) Do przygotowania pasztetu wykorzystałam przypraw i foremek aluminiowych z zestawu  "Domowy pasztet"   Tradismak . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka * 400 g wątroby drobiowej * 3 marchewki(...)jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną w rosole bułką, połową szklanki rosołu, solą, pieprzem i przyprawą do pasztetu. Białka

Zrób to smacznie
z mieszanych mięs pasztet domowy... 211

Składniki: kurczak z rosołu około 1,5 kg, szponder wołowy z rosołu 50 dag, wątroba wieprzowa 60 dag, cebula 2 sztuki, pieprz cayenne 1 łyżeczka, cząber 2 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, jajka 4 sztuki "L", bułka tarta 1-2 szklanki mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko

W Mojej Kuchni Lubię
Pomidorowa z ryżem 149

łyżeczki soli, 1 listek lubczyka, 700 ml koncentratu pomidorowego- domowego, 2 łyżki sosu Lutenica Premium Rosa, ryż Paraboiled naturalny Sonko. Przygotowanie:     Bazą każdej zupki pomidorowej jest rosół. Kurczaka zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Dodajemy obrane warzywa. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także

Aga w kuchni
Rosół z trzech mięs 303

garnka. Porcję rosołową umyć, osuszyć, kość przyciąć (dla uwolnienia smaku), włożyć do garnka. Szyję indyczą umyć, osuszyć. Dodać do garnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego sitka (szumowiny wylać do zlewu(...)makaronem, plasterkami marchewki i drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l rosołu. Do przygotowania rosołu należy użyć dużego garnka, minimum 7 - litrowego. Porcję rosołową z kurczaka najlepiej oczyścić ze skóry i nadmiaru tłuszczu, gdyż duża ilość tłuszczu, a co za tym idzie smaku, wygotuje się ze szpondru wołowego i ponacinanych kości

Gospodyni Miejska
Kebab z mięsem z rosołu z domowymi wrapami 124

drugiej żal i grzech nic z niego nie zrobić. Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? Sporo rzeczy. Polecamy np. pyszny pasztet z mięsa z rosołu, soczewicy i batata . Polecamy też inne patenty. Kiedy nie mamy czasu, żeby wymyślać co zrobić z mięsa z rosołu robimy tak, że po przestudzeniu kroimy mięso na małe kawałki, najlepiej w plastry. Tak samo(...)przepisem zrobisz je w 10 minut . Serio. Przepis jest naprawdę łatwy. Kebaby z mięsem z rosołu możesz doprawić ulubionym sosem. My podajemy prosty przepis na sos jogurtowy. Polecamy ciekawy przepis na kebab na blogu recipetineats.com Składniki: Mięso z rosołu: kurczak, wołowina, cielęcina – około 4 szklanek rozdrobnionego mięsa 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka suszonej

Niedzielny kucharz